Kabinet staat nu al voor paal met hun vrijwillige mondkapjes”plicht” in winkels: HEMA gaat niet handhaven

Nog geen dag na zijn coronapersconferentie is premier Rutte alweer ernstig in zijn hemd gezet: de liberale premier dacht wel even de verantwoordelijkheid voor het handhaven van een mondkapjesplicht te kunnen afschuiven op winkeliers want dan hoeft de overheid het niet te doen. Vandaag zijn ontmoeting met de werkelijkheid: één van de grootste winkelketens van ons land gaat niets doen met die vrijwillige plicht.

Je moet toch echt wel de blaren op je tong praten om te kunnen uitleggen dat het plan van premier Rutte om een mondkapjesplicht in te voeren een goede is. Want het is een plicht, maar wel vrijwillig. Winkels mogen bepalen of ze ‘m handhaven, maar voor hen geen sancties als er mensen met een blote toet rondlopen tussen de schappen. Maar het is dan wel weer verplicht als winkeliers zeggen dat het verplicht is. Voor die desbetreffende winkel dan.

Lekker overzichtelijk? Nee, natuurlijk niet. Maar dat is wat je krijgt als je een premier aanstelt die heilig gelooft in “eigen verantwoordelijkheid” op een moment dat collectieve actie in één richting geboden is. En hoe stom en onwerkbaar dat beleid is, merken we meteen vandaag. HEMA gaat er namelijk niet aan meedoen:

“HEMA gaat klanten die geen mondkapje dragen niet weigeren. Volgens de winkelketen is het niet aan winkeliers om dergelijke maatregelen af te dwingen.

HEMA zal klanten in lijn met het overheidsbeleid in de grote steden wel aanraden om winkels alleen met een mondkapje te betreden. In die vestigingen wordt het voor HEMA-personeel wel verplicht om een maskertje te dragen.”

Je kan het onverantwoordelijk vinden van het warenhuis, maar eigenlijk hebben ze natuurlijk gewoon gelijk: de door ons allen royaal betaalde overheid gaat over de wetshandhaving. Laat de winkeliers gewoon spullen verkopen en maak van hen geen goedkope BOA’s. Gesnopen? Top.

O ja, en begraaf toch eens dat idee dat totaal door de werkelijkheid achterhaalde idee dat Nederlanders voor de lol een mondkapje gaan opzetten. Als dat het geval was geweest, hadden we dát allang gezien.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. NO8D0

  Je lijkt toch wel gek als je als winkelier je als de kop van Jut laat behandelen?

 2. Chee

  Haha gisteravond iedereen kunnen zien hoe ongeloofwaardig Rutte en de jonghe zijn.
  Daar is geen twijfel over.

  1. NO8D0

   @chee klopt ,ook de tolk die daar staat om de indruk te wekken met serieuze mensen van doen te hebben ,niest notabene 2x in haar hand ,hahaha wat een komedie vertoning was het.

   1. Gebande3

    de tolk die daar staat om de indruk te wekken met serieuze mensen van doen te hebben ,niest notabene 2x in haar hand ,hahaha wat een komedie vertoning was het.

    Het leek wel de grote meneer cactus show ,ooh nu doe ik Peter Jan Rens tekort.

 3. Cor Grijpstra

  Kabinet staat nu al voor paal met hun vrijwillige mondkapjes”plicht” in winkels: HEMA gaat niet handhaven

  Rare kronkel in de geest van de hoofdredacteur van het FvD kanaal.

  1. Gebande3

   @cor heeft zijn eigen belevingswereldje
   @cor vind het pas echt nieuwswaardig als Baudet en zijn geliefde een paar kilo zijn afgevallen maar niet als heel Nederland vind dat grapperhaus niet geloofwaardig meer is na de ongelooflijke blamage op zijn huwelijksdag
   @cor lijkt veel weg te hebben van een bakvisje.

   1. Chalres Bingley

    @gebande3 klopt zolang de Nick @cor voorbij komt lees ik al verder ,geen zinnig woord wat daar uit komt.

   2. Henk42

    @gebande3 als ik de naam @cor voorbij zie komen ,dan gier ik het uit van het lachen.
    Hihihi die neem je toch niet serieus.

    1. nexit_nooit

     Nou nou, het hele naamjattersgilde is met zichzelf in gesprek.

     1. vandaag

      wie spreekt hier over naamjattersgilde ?

      domme tról

     2. Chalres Bingley

      @nexit_nooit ga even anderen beschuldigen van nickdieverij.
      2 maand nadat ik deze Nick al had ,komt er iemand met Charles Bingley.
      Ik dacht wtf…?
      U bent niet goed ingelicht.

 4. ts_tle

  Het kabinet staat helemaal niet in z’n hemd. Het is niet verplicht en Hema kiest voor niet handhaven.

  Dat is helemaal prima.

  Er is ook nog een verschil tussen verplichting en handhaven. Hema zou het bijv. kunnen verplichten maar de handhaving niet streng doen.

  In het OV doen ze dat geloof ik al. De chauffeurs hoeven niet te handhaven.

  1. vandaag

   stront vlekje is niet erg oplettend ONDANKS DE VOLGENDE NICK. Het rijk verplicht geen mondkapje maar burgemeesters van de grote steden roepen winkeliers wel op hier gehoor aan te geven. Zelfs chantage is hier op zijn plaats. Als winkeliers niet meewerken kunnen wij winkel gebieden sluiten !

   vrijwilligheid ? een vies smerig 1-tweetje zoals je mag verwachten van het partijkartel.

   stem sociaal , stem PVV

 5. roodkapjelusttaart

  Mooi, hopelijk zegt Nederland massaal NEE, tegen die smerige onderdrukkingsdoek.

  1. ZWEEDSE K0K

   Het mondvod is geboren.

 6. Adriaen van Bergen

  Het hele jaar is er al geen mondkapjesplicht in winkels en nu beweert het kabinet dat dit helpt?
  Alleen een gek gelooft dit nog.

 7. Blondie

  Het Linkse Rutte Kartel, kruipt weg voor hun eigen verantwoording.
  Niets wat deze club doet, spint garen.
  Rutte maakt Nederland kapot.

 8. ZWEEDSE K0K

  Na het verbannen van zwarte piet en nieuwe reden om de Hema voorbij te lopen?

 9. Ernest Stern

  Het Kabinet staat niet voor paal omdat het de winkels helemaal niet opdraagt mondkapjes verplicht te handhaven. Die keuze laat men over aan de winkelier.

  1. Chalres Bingley

   @ernestje roepende in de woestijn.

  2. vandaag

   stront vlekje is niet erg oplettend. Het rijk verplicht geen mondkapje maar burgemeesters van de grote steden roepen winkeliers wel op hier gehoor aan te geven. Zelfs chantage is hier op zijn plaats. Als winkeliers niet meewerken kunnen wij winkel gebieden sluiten !

   vrijwilligheid ? een vies smerig 1-tweetje zoals je mag verwachten van het partijkartel.

   stem sociaal , stem PVV

 10. vandaag

  Ik draag het niet , als de winkelier het verplicht wil hij kennelijk mijn klandizie niet.

  Op naar de volgende. Ga toch geen dingen kopen en dragen waarvan men 6 maanden roept dat het schijnveiligheid is. Symboolpolitiek moeten ze aan hun ouwe moer verkopen.

  het vieze loeder van een valsema probeert de vrijwilligheid te doorbreken met chantage praktijken. We kunnen bronnen sluiten roeptoetert de linkse heks !

 11. Yoyo

  Welk zichzelf respecterend mens gaat er tegenwoordig nog naar de Hema(ar -er -is -geen zwarte -piet-te- bekennen) deugwinkel??

 12. Piet51

  Als ik het allemaal goed begrijp is het dragen van mondkapjes in winkels een advies. Het kabinet wilde niet verder gaan. Een advies kun je niet afdwingen, want dan is het geen advies meer. Het enige wat het kabinet nog als middel aanreikt is het mogen weigeren van klanten zonder mondkapje. Dat zou zonder deze toestemming voor winkeliers moeilijk kunnen zijn. En een winkelier heeft er belang bij. Want wat als er wordt vastgesteld dat de besmetting in een bepaalde winkel heeft plaatsgevonden? Dat is dan geen aantrekkelijke reden om daar te gaan winkelen. De Hema heeft anders beslist, supermarkten trouwens ook.

  1. vandaag

   bladiebla blabla

  2. Vriend

   In Duitsland is de mondkapjesplicht in winkels al enkele maanden oud. Ik ben er inmiddels zo aan gewend dat het routine en gewoonte is geworden; aan de anderhalve meter afstand houdt niemand zich echter meer in de supermarkten.

   1. vandaag

    in de winkel wel , op het parkeerterrein niet , als je het kapje vergeet doe je even je shirt voor je mond en ook geen probleem. Lang niet zo spastisch als hier in Nederland

    1. Vriend

     Dat is correct, vandaag. In Duitsland gaan ze er soepel en flexibel mee om, dat maakt het ook makkelijker om in mee te gaan. Met enige regelmaat zie je mensen in winkels die het kapje domweg vergeten zijn. Niemand die er zich druk om maakt of de ander aanspreekt. Duitsland is een relaxed land wat dat betreft.

   2. Ernest Stern

    Duitsers zijn een gehoorzaam volkje.

    1. vandaag

     domme tról , staan meer NL kentekens op het parkeerterrein dan D kentekens

     Je weet weer niet waar je over spreekt miesgasser

    2. Meriadoc Brandebok

     Je stelt hier een terecht cultuurverschil aan de orde. Duitsers en Zweden zijn gehoorzamer en gedisciplineerder dan Nederlanders. Rutte had dat goed in de gaten toen hij geen integrale mondkapjesplicht instelde. Als hij dat had gedaan, dan hadden de Nederlanders zich er nooit aan gehouden.

 13. NationalSniper

  Goed zo Hema! Niet mee doen aan die onzin. Doen jullie eens wat goeds na dat gedeug. Die snappen ook wel dat er dan niemand meer komt (maar bij de concurrent wel). Als je iets wil doen richt je dan op ventilatie.

  Leuk experiment: 2 vergelijkbare winkels in de buurt van elkaar waarbij 1 wel meedoet en de andere niet. Welke zal de meeste klanten krijgen? Degene die niet meedoet. De winkel die wel mee doet alleen een paar Coronagekkies (zoals Tim Engelbart).

  Overheid en experts geven zelf toe dat niet-medische niet werken (het is hetzelfde als een zeef op je hoofd tegen de regen of een condoom gemaakt van een verbandgaasje) en zelfs averechts werken (worden besmettingsbron doordat merendeel ze verkeerd gebruikt).

  Als er genoeg mensen voor mondkapjes zijn dan dragen zij (de Coronagekkies) hem wel uit zichzelf. Maar ik zie ze vrijwel niet. Er is dus geen draagvlak. Ook niet voor het afstand houden want dat doet ook vrijwel niemand meer (ja een enkel Coronagekkie)
  Ik draag een autogordel niet omdat het moet maar omdat ik overtuigd ben van het nut. Ik rij in het donker op de fiets met verlichting aan. Niet omdat het moet (boetekans is zeer klein) maar omdat ik overtuigd ben van de veiligheid.

  Vrijwel alle regels van het kabinet zijn onzin
  Het aantal besmettingen daalde al voordat de maatregelen in gingen. Het weer heeft veel meer invloed dan welke maatregelen ook. Dat zie je duidelijk als je de grafieken van verschillende landen naast elkaar zet. Geen land is hetzelfde maar je ziet wel dezelfde trend.

  Als er een 40-45 stijl avondklok komt dan ga ik ’s middags bij mijn vrienden zitten ipv ’s avonds of blijf er slapen.

  En wat maakt horeca dicht nu uit? Iets korter zitten. Dat is weer pure symboolpolitiek en werkt averechts. Dan gaan mensen vroeger heen en komt dan damen met de mensen die er dan toch al zouden zitten en krijg je juist meer mensen bij elkaar.
  Verruimen van openingstijden is juist beter: meer spreiding. Het is net zo dom als gebieden afsluiten, waarna mensen naar die gebieden zijn waar ze nog wel heen kunnen en dus meer mensen bij elkaar. Beetje logisch nadenken.

  De regels zijn ook achterhaald op basis van de kennis van nu. We weten intussen dat aerosolen de belangrijkste en voornaamste bron van besmetting zijn.
  Die verwaaien buiten of wanneer er voldoende ventilatie is binnen. En met goede ventilatiesystemen met UV filters of zoveel mogelijk verse lucht. Daarnaast zijn ook ionisatie en luchtbevochtiging opties.
  En in een slecht geventileerde binnenruimte met lage luchtvochtigheid zweven de aerosolen door de hele ruimte dus is de 1,5m schijnveiligheid. Als je lang genoeg in dezelfde ruimte zit wordt je besmet al zit je op 1 of op 10m.

  Niet medische mondkapjes werken niet. Werken zelfs averechts bij verkeerd gebruik (en 85% gebruikt ze verkeerd).
  Het is puur symboolpolitiek en angst zaaien (terwijl als er iets slecht is voor de volksgezondheid dan is het angst, spanning en stress).

  Ik doe niet meer mee aan die onzin. Beter voor mijn gezondheid. Minder fysiek contact verlaagt de weerstand. Net als angst, stress en spanning. Stop dus met dat angst zaaien en de maatregelen die het land kapot maken. Dat gaat pas een klap geven aan de volksgezondheid. Werklozen leven minder lang en minder gezond, stress speelt daar een grote rol in.

  Zolang de overheid niet ventilatie op 1 zet en daar werk van maakt (en luchtbevochtiging en ionisatie) zoeken ze het maar uit. Waarom meedoen met maatregelen die nergens op slaan?
  Alleen als we allemaal NIET meer mee doen kunnen we het kabinet dwingen om de koers te wijzigen.

  Stop deze hoax, het virus is niet (of misschien iets) gevaarlijker als de gewone griep. Het is geen gevaar waar we niet al standaard mee dealen. We stoppen toch ook niet mer autorijden, fietsen e.d. om al die verkeersdoden?

  Ga je af van de gegevens van de Nivel peilstations dan is er geen of nauwelijks meer SARS-CoV-2. Tot 3% kan vals positief zijn.
  Er gaat wel een hoop Rhino virus rond.
  h**ps://www.nivel.nl/nl/nivel-zorgregistraties-eerste-lijn/actuele-weekcijfers-aandoeningen-surveillance
  Zolang de overheid niet het testen verbetert ben ik niet overtuigd dat het echt SARS-CoV-2 besmettingen zijn. IC’s en doden niets aan de hand. De PCR test reageert ook op dood virusmateriaal van een oude besmetting of geeft los daarvan al tot 3% valse positieven.
  Dus minimaal zouden er meerdere samples uit zowel neus als mond moeten worden genomen. Of bij een positieve uitslag een test moeten worden uitgevoerd die wel klinisch is zoals een virus viability test die test of je echt levend virus in je hebt van een bepaald virus.

  Goed meten is weten.

  Zelfs op RIVM site zie je weer een dalende trend:
  h**ps://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafieken

  Het was helemaal handig geweest als ze het percentage hadden laten zien in een grafiek. Dus hoeveel procent positief getest ten opzichte van het aantal geteste. Dan zou je zien dat het percentage ongeveer gelijk blijft en onder de 3%.
  Waarschijnlijk vals positieven die klachten door Rhino hebben.

  1. Piet51

   @NationalSniper
   Ik weet de uitkomst van je leuke experiment. De winkel zonder afgedwongen maatregel zal in ieder geval kwetsbare mensen gaan missen. Die kiezen voor optimale veiligheid. In mijn buurt ken ik er een paar, die dankbaar gebruik maken van de openingstijden voor die kwetsbaren. En dat vraagt heel wat, want dan moet je rond 8 uur ’s ochtends je boodschappen doen. Toch doen voldoende mensen dat om voor het bedrijf rendabel te zijn.

   Het aantal besmettingen daalde dit voorjaar geheel volgens de voorspellingen nadat er forse maatregelen waren genomen. Of dat weer gaat gebeuren moeten we nog even afwachten.

   Overheid en experts wijzen zelf op de beperkte werkzaamheid van niet-medische mondkapjes: geen bescherming van jezelf, wel voor anderen. Klinkt toch niet zo heel erg nutteloos, toch? Jammer genoeg zijn er ook negatieve effecten, waardoor men nog niet durft te verplichten.

   Het effect van aerosolen is nog steeds een grote vraag, ondanks het voortdurende gezeur van Maurice de Hond. Zelfs de Amerikaanse collega van Van Dissel, Fauci, zei gisteren in een Nieuwsuur-interview, dat hij wel enig effect vermoedt, maar of dat klein, middelgroot of groot is, kon hij met geen mogelijkheid aangeven. Dus net als het RIVM steeds uitdraagt, eigenlijk.

   De rest van je bijdrage deugt ook van geen kant, onlogisch en deels zelfs onwaar. Het kost me teveel moeite om e.e.a. recht te zetten. Maar je laatste alinea haalt je hele redenering overhoop. Het percentage positieve testen is gewoon op de RIVM-site te vinden: 7,4% in de afgelopen week tegen 6,1% in de voorgaande week. Het percentage wordt elke week geupdated, stijgt en ligt inmiddels ver boven de 3%. Je loopt ver achter of negeert gewoon beschikbare info.

  2. DennisEijs

   Je moet het huidige wetenschappelijk onderziek eens bestuderen. En niet die van maanden geleden. Verder maak ik er geen woorden aan vuil.

 14. ZWEEDSE K0K

  Respect voor de Bijenkorf
  h**ps://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/de-bijenkorf-verplicht-dragen-mondkapje-in-winkels-grote-steden/ar-BB19xf7j?ocid=msedgntp

  1. Morgan4321

   Ah die willen hun paar resterende klanten ook nog kwijt. Ze denken dan zeker dat de overheid ze toch wel overiend houdt.

 15. Michael M

  Er is totaal geen saamhorigheid in Nederland wanneer je zelf uit het buitenland op vakantie bent geweest en bijna niemand moeilijk doet. Iedereen draagt keurig mondkapjes. Ook de kassieres, managers, werknemers overal. Kinderen en ouders, winkeliers, supermarkten en de plaatselijke bakker. Overal draagt men mondkapjes. Kun je nagaan wat een hoop narigheid we in Nederland hebben rondlopen dat lak heeft aan onze vrije democratie. Ze ontwrichten liever de samenleving.

 16. Michael M

  National Sniper, van welke planeet kom je eigenlijk.

 17. DennisEijs

  Ja, als er geen plicht is, valt er ook niets te handhaven. En de winkels mogen het zelf weten, ja, dat mochten ze altijd al. Privaat gebied. Huisregels dus.
  Maar Rutte speelt de zwarte piet door naar het bedrijfsleven. Deze aardappel was hem wat te heet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.