Voor verantwoordelijkheid vluchtende Rutte ploft mondkapjesplicht op bord van winkeliers

De minister-president heeft tijdens zijn persconferentie vanavond bekendgemaakt welke nieuwe coronamaatregelen vanaf morgen van kracht zullen zijn. Voor bepaalde sectoren – zoals de horeca – wordt vrij ingrijpend gehandeld. Maar andere sectoren worden ronduit afgescheept met onduidelijk en dubbelzinnig beleid. De winkeliers hebben het hierbij het zwaarst te verduren.

Natuurlijk was vanmiddag – traditiegetrouw! – de hele lijst met nieuwe coronamaatregelen allang uitgelekt. De persconferenties die ’s avonds volgen zijn dan ook niet veel meer dan een ‘kijk mij eens een sterke leider zijn’-momentje van premier Rutte en minister De Jonge.

Toch zat er vanavond één brokje nieuws tussen: het kabinet gaat shoppers adviseren om een mondkapje te dragen – meer niet. Maar winkeliers mogen nu wel klanten weigeren die zich niet aan een dergelijke maatregel houden. Let op de bewoording: mogen. Ze hoeven het niet.

Op die manier worden winkeleigenaren op een uiterst onwenselijke manier ineens de handhavingsketen ingetrokken. Niet de overheid, maar ondernemers moeten ineens beslissingen gaan nemen aangaande de landelijke bestrijding van het coronavirus. Nogal vreemd: zijn winkeliers hiervoor opgeleid of deskundig in? Nou ja, misschien dat er bij een drogist wat mensen met paramedische kennis rondlopen, maar over het algemeen natuurlijk niet.

Sterker nog: het kabinet schuift op deze wijze de eigen verantwoordelijkheid aangaande een potentiële mondkapjesplicht door naar een sector die nu moet gaan beslissen tussen de eigen omzet, of de volksgezondheid.

Het is weer eens een typisch staaltje Mark Rutte-beleid: alles vrijblijvend, en de verantwoordelijkheid afschuiven op een sector die ver buiten de overheid staat. En dat alles gestoeld op een grenzenloos VVD-achtig optimisme dat de maatschappij een feilloos werkend zelfreinigend vermogen heeft, en daarbij totaal geen aansturing van bovenaf bij nodig heeft.

Het is dus ongelofelijk, maar helaas wel waar: zeven maanden COVID-19 in Nederland, en ons land wordt nog altijd geleid door een naïeve wensdenker. Wee dit land!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

71 reacties

 1. ikweetwatikwil

  Die mondkapjes “plicht” geld alleen voor Amsterdam ,Rotterdam en Den Haag.

  1. Ernest Stern

   geldt

   1. vandaag

    👎🎶

 2. Meriadoc Brandebok

  Rutte is een bekwaam bestuurder, die de Nederlandse cultuur aktijd goed aanvoelt.

  1. homefront

   Nee hoor, leugenclown rutte die houd zijn mond stijfdicht als het gaat om de Nederlandse cultuur verkra*chting

   1. Ernest Stern

    houdt

    1. vandaag

     👎🎶

    2. GvdGvd

     U was vast in vroegere tijden leraar, net zoals Rutte en de Jonge. Het houdt niet op !

     1. AS210854

      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    3. homefront

     ernest is een fascistische taalnazi

  2. GvdGvd

   Rutte een bekwaam bestuurder. Deze slapjanus geeft Nederland cadeau aan Brussel met een flinke bonus toe van het belastinggeld van de Nederlanders. Hij heeft de genen van z’n opa meegekregen, onbetrouwbaar tot op het bot. Als je deze volksverrader nog een bekwaam bestuurder noemt, dan klopt er toch iets niet in jouw bovenkamer.

  3. Maurits Dekker

   Rutte is een bekwaam onbekwaam bestuurder, die de Nederlandse cultuur aktijd niet goed aanvoelt.

  4. LifeBuddy

   altijd. HaHaHaHa, denk erom hoor ,anders heeft ernst weer een dolle stierenlap voor de ogen. Wat een kleuter!!!

  5. Blondie

   M.B.

   Open de ogen en lees dit stuk.

   N…ru 03-03-2019.
   De bizarre en geheimzinnige achtergronden van Mark Rutte.

   aktijd goed, is ook altijd goed.

 3. Beukman

  Tim timt:

  Sterker nog: het kabinet schuift op deze wijze de eigen verantwoordelijkheid aangaande een potentiële mondkapjesplicht door naar een sector die nu moet gaan beslissen tussen de eigen omzet, of de volksgezondheid.

  Ik vind dat juist een briljante en typisch Hollandse polderbeslissing. Het is de winkelier zijn zaak, het is ook de winkelier die de meeste risico’s loopt. Gun hem dan ook deze verantwoordelijkheid.

  1. vandaag

   Het verneukmannetje vindt het altijd briljant als een ander opdraait voor de ellende die ze veroorzaken.

   Winkeliers in gevecht met klanten voor over een mondkapje. Als de winkelier nu goed aangeeft dat mondkapjes verplicht zijn kan ik zijn deurtje voorbij gaan. Net zoals winkeliers die cash weigeren, op naar de volgende.

   prutte moet zijn eigen uitspraken even terug horen “mondkapjes hebben weinig functie en zijn schijnveiligheid ” wat een flapdrol van een kerel

   1. Beukman

    enz

    1. vandaag

     nee hoor

     1. wesley benley

      JA HOOR.

     2. vandaag

      nee

     3. wesley benley

      Je liegt

 4. CLoVis

   
  Balkenende hield iedereen voor:
  “Na het zuur komt het zoet”.

  Ik heb sinds die dag alleen nog maar
  het zuur van de regeringen gekregen.

 5. ZWEEDSE K0K

  Voor verantwoordelijkheid vluchtende Rutte ploft mondkapjesplicht op bord van winkeliers

  Ik maak even dankbaar gebruik van een posting van hedenavond van reageerder RPML:

  RPML 39 minuten geleden Log in om te reageren
  De gedragscode voor de journalistiek bestaat uit 4 fundamentele pijlers:

  1. Waarheidsgetrouw berichten
  2. Onafhankelijk informeren
  3. Fair play
  4. Respect voor privéleven en menselijke waardigheid

  1. vandaag

   wat wil het export cockje nu zeggen ?

   1. homefront

    Zoals gewoonlijk helemaal niets Vandaag

  2. RPML

   Plof deze er dan ook bij K0K:

   RPML 8 uur geleden Beantwoorden

   Zie hier de rubberen ruggengraat van ambtelijk Nederland; zodra er verantwoordelijkheid wordt gevraagd gaan ze kijken op wie ze die kunnen afschuiven. Den Haag bij de regio’s en de regio’s bij Den Haag. Je zult maar als burgemeester 1 corona-dode in je gemeente hebben en dat tegenover de gemeenschap moeten verantwoorden! Dat er ondertussen 2 onder de bus zijn gebleven, 10 aan kanker en 5 aan een hartaanval doet niet terzake… zo lang hun eigen salaris niet in gevaar zijn is blijven ze rigide.

   1. Beukman

    De overheid kan het nooit goed doen. Hier loopt iedereen dagelijks te kankeren en klagen over een almachtige overheid die te bedilzuchtig is.
    Besluit de overheid om de burger dan als mondige volwassenen te behandelen en hen zelf vrijheid en verantwoordelijkheid te geven: wéér niet goed.
    De overheid is de kop van jut, linksom of rechtsom.

    1. vandaag

     Was jij maar de kop van jut

     rondslag toegestaan

     1. Beukman

      enz

     2. vandaag

      nee

      rondslag toegestaan

    2. RPML

     De overheid komt aan iets heel elementairs waar iedere ethicus grote bedenkingen bij heeft. En ze zouden het nog in het belang van het grotere geheel kunnen doen, maar niet bij een virus met een mortaliteit van 0,2. Als de overheid (bv) gaat bepalen hoeveel mensen bij jou thuis mogen komen is er een duidelijke grens overschreden. En vergeet niet, de ‘deal’ was dat als de IC’s weer leeg waren zouden we onze vrijheid terug krijgen. De spelregels zijn nu veranderd, ze kijken naar het aantal besmettingen… maar welke bevolkingsgroep besmet wordt zeggen ze er niet bij, en welke leeftijdsgroep nu op de IC’s liggen ook niet, en of er weer voor het overgrote deel mensen met onderliggend lijden liggen ook niet.

     1. Beukman

      Natuurlijk veranderen de spelregels, dat is eigen aan de medische wetenschap. Men loopt achter de feiten aan; er is constant sprake van voortschrijdend inzicht, en toevallig, maar de beste stuurwal staan iedere keer weer aan wal.
      Verder is men vrij duidelijk: men wil voorkomen dat de ziekenhuizen straks vol liggen met coronapatienten en er geen plek meer is voor mensen met andere kwalen.

     2. vandaag

      het voort schrijdend inzicht is dat het virus veel minder dodelijk is dan gedacht. Het is gewoon een ordinaire griepvariant

      En ja de spelregels zijn wel veranderd verneukmannetje. We zijn 16 maart is een zogenaamde smart lock down gegaan om de druk op de I.C te spreiden. Dat heeft dus NIETS met het aantal besmettingen te maken als je wilt beseffen dat nog geen 99,5% van de besmettingen klachten heeft.

      Volslagen idioterie dus verneukmannetje en ja , de spelregels zijn wel veranderd

 6. leukeditter

  hahaha rutte lomperik

 7. Sabreur

  Ik denk dat menig winkelier erg blij is met deze ‘maatregel’. Alles beter dan klanten kwijt raken omdat niemand met zo’n mondluier wilt lopen.
  Wel natuurlijk weer een fraai staaltje tegenstrijdigheid, want op menig veilige buitenplaats is zo’n muilkorf wel veprlicht, maar in een niet altijd even goed geventileerde winkel niet.

  Rutte en Hugoschenko zijn volledig de weg kwijt en verzinnen maar wat. Geen enkele oorzaak wordt wetenschappelijk aangetoond, voor geen enkele maatregel ligt een wetenschappelijk onderzoek ten gronde, maar wel de economie en het sociale leven naar de afgrond helpen.

  Denk hieraan, mocht de TK2021 wel doorgang vinden. Stem ze weg!

 8. Rene van der Grijp

  “Voor verantwoordelijkheid vluchtende Rutte ploft mondkapjesplicht op bord van winkeliers”

  Beter is het om mondkapjes in winkels integraal verplicht te stellen, zoals de meeste landen al zo lang doen en het niet bij de winkeliers neer te leggen.

  Ik zie het probleem niet om voor een bezoekje aan een winkel, dat meestal nog geen kwartier duurt, een mondkapje te dragen.

  1. Ernest Stern

   “Beter is het om mondkapjes in winkels integraal verplicht te stellen”

   Dan had je het gehuil op deze site eens moeten horen.

   Rutte snapt dondersgoed dat je in dit beschaafde polderlandschap niet aan moet komen met botte verboden, zeker niet als veel waanwijze landgenoten de effectiviteit ervan voortdurend ter discussie stellen.

   1. vandaag

    enz

  2. wesley benley

   helemaal mee eens.

   1. vandaag

    uiteraard je zelf tegen spreken is wat raar

    🎶👎

 9. ikweetwatikwil

  Nog steeds hoor ik van Rutte iets twijfelachtig over de mondkapjes. Zelf denk ik ook, het kapje herinnerd je er aan , blijf uit mijn buurt. Corona houd het kapje niet tegen.
  Rutte en Co hebben fouten gemaakt en daar zijn ze nu wel achter. Ze kwamen onzeker over.

  1. vandaag

   In 2021 mag iedereen er wat vinden. Ik ben benieuwd of dan de onderste steen boven komt

   stem sociaal , stem PVV

   1. wesley benley

    nee hoor.

    1. vandaag

     enz

     1. wesley benley

      Nee Fisifisi

     2. vandaag

      👎🎶

    2. vandaag

     👎👎🎶

  2. Ernest Stern

   herinnert
   houdt

   1. vandaag

    🎶👎

 10. maraton

  Het wachten is op het kabinet Wilders/Baudet.
  Baudet die in een bevlogen toespraak zijn uil van Minerva het virus laat verdrijven en Wilders die voor een schappelijk prijsje het medicijn van zijn vriendje Poetin krijgt.
  Wordt uiteraard niet aan marokkanen verstrekt…..!

 11. vandaag

  smerige linkse oproerkraaier van een valsema roept winkeliers op om klanten zonder mondkapje te weigeren !

  Zo bereikt de regent toch een draagplicht. Het achterbakse schepsel speelt weer eens vuil spel !

 12. Meriadoc Brandebok

  Het is overigens wel duidelijk dat er inmiddels veel instanties en bewindslieden bij de coronacrisis betrokken zijn geraakt. Het ministerie van Volksgezondheid, het RIVM, het Outbreak Management Team, de burgemeesters, de veiligheidsregio’s, het Openbaar Ministerie, het ministerie van Justitie & Veiligheid, het ministerie van Algemene Zaken, het crisisteam, de ministeries van Financiën en Economische Zaken, de Rijksministerraad, ongetwijfeld ook de Rijksvoorlichtingsdienst, allemaal aangestuurd door tientallen moties van de Tweede Kamer. De Nederlandse bureaucratische molen in optima forma.

  1. vandaag

   ja , de ene gek instrueert de leek die vervolgens de onwetende vertelt wat het rariteiten kabinet moet vertellen. De slangenleren schoenen doen nog net niet het woord

   Een gesticht in optima forma waar geen deskundige aan te pas komt

  2. RPML

   Allemaal mensen die persoonlijk geen centje pijn lijden onder de maatregelen. De ambtelijke molen blijft wel bestaan, evenals de gezondheidszorg. En als het wat moeilijker wordt in de toekomst, dan verhoog je gewoon de belastingen of de premies.

   1. Meriadoc Brandebok

    Heb jij al ingeleverd, RPML?

    Maar even los daarvan: er zijn verschillende beroepsgroepen die niet per se iets inleveren. De economische effecten mogen niet worden overschat.

    1. RPML

     Het grote probleem is juist de onderschatting van de economische gevolgen. Als je 10% van het beroepsleven keihard raakt (horeca, toeristenindustrie, luchtvaart etc etc) raak je 10% van de beroepsbevolking die weer gemiddeld 3 mensen meesleurt (vrouw en kinderen) die daar ook de dupe van worden. Het is een kettingreactie. Iedere thuiszitter heeft z’n tuintje of huis nu wel op orde, gouden tijden voor de bouwmarkten, maar volgend jaar besteden ze geen cent meer. Niemand durft nog een huis te kopen omdat hij niet weet wat volgend jaar de effecten op zijn baan worden, daarmee tref je uiteindelijk de bouwsector die een belangrijke economische motor is… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat inzicht bestaat totaal niet bij de ambtelijke klasse -ik ken er genoeg- die bagataliserend hierover doen. Al in het begin deden ze uitspraken als ‘hebben die bedrijven niet genoeg vet op de botten’ omdat ze denken dat alleen personeelskosten, huur en leasekosten de kosten bepalen. De schoorsteen heeft in huize RPML nog nooit zo hard gerookt, maar volgend jaar vrees ik de effecten wel degelijk te gaan merken om eerdergenoemde reden.

    2. RPML

     Bovendien zijn er zat ondernemers die op dit moment het water aan de lippen staat buiten de reeds bekende sectoren. Als je in je voortbestaan direct geraakt wordt en je door 3 hongerige monden wordt aangekeken ga je vechten voor je voortbestaan. Alle overheidsbemoeienis die er nu nog komt gaat voor groot verzet zorgen, mensen gaan zich er simpelweg niet meer aan houden omdat ze in een overlevensmodus komen, schijt aan alles hebben omdat ze niet anders meer kunnen. Ook dat verzet wordt zwaar onderschat. Als je winkel gesloten wordt door 12 BOA’s en je hebt vervolgens geen inkomsten meer is het met de solidariteit snel afgelopen, omdat die solidariteit maar 1 kant opwerkt.

    3. homefront

     “Heb jij al ingeleverd,”

     Dat komt natuurlijk wel, eigenlijk, dat is er al, nu wordt er met geld gesmeten die de afgelopen 10 jaar keihard zijn bezuinigd en dat dat geld nu op de absoluut verkeerde plekken terecht komt is wel duidelijk….
     Zorgpremie gaat omhoog, belasting/btw/accijnsen zullen stijgen, pensioenen die verkwanseld worden, zogenaamde EU samenwerking🤢, farmaceuten die mil-jarden gaan krijgen van landen, uh sorry de gewone mensen…
     En zo kunnen we nog wel een uurtje doorgaan hoor….

     1. vandaag

      iedereen levert fors in of heeft u de verhogingen van uw gemeente niet vernomen ? Alle gemeentelijke lasten stijgen zelfs lasten die geen donder met de materie te maken hebben. Afvalstoffenheffing en rioolbelasting stijen om nog maar te zwijgen over de algemene belasting de OZB

      Ge pensioneerden leveren al jaren in en dat gaat nagenoeg straffeloos omdat de werkende nog niet begrijpt dat die kortingen ook zijn doorgevoerd in zijn pensioen.

      Zorgpremie stijgt jaarlijks

      Nog maar te zwijgen over indexatie van veel belastingen en accijnzen

      Iedereen levert fors in en dan roept het kabinet op tot loonsverhoging , de meest slechte variant voor een stabiele economie.

      K N E T T E R G E K

   2. ZWEEDSE K0K

    De pijn, ooit veroorzaakt door een ambtenaar, is een persoonlijke oorlog voor RPML geworden.
    Zijn tranendal heeft reeds menig beekje in limbabwe gevuld.
    Blijf janken in omzien in wrok, dan is uw leven uw eigen hel.

    1. RPML

     Lees net dat de rijksambtenaren hebben ‘bedongen’ dat ze 363,- compensatie krijgt voor het thuiswerken om pleepapier en koffie te kopen; het is een beroepsgroep die zich werkelijk voor niets schaamt.

     1. ZWEEDSE K0K

      h**ps://www.businessinsider.nl/thuiswerken-vergoeding-thuiswerkplek-bureaustoel-beeldscherm-corona-werkgevers/

 13. Appelstroop

  Vraag me af wat Rutte had kunnen zeggen om een positief berichtje op DDS te krijgen en positieve reacties van lezers. En als er mensen iets positiefs zeggen worden ze hier meteen afgebrand.

  Moet hij geen nieuwe maatregelen treffen nu de cijfers weer stijgen?
  Moet hij weer over aerosols gaan praten?
  Moet hij gewoon fok joe met dat virus, als we doen alsof het niet bestaat, dan gaat het vanzelf weg?
  Zweedse aanpak?

  Het is me niet altijd even duidelijk. Ben geen Rutte fanboy, maar wat zou hij moeten doen om mensen hier gunstig te stemmen mbt Corona aanpak?

  1. vandaag

   de mortaliteit van het virus erkennen

  2. RPML

   Erkennen dat mensen dood gaan aan ziektes, net zoals ze dat al deden aan de griep de afgelopen eeuwen. Er gaan niet meer mensen dood dit jaar, maar minder.

  3. homefront

   Rutte is een pathologische machtswellustige leugenclown

 14. rexm

  Rutte/de Jonge, willen op zulke trucjes, straks het tribunaal ontlopen.
  Het beste kabinet van na de oorlog,!!!!!! ja, alles naar de vaantjes geholpen bedoeld men.

  1. Maurits Dekker

   Het beste kabinet van na de oorlog,!!!!!!

   Van na de oorlog?
   Ze bedoelen waarschijnlijk de burgeroorlog die straks komen gaat.

 15. SubTec

  Rutte is met afstand de meest waardeloze en schadelijkste premier die Nederland ooit heeft gehad.
  Zelfs de Nazi’s waren nog betere bestuurders.

 16. Vliegenvanger

  Rutte is een echte narcist, die schuiven alle verantwoordelijk op een ander zijn bordje. En verschuilen zich achter andere instanties. Zodat hij zijn handen in onschuld wast. Minister president onwaardig.

 17. macsjang

  Zachte heelmeesters……..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.