De overheid die de baarmoeder binnendringt? Expertgroep met ex-VVD-senator vernieuwt roep om gedwongen sterilisatie

Het fantoom van de overheid die vrouwen gaat steriliseren, die in de ogen van de staat niet geschikt zijn voor het krijgen van kinderen, doemt weer op. Ditmaal komt een illustere expertgroep met daarin een voormalig VVD-senator met het macabere voorstel aanzetten.

Het is in Nederland goed gebruik dat de overheid geen kijkje komt nemen achter de voordeur – laat staan dat er bepaald wordt wat er gebeurt. Maar een groep onder leiding van voormalige kinderrechter wil nu dat de overheid zelfs tot in de baarmoeder van vruchtbare vrouwen gaat bepalen wat er dient te gebeuren. Tijdelijke sterilisatie en gedwongen anticonceptie moeten middelen zijn die de overheid vrouwen kan opleggen, vindt de zelfbenoemde ‘beraadgroep’.

Hun nogal angstaanjagende voorstel ligt nu in het postvak van Tweede Kamerleden:

“Vrouwen die door hun verslaving, psychiatrische ziekte of verstandelijke handicap niet goed voor een kind kunnen zorgen, moeten onder dwang een prikpil of een anticonceptie-implantaat kunnen krijgen. Zodat er geen baby kán komen.

Dat staat in een petitie van de ‘Beraadgroep verplichte anticonceptie’ die Cees de Groot, voormalig kinderrechter en oud-vicepresident van de rechtbank Rotterdam, naar de Tweede Kamer heeft gestuurd ter behandeling. Het controversiële pleidooi wordt onder meer ondersteund door Heleen Dupuis, hoogleraar medische ethiek in ruste en oud-VVD-senator.”

Het is trouwens niet voor het eerst dat er een klemmend beroep op de overheid wordt gedaan om allerhanden ‘undesirables‘ te beroven van de mogelijkheid om kinderen te krijgen. In zijn gedaante als wethouder van Rotterdam was het in 2016 ook al een plan van niemand minder dan Hugo de Jonge. Dat sneuvelde destijds omdat professionele faalhaas De Jonge er geen politieke handen voor op elkaar kon krijgen. Van geen enkele partij, zelfs, inclusief zijn eigen CDA.

Er is weinig reden om aan te nemen dat deze zogeheten expertgroep méér succes zal hebben met hun oproep tot het tegen hun wil in steriliseren van kwetsbare vrouwen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. saddy

  En als dit ook of met name bedoeld is om de moeder te beschermen?

 2. RS

  vieze mannetje is het.Mengele praktijken. Bah

 3. Meriadoc Brandebok

  Ik kan me het verhaal herinneren van een disfunctioneel gezin, vader en moeder verstandelijk gehandicapt. Zij aten het voedsel dat de thuiszorg voor de baby dagelijks klaarzette, zelf op. Ze gooiden de baby in de lucht. Beide mensen konden moeilijk voor kinderen zorgen, maar ondertussen hadden zij geen enkele rem op seksualiteit. Tegelijkertijd kon men ook niet overgaan tot uithuisplaatsing.

  Ik weet niet hoe het met hen is afgelopen.

 4. Edjan

  “Zodra het woord eugenetica valt, denkt iedereen aan nazi-Duitsland. Maar de Engelsen wilden al vanaf 1883 de menselijke soort verbeteren En de Amerikaanse eugeneticus Charles Davenport dacht dat armoede voortkwam uit mentale inferioriteit en die zou weer erfelijk zijn. Met hetzelfde gemak toonde hij aan dat ook luiheid, verlegenheid en liefde voor de scheepvaart erfelijk waren”. (bron: Trouw)

  Helaas is het wél zo dat meestal de armen en machtelozen doelwit waren van de eugenetica.

 5. Sabreur

  Zullen we onze grondwet maar defintief als Ongewenschte Lectuur gaan betitelen?

 6. LifeBuddy

  Oei, gaan de ultra sLinkse nu ook de moslims, waar het normaal is dat nicht en neef met elkaar trouwen ff de les lezen, hoe dat moslims zich aan de wet moeten houden.
  Ik weet zeker dat we nu van de ultra sLinkse huichelaars nu een verdraait geraffineerd propaganda verhaal krijgen voorgeschoteld.

  1. Edjan

   @LifeBuddy, nee, linksen en mohammedanen zijn veel te dikke vrienden. Links haalt ze binnen met de honderdduizenden en de mohammedanen zullen dan wel links gaan stemmen…denkt links. En aangezien eugenetica niet van toepassing is op links, want die zijn al 70 jaar de baas en dus goed en juist en slim, en daarom(?) is de eugenetica ook niet van toepassing op hun vrienden de mohammedanen. Op wie dan wel?

 7. Ernest Stern

  Dit artikel is zo schrijnend ongenuanceerd dat een inhoudelijke reactie eigenlijk niet mogelijk is.

  1. Hardline

   Staat er niets van op Wikipedia, dan gaat het Ernestje zijn pet te boven…

   Maar wel even reageren , en zoals gebruikelijk blog opvulling produceren.

  2. Maurits Dekker

   Ernest Stern is een TR0L die dit forum misbruikt om u te treiteren en te pesten.
   Debatteren met hem is niet mogelijk.
   Houdt rechts, haal niet in en waarschuw uw mede-forumgebruikers.

 8. Telex

  Achtung!!! wie zit er in de linnenkast………..

 9. ervi

  Ut mijn praktijk ken ik vele voorbeelden waarvan je denkt: “Had deze vrouw maar nooit kinderen gekregen”.
  Ernstige verwaarlozing, fysiek en s@xueel misbruik van kinderen, die voor het leven zwaar beschadigd zijn.
  Ik juich dit idee dan ook van harte toe.

  1. ervi

   “Uit”

 10. Rene van der Grijp

  ““Vrouwen die door hun verslaving, psychiatrische ziekte of verstandelijke handicap niet goed voor een kind kunnen zorgen, moeten onder dwang een prikpil of een anticonceptie-implantaat kunnen krijgen. Zodat er geen baby kán komen.”

  Goed voorstel: je beschermt deze vrouwen tegen zichzelf en voorkomt dat kinderen worden geboren is een situatie waarin ze niet de moederliefde krijgen die ze nodig hebben.

  Punt is wel dat zorgvuldig moet worden gekeken, door deskundigen, waar de grens getrokken wordt.

 11. 56RdK

  “tot het tegen hun wil in steriliseren van kwetsbare vrouwen.”

  Ja Tim, halfgare, labiele of verslaafde types behoren geen kinderen te krijgen.
  Waarom? Ten eerste vanwege de kinderen, die in normale en gezonde omstandigheden moeten kunnen opgroeien, ten tweede ten gunste van de samenleving, die niet met gesjeesde kinderen, die groot worden, mag worden opgezadeld.
  En geen gezwam of verwijzing naar het verleden (WOII).
  Dus ja, een heel goed voorstel!

 12. Bes Tolen

  De nood is hoog in Rotterdam. Het criterium als genoemd deugt m.i. niet dus zit de betreffende groep fout. Als het nu om niet te verhelpen ernstige totaal abnormale onleefbare toestanden gaat van lichamelijke aard dan is er een levensgroot probleem en dan zou wel gedacht kunnen worden over vergaande te nemen maatregelen. Het blijft een gevaarlijk onderwerp maar je kunt dergelijk gevaar juridisch wel klein krijgen. Gevaren kun je niet altijd ontlopen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.