Kijk dan! Maurice de Hond hakt ‘anderhalve meter’ in mootjes: ‘We kunnen ook 30 km/u gaan rijden, doen we ook niet!’

Bij Op1 heeft corona-coryfee Maurice de Hond nog eens uiteengezet waarom we wat hem betreft zo snel mogelijk af moeten van die anderhalvemetersamenleving.

Hij mocht weer eens op tv: Maurice de Hond. De opiniepeiler die tegenwoordig z’n dagen volmaakt met het onderzoek doen naar corona, de besmettingsoorzaken van het virus en wat er tegen te doen valt. De gevestigde orde, waartoe ook longarts Hans in ’t Veen behoort, zweert bij de anderhalvemetersamenleving. Iedereen moet op 150 cm van anderen blijven, en dan kunnen we het virus in bedwang houden, is de gedachte.

Maar er wordt wel een gigantische prijs voor betaald, zo legt Maurice de Hond uit. In zijn optiek helpt de anderhalve meter alleen tegen besmetting via ‘grote druppels’, die inderdaad maar beperkt in afstand kunnen reizen. De Hond denkt dat vrijwel alle besmettingen echter via aerosolen worden veroorzaakt: minisicule virusdeeltjes die veel langer in de lucht blijven hangen. Wanneer er ventilatie in het spel is, kan één met corona besmette persoon tientallen anderen ziek maken. Anderhalve meter afstand heeft nauwelijks een meerwaarde voor de belangrijkste verspreidingsmethode, betoogt De Hond.

Bij Op1 mocht de sociale geograaf die visie nog eens uitleggen. Dokter In ’t Veen vindt dat we alle maatregelen moeten handhaven, “zolang het lek niet boven is”. De Hond geeft aan waarom dat in zijn optiek onzin is:

“Het gaat niet alleen om volksgezondheid en anderhalve meter: het gaat ook om de rest van de samenleving. Bijvoorbeeld: in het verkeer hebben we jaarlijks ongeveer 650 doden, en we rijden 100 km/u. Als we 30 km/u gaan rijden, dan hebben we 300 doden minder. Maar dat doen we niet, omdat we 100 km/u willen rijden. De prijs van die anderhalvemetersamenleving is behoorlijk fors.”

Wellicht iets, dus, voor het RIVM, het OMT en Mark Rutte om over na te denken…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Piet51

  Waarom vraagt niemand De Hond een verklaring voor het feit, dat het aantal corona-besmettingen sterk is afgenomen, terwijl inderdaad het effect van aerosolen nog steeds heel klein wordt geacht en nauwelijks door maatregelen wordt aangepakt. Dan moet er (ook) een ander mechanisme zijn, dat snel na het instellen van de corona-maatregelen verantwoordelijk was voor de vermindering van besmettingen, ziekenhuisbehandelingen en IC-opnames. Ik ga het effect van aerosolen niet ontkennen, want daar heb ik helemaal geen verstand van. Maar de crisis is (nog) beheersbaar en dat is begonnen na het afroepen van die 1,5 meter, quarantaines, handen wassen, etc.
  Die maatregelen nu loslaten, waar De Hond min of meer voor pleit, komt overeen met die 30 km per uur in een woonwijk afschaffen, omdat het aantal ongelukken zo laag is.

  1. Grasmaaier

   Alle maatregelen hebben geen enkele invloed gehad: ook zonder maatregelen was het verloop van de pandemie precies hetzelfde geweest.

   1. Blondie

    Kijk als het griepseizoen gaat beginnen, komen de doden weer vanzelf, is al vele , vele jaren het geval.
    Hoort gewoon bij oudere personen.

   2. Piet51

    @Grasmaaier
    Waar heb je die wijsheid opgedoken? Dit is een serieuze vraag. Er zijn namelijk landen waar ze geen of pas heel laat maatregelen hebben genomen en waar nu de problemen heel groot zijn. Dat kan natuurlijk toeval zijn, maar daar geloof ik in dit geval niet zo in.

    1. Blondie

     Noem eens landen om ons heen, die nu pas de problemen ondervinden.

     Het kan nooit zo zijn, dat een mondkapje in Maart/April schijnveiligheid is en nu krijg je een bekeuring en een strafblad als je er geen een draagt.

     1. Piet51

      @Blondie
      Ik had het niet over nu pas. Maar voorbeelden als Engeland, Spanje, Zweden, Amerika, Brazilië die laat of zachtere maatregelen namen hadden een groter probleem dan landen die meteen heel fors doorgepakt hebben. Daarvan zijn sprekende voorbeelden in Azië te vinden. En ook landen die te snel versoepeld hebben, kregen te maken met een opleving.

      De draai rond dat mondkapje is heel goed verklaarbaar vanuit een overheid die niet wil wachten op 100% zekerheid, maar in ieder geval meteen iets aan de dreigende catastrofe wil doen. Dat die maatregelen niet allemaal perfect waren, hoort er dan gewoon bij. Maar we mogen ons gelukkig prijzen, dat we zo’n overheid hebben, krachtig en doortastend, niet bang om fouten te maken. Ik vertrouw erop, dat we nog een tijd zo’n regering blijven houden, desnoods met andere personen of partijen. Rutte vind ik steengoed, al had ik hem met die houding liever bij de PvdA of GL gezien.

    2. Adriaen van Bergen

     ik weet niet hoe ik hier een linkje kan/mag plaatsen maar op
     unzensuriert.at staat dit artikel schlechte-nachricht-fuer-kurz-und-anschober-lockdown-und-maskenzwang-ohne-einfluss-auf-covid-19-entwicklung
     Het is uitgebreid onderzocht door het National Bureau of Economic Research (NBER). Dat is een zeer gerenommeerd onderzoeksbureau.

  2. .nexit2021

   blabla bladiebla malle pietje

   1. Piet51

    @.nexit2021
    Zo maar een tip, helemaal gratis. Misschien is beter voor je om helemaal niet te reageren als je iets niet begrijpt. Niet begrijpen is niet erg, maar dat zo nadrukkelijk laten merken siert je niet. Mij maakt het niet uit, maar voor jou vind ik het niet zo leuk.

    1. Gebande3

     Helaas Piet, maar nexit heeft de onbedwingbare behoefte om op alles, zelfs advertorials, te reageren.
     Hij/zij/het doet mij sterk aan de film “Rainman” denken.

     1. Piet51

      @Gebande3
      De hoofdpersoon van “Rainman” was briljant. Daar heb ik .nexit2021 nog nooit op kunnen betrappen.

     2. Ernest Stern

      .nexit2021 is een doodzieke tról die hier alleen maar komt om te klieren. DDS is de laatste tijd vergeven van dit type tróllen, er blijkt geen kruid tegen gewassen.
      Reageren is niet verstandig, het voedt dit soort patiënten.

    2. .nexit2021

     blabla bladieblabla malle pietje

 2. Blondie

  Inderdaad de Hond.

  Voor de voortplanting, is de daad een aantal keren in een mensen leven nodig.

  Maar sommige personen, overdrijven het uitvoeren van de daad, die lusten er wel pap van.

 3. Gebande3

  Bij Op1 heeft corona-coryfee Maurice de Hond nog eens uiteengezet.

  Natuurlijk is bij de staatsomroep alleen de mening van RIVM, OMT, Rutte & de Jonge te horen.
  Elk ander geluid wordt geboycot.

 4. .nexit2021

  tot duizend besmettingen per dag , geen I.C opnames , nagenoeg geen artsen bezoek , nagenoeg niemand klachten, nagenoeg niemand ziek. Wel mensen ziek thuis door de achterlijke quarantaine maatregel

  Je moet een volslagen idioot zijn om een nuttig effect in de 1,5 meter maatregel te zien

  1. RPML

   Vandaag in een Limburgse krant: 7 IC-gevallen in heel Limburg, waarvan zelfs onduidelijk is of het wel corona is of onderliggend lijden… verplegend personeel die de omerta breekt om hierover te berichten gaat linea recta de WW in, zonder aanspraak op welke vergoeding dan ook.

   Net als die juffrouw uit een onderzoekslab die onlangs op een podium in Den Haag onderbouwde waarom de huidige corona-test helemaal niet geschikt is om corona te detecteren; zit inmiddels thuis op de bank. Zelfs de maker van de test bevestigd het…

   1. Piet51

    @RPML
    Allemaal gelogen. Geef je je bronnen?

    1. RPML

     Onze klimaat- en corona-gelovige weet nog altijd niet dat ik nooit zomaar wat roep, maar allé, linkje voor de corona-gelovige:

     h++ps://www.standaard.be/cnt/dmf20200828_97492064

     Voor verplegend personeel geldt een zwijgplicht:
     h++ps://www.tk.nl/nieuws/coronavirus-en-het-medisch-beroepsgeheim/

     De juffrouw die op non-actief is gezet wordt hier besproken:
     h++ps://www.youtube.com/watch?v=CZbnvWaEvYY

     1. Piet51

      @RPML
      Dank voor je links, die beschuldiging van liegen neem ik terug. Maar ik heb wel een paar opmerkingen:
      * Je eerste link geeft info over de IC-afdelingen in Limburg, maar dat is Belgisch Limburg. Ook boeiend, maar voor Nederland niet relevant. Maar je hebt wel gelijk, gelukkig zijn er in Nederland nog weinig IC-opnames voor corona. Maar deskundigen waarschuwen, bijvoorbeeld gisteren in Op1.
      * De tweede link van een advocatenkantoor verwijst naar een artikel van 13 maart, dus vóór de corona-maatregelen in Nederland, en gaat over de medische meldplicht. Het beroepsgeheim, ook voor verpleegkundigen (je noemt het zwijgplicht), wat niets nieuws is, wordt slechts vermeld. Overtreden van dit artikel – je noemt het heel suggestief “omerta”, naar de gebruiken binnen de maffia – betekent dat persoonlijke gegevens niet beschermd zijn en dat wil niemand, ook jij niet.
      * De derde link is van Café Weltschmerz. Dat zegt mij genoeg over het waarheidsgehalte, namelijk altijd onduidelijk of onvolledig. Er wordt gemeld, dat een onderzoekster, Merel, is geschorst, niet ontslagen. Maar dat schrijf je ook niet. Ik weet niet wat ze overtreden heeft, maar het gaat niet om een algemene zwijgplicht voor lab-medewerkers. Ze heeft uitgedragen, dat de PCR-test niet deugt. Als dat tegen het beleid van het onderzoekslab is, lijkt me schorsing verdedigbaar. Als iemand van Philips uitdraagt, dat de Philipsproducten niet deugen, zal die persoon ook niet gehandhaafd worden.
      Ik heb de video verder niet in detail bekeken.

     2. RPML

      @Piet51

      Alles wat ik beweer klopt, alles wat je als verontschuldiging erbij haalt heeft slechts tot doel om via een achterdeur toch een beetje mijn beweringen onderuit te halen of je opmerking ‘allemaal gelogen’ toch nog enige waarde te geven.

      – Bij Op1 waarschuwden ze ook in maart voor 100duizenden doden, als ze nu gaan waarschuwen voor het volgende rampenscenario terwijl de IC’s leeg zijn (ook in NL-Limburg overigens, een stuk of 15 op dit moment, zie de websites van de overheid uitgesplitst per ziekenhuis) is voor mij Op1 geen betrouwbare informatiebron op dat onderwerp, ze lijden aan sensatiezucht maar doen geen deugdelijke onderzoeksjournalistiek.
      – Verplegend personeel mag geen enkele uitspraak doen extern, dat is onderdeel van hun arbeidscontract, ongeacht voor of na 13 maart
      – Weltschmerz: Merel zit thuis op de bank, dus mijn bewering klopt. En Merel heeft op dat podium uitgelegd waarom de uitvinder van de test gelijk heeft in zijn stelling dat de test ongeschikt is om corona vast te stellen. Als je de test loslaat op geiten en op mango’s testen ze namelijk ook positief (ook daar heb ik nog wel een link voor je…). En Merel is niet de enige die dat beweerd, er zijn talloze medici die aangeven dat de test volstrekt waardeloos is om corona aan te tonen, maar ja, dat vertellen ze niet bij Op1…

     3. Piet51

      @RPML
      Of ik gelijk heb, krijg, of wat dan ook, interesseert me niets. Ik weet wat ik weet.

      Dus doe met het volgende wat je wilt. Alleen als ik feitelijk ongelijk heb, hoor ik dat graag. Mijn zus is verpleegkundige en is doodsbang voor wat er volgens haar vrijwel zeker gaat gebeuren, namelijk een tweede corona-golf. Het gaat haar niet om de zieken en de doden, maar de druk op het ziekenhuis en andere zieken dan corona-patiënten. Artsen en specialisten denken er net zo over. Mijn vrouw as vanochtend even in het ziekenhuis voor een kleinigheid en informerde voorzichtig en neutraal bij een verpleegkundige, wat zij verwacht: hetzelfde verhaal. Ik hoop overigens nu, dat ik do mensen en ik dus ook, 100% ongelijk hebben. Maar op dit moment gaat het nog, de toekomst is uiterst onzeker, volgens de meest betrokkenen.

      Ik vind het flauw, dat nog steeds die schattingen uit de beginperiode worden genoemd als voorbeelden van de onkunde van betrokkenen. Niemand wist iets en toch had iedereen gelukkig de indruk dat er wat moest gebeuren. Anders krijg je wat Trump deed en iedereen weet wat het effect was. Overigens blijf ik wakker voor Op1.

      Verplegend personeel valt onder het medisch beroepsgeheim. Je hebt gelijk en ik beweerde niets anders. Dat zwijgplicht is voor mij een voorbeeld van framing.

      Je bewering over Merel klopt. Ik wilde alleen beweren dat schorsing voor de hand ligt als je uitdraagt, op een podium nota bene, dat wat je werkgever doet niet deugt. Ik denk, dat ontslag op staande voet niet kansloos was, mits die testen wel deugen. Ik begrijp overigens niet dat Merel er gewoon bleef werken, hoewel het volgens haar een misleidend bedrijf is.

      Dat die testen deugen is de mening van de overgrote meerderheid van de deskundigen. Maar elke test heeft zijn tekortkomingen, deze ook. Die kennen is vaak voldoende om te kunnen zeggen dat de PCR-test een heel goede test is.
      In Op1 is de test de week nog uitgebreid aan de orde geweest en werd de kwaliteit ervan geprezen. Ik weet het ook niet, maar heb vertrouwen in die specialisten.

      – Weltschmerz: Merel zit thuis op de bank, dus mijn bewering klopt. En Merel heeft op dat podium uitgelegd waarom de uitvinder van de test gelijk heeft in zijn stelling dat de test ongeschikt is om corona vast te stellen. Als je de test loslaat op geiten en op mango’s testen ze namelijk ook positief (ook daar heb ik nog wel een link voor je…). En Merel is niet de enige die dat beweerd, er zijn talloze medici die aangeven dat de test volstrekt waardeloos is om corona aan te tonen, maar ja, dat vertellen ze niet bij Op1…

 5. Yoyo

  Dat ik het ooit nog een keer zou zeggen:
  ” Maurice for president!”

 6. Cora

  Er staat: Wanneer er ventilatie in het spel is.

  Dat moet natuurlijk zijn Wanneer er geen ventilatie in het spel is.

 7. Banne de Booyer

  De IC’s zijn nu ook vol mensen. Onderhouds bedrijven om de complexe en kostbare apparatuur te onderhouden en certificeren. Bezetting in veel gevallen weinig of standaard.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.