‘Locktober’ is grote financiële ramp: maatregelen tweede coronagolf maken gehakt van de economie

Nu Nederland opnieuw in een halve lockdown terechtkomt gaat de economie flinke klappen krijgen. De economie dreigt “kapot” te gaan, waarschuwen experts en hoogleraren.

De persconferentie van de premier met strengere maatregelen zal vrij weinig mensen echt verbaasd hebben. Toch is het van belang te benadrukken dat ze een zware economische wissel op Nederland gaan trekken. Experts waarschuwen daarvoor, zoals de Tilburgse hoogleraar bankieren en financiën Harold Benink. Hij heeft het over een sluimerende noodzaak om het virus er min of meer onder te houden, want anders gaat er van economisch herstel niets terechtkomen dit jaar. De aankomende maand kunnen we in ieder geval al afschrijven. Benink noemt het een “grauwsluier“:

“Er komt nu weer een soort grauwsluier over het land, mensen zullen ook minder uitgeven in winkels, ondernemers met investeringsplannen zullen die misschien uitstellen. […] Je zult zien dat er meer faillissementen en ontslagen komen. Bedrijven in de horeca en de detailhandel die tijdens de eerste golf op hun reserves inteerden, bereiken nu de bodem. De Nederlandse economie kan een stootje hebben, dat klopt, maar dit soort nieuwe maatregelen is natuurlijk ongelofelijk kostbaar. We moeten nu echt zorgen dat we het onder controle krijgen met elkaar, anders maken we onze economie kapot.”

Marieke Blom, de hoofdeconome van ING Nederland, noemt wat sectoren op die het zwaar zullen krijgen: de horeca en de detailhandel, en dan met name modezaken. Hen staat het water al aan de lippen na de eerste golf van afgelopen maart en april. Kunnen zij die tweede klap opvangen?

Al met al ziet het er economisch slecht uit voor Nederland. Maar alle experts zijn het wel over één ding eens: deze halfzachte lockdown is uiteindelijk de juiste maatregel als dit dan betekent dat dat vermadelijde virus onderdrukt kan worden. Maar of dát doel bereikt gaat worden, weten we pas over enkele weken. In de tussentijd vindt de economische schade al elke dag plaats.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. RPML

  Iemand er al eens aan gedacht miljarden te investeren in de gezondheidszorg? Bijvoorbeeld in het aantal bedden en het aantal IC’s? Moet voor minder dan 100 miljard toch wel lukken? De gesloten ziekenhuizen weer openen, de uitgebouwde IC-capaciteit in stand houden in plaats van weer afbreken? Tis maar een ideetje.

  1. ZWEEDSE K0K

   Ondanks dat RPML reeds meerdere malen is uitgelegd dat de uitbreiding van IC bedden niet in de bedden met instrumentarium zit, maar in medewerkers, welke een minimaal 6 jarige opleiding moeten volgen, blijft hij dit verhaaltje herhalen.

  2. ZWEEDSE K0K

   De grote iinconsequentie van RPML:

   RPML 2 uur geleden Log in om te reageren
   Erkennen dat mensen dood gaan aan ziektes, net zoals ze dat al deden aan de griep de afgelopen eeuwen. Er gaan niet meer mensen dood dit jaar, maar minder.

   RPML 44 minuten geleden Beantwoorden
   Iemand er al eens aan gedacht miljarden te investeren in de gezondheidszorg? Bijvoorbeeld in het aantal bedden en het aantal IC’s?

  3. RPML

   Het kernprobleem is de afbraak van de gezondheidszorg in de afgelopen 10 jaar, een klein puntje dat K0K maar niet onder ogen wil zien. Het gevolg is de huidige situatie. Waar al die mensen zijn gebleven die voorheen in de zorg werkzaam waren weet ik niet, dat de gebouwen er nog staan weet ik wel.

   1. ZWEEDSE K0K

    Waar al die mensen zijn gebleven die voorheen in de zorg werkzaam waren weet ik niet,

    Praat eens met verplegend personeel.
    Vraag eens wat de effecten van wisselende diensten op het prive leven zijn.
    Vraag eens hoe het is om bijvoorbeeld een 35 jarige moeder in haar laatste strijd tegen k*nker te begeleiden.
    Vraag eens hoe het is om een patiënt te verplegen terwijl ze zelf via internet een betere diagnose, medicatie of behandelplan hebben.
    Vraag eens of ze wel op een IC willen/kunnen werken.
    Vraag eens of ze verwachten tot hun pensionering aan het bed te kunnen staan.

    1. Gerda2

     Ja kok dat vragen we ons af en heb je ook antwoorden?
     Als je in de verpleging gaat weet je toch dat deze dingen bij je beroep kunnen horen?

    2. Vriend

     Kokkie heeft het over mensen die het verpleegkundige vak te zwaar vonden. RPML heeft het over door de overheid wegbezuinigd personeel.

    3. RPML

     De hele gezondheidszorg is verziekt en afgebroken door bureaucratie, overbodige managers, omhooggevallen specialisten die zich verenigen in maatschappen, zorgverzekeraars die de macht hebben en ordinair winstbejag.

     K0K bevestigd in zijn uitingen dat ik gelijk heb, maar om dat toe te geven is nog een brug te ver.

     1. ZWEEDSE K0K

      K0K bevestigd in zijn uitingen dat ik gelijk heb, maar om dat toe te geven is nog een brug te ver.

      Helaas, u bent nog inconsequenter dan ik al dacht.
      Toedeledokie.

  4. NationalSniper

   Of uit te geven voor het verbeteren van ventilatiesystemen en neerzetten van ionisatie apparatuur (aircleaners) en luchtbevochtigers.
   Dingen die wel zin hebben in tegenstelling tot die 1,5m die compleet onzin is buiten en in goed geventileerde ruimtes en schijnveiligheid omdat in een slecht geventileerde ruimte de deeltjes door de hele ruimte kunnen zweven.

  5. evil knievel

   Allemaal weggegeven aan brussel,oftewel Italië n die andere armoedzaaiers allemaal!😭
   Nu mogen de sponsoren,oftewel de kadootjesgevende,hardwerkende NLrs op de blaartjes zitten!🤷‍♂️
   Bravo Rutte, het is je eindelijk gelukt!👍👏🙈

 2. Blondie

  Het Linkse Rutte Kartel maakt Nederland kapot.

  Links maakt meer kapot dan je lief is.

 3. ZWEEDSE K0K

  Na enig voortschrijdend inzicht concludeert Tim:
  Maar alle experts zijn het wel over één ding eens: deze halfzachte lockdown is uiteindelijk de juiste maatregel als dit dan betekent dat dat vermadelijde virus onderdrukt kan worden.

  Gelukkig weten de DDS reageer specialisten het beter.
  Hieronder zullen de Nederland-reddende oplossingen wel volgen.

  1. Hardline

   “Maar of dát doel bereikt gaat worden, weten we pas over enkele weken. In de tussentijd vindt de economische schade al elke dag plaats.”

   waarom vergeet je dit te vermelden ?.
   Kwam deze tekst niet zo goed uit, of is het gewoon domheid

   1. ZWEEDSE K0K

    Omdat deze tekst voor mij en hopelijk ook voor andere een logisch gevolg en geen punt van discussie is.
    Ontkennen van de gevolgen heeft geen zin.

    1. vandaag

     je kan niet in discussie met tróllen zoals iedereen heeft kunnen zien. Bemoei je lekker met zweden of ben je daar al uitgekotst friteurboer ?

     o wacht , je kent natuurlijk de taal niet flapdrol

     1. Gerda2

      vandaag – kok@ o wacht , je kent natuurlijk de taal niet

      Hij spreekt Zweeds, of hij het begrijpt?
      Hij gaat ons op de hoogte houden van de Zweedse Corona aanpak, dat zou nog eens een interessante (en ik hoop) positieve bijdrage zijn. Ik verheug me er al op.

  2. Gerda2

   Zweedse kok kan zich zeker rekenen tot de DDS reageer specialisten. Op een eigen mening is hij moeilijk te betrappen. Alleen een beetje bij de hand doen, Veel verder komt het niet.
   Wat denkt de Zweedse specialist van de de Zweedse corona aanpak?

   1. Henk42

    @gerda @Zweedse cock komt niet verder dan een beetje de NOS na te tetteren ,zonder kritisch te zijn..
    Over het Zweedse model zal je bij de NOS ook niet tot nauwelijks iets horen , simpelweg omdat steeds meer blijkt ,dat het Zweedse model beter blijkt te werken dan die van Rutte in combi met het verwarde en het niet in kunde uitblinkende RIVM en dat probeert het NOS te verzwijgen.
    En dat zag je gisteren ook bij het corona circus ,toen SBS en BNR licht kritische vragen ging stellen over aerosole verspreiding en de Duitse overheid die dat erkent ,worden de antwoorden kort gehouden en word vrijwel direct de interviewer afgekapt.
    @zweedse cock komt niet verder dan vloeren moppen bij de McDonalds ,simpelweg omdat hij niet capabel is om hamburgers te bakken.

 4. LifeBuddy

  Heeft de hoofdeconome van ING Nederland, er ook wel eens aan gedacht om de [beerput] boeken bij de gemeenten open te gooien. Zodat we mee kunnen kijken aan wie en waar ze ons geld aan uitgeven. Met dit Idee kunnen we heeel veeel Bedrijven in de horeca en de detailhandel helpen en die grauwsluier over het land weghalen. Of gaat rutte eerst de grauwsluier over de zuidelijke landen weghalen.?

 5. JochemX

  Deskundigen zeggen? Mijn tante voorspelt zonder opleiding precies hetzelfde. Maar dat je dat virus samen eronder kan krijgen is een mythe.

 6. roodkapjelusttaart

  Volgens Rutte komen we er sterker uit!.

 7. Seneca

  met interesse onderstaande reacties gelezen. niemand, maar dan ook niemand, legt de vinger op de zere plek. Rutte heeft zich – in alle kabinetten – omringd met lieden die of te stom voor de duvel te dansen waren, dan wel hem constant naar de ogen keken en het idee hadden: ‘de grote leider weet het wel’. Rutte heeft nooit verantwoording voor zijn daden genomen, altijd heeft hij de verantwoording bij derden weten te leggen. men ziet het nu wederom: hij trekt de ondernemer – figuurlijk – het boa pakje aan; als het verkeerd (overigens wat is verkeerd, deze griep is niet anders dan alle vorige griep epidemieën) gaat, dan wast hij zijn handen wederom in onschuld. voor hen die nog steeds geloven dat deze griep dodelijker zou zijn dan willekeurig welke andere griep dan ook (Spaanse griep uitgezonderd) memoreer ik het volgende. ‘We weten dat er in 2018 9400 extra griepdoden waren, meer tot dusver dan de 6300 (als zodanig geregistreerde) coronadoden. Ook toen hadden de ziekenhuizen het moeilijk. ‘Ziekenhuizen puilen uit van de grieppatiënten,’ kopte het AD op 21-02-2018. En op 8-03-2018: ‘Ziekenhuizen zeggen operaties af vanwege griepgolf.’

  1. Gerda2

   Het zou heel goed zijn als er eens wat meer wetenschappers (beta-mensen wel te verstaan) in de Kamer plaats zouden nemen.
   Gisteren verwees ik nog naar een actueel artikel op “Wynia’s Week” genaamd :
   “Ik zou graag een paar vragen stellen”.
   Je kunt het artikel daar gewoon nalezen, ook de dingen die jij benoemt en nog veel meer.

 8. Seneca

  vervolg:
  Heel uitzonderlijk was 2018 niet. Hier een bericht uit het AD van 1-10-2015: ‘Meer doden tijdens langdurigste griepgolf ooit. Afgelopen winter waarde de langdurigste griepgolf ooit gemeten rond in Nederland. De epidemie duurde in totaal 21 weken. Tijdens de griepepidemie stierven in totaal ruim 65.000 mensen. Dat waren er ruim 8600 meer dan verwacht.’ Of is het verboden om corona te vergelijken met griep? Hier een bericht van 5-2-2016 uit het AD: ‘Griepgolf treft veel mensen die anders nooit ziek zijn Ziekenhuizen in het land stromen vol met grieppatiënten. Hier zitten opvallend veel gezonde mensen tussen, die vaak al jaren niet ziek zijn geweest. Sommigen reageren zo heftig dat ze met kapotte longen op de ic belanden. Dit zegt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. De patiënten die op de ic terechtkomen hebben een longontsteking die zo agressief is, dat die het longweefsel heeft aangetast. Gewone beademing is bij hen niet genoeg. Zij liggen in uiterst kritieke toestand aan de hart long machine, die de functie van de longen overneemt. “Als ze deze acute fase doorkomen, kunnen de longen weer herstellen,” legt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care uit.’ Nu spreekt de heer Gommers andere taal: belangenverstrengeling? Het is tenslotte bekend dat de heer Gommers – overigens een briljant stel hersens – een patent heeft op een onderdeel of deel van beademingsapparatuur. Niets mis mee maar het bedrijf waar hij zijn patent heeft ‘ondergebracht’ levert wel de nodige apparatuur aan de Nederlandse Staat. Het hoeft niets te betekenen maar toch kan men zich afvragen of e.e.a. wel eerlijk wordt verteld. Zeer zeker als men de rol van de heer Sijbesma, tot 1 september jl. onder Hugo de Jonge de man, die direct verantwoordelijk was voor beslissingen en aankopen om dit virus te bestrijden. Niemand heeft ooit verteld dat de CEO van Astro Zeneca – waar volgens geruchten door de staat 300 of 700 miljoen € is betaald – de broer is van voornoemde heer Sijbesma. Ook dit hoeft niets te betekenen maar toch zou een onbevooroordeeld toeschouwer, vreemde reacties kunnen krijgen. waarvan akte!

 9. vandaag

  Welke tweede golf ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.