LOLOL! Transitieprofessor Jan Rotmans lukt het niet om eigen huis gasvrij te maken: ‘Al voor ton aan verspijkerd!’

De man die heel hard roept dat we allemaal in gasvrije huizen moeten gaan wonen, blijkt zelf in een pand te wonen dat hij niet gasvrij weet te maken. De hoogste tijd om vraagtekens te zetten bij dit véél te ambitieuze plan, dus.

Op termijn moet heel Nederland van het gas af – dat is de conclusie die de welbekende klimaattafels trokken deze kabinetsperiode. Sommige gemeentes willen het beste jongetje (m/v) van de klas zijn en gaan er nog harder in dan Rutte met z’n maatjes Nijpels en Samsom. Sommige gemeentes zoals Amsterdam, inderdaad. Daar willen ze de grachtengordel gasvrij maken.

Maar hoe onmogelijk dat is, bleek wel toen hoogleraar transitiekunde – die vooraan loopt in de de strijd tegen gasaansluitingen van Nederlanders – in de gemeenteraad zelf moest toegeven dat het niet altijd mogelijk is. Het stulpje van de professor blijkt namelijk totaal niet van het gas te halen te zijn, zo moest hij met het schaamrood op z’n kaken toegeven:

“Ondanks torenhoge investeringen die Rotmans al heeft gedaan in zijn oude huis om het bijvoorbeeld beter te isoleren, lukt het hem niet de klimaatgevaarlijke gaskraan dicht te draaien. „Ik heb er al voor honderdduizend euro aan verspijkerd. De beste experts van Nederland zijn langs geweest. Maar ik krijg mijn woning niet aardgasvrij”, aldus Rotmans.”

Pijnlijk dat zoiets honderdduizend euro heeft gekost, maar desondanks mogen we het toch wel een vorm van hypocrisie noemen. FVD-raadslid Kevin Kreuger was er dan ook als de kippen bij om uit te leggen dat Rotmans niet in een unieke situatie zit: vele huizen kán je gewoon niet zomaar van het gas halen. Zo simpel ligt dat nu eenmaal:

“Dit is precies dezelfde situatie die geldt voor de hele Amsterdamse grachtengordel. Het zijn historische panden die met geen mogelijkheid geschikt zijn te maken voor een warmtepomp. Dat de GroenLinks-fractie juist daar wil beginnen met het aardgasvrij maken van de stad is absurd. Als je het al zou willen, moet je die oude huizen als laatste aanpakken.”

Laat Nederland dát maar eens in de oren knopen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. gjverweg

  In vroegere jaren was de regering knetter, in deze tijd krankzinnig.

 2. Blondie

  Bedankt Linkse kiezers, dat jullie ondersteuning geven aan de afbraakpartijen in Nederland.
  Er lopen meer Linkse dwazen buiten de inrichting, dan er in verblijven.

  Rutte ga weg knul.

 3. Grasmaaier

  RPML heeft al die tijd dus 100% gelijk gehad en Ernest Stern (die door zijn megalomane karakter meent dat hij overal verstand van heeft, maar keer op keer door het ijs zakt) kan nu definitief afgeserveerd worden.

  Je doet niet meer mee in het klimaatdebat Ernest Stern, je hebt verloren!

  1. Meriadoc Brandebok

   Is dat hielenlikken van RPML lekker?

   Goeie genade, neem een kamer.

   1. Grasmaaier

    En dat zegt het befhondje van Ernest Stern.

    1. Kretoloog

     Het blijft een sneu ventje, die Guus Brandebok.

    2. Oepsie

     En het pleziergaatje voor de ouderlingen, van zijn kerkgemeenschapje.

    3. Ernest Stern

     Grasmaaier laat zich weer kennen. Naar om te zien.

     1. Factor

      enz

   2. evil knievel

    Doet pijn he,de waarheid,brandegeitje!😄

 4. combat le pelicules

  Alle deskundigen op dit terrein hebben altijd duidelijk gemaakt dat het (nog) niet mogelijk is oude huizen van het gas te halen. Alleen voor nieuwere huizen die heel goed geïsoleerd zijn is dat een reële optie.
  Dit was dus algemeen bekend.

  1. Ernest Stern

   Spijker en kop, pelicule. Je bent slimmer dan ik dacht.

   1. Gebande3

    Lastig om te bepalen welke van de 5 hier rondhangende pedicures slim is.
    De originele zeker niet.

   2. .nexit2021

    iedereen is slimmer dan jij denkt , ergo iedereen is slimmer dan een ta rel

  2. Grasmaaier

   Stern krabbelt terug.

   1. Ernest Stern

    Ik heb nooit iets anders beweerd, Grasmaaier.

   2. Oepsie

    Het zelfde, als zijn gezwets, dat de rechter nooit gezegd had, dat Marokkanen een ras was. Terwijl dat wel zo was.

  3. Oepsie

   En zelfs dan, moet je niet ‘kouwelijk’ zijn, anders zit je de gehele dag met een deken op de bank. Een weetje, uit ervaring.

  4. Stanly2000

   Combat,
   “Dit was dus algemeen bekend.”
   Maar zeker niet bij deze transitieprofessor, want hij gooit een ton (100.000 €) door de open kieren naar buiten.

 5. Piet51

  En ik altijd maar denken, dat pas in 2050, voor alle duidelijkheid, dat is over 30 jaar, Nederland van het gas af moet zijn. Gelukkig is dat inderdaad zo en de situatie vandaag is nog lang niet die van 2050. Rotmans wijst hier op een nog op te lossen probleem, laten we het liever “uitdaging” noemen. Er zijn tot vandaag heel veel van dergelijke uitdagingen met succes aangepakt. Kijk nu eens 30 jaar terug en bedenk, wat er toen allemaal aan energievreters in gebruik was, maar vooral ook wat er sinds toen allemaal is opgelost.
  “Nederland van het gas” is een gelopen race.

  1. Ernest Stern

   De warmtepomptechnologie staat nog in de kinderschoenen en zal, net als de zonne-energie, nog een grote innovatiebeweging moeten maken. De verwachting is dat dat daarmee het aantal huizen dat klimaatneutraal kan worden gemaakt geleidelijk zal toenemen. Ook het rendement en het lawaaiprobleem verbetert rap terwijl de kosten zullen dalen.

   1. gustav

    ernie stern\
    ‘een grote innovatiebeweging’
    Wanneer komt er schot, in deze vastlopende, door Jan Modaal onbetaalbare tot mislukken gedoemde innovatie?
    Binnen 20, dan wel 250 jaar?

   2. Grasmaaier

    Ernest Ster: “De warmtepomptechnologie staat nog in de kinderschoenen…”

    ‘In 1980 werd in Zweden de warmtepomp verder ontwikkeld en geproduceerd in Markaryd, Zweden. Dat is dus 40 jaar geleden.’

    Bron: h*tps://aardgasvrij.nibenl.eu

    In bijna een halve eeuw dus niet erg veel opgeschoten. De technologie van de warmtepomp is in wezen simpel en de verwachting is dan ook dat er geen grootse innovaties meer te verwachten zijn.

    1. kees cup

     Sorry grasmaaier, had uw comment nog niet gelezen voordat ik het mijne plaatste.

    2. Ernest Stern

     Zeker, dat geldt echter ook voor de verbrandingsmotor en het zonnepaneel. Dat laat onverlet dat ze zich voortdurend ontwikkelen. Alle relevante technologieën in de klimaattransitie, zonnepanelen, warmtepompen, batterijopslag, ontwikkelen zich nog voortdurend en realiseren voortdurend verbeteringen in rendement, capaciteit en kosten.

     1. .nexit2021

      man l*l niet zo dom. De grondstoffen zijn niet eens aanwezig voor de producten die je opsomt. Maar daarom ben je ook de stront vlek

    3. Piet51

     @Grasmaaier
     De warmtepomp is als principe jaren ouder. Het is heel normaal, dat technologische doorbraken tientallen jaren nodig hebben voor ze tot normaal gebruik uitgroeien. Denk maar aan internet (eind jaren 50 uitgevonden) en de fax (in de 19e eeuw uitgevonden). De stoommachine was begin 18e eeuw al uitgevonden, maar werd eind 18e eeuw pas commercieel gebruikt. In al die gevallen was er een externe aanleiding om een uitvinding weer op te pakken. Voor de warmtepomp was dat de energiecrisis die zich in de jaren 80 begon af te tekenen. Sindsdien wordt er weer druk verder ontwikkeld.
     Zonnepanelen laten iets vergelijkbaars zien. Een belangrijke nieuwe ontwikkeling zijn de daglichtpanelen, waarmee ook op schaduwdaken dergelijke panelen nuttig werk kunnen doen.

     1. Mariposa78

      Beste Piet, je haalt zaken aan die niet relevant zijn zoals het internet dit was uitsluitend in gebruik door defensie, de eerste functionele commerciële fax dateert van 1900 etc…
      Dus lees je eerst eens in voordat je onzin verkoopt.

     2. Piet51

      @Mariposa78
      Het ging mij om de tijd die verstrijkt tussen de allereerste uitvinding van iets en het commerciële gebruik. Grasmaaier schreef, dat er al 40 jaar niet zoveel met de warmtepomp is gebeurd. Dat kan waar zijn, wilde ik zeggen, maar dat is bij veel vindingen zo. Pas als er een duidelijke aanleiding is, komen de stappen voorwaarts. Voor de warmtepomp lijken die nu te gebeuren. Dat dit pas 40 jaar na de uitvinding is, is niet relevant.

     3. .nexit2021

      domme arrogante malle pietje wil maar niet begrijpen dat een warmtepomp 24 uur per dag energie MOET slubberen.

      Wat de stand der techniek ook wordt met een warmtepomp , deze zal nooit beter presteren dan een cv-ketel voor mens en milieu !

      maar goed malle pietje is narcist dus argumenten tellen niet bij dit adept

    4. Mariposa78

     Beste grasmaaier, begin jaren 70 vorige eeuw in Bern waren de Duitsers er ook al mee bezig: conclusie niet levensvatbaar.
     Behalve als men aan het gas ging rendement 97 tot 98%

   3. kees cup

    @ Sterretje.

    U beweert.
    “De warmtepomptechnologie staat nog in de kinderschoenen”

    Gij zijt een jokkebrok!

    De warmtepomptechnologie is al meer dan een eeuw oud, en wordt ook al zo lang in de praktijk toegepast!

    Dit zult u vast wel ergens in de “joop >> bnn/vara >> npo” archieven kunnen opzoeken.

    1. Piet51

     @kees cup
     De warmtepomp bestaat al lang. Maar de technische ontwikkeling ervan gaat in hoog tempo verder. Binnenkort is hij goedkoper, stiller en nog efficienter.

     1. Grasmaaier

      Piet51 wil niet accepteren dat veel producten aan het eind van hun ontwikkelingscyclus zijn gekomen. De efficiencywinst op warmtepompen zal de komende jaren minimaal zijn. Auto’s zullen ook nooit 90 kilometer op 1 liter benzine rijden.

      Zoals gezegd: de techniek van warmtepompen is relatief simpel en beslist geen ruimtevaarttechnologie. De winst zal de komende jaren marginaal zijn, net zoals bij windkrachtturbines. Zonnepanelen zijn een ander verhaal. Maar zelf gok ik op heel andere technieken die nu in ontwikkeling zijn, waaronder waterstofgas.

     2. plakband

      En wordt er warmtepomp belasting geheven.
      Om nog meer gelukszoekers binnen te halen.

     3. Ernest Stern

      Hier kan Grasmaaier een beetje bijlezen. Dat lijkt me geen overbodige luxe.

      h**ps://www.topsectorenergie.nl/tki-urban-energy/kennisdossiers/de-ontwikkelingen-en-kansen-voor-warmtepompen

     4. Factor

      etc

   4. Stanly2000

    Ernst,
    ‘Iedereen denkt dat warmtepompen de komende jaren wel even 50 % goedkoper worden, omdat ze nog maar kort bestaan. Maar ze bestaan al lang en ze worden in enorme oplages gebouwd. Ik zie geen enkele reden waarom ze snel goedkoper zouden worden. Integendeel.’
    ‘Veel waarschijnlijker is dat ze duurder worden. ‘ zegt Van Schayk (REMEHA). ‘Er komen nieuwe wereldwijde regels voor koelmiddelen. De middelen die we nu gebruiken, mogen straks niet meer.’
    En: ‘We willen niet iedereen een warmtepomp verkopen. In veel bestaande huizen is het een drama. Het is veel duurder dan een cv-ketel en je CO2-uitstoot gaat ook nog omhoog. Wij willen juist oplossingen waardoor die uitstoot omlaag gaat. Soms kunnen warmtepompen ook niet omdat het elektriciteitsnet niet genoeg capaciteit heeft. Dat is in Nederland vaak niet meer dan een campingnetje. Dus dan denken we liever mee om bijvoorbeeld te kiezen voor systemen die minder stroom vergen.’

  2. Kretoloog

   Wishfull-thinking, Piet. Want:

   De grootste energievreters anno nu zijn de datacenters. Die waren er 30 jaar geleden niet.
   Ook energievretend is het vliegverkeer. Dat is de laatste 30 jaar geëxplodeerd.

   1. Piet51

    @Kretoloog
    Je hebt gelijk, maar ik bedoelde aan te tonen, dat we 30 jaar geleden nog weinig wisten van allerlei hoog-rendemenstoepassingen, efficiency van fossiel brandstofgebruik, elektrische auto’s, LED-licht, etc., etc. Er is heel veel gebeurd in de laatste 30 jaar en de snelheid van vernieuwing en doorbraken neemt nog steeds toe. Ik heb alle vertrouwen in de komende 30 jaar.

  3. Maurits Dekker

   “Nederland van het gas” is een gelopen race, die verloren is.

   1. Piet51

    @Maurits Dekker
    Een gelopen, maar verloren race? Zou theoretisch kunnen, maar dan wordt er wel heel veel tijd besteed, even goed door de tegenstanders, aan het klimaatbeleid. De EU-commissie komt in ieder geval binnenkort al weer met aangescherpte klimaatdoelen en dat heeft veel weg van een tussensprint, om nog even in de metafoor te blijven.

    1. .nexit2021

     nog een gegronde reden voor een NEXIT malle pietje

 6. gustav

  DUS, Nordstream2 moet worden aangesproken om ‘krampachtig groen Nederland’ te vevuilen met het Poetingas , haha.
  36% van de Europese gasbehoefte komt uit Rusland, en dat percentage gaat stijgen!
  De Duitse ‘groene/moraalridders’ zijn óók helemaal in paniek,ze willen het gas van poetin niet, maar ze hebben het dringend nodig, MOETEN het dus wel importeren haha!
  Pragmatische politiek haha.

 7. Adriaen van Bergen

  Hopelijk is het wel rekening man.

 8. RPML

  Ik heb Rotmans’ voordrachten in het verleden vaak aangehoord: een begenadigd en inspirerend spreker, vaak ook (bewezen) visionair. Toen ik las dat hij zich voor het klimaat-karretje had laten spannen viel ik van mijn stoel, de uitspraken vanaf dat moment werden dwingend en verre van visionair, doorspekt van frames en oneliners.

  Ook een professor kan zich vergissen blijkt maar weer; ondertussen zit de goegemeente opgescheept met een klimaatplan dat op velerlei vlakken compleet wankelt maar waar wel met dwang een gasverbod in staat. De laven van de overheid voeren dit nu blindelings uit, Amsterdam voorop. Hoogmoed komt voor de val….

 9. Freba

  En al dat gedoe omdat we geen Russisch gas van de VS mogen importeren. Zo mocht NL destijds ook geen olie leveren vanuit Indonesië aan Japan. Vandaar dat Japan Indonesië binnenviel. Laat je vooral door Amerikanen “bevrijden” . Je hebt geen zak meer over je eigen land te vertellen. Momenteel wordt een vloot van gastankers gebouwd, teneinde het VS schaliegas hier te verbranden. It’s all About the yankee dollar, you fools. En waarom geen grote wisselaar in een voormalige mijnschacht? Op 1500/2000 meter diep is het meer dan 50 graden. Liever iedereen zijn eigen keteltje/pompje. We blijven een volkje van kruideniertjes. Maar wel een grote bek hebben over een ander. Dat dan weer wel.

 10. Maurits Dekker

  De warmtepomp geeft weinig warmte ondanks dat hij veel energie (elektriciteit) verbruikt. Zelfs een klimaatprofessor heeft dit nu ondervonden.
  Door schade en schande wordt ook hij wijs.

  1. .nexit2021

   Nu nog het fatsoen vinden om zijn achterlijke filosofie bij te stellen

 11. plakband

  Transitieprofessor Jan Rotmans lukt het niet om eigen huis gasvrij te maken:
  ‘Al voor ton aan verspijkerd!’

  Jan Rotmans wil zijn eigen huis helemaal niet gasvrij maken,
  Hij wil lekker gesubsidieerd blijven hobbyen.

 12. .nexit2021

  tja , er zijn diverse deskundigen op energiegebied geweest die de verhalen van de zelf benoemde professor naar het land der fabelen hebben gewezen met argumenten. De zelf benoemde professor wilde zelfs met die mensen niet in debat. Het arrogantje rotmans heeft een droom en daarvoor heeft hij gelogen en bedrogen. Samen met zijn vrindje nijpels ( energielabel G ) hebben ze de kluit bedonderd en zowel rijk en gemeenten voorgelogen.

  Individuele cv-installaties , degelijke isolatie en ventilatie zijn de voorwaarden voor de meest vriendelijke en meest efficiënte manier van verwarmen.

  Nu we weten dat de onzin van de energietransitie niet werkt zullen we dan even een pas op de plaats maken en de discussie herstarten op argumenten ? in plaats van schuldgevoel van een clubje malloten !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.