Kijk dan! Zelfs NPO-vlaggenschip Nieuwsuur vraagt zich het hardop af: ‘Is dit kabinet links geworden?!’

In Hilversum is het doorgaans de gewoonte om bij ieder brokje rechts beleid net te doen alsof het einde der tijden nabij is. Maar na zo’n uitgesproken sociaaldemocratisch verhaal in de Troonrede kon ook Nieuwsuur er niet meer omheen: dit kabinet is gewoon knetterlinks.

Kent u de grap van de vier centrumrechtse partijen die tezamen een centrumrechts kabinet gingen formeren? Ik wel: het kabinet dat uiteindelijk op het bordes stond was uiteindelijk dieprood van kleur. En dan is er nog een grap: dat de NPO ook gewoon bereid is dat open en bloot toe te geven. Want na een Troonrede die bolstond van de Black Lives Matter-retoriek over racisme, en een Miljoenennota die vadertje Staat flink met de portemonnee laat wapperen, kan eigenlijk niemand er meer omheen: het kabinet-Rutte III is gewoon een ontzettend linkse verzameling ministers en beleidsplannen.

Behalve Nieuwsuur moet ook SP-leider Lilian Marijnissen dat eigenlijk wel een beetje toegeven. Zij ziet ook dat het kabinet in deze crisis nog maar eens een heleboel belastinggeld in de economie steekt – waardoor de overheid nu een hoop onrendendabele bedrijven overeind houdt. Zombiebedrijven, zo werden die elders in de Nieuwsuur-aflevering genoemd.

Na de Melkertbanen uit de jaren ’90 heb je nu dus de Melkertbedrijven: gesubsidieerde bedrijven waarvoor geen economische noodzaak (meer) is, maar toch met belastinggeld staande worden gehouden. Vernoemd naar Ad Melkert, de PvdA’er die in 2002 geen premier werd dankzij het optreden van Pim Fortuyn. Hoe zuur is het dat we in 2020 toch nog een kabinet met zijn filosofie krijgen?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Men kan door het rechtse beleid van de afgelopen jaren nu heel goedkoop investeren (door de lage staatsschuld en de gezonde overheidsfinancië kan men immers goedkoop lenen). De buffer die door het rechtse beleid van de kabinetten-Rutte is opgebouwd kan worden ingezet om de economie nu weer op te starten.

  1. NationalSniper

   Je bedoelt het linkse beleid van de kabinetten Rutte. Alleen Rutte 1 kan als centrumrechts worden gezien. De rest niet.

   Vrijwel alles van dit kabinet (en dus onderliggende partijen) doet is zeer stevig links. De klimaathoax/energietransitie (incl. uitsluiten kernenergie), de stikstofhoax, economische genocide op de boeren, de massa-immigratie (omvolking), meer macht naar de EU, geld overhevelen naar Zuid-Europa, belastingverhogingen, maximumsnelheid omlaag, de andere kant op kijken bij misdrijven door allochtonen, asielzoekers en de islam. Defensie en politie afgebroken.
   Ik zie geen rechtse standpunten. OK heel misschien op sociale zekerheid en zorg zou je dat nog kunnen zeggen. Maar op alle andere onderwerpen heel erg links: klimaat, milieu, defensie, politie, mobiliteit, immigratie/integratie, belastingen.

   Er is ook een flinke verschuiving geweest waar de partijen staan.

   D66 : Stond oorspronkelijk iets links van het midden. Maar tegenwoordig radicaal links, 100% klimaatalarmisten, massa immigratie, pro-islam en social justice warriors.
   CU : De voorgangers waren ooit onderdeel van wat toen christelijk rechts werd genoemd. Is niets meer van over. Is nu Sociaal(links)-christelijk. Voor immigratie, voor klimaathoax, geen kritiek op islam. Links dus.
   CDA : Stond oorspronkelijk exact in het politieke midden. De katholieke vleugel zou je misschien nog kunnen zien als centrumrechts maar de protestantse vleugel is dan weer centrumlinks. Vroeger ook partij voor de boeren, is niets meer van over.
   VVD: Was vroeger een centrumrechtse partij. Met zowel een centrumrechtse conservatief-liberale vleugel (met veel LPF raakvlakken) en een centrumlinkse progressief-liberale vleugel (met veel D66 raakvlakken). Maar die 2e vleugel was in het verleden de kleinste dus was de VVD tot zo’n 10-15 jaar geleden nog wel centrumrechts. Tegenwoordig is de linkse vleugel de dominante. Los van wat rechtse praatjes in verkiezingstijd is de partij in de praktijk behoorlijk naar links geschoven: doet meet aan klimaathoax, massa-immigratie, autotje pesten, belastingen verhogen, meer macht naar EU, belastingen omhoog. Alles waar mensen rechts van het midden van gruwelen.

   FVD is een centrumrechtse partij die nu ongeveer op de positie staat waar de VVD stond onder Bolkestein (of had gestaan als Verdonk het had gewonnen van Rutte). En ook met LPF raakvlakken.

   PVV zou gemiddeld overigens ook centrumrechts uitkomen omdat de partij zowel stevig rechtse standpunten heeft als linkse standpunten.

   SGP zou je misschien nog centrumrechts kunnen noemen. Misschien eerder midden. Die doen wel mee met de klimaathoaxplannen. Lijst Otten misschien ook nog, al zou ik eerder zeggen maximaal niet rechtser dan midden. Zeker na samenwerking met Henk Krol van de linkse partij 50 Plus.

   De thema’s waar tegenwoordig de links-rechts verdeling voornamelijk op is gebaseerd zijn immigratie (links voor, rechts tegen) en klimaat (links klimaatalarmistisch, rechts klimaatsceptisch).

   Pak het VVD verkiezingsprogramma van 15-20 jaar geleden en vergelijk dat met de programma’s van huidige partijen en dat van FVD komt het dichtste in de buurt.

   1. halo1

    Dank voor deze prima analyse…. alles schuift steeds verder naar links op : gemakkkelijk en “”beschaafd”.. je zag het al eerder bij de VVD in Amsterdam. Er is geen echt alternatief meer.. alleen nog af en toe wat rechtse “knauwtjes” (qua immigratie). Kostenexplosie geen probleem.. want geld gewoon erbij gedrukt. Verloedering: geen probleem, want “we zijn toch zo!n leuk land, zo leuk anarchistisch!””. In maart volgemd jaar PVV+FVD hooguit 20 % = 30 zetels.. geen vuiltje aan de lucht!

 2. Blondie

  Het Linkse Rutte Kartel, breekt Nederland tot aan de grond toe af.
  Deze opdracht heeft Rutte ook gewoon meegekregen, van de club van Opa Bernhard.

  Wiegel heeft het al aangegeven, Rutte voert een Links beleid.

  Eind 2020 heeft Nederland ca 4 Miljoen personen, met een bijstand of een WW uitkering, de voedselbanken kunnen het niet meer aan.

  Stop met Schengen.
  NEXIT.
  Rutte ga weg knul.

  1. Heinz

   Stem Asscher en Baudet.

   1. andergeluid

    Asscher ???? de man die de vaste banen gesloopt heeft en zo hart stond te schreeuwen dat ze allemaal zzp er moesten worden.
    de mensen die ontslag kregen werden weer als zzp er bij hun eigen werkgever aangenomen
    dat heeft hij veroorzaakt.
    En wat roept die nu dat er meer vaste banen moeten komen en werk naar werk dat riepen ze 5 jaar terug ook al
    Die Asscher is niet te vertrouwen die liegt nog bijna harder dan Rutte.
    Ze hebben heel Nederland gesloopt en dit kabinet is er nog lang niet klaar mee want UN21 moet uitgevoerd worden de grote klappen gaan nog vallen ik kijk elke dag naar faillissementsdossier ga dat maar eens doen het is om te huilen wat helemaal niet nodig is voor een besmetting die met een foutieve test gemeten word. Word wakker allemaal ga zelf eens op onderzoek uit op het net en laat je niet elke dag voorliegen op de tv

    1. Factor

     Asscher betekent meer islam, meer vluchtelingen, meer EU (Timmermans), meer miljarden naar de klimaatleugen en meer islam.

     Tja, wie wil dat nou niet?

  2. hans-e-pans

   Na het voorlezen van de troonrede en het presenteren van de miljoenennota van afgelopen dinsdag, die men beter de miljardennota zou kunnen noemen, las ik Mark R. dat had gezegd dat Nederland door zuinig/spaarzaam te zijn wel een tegen een stootje kon.

   Maar om de bijna verdrievoudigde staatsschuld op te kunnen vangen blijkt Nederland toch flink veel, of eigenlijk alles, te moeten gaan lenen op de internationale valutamarkt.

 3. Yoyo

  Als NPO Nieuwsuur dit al onderkent, zegt dit genoeg.
  Een ruk naar rechts, compenseert,en laat ons meer in midden belanden.
  Goed voor land en onderdanen.

 4. JFU

  Al 10jaar hebben we linkse kabinetten onder leiding van Rutte die de eens liberale VVD , verraden heeft aan het linkse kartel.
  Alle principes van de VVD zijn ingeruild voor een extreem links beleid, die alle welvaart , vrijheden, democratie zal vernietigen.
  De liberalen van nu hebben bij de huidige VVD dus niets meer te zoeken.

 5. deZwaluw

  Massa’s mensen moeten heel hard gaan werken om dit te betalen.
  Die massa wordt steeds kleiner, dat betekent harder werken voor de rest.
  Ik gooi over drie maanden ook het bijltje erbij neer.

  De jeugd kan ik slechts oproepen tot:
  Ga in de politiek of vraag een uitkering aan.
  Voor beide heb je geen opleiding nodig.

 6. Henk Albarda

  Er kan VANDAAG goedkoop geleend worden, dat moet over 5, 10 of 15 jaar afgelost worden, en dan is de rente weer tussen de 6 en de 18 %.

  Het enige hoopvolle aan dit rutte leugen verhaal, is dat het een garantie is dat een behoorlijk smaldeel VVD kiezers binnen enkele jaren enerzijds de VVD weer terug naar rechts zal duwen, anderzijds naar FvD (en deels naar de PVV ) zal uitwijken.

  Geweldig dat tegen die tijd ook brandebok en Beukman met hun constante stroom leugens en nepniews ter verantwoording worden geroepen.

  1. Beukman

   Het doet me deugd om te lezen dat ik immer een ijkpunt ben voor mijn vriend Henk.

   1. vandaag

    trots zijn op zo een ijkpunt zegt veel over je begrijpertje narcist

 7. Gebande3

  Na de Melkertbanen uit de jaren ’90 heb je nu dus de Melkertbedrijven: gesubsidieerde bedrijven waarvoor geen economische noodzaak (meer) is, maar toch met belastinggeld staande worden gehouden.

  Precies Tim.
  Alle steun aan ZZPers terugeisen.
  Alle steun aan de horeca terugvorderen.
  Alle steun aan grote bedrijven terug laten betalen.

  Allemaal gesubsidieerde bedrijven waarvoor geen economische noodzaak (meer) is.

  En natuurlijk honderden artikelen op DDS over de asociale regering die iedereen in de ontlasting laat zakken .

 8. SubTec

  Belachelijke milieumaatregelen, extreem schadelijk voor het land, bevolking onderdrukkend, pure egocentrische partijpolitiek… hoe komt je op “een Links kabinet” ?

 9. rexm

  Het zijn linkse incompetente ratten met een stropdas.

 10. Ernest Stern

  De maatregelen die nu nodig zijn werden inderdaad eerder altijd door links bepleit. Gelukkig begint bij verstandig rechts dit kwartje ook te vallen.

 11. vandaag

  1 antwoord , JA , linkse dan eender welk kabinet ooit

 12. Factor

  Kneiterlinks!

  Rutte is afhankelijk van de gedoogsteun van GroenLinks, VVD heeft namelijk geen meerderheid meer in de Tweede Kamer nadat Van Haga lid werd van FVD.

 13. NationalSniper

  “Kent u de grap van de vier centrumrechtse partijen die tezamen een centrumrechts kabinet gingen formeren? ”

  Nee dat is namelijk nog NOOIT gebeurd.
  En zelfs als je kijkt naar het verleden van de partijen in dit kabinet dan klopt het niet.

  D66 : Stond oorspronkelijk iets links van het midden. Maar tegenwoordig radicaal links, 100% klimaatalarmisten, massa immigratie, pro-islam en social justice warriors.
  CU : De voorgangers waren ooit onderdeel van wat christelijk rechts werd genoemd. Is niets meer van over. Is nu Sociaal (links) christelijk. Voor immigratie, voor klimaathoax, geen kritiek op islam. Links dus.
  CDA : Stond oorspronkelijk exact in het politieke midden. De katholieke vleugel zou je misschien nog kunnen zien als centrumrechts maar de protestantse vleugel is dan weer centrumlinks. Vroeger ook partij voor de boeren, is niets meer van over.
  VVD: Was vroeger een centrumrechtse partij. Met zowel een centrumrechtse conservatief-liberale vleugel en een centrumlinkse progressief-liberale vleugel (maar die 2e was in het verleden de kleinste). Tegenwoordig is de linkse vleugel de dominante. Los van wat rechtse praatjes in verkiezingstijd is de partij in de praktijk behoorlijk naar links geschoven: doet meet aan klimaathoax, massa-immigratie, autotje pesten, belastingen verhogen, meer macht naar EU, belastingen omhoog. Alles waar mensen rechts van het midden van gruwelen.

  Vrijwel alles van dit kabinet (en dus onderliggende partijen) is zeer stevig links. De klimaathoax, de stikstofhoax, de massa-immigratie (omvolking), meer macht naar de EU, geld overhevelen naar Zuid-Europa, belastingverhogingen, maximumsnelheid omlaag, de andere kant op kijken bij misdrijven door allochtonen, asielzoekers en de islam. Defensie en politie afgebroken.
  Ik zie geen rechtse standpunten. OK heel misschien op sociale zekerheid en zorg een beetje. Maar op alle andere onderwerpen heel erg links: klimaat, milieu, defensie, politie, mobiliteit, immigratie/integratie, belastingen.

  FVD is een centrumrechtse partij die nu ongeveer op de positie staat waar de VVD stond onder Bolkestein (of had gestaan als Verdonk het had gewonnen van Rutte). En ook met LPF raakvlakken.

  PVV zou gemiddeld overigens ook centrumrechts uitkomen omdat de partij zowel stevig rechtse standpunten heeft als linkse standpunten.

  SGP zou je misschien nog centrumrechts kunnen noemen. Misschien eerder midden. Die doen wel mee met de klimaathoaxplannen. Lijst Otten is midden.

  1. vandaag

   de analyse is volledig correct , we kunnen dus kiezen tussen extreem links partijkartel of de middenpartijen fvd en pvv. meer smaken zijn er niet

  2. RPML

   Exact zo is het! En waar vindt de rechtse stemmer nu nog een klankbord? Uitsluitend bij PVV (met ook best wel linkse trekjes) en FvD. En waar kleurt de (rechtse) ondernemer of meer-modaal-verdienende die altijd VVD stemde straks het hokje? Exact! Niet omdat hij het écht wil, maar omdat hem geen andere keuze rest.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.