Weer een traditie foetsie! Gouden Koets van Prinsjesdag verdwijnt naar een museum

Het oude Nederland verandert snel. Nadat Zwarte Piet nu kopje onder gaat, lijkt ook de Gouden Koets waarin Koning Willem-Alexander op Prinsjesdag van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal rijdt voorgoed te worden verbannen naar de mestvaalt van de geschiedenis. Na de restauratie komt het rijtuig namelijk in een museum te staan.

We kunnen ons allemaal heel druk maken over de tweets van rapper Akwasi, maar in feite heeft de hiphopartiest z’n allang gekregen: Zwarte Piet is een traditie die binnen een paar jaar helemaal verdwenen zal zijn – vervangen door de roetveegpiet of door… rare glitterende vissershoedjepieten (als je in Eindhoven woont).

Maar Zwarte Piet is niet de enige traditie die het huidige tijdsgewricht niet lijkt te gaan overleven. Ook de Gouden Koets van de Koning wordt vanwege vermeend racisme verbannen naar een museum. De restauratie van het door paarden getrokken voertuig is volgend jaar afgerond, maar zal niet onmiddellijk weer in dienst worden genomen van de Koninklijke familie. Integendeel, de Koets kan zich opmaken voor een tochtje naar het museum:

“De Gouden Koets keert volgend jaar na de restauratie niet terug naar de Koninklijke Stallen in Den Haag, maar is vanaf juni tot november in het Amsterdam Museum te zien. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekendgemaakt.

De afgelopen jaren kwam de koets onder vuur te liggen vanwege vermeend racisme op het zijpaneel ‘Hulde der koloniën’. Daarop is een witte vrouw op een troon te zien met daaromheen mensen met een donkere huidskleur die voor haar buigen en geschenken aan haar voeten leggen.”

De verplaatsing is in eerste instantie slechts ‘tijdelijk’. Maar of dat ook echt zo zal zijn…?

In de pers zijn ze er echter al over uit. Waar Telegraaf-verslaggever Alexander Bakker nog ietwat voorzichtig vraagt: “Begin van het einde?”, verklaart AVROTROS-journalist Remko Theulings de traditie alvast dood: “Die zien we nooit meer terug op Prinsjedag, denk ik zo.” NOS-correspondente Kysia Hekster is het daarmee eens: “Ik verwacht het niet.” Telegraaf-columniste Marianne Zwagerman is er zelfs ronduit blij mee, schrijft ze: “Enige juiste besluit,” reageert ze op de aankondiging dat het rijtuig in een museum terechtkomt: “Had het ding al 50 jaar moeten staan.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

88 reacties

 1. Cor Grijpstra

  Volgende stap, afschaffing Koningshuis, het gaat de goede kant op.

  De christen hondjes zullen nog wat tegen spartelen, maar het gaat gebeuren.

  1. NO8D0

   @cor mee eens, parasiterend kudt volk bezitten enorm veel oa in Shell, en nog teren op de belasting betaler.

   1. AS210854

    Maar dan moeten ze wel dividend belasting betalen.

  2. Grasmaaier

   Eindelijk ben ik het een keer met je eens, Corrie – weg met het koningshuis.

   1. Canta

    Grasmaaier
    Jij bent toch voor het behoud van tradities?
    Vreemd want het koningshuis is ook een traditie.

   2. Canta

    Grasmaaier
    Jij bent toch voor het behouden van tradities.
    Grappig want het koningshuis is OOK een TRADITIE!!!!!

  3. Augustus

   Wel grappig dat het koningshuis te schijterig is om na de BLM rellen in zo’n koets te zitten, maar zelf wel riant profiteren van het werk van arbeiders zonder tegenprestatie. Zou moeilijk hebben ze het niet dus met slavernij. Wat een nepkoning is die Willem toch.

 2. Blondie

  Inderdaad haal de vastigheden van de bevolking weg en er blijft een angstig volkje over.

  Waar is het prachtige Nederland gebleven.

  Rutte staat er bij en kijkt er naar en schud de hand van Jaap.
  Grapperhaus knuffelde zijn gasten en noemt een ander aso.

  1. Canta

   Blondie
   “Waar is het prachtige Nederland gebleven.”
   Dat prachtige Nederland wordt verpest door kankeraars als jij die willen dat de tijd stil staat en alles blijft zoals het 50 jaar geleden was.
   Wake up, de wereld verandert en dat hou je met je gekanker echt niet tegen.

   1. Grasmaaier

    Kleuterjuf Canta acht zich buitengewoon progressief en wil graag alle tradities bij oud vuil zetten: alles wat Nederland maakte tot wat het is moet door de plee want anders blijf je -volgens haar eendimensionale realiteitsbesef- stilstaan en ‘verander je niet mee’.

    Canta de kleuterjuf stemt natuurlijk groen, duurzaam en multicultureel en staat tot in elke vezel open voor alle het nieuwe, exotische en moderne dat op haar afkomt. Het kan niet genoeg zijn – ze wordt helemaal nat tussen haar dijen van haar heerlijke gerichtheid op de toekomst: weg met al die ouderwetse onzin!

    1. evil knievel

     Canta de kleuterjuf stemt natuurlijk groen, duurzaam en multicultureel en staat tot in elke vezel open voor alle het nieuwe, exotische en moderne dat IN haar KLAARkomt!🤢🤮😁😜

     1. Canta

      evil knievel
      Nog iemand die alleen maar met zijn pik kan denken.

    2. Canta

     Grasmaaier
     Je zou je eens wat meer moeten verdiepen in de geschiedenis van Nederland.
     Dan zou je zien dat Nederland altijd een progressief land is geweest. Dat we voorop liepen en lopen bij het accepteren met nieuwe waardes en normen.
     Maar waarschijnlijk heb jij de intelligentie niet voor want iemand die in een discussie over tradities er iets seksueels bij haalt kan kennelijk op dat niveau denken.

     1. Ernest Stern

      Goed gezegd, Canta, zoals verandering in deze tijd de enige constante is, is het alert inspelen op de veranderende tijdgeest de enige echte traditie.

     2. Factor

      etc

     3. Grasmaaier

      Canta, wellicht geloof je me niet maar ik had een 10 op mijn eindlijst voor geschiedenis (Franse Revolutie)! Het is nog steeds mijn hobby en ben dol op alles wat met de directe geschiedenis van Nederland te maken heeft. Huizinga’s Herfsttij der Middeleeuwen natuurlijk gespeld en nog steeds dol op mythen, sagen, vertellingen, verhalen over oude gebruiken en ….. tradities.

      Pas als je enig besef hebt van de geschiedenis van Nederland, krijg je waardering voor tradities. En begrijp je dat je die zo maar op de mestvaalt van de historie moet gooien.

      Blijkbaar heb jij dat niet in je opvoeding noch in je ‘opleiding’ meegekregen.

     4. Rene van der Grijp

      “Dan zou je zien dat Nederland altijd een progressief land is geweest.”

      Nee, dat is niet zo. Het was wisselend. Na de Gouden Eeuw (die je op diverse punten progressief kan noemen) kwam een lange periode van stilstand en daarna werd in een zeer laat stadium (1813) de Oranje monarchie ingevoerd. Dat was voorwaar een grote stap terug.

      Ook de 20e eeuw was tot en met eind jaren 60 voornamelijk conservatief. Daarna namen de progressieven het over. Men noemde dat de lange mars door de instituties.

      Hoewel ik de eerste ben om te erkennen dat er in het begin ook echt progressie werd geboekt op tal van terreinen is het inmiddels totaal doorgeschoten. Progressief is het allang niet meer, eerder regressief en ronduit schadelijk. Identiteitspolitiek, dogmatisch politiek correctisme en de multicul zijn de wrange vruchten van links en ik kan er nog veel meer opnoemen.

      In veel opzichten was de leefbaarheid in 1970 inderdaad veel beter dan nu. Links klaagt over “verharding” en verruwing” maar ze beseffen niet dat zij degenen zijn die dat, hoewel ongewild, hebben veroorzaakt. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

      .

    3. Meriadoc Brandebok

     “Kleuterjuf”
     “ze wordt helemaal nat tussen haar dijen van haar heerlijke gerichtheid op de toekomst”
     “kleuterjuffie”

     Seksisme in optima forma.

     🤦‍♂️

     1. Grasmaaier

      Meriadoc, Canta heeft zelf aan ons verteld dat ze 40 jaar met kleuters heeft gewerkt. Waarom zou ik haar dan geen kleuterjuf mogen noemen?

      Ik noem jou toch ook een gereformeerde, autistische gek, precies wat je bent?

     2. Meriadoc Brandebok

      Eerder schreef je al over Canta: “een gleufdier (…) ouwewijventoon”.

      Wat is dat toch, dat je vrouwen op het blog altijd moet duiden als gleufdieren, kleuterjuffies, ouwe wijven of zij die nat worden tussen de dijen?

      Ben je soms seksueel gefrustreerd?

     3. Grasmaaier

      Nee Brandewijn, die predikaten bewaar ik speciaal voor de vrouwen die louter onzin kletsen. Voor domme mannen heb ik trouwens eenzelfde voorraad adjectieven.

      Canta is een kleuterjuf (zoals ze zelf heeft verteld) die 40 jaar de klas niet uit is geweest en nu alles nahuppelt wat naar progressief en bijdetijds ruikt. En iedereen die het niet met haar eens is afserveert als een reliek van 50 jaar terug.

      Ze geeft er blijk van geen benul te hebben van waarden en tradities. Verandering op zich is haar voldoende. Ik schat haar dan ook in op GroenLinks of CU – progressieve christenen zijn de ergste.

     4. Canta

      Meriadoc Brandebok
      Het meegaan met de veranderingen in tradities is seksisme?????
      Kennelijk weer iemand die alleen maar in die richting kan denken.
      Weer iemand waarvan het denkvermogen naar beneden is gezakt.

     5. Meriadoc Brandebok

      “Voor domme mannen heb ik trouwens eenzelfde voorraad adjectieven.”

      Jokkebrok. Je persoonlijke aanvallen op mannelijke opponenenten zijn niet soortgelijk en je weet het.

      Seksisme, iets anders is er niet van te maken.1

     6. Grasmaaier

      Meriadoc, door jou uitgemaakt te worden voor racist of seksist klinkt in mijn oren als een grote eer.

      Heb je trouwens gezien dat Canta jou ook uitmaakt voor een seksist (reactie 22)? Grappig, niet? Jij die haar zo hielp en beschermde. Dit is trouwens al de tweede keer: vorige week moest ze jou ook haar excuses aanbieden omdat ze je antwoord verkeerd interpreteerde.

      Dus twee conclusies: Canta kan niet lezen of jij schrijft wartaal.

     7. Canta

      Meriadoc Brandebok
      Sorry dat ik me weer vergist heb.
      Had niet in de gaten dat je de schunnige taal van anderen kopieerde.
      En had bovendien niet goed gekeken naar de naam erboven.
      Nogmaals sorry!!

    4. Ernest Stern

     “ze wordt helemaal nat tussen haar dijen”

     Ranzige oude man.

     🤮

   2. Beukman

    Hear, hear!

    1. Factor

     Zuig, zuig!

     1. Beukman

      🙂 🙂

    2. Grasmaaier

     Beukman maakt kenbaar dat hij een gehoorapparaat nodig heeft. Tegenwoordig zijn die bijna onzichtbaar en ze worden vergoed door de verzekering Beuk, dus geneer je niet!

     1. Beukman

      Weer zo’n meesterlijke grap van de Rudi Carrell van DDS, een Carrell nog wel die op dit moment op zijn allerrijpst is. Onovertroffen!
      Rudi moet nog wel wat aan zijn Engels werken. “Hear” betekent niet “Ik hoor je niet” maar: “hoor”, of ook “luister”.

     2. Grasmaaier

      Wat ‘hear hear’ betekent, weet ik natuurlijk Beuk: ik durf haast te wedden dat mijn Engels beter is dan het jouwe. Maar ik vond dit (oke, een beetje gezocht) grapje te leuk om te laten liggen.

      Temeer omdat je de onzin van kleuterjuffie Canta klakkeloos bejubeld: jij bent dus ook helemaal voor het afbreken van alle oude waarden en tradities. En dat vind ik van een onvoorstelbare domheid en onachtzaamheid getuigen.

     3. Rene van der Grijp

      De dwarsliggers zijn in de minderheid dus hebben ze wat meer behoefte om elkander te steunen dan normaal, vandaar dat “hear hear” geblaat.

      Wat er echter zo sterk was aan die post van Canta blijft in nevelen gehuld. Ik hou het er dus maar op dat Beukman bezig was met “verbinden”. Binnen de eigen gelederen uiteraard.

     4. Beukman

      Ik ben helemaal voor het opdoeken van een achterhaald symbool van de monarchie en van het kolonialisme, Maaier, die koets kan echt niet meer.

      Verder hoeven minister wmb niet meer “zijne excellentie” worden genoemd, en een heleboel tradities aangaande hoe de koning gekleed moet gaan en wat er allemaal om hem heen moet lopen, kan ook door de plee.

      Overigens is de traditie van de Gouden Koets ons door de strot gedouwd. Wilhelmina wilde liever per auto worden vervoerd. Maar dat mocht niet want te modern.

      De wijze les: je moet geen traditie aanhouden omwille van de traditie.

     5. Beukman

      Wat er echter zo sterk was aan die post van Canta blijft in nevelen gehuld.

      Jij bent ook wel de laatste van wie ik zou verwachten dat jij de kwaliteit van die pots zou herkennen, René.

     6. Grasmaaier

      Beukman, de voorbeelden die jij geeft is niet wat Canta bedoelt: al die dingetjes die je noemt zijn al lang verdwenen of iedereen zal het er mee eens zijn dat ze totaal overleefd zijn.

      Canta zegt letterlijk: “Dat prachtige Nederland wordt verpest door kankeraars als jij die willen dat de tijd stil staat en alles blijft zoals het 50 jaar geleden was.” Dat is een gotspe. Niemand die bepaalde tradities wil handhaven (bijvoorbeeld omdat ze mooi, krachtig of inspirerend zijn) wil terug naar 1970. Die simpelheid van redeneren past toch niet bij jou, wees nou eerlijk.

     7. Rene van der Grijp

      “Jij bent ook wel de laatste van wie ik zou verwachten dat jij de kwaliteit van die pots zou herkennen, René.”

      Beukman begint steeds wilder om zich heen te slaan.

     8. Beukman

      Die heldere simpelheid van redeneren past juist heel goed bij mij Maaier, dank voor het compliment.
      Feit is, je geeft het zelf al aan, dat tradities komen en gaan.

      Zo ook de gouden koets. Uiteraard gaat het niet om de koets zelf maar om bepaalde plaatjes die erop staan. Die kunnen dus echt niet meer. Blijf jij daarover kankeren, dan is vrees ik Canta’s boodschap ook voor jou bedoeld.
      Maar mogelijk heb jij een hang naar zo’n koets omdat jij tegenwoordig woonachtig bent in een land met een president?
      De ironie is natuurlijk wel dat vroeger geen hond die plaatjes kende. Maar dat komt dus ook omdat ze half vervaagd waren.

      Daarom zeg ik met dierenvriend Dion Graus: Weg met dat ding! Palingtrekken doen we ook niet meer.

     9. Ernest Stern

      bejubelt

     10. Grasmaaier

      Beukman weet van gekkigheid niet meer waar hij het moet zoeken: die malle koets speelt helemaal niet meer man, ga weg met je gezeur. Van mij mag de fik er in. Lees de laatste 10 reacties nog eens door.

      Canta zegt dat degene die waardevolle, inspirerende, krachtige waarden en tradities (goede tradities zijn tijdloos) wil bewaren, terug wil naar de tijd van 50 jaar geleden. Dat is aperte onzin en kan alleen uit de mond komen van een juffie dat 40 jaar in het kleuteronderwijs werkzaam is geweest en nooit verder dan een gallerijflatje is gekomen maar zich toch ontzettend progressief en modern waant.

      Het is humbug gebracht door een nitwit die geen flauw notie heeft van de werkelijk veranderende wereld, en jij roept ‘hear hear’. Naar mijn idee ben je dan een loepzuivere sukkel of een serviele meeloper. Of wellicht beide.

     11. Beukman

      Dat zegt Canta helemaal niet, Maaier. Canta zegt:

      Dat prachtige Nederland wordt verpest door kankeraars als jij die willen dat de tijd stil staat en alles blijft zoals het 50 jaar geleden was.
      Wake up, de wereld verandert en dat hou je met je gekanker echt niet tegen.

      En dit verband met die koets.
      Vervolgens ga jij daar overheen met een seksuele fantasie, een dubbele ad hominem, en een driedubbele stropop. Het kan niet op!
      Je bent een kei in het debat, vriend, maar deze keer ben je gestruikeld over je eigen benen.

     12. Grasmaaier

      Beukman je valt in je eigen gegraven valkuil: Canta zegt inderdaad “Dat prachtige Nederland wordt verpest door kankeraars als jij die willen dat de tijd stil staat en alles blijft zoals het 50 jaar geleden was.”

      En dat is precies waar ik in al mijn reacties op door ben gegaan en hopelijk de zeldzame onbenulligheid en stupiditeit van heb aangetoond.

      Je diskwalificatie van mij slaat dus als kut op Dirk.

     13. Beukman

      Je zit er dubbel naast Maaier. Jij hebt die kuil gegraven, en jij bent erin gevallen.
      Want waarop reageerde Canta? Op dit proza van Blondie:

      Inderdaad haal de vastigheden van de bevolking weg en er blijft een angstig volkje over.
      Waar is het prachtige Nederland gebleven.

      Blondie bedoelde met “vastigheden” het uitrangeren van de gouden koets. Met zo’n koets weghalen krijg je volgens hem dus een angstig volkje, en verdwijnt het prachtige Nederland.

      Terecht dat Canta gehakt maakt van deze regressiviteit. Weg met dat ding!

   3. evil knievel

    Hohoho Santa!✋☝️
    Zou dat ook niet kunnen komen door die geweld(ad)ige vriendjes van u,die volop aanwezig zijn bij t aftakelen/fakkelen van onze steden,tradities & veiligheid n daarbij geen strobreed in de weg wordt gelegd door huidig beleid!?🤔

   4. RvdBe

    Canta, bullshit.
    De wereld verandert helemaal niet, het is al 10 tallen eeuwen een gevecht om macht,water,land, grondstoffen of wat dan ook.
    Als jij iets goeds hebt wil een ander dat afpakken, is altijd al zo geweest.
    Het probleem is dat het hier te lang goed is gegaan, voldaan en volgevreten kijken we weg van degene die hongerig zijn en zonder weerstand ons vreten kunnen stelen.
    Je kan dat verandering noemen, ik noem dat laksheid en naïviteit.

    1. Canta

     RvdBe
     Jij hebt het over menselijke eigenschappen. Dat is iets anders dan dat de wereld verandert. Onze normen en waarden veranderen. Onze tradities en gewoontes veranderen. Ging men in de jaren ’50 op vakantie naar Katwijk of
     Scheveningen. Vandaag de dag is het heel gewoon om naar Bali te gaan.
     At men in de jaren ’50 75 gram vlees, vandaag de dag is dat 250 tot 300 gram.
     Zo veranderen ook langzaam tradities. Dat is altijd zo gegaan en zal altijd zo blijven gaan. Dat betekent niet dat je de tradities bij het oud vuil zet maar je aanpast bij de verandering.

   5. Blondie

    Ik weet niet zo goed wie je bent.

    Maar reageer gerust zoals je bent.

 3. andergeluid

  Onze centen belasting geld naar het museum ??? daar moet je entree betalen om je eigen geld terug te mogen zien ??
  Verkopen dat ding zet hem op een verkoopsite en dat geld wat die opbrengt terug naar de burgers waar het hoort.
  Verkoop dan ook meteen de groene draak daar zit ook allemaal geld van de burgers in en dat geld ook terug naar de burger.
  Ik denk dat er nog wel veel meer terug mag naar de burgers.
  weg met de Monarchie.

 4. Ernest Stern

  De racistische voorstellingen op het zijpaneel van de Gouden Koets zijn inderdaad niet meer te handhaven. Dat snapt een kind. Die koets gaat dus naar een museum.

  1. Grasmaaier

   Met een roller en wat goudverf van de Gamma zijn die ‘aanstootgevende’ afbeeldingen zo weg.

   Nee, de Oranjes durven niet meer. Laf volk.

   1. Ernest Stern

    Ik noteer met genoegen dat Grasmaaier van die aanstootgevende paneel afwil Overschilderen met een wat goudverf lijkt me echter geen goed idee. Zoals Willem Alexander al aangaf, we moeten onze racistische geschiedenis niet herschrijven, die vertonen we in een museum.

    1. Ernest Stern

     paneel = panelen

     1. Factor

      etc

     2. Aborifa

      Ik dacht dat je je de taal der allochtonen had eigen gemaakt.

   2. RvdBe

    Dezelfde lafheid als toen ze in 1940 aan hun stutten trokken en volk en vaderland achter zich lieten om vanaf een veilige plek “steun” te bieden: weg ermee!

  2. .nexit2021

   in een museum worden ze afgedekt ofzo ? slappe ouweh0er

 5. Meriadoc Brandebok

  “De koets is eigendom van het Koninklijk Huis. Koning Willem-Alexander zei afgelopen zomer dat het omstreden ‘slaven-paneel’ niet wordt verwijderd. “Het maakt deel uit van het Nederlandse culturele erfgoed.””

  “We restaureren hem zoals hij was, het is een deel van ons cultureel erfgoed in Nederland”, aldus de koning over het rijtuig dat in 1898 aan toenmalig koningin Wilhelmina cadeau werd gegeven. “Dus we gaan nog niet de geschiedenis herschrijven bij de restauratie.””

  Het is een juiste beslissing om dit prachtige rijtuig in het museum te zetten, zodat iedereen het kan bewonderen. De koets moest sowieso al voortdurend worden opgelapt. De glazen koets iseen goede vervanging.

 6. Gebande3

  Een voertuig met 8 Friese zwartjoekels welke 8 pk genereren..
  Ik zou ook voor elektrisch gaan.
  Mogelijk is het autotron er nog blij mee.

  1. Meriadoc Brandebok

   Wilde je de koning in een limousine naar het Binnenhof vervoeren?

   1. Gebande3

    Persoonlijk zou ik voor een CX90 gaan.
    Maar een mooie cabrio mag ook.
    Of zo een decadente Amerikaanse open pooierbak met extra treeplanken.

    1. Meriadoc Brandebok

     CX90 is mooi. Maar zo’n koets heeft toch een bepaalde historie. Ook de glazen koets komt uit achttienhonderdzoveel.

     Ik zou wel pleiten voor een mooie wagen voor de koning, een lange gepansterde slee met vlaggetjes en het koninklijke zegel op het autoportier afgedrukt. En dan een gigantische jet. Daar kun je in het buitenland mee aankomen.

 7. Yoyo

  Ik heb niks met de monarchie, dat voorop gesteld.
  Maar tradities worden al te veel afgeschaft op onjuiste gronden de laatste tijd.
  Het is dus volkomen ridicuul dat deze koets binnenkort onder het stof zit in een museum.
  Of onder de verf, of erger.
  De koets wordt ondergebracht in het Amsterdam Museum….dat is vragen om bekladding/ vernieling als je het mij vraagt.

 8. Cootje

  Ik vind dat Sinterklaas er op 5 december met echte zwarte pieten met van die grote gouden oorbellen er gebruik van kan maken , altijd maar zo witte schimmel mishandelen kunnen ze beter die oude kar van stal halen , en het heeft een goed kleuren effect . Ik ga verder met mij boek de negerhut van oom Tom en daarna kijk ik nog een film jeugd segment Sjors en Sjimmie , zo blijven we bij op de quiz vragen uit die tijd . Wel heel erg lang geleden je moet er maar binding mee hebben

  1. Ernest Stern

   “Ik ga verder met mij boek de negerhut van oom Tom en daarna kijk ik nog een film jeugd segment Sjors en Sjimmie”

   Cootje lijkt me een heuse erudiet.

   1. Factor

    etc

    1. combat le pelicule

     Wat bedoelt ju nou weer factor ?

   2. Cootje

    Mij interesse werd opgewekt door een import rapper uit de regio Ghana , die zo als nu blijkt hun grootvaders grootverdieners waren in het verhandelen van soortgenoten in die tijd en mij doet denken dat ze het daar nog altijd als een verdien model zien zitten , zit waarschijnlijk in de genen in de Afrikaanse botten . Want tegenwoordig hebben ze veerdiensten met hoge tickets prijzen met hele gammele bootjes om van Afrika naar Europa te varen. Zakelijk is en blijft het spreekwoord uit die tijd de ene zijn dood is de andere zijn brood

 9. Timber

  Als ik de jackpot win, emigreer ik de Euro sovjet Unie uit. Alles waar NL voorstaat wordt vernietigd.
  Waarnaar toe: hmmm
  – een datsja in Siberie, lijkt me wel wat.
  – of een fazenda in Brazilie. Geen EU landbouw regels!
  – een eiland in de pacific. Zonnepanelen en goedkoop personeel.lol
  – Vaak genoeg gedacht aan la Reunion, maar dat is in Frankrijk.
  ….. lekker door dromen

 10. Pierre Tombale

  De stiekeme lafheid waarmee de koets wordt weggemoffeld is werkelijk beangstigend.
  Wie trekt er bij deze beslissingen achter de schermen aan de touwtjes?
  Zijn wij nog baas in eigen dorp, stad en land?
  Of zijn wij stomme trekpoppen die elk idioot besluit maar klakkeloos moeten accepteren?
  Je zou toch bijna in complottheorieën gaan geloven.

 11. andergeluid

  En zo verdwijnen alle tradities als sneeuw voor de zon Onze centen belasting geld naar het museum ??? daar moet je entree betalen om je eigen geld terug te mogen zien ??
  Verkopen dat ding zet hem op een verkoopsite en dat geld wat die opbrengt terug naar de burgers waar het hoort.
  Verkoop dan ook meteen de groene draak daar zit ook allemaal geld van de burgers in en dat geld ook terug naar de burger.
  Ik denk dat er nog wel veel meer terug mag naar de burgers.
  weg met de Monarchie.

 12. RvdBe

  Mag van mij helemaal afgeschaft worden die parasiterende arrogante kliek.

 13. Canta

  Grasmaaier/evil knievel
  Het artikel gaat over tradities. Maar dat is natuurlijk een te moeilijk onderwerp voor iemand die alleen maar met zijn pik kan denken.

  1. Grasmaaier

   Canta is boos en beschuldigt mij ervan met mijn pik te denken. Dat is al een hele oude beschuldiging Canta, eigenlijk uit de tijd van Dolle Mina in de jaren ’70. Maar het past natuurlijk wel helemaal bij jou als gepensioneerde kleuterjuf die nooit verder is doorgegroeid en al 50 jaar stilstaat.

   Uit je reactie moet ik concluderen dat je sterk verlangt naar een dikke paal tussen je benen om je frustraties af te geleiden. Het spijt me, ik ben al bezet. Maar op Aliexpress zijn handige hulpmiddelen voor een habbekrats te koop. Inclusief batterijen.

   1. Canta

    Grasmaaier
    Bedankt, je had mijn stelling niet beter kunnen bevestigen.

    1. Grasmaaier

     Dat slaat nergens op Canta: jij begint met het inbrengen van het pik-verhaal, ik niet. Dat duidt op verborgen verlangens, zoals iedere 1e jaars psycholoog je kan vertellen.

     Geeft niet, het zijn normale biologische behoeften. Maar het lijkt erop of je tekort komt.

     1. Canta

      Grasmaaier
      Je moet toch je eigen inbreng wat beter lezen. Jij gaat van een discussie over tradities over op “seksuele behoeftes ” en dergelijke.
      Wanneer je die kronkel maakt dan geef je blijk van het feit dat je verstand
      compleet naar beneden is gezakt en dat heb je met je reactie hierop alleen maar bevestigd. Vraag dat maar eens na bij die 1ste jaars student, die herkent dat onmiddellijk. Gefrustreerde mannen die hun eigen ( seksuele) frustraties op een ander projecteren.

 14. Canta

  Grasmaaier/evil knievel
  Een discussie volgen over traditie is natuurlijk erg moeilijk voor iemand die alleen met zijn p*k .kan denken.

  1. .nexit2021

   niet lief dat je ernest zo benaderd , de zuigtr0l kan er niets aan doen. Zit nu met een nat washandje sesamstraat te kijken

   1. Canta

    nexit2021
    Nog zo’n gefrustreerd iemand die zijn frustraties op een ander projecteert.

    1. .nexit2021

     fristi ? heerlijk doe maar aardbei

 15. Reinoud van Gelre

  Tim schreef:

  “…de Gouden Koets van de Koning wordt vanwege vermeend racisme verbannen naar een museum…”

  Is vermeend racisme ook echt bewezen racisme?
  Ik kan namelijk geen racistische afbeeldingen vinden op deze koets.

 16. Canta

  Grasmaaier
  “Pas als je enig besef hebt van de geschiedenis van Nederland, krijg je waardering voor tradities. En begrijp je dat je die zo maar op de mestvaalt van de historie moet gooien”.
  Dat is wat je kennelijk niet “wilt” begrijpen.
  Er worden geen tradities op de mestvaalt gegooid. Er komen alleen kleine veranderingen.
  En je vergeet dat ook het koningshuis een traditie is. Vreemd dat je die dan wel kwijt wilt. Maar ook die traditie is veranderd want de koning(in) had vroeger meer te zeggen dan nu. Maar met een 10 voor geschiedenis weet je dat natuurlijk.
  Wat ik in ieder geval concludeer is de voorkeur voor tradities die moeten blijven, heel selectief.

 17. Canta

  Nederland is wel altijd een progressief land geweest. Wanneer ik dat zeg dan heb ik het niet over de regering maar over de bevolking.
  Jij hebt het kennelijk over de regering. Maar ook daar klopt niet wat je zegt.
  Tot 1973 werd ons land geregeerd door de KVP of de ARP. Alleen onderbroken door den Uyl die minister-president was van ’73 tot ’77. Daarna werd het weer het CDA tot in
  ’94 Kok kwam. Dus die lange mars waar jij het over hebt, klopt niet. Van ’45 tot ’58 was het Drees die de scepter zwaaide. Daar moet je nog maar eens aan denken als je met pensioen gaat want hij heeft gezorgd voor de AOW en ons door die naoorlogse jaren heen geholpen. Een hoop mensen denken dat wij dat allemaal alleen hebben gedaan. Nee, zonder de Marshallhulp hadden we dat niet gered. Net zoals er nu mensen zijn die ONZE hulp nodig hebben. Wij horen tot de meest welvarende landen en nog vinden veel mensen op deze site dat ze reden tot klagen hebben.

  .

  1. Rene van der Grijp

   “Dus die lange mars waar jij het over hebt, klopt niet.”

   –> Die lange mars door de INSTITUTIES staat los van de regeringen die we gehad hebben. Dat begrijpen veel mensen niet en daar hoor jij dus ook bij.

   “Van ’45 tot ’58 was het Drees die de scepter zwaaide.”

   –> Drees was een sociaal-democraat maar niet progressief. Daarom heeft hij ook z’n lidmaatschap van de PvdA opgezegd toen Nieuw Links de PvdA ging domineren.

   “Wij horen tot de meest welvarende landen…”

   –> Das war einmal. Nu zijn er voedselbanken en jarenlange wachtlijsten voor sociale huurwoningen. En hoe komt dat? Mede door zweefteven zoals jij die geen idee hebben hoeveel schade ze hebben aangericht. En dan heb ik het nog niet eens over het verlies aan leefbaarheid in de ruimste zin des woords. Nederland is in enkele decennia veranderd van een gemoedelijk land in een gepolariseerd kutland waarin vandalisme en Marokkaanse straatterreur aan de orde van de dag zijn. Vraag het maar aan Diederik Samsom.

   1. Factor

    “Nu zijn er voedselbanken en jarenlange wachtlijsten voor sociale huurwoningen”

    En het wordt allemaal nóg erger want NL gaat ieder jaar minimaal 1 miljard extra afdragen aan Brussel, dat is een 1 met negen nullen, dat zijn 262 vrachtwagens vol met 1 euromunten. Met 1 miljard euro kun je de politie op sterkte brengen, o wacht… Slechts van 23% van de strafbare feiten wordt daadwerkelijk aangifte gedaan, daarvan wordt 50% direct in de justitiële vuilnisbak gegooid.

    Ja dan kun je die 1.000.000.000 maar beter naar Brussel brengen.

   2. Meriadoc Brandebok

    Een zweefteef als Rene heeft dit land onnoemelijke schade toegebracht door constant, doelbewust misleidende desinformatie te verspreiden over dit land.

    1. Grasmaaier

     Je bent zielig, Brandebok. In alles is duidelijk dat je aan het eind van je Latijn bent. Dan kun je beter je klep houden.

 18. ikweetwatikwil

  Voor mijn gevoel heeft mijn afkeer van de gouden koets niets met slavernij te maken , maar met prots en praal.
  Ik kan mij voorstellen dat onze Koning daar niet meer in wil rijden. Past helemaal niet bij ons Koninklijk huis. Het is een lelijk geval , altijd al geweest. Heeft ook niets met traditie
  te maken. Stop hem maar in de verste hoek van een museum.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.