DENK’er Kuzu wil Moria-vluchtelingen gebruiken om het defensiebudget fors te verlagen: ‘Nulletje wegstrepen!’

DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu is van mening dat Nederland de defensieuitgaven zwaar moet verminderen: slechts 10% van het huidige budget moet worden behouden, zo schrijft de parlementariër als antwoord op het feit dat ons land 50 Moria-kinderen opneemt.

Op Facebook heeft DENK-fractielid Tunahan Kuzu gefulmineerd tegen het feit dat Nederland slechts vijftig kinderen uit het afgebrande Griekse vluchtelingenkamp Moria opneemt. Kuzu had zelf op vijfhonderd gerekend, en noemt de actie van de regeringscoalitie daarom een “nulletje wegstrepen.”

Kuzu maakt echter ook van de gelegenheid gebruik (of misbruik, zo je wilt) om te pleiten voor een drastische verlaging van het defensiebudget. Dit heeft in de verste verte niks te maken met de vluchtelingenproblematiek, natuurlijk, maar Kuzu gooit het er om de één of andere reden gewoon in. “De regeringspartijen streepten vandaag een nulletje weg ten koste van de kinderen van Moria,” zo valt het eerste deel van de ‘redenatie’ te belezen: “Deden ze dat ook maar met de uitgaven voor straaljagers, onderzeeboten en marineschepen.”

Het verkleinen van de omvang van het Nederlandse leger is een ietwat ondergesneeuwd, maar oud punt uit het DENK-partijprogramma. Wanneer het ter sprake komt in de Kamer roept het doorgaans frictie op, omdat de partij doorgaans niet vindt dat legers van staten die meestal niet op vriendschappelijke voet staan met Nederland niet hoeven te krimpen. In de begindagen van DENK leidde dat op twee gedachten hinkende beleid zelfs bijna tot een schermutseling in de plenaire zaal.

Bij het ‘wegstrepen van het nulletje’ van de Moria-migranten doet Kuzu overigens wel aan enige misleiding: Nederland neemt weliswaar vijftig kinderen uit Moria op, maar daar bovenop ook nog eens vijftig andere ‘kwetsbare’ vluchtelingen. Daarmee komt het totale aantal Nederlandse Moria-migranten uit op 100, waarmee het aantal nullen dat zou worden weggestreept zelf ook, ironisch genoeg, nul is.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Forlan

  Tuurlijk, bezuinig lekker op defensie. Zetten we de poort ruim open voor ome Erdogan en andere louche figuren. Goed idee!

  1. Brenda Welsh

   Is Forlan bereid zich geven voor volk en vaderland in geval dat Erdodan zich hier presenteert ?

   1. Forlan

    Absoluut. Maar dat het zo ver moet komen dat reken ik mensen zoals jij persoonlijk aan!

  2. Johan62

   Afgezien van het feit dat we als Nederlander Erdogan buiten de deur moeten houden. Of we nu autochtoon of allochtoon zijn moet niet uit maken. Maar ik vraag me soms wel eens af of iemand de moeite genomen heeft deze vluchtlingen te vragen wat er moet veranderen zodat iedereen zich in hun eigen land gelukkig kan voelen. Laten we ons daar eens op focussen.

 2. ikweetwatikwil

  Kuzu heeft hier niets in te brengen , niets anders dan lege briefjes. Hij is hier alleen maar voor Erdogan en daar hebben we niets mee te maken.

 3. Eppo123

  Alles wat we de afgelopen tijd op defensie hebben bezuinigd hadden we in binnenlandse veiligheid moeten investeren. Nog even over het defensie budget. In de jaren 30 van de 20-ste eeuw kenden we ook de politiek van het gebroken geweer. Wij hadden wel 1 tank in Nederland tijdens WO2. In 5 dagen waren we verslagen, zonder de Amerikanen en Engelsen, zouden we nu nog een Duitse provincie zijn.

  1. Freba

   Jammer dat dat destijds niet gelukt is, waren we van al het hedendaagse geze***k af geweest. Overigens heeft mannetje met snorretje het destijds voorspeld in zijn boek hoe het er vandaag aan de dag uit zou zien. Helemaal gelijk gekregen. Plato:” De Meest Gehate Man Is Hij Die De Waarheid Spreekt”
   Nederland stelt toch geen zak voor. Nooit geweest ook. Altijd onder vreemde druk geleefd. En last but not least, de Oranjes zitten al meer dan 450 jaar stevig in het zadel. Leg mij maar uit hoe een prinsje 400 ( uiterst dure) huizen gefinancierd krijgt in Amsterdam? Je ziet het pas als je Ze doorhebt.

 4. Ritter

  Ten eerste zijn verreweg de meesten geen “vluchtelingen” maar illegale migranten die onder het mom van “vluchteling” naar Noord/West Europa reizen.

  Ten tweede vertegenwoordigt Kuzu vooral de Turkse belangen in deze zaak. Dat moet men niet uit het oog verliezen.

 5. Cor Grijpstra

  Snap al die aandacht voor DENK en Silvana niet.
  Ze hebben totaal geen politieke of maatschappelijke invloed.

  Tis allemaal voedsel voor de onderbuik, slecht verteerbaar en je raakt ervan aan de diarree.

 6. Ritter

  “Crimineel gedrag door asielzoekers wordt nu beloond” – Binnenhof Report met Geert Wilders

  ht*ps://www.youtube.com/watch?v=wzBupkz2hmQ

 7. yellow thread street

  Kuzu is een mekkerend schaap in wolfskleren die niet thuishoort in Nederland.
  Maar zie, hoppa, weer 50 toekomstige crimineeltjes erbij, en daar zal het niet bij blijven.
  Ze zijn heel erg zielig, ze zijn opgegroeid met geweld, dood en verderf, dit zit diep geworteld en zal nooit meer verdwijnen.
  Nederland wordt weer een stukje onveiliger met deze tikkende tijdbommen.
  Wat bezielt Nederland.

 8. EvertB

  Ik snap Kuzu wel. Onze verdedigingslinie opheffen om daarna ongehinderd met een Turkse onderzeeër in de Hofvijver onze staatsgeheimen decoderen.

  1. Freba

   Verkeerde medicatie soms?

 9. Freba

  Ben het nooit eens met Kuzu eens, maar nu wel. Wat moet NL met een defensiebudget van 9.000.000.000 euro per jaar? Wie is onze vijand? Weg met de NAVO. Vandaag nog ff hinderlijk gestoord door twee laag overvliegende F16’s in de omgeving van Utrecht .Waarschijnlijk klaar met bommengooien in het midden oosten. En nu weer bezig met een Navo-oefening in Tsjechië, terwijl de oefening om en nabij de Botnische Golf net achter de rug is. Een beetje Poetin imponeren. Beter een paar miljard bij de binnenlandse veiligheid en plekken in orde maken om mafketels te heropvoeden. Markerwaard droogmalen, ter plaatse vliegveld aanleggen, heropvoedingskampen. Schiphol sluiten. Woningbouw plegen aldaar en op naar het volgende probleem. No Guts, no Glory

 10. rexm

  Laat die denk mafketel Erdogan op de zak vallen, zal gauw over zijn.
  Geld uitgeven van iemand anders ,is altijd makkelijk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.