Peilingen: BOEM! Corona-klunzen Rutte (VVD) en De Jonge (CDA) kletteren onderuit in nieuwste zetelpeiling

De kiezer is steeds minder positief over de inspanningen van de ‘leiders’ van het front tegen het coronavirus: in de nieuwste peiling van onderzoeksbureau I&O Research verliezen zowel de VVD van premier Rutte als het CDA van ‘coronaminister’ De Jonge. Met name die laatste ontvangt rake klappen.

Peilbureau I&O Research heeft vandaag een nieuwe peiling vrijgegeven, waaruit blijkt dat de VVD opnieuw de grootste partij van Nederland is. Maar liefst 40 zetels halen de liberalen. Dat is er wel eentje minder dan vorige maand, toen de partij nog uitkwam op 41 zetels. Een klein verlies dus.

Coalitiepartij CDA vangt echter een grotere klap op – zowel in absolute als relatieve zin. Was de partij van nieuwe lijsttrekker Hugo de Jonge in augustus nog goed voor 17 zetels, nu zijn dat er nog maar 13.

Met het verlies van zowel CDA als VVD hebben dus de leiders van de meest zichtbare ‘coronaleiders’ verlies geleden. Met name het CDA, maar gezien De Jonge als gezondheidsminister direct verantwoordelijk is voor het coronabeleid is hij meer de pineut. Vandaag nog bleek dat de GGD zwaar tekortschiet als het gaat om het aanbieden van coronatests. Veel mensen die wel symptomen vertonen kunnen domweg niet langskomen, omdat de organisatie nog altijd onderbemand is.

Daarbij lijkt er toch op de één of andere manier gesjoemeld te zijn met de uitkomst van de CDA-lijsttrekkersverkiezingen, en dat straalt natuurlijk ook niet best af op de christendemocratische partij.

Winst is er echter ook in deze I&O-peiling: de PVV gaat van 14 naar 19 en is daarmee met enige afstand de tweede partij van het land. Kleine plusjes zijn er voor D66, 50PLUS en DENK. Allen krijgen er één zetel bij.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Adriaen van Bergen

  40? Wat een waanzin.

 2. Cor Grijpstra

  Verlies is er ook voor het FvD, van 13 naar 10 .
  Zo mag ik het graag zien.

  1. Florissa

   Cor
   Ze zitten met 2 zetels in de kamer,nu is de prognose 10,dus winnen ze er 8 bij .
   Kunnen weinig partijen aan tippen,

   1. Cor Grijpstra

    @Flor
    Dais inderdaad een prima resultaat, maar ze stonden ooit in de pelingen boven de 20.

    Die Baudé kan er wat van 🙂 🙂 🙂

    1. Cor Grijpstra

     toetesnbord gaa mee met was.

     1. Ernest Stern

      🙂

    2. Stanly2000

     Sarko, SP heeft 10 zetels, dus evenveel als FVD.

   2. Ernest Stern

    Met 10 zetels gaat het FvD politiek geen deuk in een pak boter schoppen.

    Verheugend.

   3. Robert75

    Het zelfde kan je zeggen over de VVD. die zitten met 33 zetels in de kamer en nu hebben ze er 40. Dus 7 zetels winst. Maar op de een andere manier wordt dat hier gebracht alsof ze er onderuit kletteren omdat ze een zeteltje verliezen tov verleden maand.

  2. Cootje

   Dadelijk geen treinconducteurs maar een gevalletje echt Marokkanen en de wereld ziet er weer heel anders uit.

 3. Duckday

  Breek het kartel stem gewoon PVV of FvD geef deze twee partijen een kans anders zullen we het nooit weten wat voor een vlees zij in de kuip hebben. We worden nu ver nacheld door dit handje klap kabinet die van dit mooie land een puinhoop maken door leugens en bedrog hoogmoed waanzin en belust op macht EIGEN belang Dat merk je nu ook aan het voorstel om niet testraffen als iemand van de politiek een misstap maakt.Hoe durven ze dat voor voor te stellen Dus de politiek staat boven de wet. En ook weer haal even vluchtelingen uit lesbos eerst is men tegen en nu stiekem voor Men denkt niet na .Zorg dat die mensen in hun eigenland gaan opbouwen ze zijn daar hard nodig!

  1. Cor Grijpstra

   @Duck telt u ff mee.

   PVV 19
   FvD 10
   SGP 3

   Samen verslaan ze met gemak het kartel.
   Die Baudé is een stemmentrekker…

 4. Cootje

  Als in maart de werkeloosheid 7/8% is de faillisementen per dag niet op één hand te tellen zijn , zijn alle peilingen waardeloos , en stemt de gefrustreerde uitgeklede berooide Nederlander gewoon op Wilders en Baudet, want de polderde Nederlander moet gewoon een pijn zijn omgeving en zijn portemonnee voelen willen ze veranderen. En de ingrediënten met een harde brexit en een oplopende Corona gevallen , en een totale instorting daar door in Europa duidelijk aanwezig . Dus alle peilingen nu maar met een korreltje zout nemen

  1. Cor Grijpstra

   @C
   Als met Pinksteren de kalveren op het ijs dansen, Pasen op dezelfde dag valt als pinksteren enz enz.

   1. Cootje

    Je kan ook wegkijken of toch gewoon het dagelijkse nieuws volgen , maar die 7/8 werkeloosheid is een zachte prognose . Maar wel het goede ingrediënt . Oplopende Corona uitbreiding in heel Europa , met de reiswereld gaat het uitstekend , KLM is niet meer te redden verder gaat het goed

   2. Blondie

    CG.

    Je bedoelt en Rutte stopt met liegen.?

  2. Cor Grijpstra

   @C
   Stel je krijgt gelijk, dan halen de PVV en het FvD ons uit de crisis?

   Denk daar maar eens goed over na…

   1. Cootje

    Die hoeven ons niet uit de crises te halen , die moeten eerst zorgen dat het ondemocratische gedrocht in Brussel sneuvelt , en met de financiële situaties in het zuiden gaat dat aardig lukken , eerst van het juk af en dan weer verder kijken

    1. Cor Grijpstra

     @C
     Weet je hoelang dat duurt?
     Je geeft aan dat de mensen stemmen op PVV en FvD omdat ze moeten leven in armoede.

     Volgens mij heP van politiek geen kaas gegeten.

     1. Cootje

      Je moet eerst in de armoe zitten wil er wat veranderen , anders blijft alles het zelfde en kunnen die zakkenvullers in Brussel hun vrienden in het zuiden blijven steunen, als wij hier 7/8% werkeloosheid hebben , dan hebben ze het in zuid Europa 30/40% daar kunnen wij niet meer voor zorgen en trekken de financiële markten de stekker er uit / IJsland lag op zijn knieën om bij de EU te horen . Als ze er nu gratis bij mogen willen ze niet , je moet aan Polen eens vragen of ze de euro willen ??

     2. Cor Grijpstra

      @C
      Zo, uwen stem gaat naar het FvD en PVV en uw armoede zal groter worden.
      Die partijen moeten maar mooi in de oppositie blijven, daar kunnen ze nog van nut zijn.

     3. Cootje

      Ik heb wel goed voor mij zelf gezorgd , en zelfs ook nog voor mij kinderen , mij kleinkinderen moeten aan de bak maar niet voor zuid Europeanen .

 5. Cootje

  We hebben weer nieuws van de artiesten voor de dinsdag avond show van halfnegen ned 1 , een enorme knal in Delft . Getuigen zagen een man een presentje neerleggen en zijn daarna weg gereden. Waarschijnlijk om thee te gaan drinken.

 6. Cootje

  100 opvreters komen ons land uitbreiden. Wegens een succesvolle brandstichting .

  1. Pauline Kummer

   U zult er niets van merken wanneer u zelf u meldt aan het loket.

   1. Cootje

    Ik wordt na 53 jaar werken betaald door de loketten , er niets van gestolen. Maar van weggeven is nog niemand rijker geworden, en weggeven aan opvreters al helemaal niet. En al zeker niet als de laatste 10 jaar top loketten als het UWV het CBR De GGD het NWVA de belastingdienst jeugdzorg en nog vele instellingen in Nederland in een derde wereldland niet zal misstaan , dus mag ons belastinggeld wel bij ons geïnvesteerd worden en niet weggeven

    1. Ernest Stern

     “Ik wordt na 53 jaar werken betaald door de loketten”

     Sommige mensen hebben altijd geluk.

     1. Chalres Bingley

      @ernestje heeft de pech dat hij altijd onrendabel is geweest ,maar altijd geluk heeft gehad dat hij naar de soos kon om zijn handje en tegenwoordig bij het UWV.
      Jammer genoeg moet hij alles inleveren omdat hij in het bejaardentehuis zit.
      @ernestje wordt iig met respect behandelt in de naderende einde van de winter van zijn leven, door zijn verzorgster.

     2. Hardline

      zielige opmerking van een totaal onbetekend persoon.
      Nooit iets gepresteerd, maar de gehele dag rondhangen DDS.

      Bij gebrek aan een zinnige dagbesteding, hunkerend naar erkenning in discussies, waarin hij echter constant het onderspit delft. Maar glibberend en glijdend richt het zich iedere dag weer op, om vrolijk verder te gaan met het neerplempen van hersenbraaksels.

      Tot het niet meer langer mag, maar dan volgt nick 3600.

      Zoek hulp

   2. shews

    paulien neemt de eerste 50 voor haar rekening begrijp ik?

 7. Gerdien

  Een zetel verlies in de peilingen, dat is toch niet onderuit kletteren?

  Het is juist knap van deze regering dat ze midden in deze gigantische crisis in de peilingen zo goed overeind blijven.

  1. .nexit2021

   hahahahahaha , wij van wc-eend adviseren ?

   …………………………………………………………..

   1. wesly bentley

    Whahahahaaaaa!!!

    1. .nexit2021

     enz

 8. SubTec

  Tja, peilingen…. we gaan volgend jaar wel zien.

 9. henkie

  VVD, de firma list, leugen, oplichting en bedrog, met de charismatische rovershoofdman Rutte. De nieuwe normen en waarden in Nederland; “List, leugen en bedrog” vinden enorme bijval onder VVD stemmers en het parijkartel.
  Zolang onze belangen worden behartigd, vind ik het best, is hun opvatting.

  Een schaamteloze samenleving is het resultaat van een decennia lange schaamteloze regering.

  Lang leve “List, leugen, oplichting en bedrog” -> stem VVD

  Wilt u een eerlijke samenleving en regering -> stem PVV, FvD, SP

 10. Henk Albarda

  DDS, dikke fout, bijna reden DDS niet financieel te steunen.

  In Nederland kennen we 1 peiler die een enkele keer enige realiteitszin toont. Dat is MdH. In MdH staat de VVD rond 30 zetels, gecorrigeerd voor realiteitszin eerder 27, of evt 28.

  I & O heeft een zeer goed ‘geselecteerd’ panel, hoofdzakelijk linkse VVD activisten.

  Wie klaagt dat beroepsleugenaar op basis peilingen nog steeds zo populair is, vergist zich 100 %. Dat weet rutte zelf ook, anders zou hij niet de afgelopen maanden de ene na de andere paniek blunder hebben begaan.

 11. Jetske

  Tim je bent vergeten te melden dat FvD ook behoorlijk gezakt is!