Dit is dus het partijkartel: staatskunstcommissie van Pechtold (D66) benoemt Buma (CDA) tot voorzitter

Sybrand Buma hoeft sinds zijn vertrek uit Den Haag bepaald niet op een houtje te bijten: de burgemeester van Leeuwarden krijgt van z’n oude politieke vrienden een mooie schare aan baantjes toegespeeld. Nu mag hij ook nog voorzitter worden van een kunstcommissie die bedacht is door z’n politieke tijdgenoot Alexander Pechtold.

Voormalig CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma studeerde voor zijn tijd in de Nederlandse politiek rechten. U snapt: precies dé soort achtergrond die je nodig hebt als je iets wil doen met kunst. Maar niet heus, natuurlijk, want wat heb je ook aan achtergrondskennis als je een paar jaar hebt meegedraaid aan de top van de Nederlandse politiek? Precies: niet veel. Het maakt niet, je hebt braaf gedaan wat de gevestigde orde wilde, en nu krijg je als beloning een aardig baantje.

Het is wat nu gebeurt, nadat voormalig D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold een commissie bedacht om het Nederlandse culturele erfgoed te beschermen:

“Minister Ingrid van Engelshoven (D66, Cultuur) verzocht vorig jaar tot de instelling van de commissie om Nederlands erfgoed beter beschermen. Ze wilde hiermee voorkomen dat belangwekkend cultureel erfgoed in particulier bezit uit Nederland verdwijnt. Aanleiding hiervoor was advies van de commissie-Pechtold…”

Via Pechtold loopt het lijntje naar Van Engelshoven, die toen Pechtolds oude strijdmakker uit de politieke arena uit de hoge hoed toverde om dat comité, de “Commissie Collectie Nederland”, leiderschap te voorzien. Iedereen hartstikke blij, want de baantjes zijn weer fijn onderling verdeeld.

En nog altijd zijn er mensen die beweren dat het partijkartel niet bestaat, hè? Geloof me: die hebben hun kop zo diep in het zand gestoken, dat ze de magma met eigen ogen kunnen aanschouwen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. vandaag

  tja , smeerlapperij in het old boys netwerk. hou jij die van mij vast hou ik die van jou vast

 2. Blondie

  Is dit wat Wilders bedoelt met NIET democratisch, maar vriendjespolitiek (corrupt). ?

  1. vandaag

   ja , exact , de part time directeur rdw benoemt zijn vrindje in een ander vrindenclubje wat wij als belastingbetaler allemaal mogen betalen

   smerige zelfverrijkers waar we zo snel mogelijk mee moeten afrekenen.

   stem sociaal , stem PVV

   1. Blondie

    Vergelijk het maar met Vreekamp en Akwasi.

   2. vandaag

    rdw=cbr

  2. Lefty

   Simple ziel .

  3. Logica

   Een groot feest van herkenning. Vrienden voor het leven helpen elkaar. Nee hoor, partijkartel bestaat niet hoor, lijkt alleen maar zo.

 3. HD

  Iedereen weet alles van elkaar, neem VVDer Han ten Broeke, vergrijpt zich aan een fractiemedewerker en moet de kamer verlaten.
  Is nu topman van de Bovag.
  Dus de vraag, wat weet Buma van Kaboutertje Pechtold.

  1. Cootje

   Misschien iets met een penthouse of ook gerommel met een mindere deelgenoot

 4. Cootje

  Waarom krijgen individuele hoog geplaatste bankpersoneel geen gevangenisstraf voor hun misdaden begaan bij de libor rente fraude die werd afgekocht met 750 miljoen € boete , en de witwas praktijken die ook werd afgekocht met 750 miljoen € boete , de lobby’s en de bananen carroussel werkt door in wat Wilders zegt een corrupt rechtssysteem waar je als je de goede vrienden / vriendinnen hebt in het old boys netwerk je buiten de wet valt of van wordt uitgezonderd . Dus totale willekeur .

 5. Brenda Welsh

  Buma lijkt mij uiterst geschikt om die functie te vervullen. Geheel de attitude van de man zijn vocabulaire doet Pechtold een goede keus. Beiden zijn niet meer in de politiek betrokken, dus wat stelt dat gemiep eigenlijk voor.

  1. Cootje

   De platte agent kon ook wat bij verdienen .

  2. Cootje

   Heerlijk legaal roven uit de belastingpot .

   1. Logica

    Staatskunstcommissie? Mochten ze nog een woordkunstenaar zoeken……Ik ken iemand.

    Zucht, weer een clubje dat de zakken makkelijk vult met belastinggeld. Ons kent ons.

  3. Factor

   etc

 6. Cootje

  Lees de succesvolle en kwaliteit volle bij bananen van Loek Hermans VVD , een spoor van vernieling en nergens verantwoordelijk voor , Heeft Spohie in t veld haar 4 ton euro’s onregelmatig gedeclareerde al terug gestort , trouwens onregelmatig en niet strafbaar ??? over een niet klein bedrag!!

 7. Vanduinen

  Buma had ook kunnen weigeren, Pechtold kiest gewoon zijn “beste” man en heeft daar alle recht toe.

  1. Factor

   etc aka enz

   1. wesly bentley

    TRÔL-drol

  2. Ernest Stern

   Daar komt bij dat buiten het ‘kartel’ geen competente figuren zijn te vinden.

   1. Stanly2000

    Het “kartel” is ook een vorm van corruptie.

   2. Freba

    Jawel hoor. Zijn genoeg “kunstboeren” en “ antiekboeren” te vinden in Amsterdam zuid en Amstelveen. Jarenlange ervaring met dit soort verdienmodelletjes .

 8. Roependeindewoestijn

  Stemmen mensen, stemmen

 9. Vanduinen

  Nog maar eens. U hebt het kunnen zien op 1 vandaag. Het is domheid de kwaliteit van Buma te betwisten. Pechtold heeft een kanjer binnen weten te halen en dat heeft te maken met een hoog inschattings vermogen.

  1. Factor

   etc

 10. EvertB

  De weloverwogen keus voor de sympathieke Fries Buma logenstraft de ideologie van Baudet dat het “partijkartel” een weg-met-ons mentaliteit heeft. De commissie onder leiding van kartelkanjer Buma gaat het Nederlandse erfgoed namelijk beter beschermen. Wat in particulier bezit is blijft zo lekker in ons eigen land.

 11. Chalres Bingley

  Buma en Pechtold ,de Peppie en kokkie van de politiek.

 12. Response

  Hier is vast een grondige selectieprocedure aan vooraf gegaan. Waar is de vacaturetekst van destijds te vinden?

  1. Vanduinen

   U bent vast niet gevraagd, begrijp ik. Moeilijk te verteren, teleurstelling, incompetent. Enz.

   1. Logica

    Teleurstelling? Waar baseer je het op? Ons kent ons is waarschijnlijk. De teleurstelling is dan het gevolg. Als Buma morgen een nevenjob als toiletjuffrouw zou accepteren, zou hem wel sieren, dan vind jij hem ook daarvoor de beste kandidaat.

 13. Westerling 1

  Ook d66 blijft altijd voor een blanke hetero kiezen. De diversiteit is ver te zoeken bij d66. Dus ook Pechtold denkt waarschijnlijk dat er bij andere getinte mensen geen geschikte kandidaten te vinden zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.