Video! Thierry Baudet pakt Koning aan op Troonrede: ‘Discours van zelfhaat en institutioneel racisme!’

FVD-leider Thierry Baudet was het niet eens met de Troonrede zoals die gisteren door de Koning werd uitgesproken op Prinsjesdag. Sterker nog, hij betreurt het dat de Koning meegaat in het “discours van zelfhaat”. In een optreden in Jinek legt de fractievoorzitter uit hoe hij tot die conclusie is gekomen.

De PVV maakte gisteren niet veel woorden vuil aan de troonrede: die leek wel geschreven door D66, aldus de korte reactie van Wilders. Bij Jinek liet Thierry Baudet gisteravond echter langer van zich horen, door in te gaan op waarom die Troonrede dan zo’n redeloos linkse toespraak was.

Het was een “verzameling platitudes,” vertelde hij in het tv-programma van de blonde RTL-ster. Er werd flink wat tekst gewijd aan racisme, wat – in de optiek van Baudet nogal een overschat probleem is in Nederland. De FVD-voorman maakt het punt dat hij in z’n hele leven nog nooit iemand is tegenkomen die zegt of schrijft dat je mensen anders moet behandelen op basis van hun naam of huidskleur. Om er direct aan toe te voegen: “Behalve dus linkse mensen, die vinden dat via quota en zo er allemaal positieve discriminatie moet zijn.”

Dat de Koning zich in de Troonrede toch uitgebreid meent te moeten uitspreken over racisme en discriminatie, acht Baudet onverstandig. Het wekt de indruk dat Nederland daadwerkelijk flink racistisch is – ten onrechte, meent het veelbesproken Kamerlid: “Nederland is een ongelofelijk tolerant en open land.”

Liever had Baudet iets gehoord over de massale immigratie en vindt hij ook dat Nederlanders “wel eens wat trotser zouden mogen zijn op wie wij zijn en wat we bereikt hebben.” Dat deed de koning dus niet, en “gaat hij mee in het discours van zelfhaat en institutioneel racisme.”

Nou. Bam, rechtse kritiek in een talkshow. Op de Troonrede dus. PvdA-leider Lodewijk Asscher was er duidelijk even beduusd van en kon alleen even uitbrengen: “Nou, het is geen discours,” zei hij: “Het gaat erover dat mensen moeilijker een huis krijgen.” Uh, ja hoor!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

82 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Laatste peiling:

  Rutte: 53% heeft vertrouwen.
  Baudet: 8% heeft vertrouwen.

  1. vandaag

   tja net aan wie je het vraagt

   zo kan je het omgedraaide ook erg makkelijk bewerstelligen

   1. Meriadoc Brandebok

    Hoe dan?

    1. hans-e-pans

     Gewoon de boel omdraaien, is toch niet zo moeilijk Maria.

  2. Cootje

   In februari 2021 Rutte 25% vertrouwen bij 7/8% werkeloosheid en elke dag een golf aan faillisementen . Niets is veranderlijker dan mensen. Mag jij nog een paar maanden je gelukkig noemen , maar aan het eind van de fuik zit de meeste paling

  3. M.Dikker

   Peiling van een linkse site zeker.

   1. Meriadoc Brandebok

    Nee.

    1. vandaag

     ja

 2. NO8DO

  Er gaan geruchten dat de Koning zijn ontslag wil aanbieden vanwege de kritiek van Baudet.
  De opvolging is nog wel een probleem, de beoogde nieuwe koning, een echte man van het volk, wil zich uitsluitend laten vervoeren in staats-Jaguars.

  1. vandaag

   ze dochter zuigt genoeg centjes uit de economie dus zou je verwachten dat ze daar wel een dienst voor zou kunnen leveren in plaats van een feestje

   1. Petrazoveel

    Ik vind dit toch altijd zo gemakkelijke kritiek: heeft u wel eens berekend wat een presidentschap kost? En dan bedoel ik niet alleen zijn salaris maar ook de kosten voor de verkiezingen en alle gevolgen daarvan voor de maatschappij?

    1. Grasmaaier

     Een presidentschap (naar Duitse snit) is sowieso goedkoper dan een vorstenhuis. Het belangrijkste is echter dat een vorstenhuis een relikwie is uit middeleeuwse feodale tijden en door zijn overerving in de aard anti-democratisch is. Het is volstrekt achterhaald dat een volk niet zijn eigen staatshoofd kan kiezen.

     1. Meriadoc Brandebok

      Elke traditie is een relikwie uit het verleden, dus dat is geen argument. En het koningschap kan democratisch worden afgeschaft als daar geen electorale meerderhei meer voor is.

     2. Beukman

      Het koningshuis is in een parlementaire representatieve democratie een symbool van eenheid en staat boven de partijen. Het hoofd van het koningshuis is vleugellam, en is zelfs niet verantwoordelijk voor zijn eigen uitspraken. Het valt heel aardig te vergelijken met de koning in het schaakspel. Die is op papier ook het belangrijkste stuk, maar heeft geen moer te zeggen en hij kan zo goed als niets.

      Dat het koningshuis een archaïsch ondemocratisch instituut is, maakt zijn rol alleen maar sterker. In Nederland wordt het koningshuis gebalanceerd door die parlementaire democratie, waarvan de premier de feitelijke president van het land is.

      Ik ben geen monarchist, maar ik kan er goed mee leven, aangezien het hoofd van het koningshuis daadwerkelijk verbindt in Nederland.

     3. Grasmaaier

      We hebben het niet over een traditie, domme man. We hebben het over de functie van staatshoofd van een van de modernste landen ter wereld.

     4. ikweetwatikwil

      t’Ja en dan zul je maar met een Merkel komen te zitten Grasmaaier.

     5. Grasmaaier

      Ikweetwatikwil: Merkel is geen president, maar Bondskanselier.

      De huidige president van Duitsland (een ceremoniele functie) is Frank-Walter Steinmeier.

     6. Meriadoc Brandebok

      @Domme man

      Je sprak over het vorstenhuis, domme man, en het vorstenhuis drijft op tradities, de feesten en protocollen. De positie van staatshoofd is traditioneel ceremonieel en wordt gesteund door een meerderheid van het volk (die de koning ook kan laten afzetten).

      Je bewering dat het vorstenhuis ondemocratisch is klopt niet en dat het koningshuis uit het verleden is, is geen argument. Juist historische symbolen worden cultureel gekoesterd.

     7. Grasmaaier

      Meria doct: “Je bewering dat het vorstenhuis ondemocratisch is klopt niet.”

      O, jij hebt bij de laatste verkiezingen dus op Willem-Alexander gestemd?

     8. Meriadoc Brandebok

      Ook bij de verkiezingen steunde ik zijn ceremoniële positie als staatshoofd, net zoals een meerderheid van het Nederlandse volk.

     9. Grasmaaier

      Er zijn geen verkiezingen geweest voor staatshoofd, diep zwakzinnige.

     10. Meriadoc Brandebok

      Net zo min als er verkiezingen zijn voor de Duitse bondskanselier, de Nederlandse minister-president, de Amerikaanse president en de Britse eerste minister. Al deze bewindslieden zijn indirect verkozen dan wel door hun partij (waarvan een beperkt gedeelte van het volk deel uitmaakt) op hun plaats gezet.

      Er hoeven niet altijd verkiezingen te zijn om een draagvlak onder de bevolking te bezitten.

     11. Stanly2000

      Guus,
      “Juist historische symbolen worden cultureel gekoesterd.”
      Is Zwarte Piet ook een historisch symbool?

     12. Grasmaaier

      Meriadoc: ik zeg niet dat er geen draagvlak is voor Lex & Max – ik zeg dat ze niet gekozen zijn en dat er geen verkiezingen voor staatshoofd bestaan. Daarmee is het koningshuis een ondemocratisch instituut.

      Wat snap je daar niet aan?

     13. Meriadoc Brandebok

      @Stanly2000

      Ja, maar net als Piet is ook de monarchie aan verandering onderhevig geweest. In 2010 was er de meest recente aanpassing: de koning werd uitgesloten van zijn rol bij de kabinetsformatie. De monarchie van Willem-Alexander is niet die van Wilhelmina. De monarchie ging mee met haar tijd en vernieuwde zich naar de wensen van het volk. Wellicht is dat één van de redenen van haar succes in Nederland.

     14. Meriadoc Brandebok

      @Grasmaaier

      Dan is het voorbeeld wat je noemde, het Duitse presidentschap, ook een ondemocratisch apparaat. Dat de president om de zoveel tijd wisselt, betekent niet dat het volk hem/haar direct democratisch kiest. In feite kun je dat dus vergelijken met het koninklijk huis (alleen daar duurt het iets langer voor er een nieuw staatshoofd wordt beëdigd).

     15. Grasmaaier

      De Duitse president wordt niet door overerving staatshoofd (middeleeuws, feodaal), maar gekozen op zijn capaciteiten (zoals natuurlijk moet).

    2. M.Dikker

     Dat zal best. Maar het is toch moeilijk vol te houden dat je een man van het volk bent als je zelf en je familie blijven graaien, terwijl de burgers het zwaar hebben. Sorry hoor.

     1. Meriadoc Brandebok

      Socialisme in de dop.

     2. EvertB

      Het is legitiem graaien, Dikker. De wetgever schept dit gunstige klimaat. Aan de andere kant, het Koningshuis brengt ook veel geld in de la. Eerst bij het bedrijfsleven daarna bij de werknemers en overheid.

     3. M.Dikker

      @EvertB. Ik zou weleens een baten/lasten plaatje willen zien… Desalniettemin vind ik het onkies dat het koningshuis zoveel toebedeeld wordt, terwijl veel mensen moeite hebben om rond te komen. Hoe je het ook draait, wendt of keert. Ik was vroeger voorstander van het koningshuis vanwege de verbindende factor. Maar dat was.

     4. EvertB

      @M.Dikker, hierbij een link die meer duidelijkheid geeft.

      ht*ps://www.quotenet.nl/quote-500/a151632/wat-leveren-de-oranjes-op-151632/

      Uit de tekst:

      Volgens Harry van Dalen is die koninklijke goodwill zo’n € 4 tot 5 miljard per jaar waard. Trek dat af van de uitgaven – zo’n 100 miljoen per jaar – en je draait een fantastisch rendement. En het kan alleen nog maar beter worden. Alexander is meer dan zijn moeder geïnteresseerd in handel, commercie en ondernemerschap.

      Ik ben het overigens volledig met u eens dat er veel meer gedaan moet worden aan armoedebestrijding.

      Maar dat is ook: “Alles is politiek maar politiek is niet alles”.

  2. JochemX

   Nee hoor, de opvolging is geen probleem: We hebben Louis van Gaal nog, die is multifunctioneel inzetbaar.

   1. Blondie

    Of Johan Derksen en René van der Gijp in een deeltijdbaan.

  3. NO8D0

   Pfff Jezus die spacecake hakte erin zeg, wat was ik vanochtend stoned.
   Sorry voor de reactie hierboven, sloeg echt nergens op, was high.

 3. Grasmaaier

  Het bewijst overtuigend dat 53% van de Nederlandse kiezers te stom is om te kakken, zijn eigen reet niet kan afvegen, zijn naam niet foutloos kan spellen, intens masochistisch is en zwaar gedrogeerd is door het Stockholm Syndroom.

  1. Gebande3

   Nu weet ik het zeker.
   Die bratwurst vretende landverlater en de frieten fretende huis psychiater zijn dezelfde idioot.

   1. Grasmaaier

    De machteloze woede van Kokkie3 gaat hysterische vormen aannemen. Denk om je hart kleine frikandellenbakker.

    1. Gebande3

     Sorry plantsoenendienstmedewerker, maar ik heb van Baudet geleerd je communicatie aan te passen aan het niveau en begripsvermogen van de toehoorders.
     Vandaar domme man.

     1. Grasmaaier

      Baudet is een charlatan, wist je dat niet? Die zou ik maar niet volgen. Hoewel hij natuurlijk wel op het niveau van een zware dyslecticus zoals jij opereert.

      Soort zoekt soort, zullen we maar zeggen.

 4. Blondie

  WA heeft jaren geleden aangegeven, dat Nederland een participatie maatschappij moest worden.

  Ja, ja zijn Moeder woont op kosten van de belastingbetaler, in een paleis omringt door 20 man personeel, Ja , ja.

  1. Fortiori

   *omringd* Moeder Beatrix heeft voldoen eigen geld om ruim te kunnen leven. En het personeel is heel tevreden. Zij hebben een baan.

   1. Stanly2000

    Prinses Beatrix ontvangt in totaal 1,7 miljoen euro, waarvan zo’n 600.000 euro (belastingvrij) geldt als haar inkomen. De rest kan ze onder andere besteden aan personeelskosten.

   2. Factor

    Fortiori etc

 5. yellow thread street

  Wat zou de koning zeggen als 1 van zijn dochters straks met een jongeman uit Afrika aan zou komen zetten.

  1. Grasmaaier

   Of een Berber uit een klein dorpje in het Rif-gebergte.

  2. Blondie

   Claus heeft/had ook wat met Afrika.
   Opa Bernhard ook.

   1. Gebande3

    Claus heeft ook wat met Afrika.

    Dementie is lastig, vooral voor de omgeving.

    1. vandaag

     ja bea heeft het zwaar gehad, zegt ze terwijl de verpleging het werk deed

 6. Beukman

  Baudet marginaliseert zijn eigen rol nog verder door de betweterige puber uit te hangen die niet begrijpt wat een Troonrede eigenlijk is. Hij maakt het Geert zo wel heel makkelijk om zijn partij leeg te vreten.

 7. Lefty

  @Beukman: “Het valt heel aardig te vergelijken met de koning in het schaakspel. Die is op papier ook het belangrijkste stuk, maar heeft geen moer te zeggen en hij kan zo goed als niets.”

  U bent blijkbaar geen schaker.;) Maar met betrekking tot het koningshuis komt u aardig in de buurt.

  1. EvertB

   1. f2-f3 e7-e5
   2. g2-g4 Dd8-h4 mat.

   Als de onderdanen van de koning rebelleren is het erg snel met hem gedaan.

   1. Grasmaaier

    Dit doorziet mijn achterlijke neefje van 5 zelfs en is nog dommer dan een herdersmatje.

    Schaak je wel eens in het echt EvertB?

    1. EvertB

     “Dit doorziet mijn achterlijke neefje van 5 zelfs en is nog dommer dan een herdersmatje.”
     Ik kon dan ook geen duidelijker voorbeeld bedenken.

     “Schaak je wel eens in het echt EvertB?”
     Ja, twee decennia lang vrijwel wekelijks geschaakt. Eind negentiger jaren nog vlakbij jou een toernooi gespeeld in Saarbrücken.
     Tegenwoordig alleen nog partijen volgen of naspelen tijdens tweekampen/toernooien om het wereldkampioenschap.

     1. Grasmaaier

      Dan zouden we het in ieder geval op het bord goede vrienden/tegenstanders kunnen zijn. Ik schaak inmiddels 59 jaar, los dagelijks bij het ontbijt drie schaakpuzzels op, heb via vier schaakverenigingen competitie gespeeld en speel iedere dag meerdere partijen tegen mijn schaakcomputerprogramma. Het is de mooiste sport die er is.

     2. Lefty

      &Evert Je bent toch niet Loek van Wely namens het FvD? 😛

     3. EvertB

      @grasmaaier, da’s een lange schaakgeschiedenis. Uit jouw bijdragen op DDS was me jouw strategisch en tactisch inzicht al opgevallen.

      @lefty, ha nee, ik ben Loek niet.

 8. Ernest Stern

  De volstrekte leugenachtigheid van Baudet wordt schrijnend zichtbaar in zijn ronkende champagnefilmpje waarin hij een karikatuur geeft van een Grote Visie op Nederland. Die boodschap is gebaseerd op drie gigantische leugens: we kunnen het klimaatprobleem simpel oplossen met thorium-centrales, miljarden verdienen door uit de EU te stappen en de vluchtelingen bij de grens tegen te houden.
  Elke zinnige natuurkundige weet dat het onderzoek naar thorium-energie in het gunstigste geval over 40 jaar een werkbare proefopstelling kan opleveren, elke zinnige econoom weet dat we door uit de EU te stappen we miljarden zullen verliezen en elke zinnige demograaf weet dat immigratie en emigratie nooit zal stoppen en geen enkele economie of samenleving zal ontwrichten.

  Baudet is een leugenachtige bellenblazer en het cynische is dat hij donders goed weet dat hij liegt.

  1. Ernest Stern

   champagnefilmpje = campagnefilmpje

   1. Factor

    etc

   2. evil knievel

    D8 dat t sneer was!
    Vond m wel gevat!
    Ben gllkg geen taalnazi!😁

    1. evil knievel

     Een sneer ntlk!😄

    2. EvertB

     Voor menigeen zal het lezen van ‘champagnefilmpje’ een inspiratie zijn om een gang naar de slijter te maken.

  2. Lefty

   @Ernest Stein: Mee eens. Je kunt het FvD wat mij betreft trouwens ook op een hoop gooien met de de PVV. Ongelooflijk dat mensen op zulke partijen hun hoop vestigen.
   Ik moet hier wel aan toevoegen dat ik niet direct weet op welke partij ik wel zou moeten stemmen.

   1. Ernest Stern

    Mijn advies is om op een fatsoenlijke en professionele partij te stemmen. Dat zijn in principe de partijen die bewezen regeringsverantwoordelijkheid te kunnen dragen.

    1. Seneca

     uw advies: ‘op een fatsoenlijke en professionele partij te stemmen’. noemt u eens een partij die voldoet aan de door u gestelde kwalificaties?

    2. Piet51

     @Ernest Stern
     Bijna helemaal mee eens, behalve die bewezen regeringsverantwoordelijkheid. Want dan sluit je nogal wat serieuze partijen uit, zoals SP, GL, SGP, PvdD, 50+. Nieuwe partijen worden al helemaal uitgesloten. Ik zou in plaats van “bewezen”, “aannemelijk maken” als voorwaarde willen stellen. Maar hoe doe je dat? Een praktijktoetsje misschien, zoals het rijexamen bijvoorbeeld? Een rollenspelletje? Lijkt me boeiend, vooral als het rechtstreeks op TV wordt uitgezonden. Wilders of Baudet in de hoofdrollen, heerlijk vermaak, toch?

     1. vandaag

      blabla , bladieblabla malle pietje

    3. vandaag

     QUOTE Mijn advies is om op een fatsoenlijke en professionele partij te stemmen. END

     stem sociaal , stem PVV

  3. Grasmaaier

   Jij bent geen natuurkundige, noch een econoom, noch een demograaf.

   Over een leugenachtige bellenblazer gesproken.

  4. vandaag

   domme sukkel heeft werkelijk geen idee hoe snel er een centrale kan staan. Als we de idioterie met zonnepanelen en windmolens stilzetten kunnen we werken aan gerichte oplossingen.

   klaver en jetten zijn leugenachtige bellenblazers die grossieren in vliegkilometers

 9. Adriaen van Bergen

  De laatste peiling (nog bezig) op rtvdrenthe over of Rutte nog 4 jaar premier mag zijn:
  79% onens
  21% eens.
  Maar dat hebben ze maar gauw verwijderd.
  Het screenshotje heb ik nog wel.

  1. leukeditter

   klopt, heb ik ook gezien. is logisch ook he als je tien jaar lang een lange neus trekt naar het volk. hij mag blij zijn dat hij nog briefjes voor mag lezen van het rivm wat hem onbegrijpelijk nog op de been houdt. hoe durf je als nederlander nog te zeggen dat rutte het prima doet. dan heb je geen bord voor je kop maar een heel werelddeel.

 10. Piet51

  Ik vond de terugblik door Thierry Baudet bij Eva Jinek heel boeiend. Hem werd een reactie gevraagd op de volzinnen die de Koning wijdde aan discriminatie en uitsluiting van mensen om hun huidskleur of naam. Baudet dacht een seconde diep na en liet toen weten, in niet zo concrete termen, dat hij naast de samenleving staat en in ieder geval DDS nooit bezoekt. Want wat zei hij tot mijn verbazing? Hij zei, dat iedere Nederlander tegen racisme is. Baudet heeft nog nooit iemand gehoord, gezien of gelezen, zo zei hij, die meent dat een ander mens op grond van huidskleur of naam andere rechten of plichten zou moeten hebben of anders behandeld zou moeten worden.
  Hoe is het mogelijk, dat een politicus die zegt op te komen voor het Nederlandse volk, dit verschijnsel gewoon ontkent? Je hoeft DDS maar een dag te volgen of de voorbeelden vliegen je voorbij. Lees een aantal websites, die hier gelukkig geblokkeerd worden, en je weet wel beter. Baudet lijkt geen idee te hebben wat zich in Nederland afspeelt.

  Overigens vond ik het wel leuk te zien, dat Baudet en Henk Otten tijdens de troonrede gezellig naast elkaar zaten. Een goed gesprek leek het niet te worden, maar je moet een relatie voorzichtig beginnen, dat begrepen ze beiden blijkbaar. Misschien wordt dat toch nog wat moois.

  1. vandaag

   blabla bladieblabla malle pietje

   1. Piet51

    @vandaag
    Héééh, jij bent ook niet van gisteren! Ik verheug me er nu al op je ook morgen te lezen.

    1. vandaag

     blabla bladieblabla malle pietje , stel niet uit tot morgen …………………..

     1. Piet51

      @vandaag
      Doe ik ook niet, maar je bent me voor.

     2. vandaag

      ik ben je altijd voor , eigenlijk is iedereen die een klein beetje nadenkt je voor. Je bent een zielige narcist verder niets.

  2. J.Pz. Coen

   Ach Pietje, dat jij realisme verwart met racisme is nou eenmaal het probleem met linkse mensjes. Dat hoeft je Baudet niet te verwijten, dat maakt deel uit van jouw hersenbeschadiging.

   1. Piet51

    @J.Pz. Coen
    Dank voor je reactie. Dit is precies wat ik bedoel en wat Baudet ontkent. Tegen beter weten in, vermoed ik.

    1. vandaag

     blabla bladieblabla malle pietje

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.