EU graait weer meer macht naar zich toe: plannen voor Europees minimumloon gevormd

De Rupsjes Nooitgenoeg uit Brussel zijn weer bezig: net nadat ze de coronapandemie hebben gebruikt voor een gigantische economische transfer van noord naar zuid, wordt het volgende plannetje gevormd om die gecentraliseerde, Europese eenheidsworst te realiseren: een EU-minimumloon.

Ze moeten daar erg tevreden zijn met zichzelf, in Brussel. De supranationale stofzuiger die langzaam alle soevereiniteit opzuigt heeft weer een nieuw hoekje gevonden in de nationale kamer om brandschoon te krijgen: minimumloon.

Nee, inkomenspolitiek is geen competentie van de EU. Die moet dat soort beleid gewoon aan de individuele lidstaten overlaten – die mogen vervolgens zelf beslissen tot in hoeverre ze nivelleren. Of nou ja, dat was de gang van zaken tot voor kort. Nu is alles ineens het EU-werkterrein als de EU zegt dat dat het EU-werkterrein is. Dus ook inkomenspolitiek, die binnenkort fijn vanuit Brussel gereguleerd gaat worden. Fijn:

“De Europese Commissie wil dat er zo snel mogelijk overal in de Europese Unie een wettelijk minimumloon komt. Hoe hoog dat moet worden, mogen de lidstaten zelf bepalen. Volgens eurocommissaris Schmit leven nu nog te veel mensen in de EU op of onder de armoedegrens, omdat hun loon te laag is. Later vandaag presenteert hij zijn plannen officieel.”

Aldus het nieuwsbericht van de NOS, die denken dat er ruimte over blijft voor EU-lidstaten om zélf nog iets te bepalen. Haha, ja natuurlijk. Die hebben een memo gemist de afgelopen dertig jaar. Of eigenlijk een hele tsunami aan memo’s. Want de EU is net een Lovecraftiaans monster: die eet alles met huid en haar op, en voegt het dan bij de eigen lichaamsmassa. Is er één reden waarom het anders zou zijn met een minimumloon?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Ernest Stern

  De U wordt steeds machtiger omdat we toegroeien naar een federale staat. Ik denk dat die ontwikkeling onvermijdelijk en gewenst is omdat de nationale lappendeken geen politieke slagkracht meer heeft.
  In de kern is dit dus een goede zaak.

  1. vandaag

   welke slagkracht doelt de stront vlek op ?

   vergaderen over te rechte bananen of over te kromme komkommers ?

   Het grootste leegvretende nietsnutten peleton vindt je in brussel met hun verhuiscircus

 2. Ernest Stern

  U = EU

 3. RPML

  “De Europese Commissie wil dat er zo snel mogelijk overal in de Europese Unie een wettelijk minimumloon komt.”

  Eeeh, we hebben hier in NL toch allang een wettelijk minimumloon?

  h++ps://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon/bedragen-minimumloon/bedragen-minimumloon-2020

  1. CLoVis

   @RPML
    
   Het gaat ook helemaal niet over het minimumloon;
   het gaat steuntrekkers zoals @ES
   alleen om hun uitkering die hierop wordt aangepast.

 4. Henk Albarda

  Vanzelfsprekend komt er geen Europees minimum loon. De individuele landen zullen het noot eens worden en dan kan Brussel zijn volgende krijs verhaal op tafel leggen, er zullen steeds enkele landen zijn die een ander belang hebben waarna een veto volgt.

  Ernestine Stern, u heeft grote problemen uw lege bovenkamer verhuurd te krijgen?

 5. Meriadoc Brandebok

  Volgens het artikel hebben 21 van de 27 lidstaten al een minimumloon, dus dit lijkt me een beetje een wassen neus.

  1. Ernest Stern

   Voor 6 deelstaten is dit dus een verstandige maatregel.

   1. Henk Albarda

    Aangezien Europa geen deelstaten kent, bewijst u wederom geen idee te hebben waar u het over heeft.

    Alle lidstaten hebben een vorm van minimum loon, en zodra de EU zich daar mee gaat bemoeien, krijgt die EU een veto van Polen, en of Hongarije en ook Oostenrijk en Denemarken broeden op een veto.

    Daarnaast is Merkel op haar weg naar buiten, en weet in volslagen paniek alleen nog haar slaafje von der Leyen dit soort onzin te laten blaten.

 6. rexm

  In de jaren 30, begon Duitsland ook met zulke praktijken.
  De 27 Germaanse stammen zullen het het toch nooit eens worden, let op, er zit bij de EU altijd een adder onder het gras, niet te vertrouwen die graai club.

 7. andergeluid

  Dat scheelt echt een hoop alle 150 tweede kamer leden naar het minimumloon
  Dan ook geen wachtgeld meer en geen 8000 euro belasting vrij voor ze
  China 3.0 is bijna zo ver vandaar de 1.5 meter afstand anders kunnen de camera’s het niet uit elkaar halen wie wie is

 8. vandaag

  stem sociaal , stem PVV

  Nexit

  Kunnen we die graaiers die beginnen bij 25.000 euris p/p p/mnd naar huis sturen

 9. Cootje

  Het Brusselse gedrocht krijgt het gewoon voor zijn kiezen, Telegraaf tweede Corona golf veroorzaakt een donkere kerst. De tweede Corona golf gaat het faillissement opleveren van alle zuid Europese landen de oost blok landen , en een ongekende werkeloosheid in Europa , bosjes tulpen die al betaald zijn krijgen we niet terug , nu maar Arons kelken produceren voor al de begrafenissen . Zijn wel ideale omstandigheden om het zooitje in Brussel te demoniseren en naar de uitgang te werken , in de komende sociale armoede breken zuid Europeanen onlusten uit . / zijn al aan de gang / en gaat elk land proberen zijn eigen broek op te halen ,/ zag je al met de verdeling mondkapjes / KLM gaat volledig naar de Fransen. En de solidariteit gaat op een hoopje , Corona ligt de verhoudingen in Europa uitstekend bloot .

 10. ervi

  Het is de opmaat naar een gelijk basisinkomen voor alle Europeanen.
  Een lang gekoesterde wens van de Eurocommunisten.
  Natuurlijk geldt dit niet voor de elite, want: “Some animals are more equal enz.”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.