Gaat “moedige” rechter streep zetten door giga-windmolenparken? ‘Nederland is te klein voor windmolens!’

Het laatste uurtje van windmolenparken heeft geslagen, denkt advocaat Peter de Lange. Hij wijst op recente Europese jurisprudentie en concludeert dat Nederland eigenlijk veel te klein is voor windmolenparken. Er zitten teveel haken en ogen aan, en daarom is windenergie in ons land “foute boel,” zo benadrukt hij.

Terwijl de coronacrisis voortduurt, rusten de klimaatpolderaars niet. Zij staan likkebaardend klaar om Nederland vol te bouwen met windmolens, biomassacentrales en zonneweiden zodra COVID-19 in onze achteruitkijkspiegel ligt. Maar dat is buiten twee instanties gerekend: eerst heb je daar de one-man powerhouse Peter de Lange, een sluwe advocaat die een juridisch titanengevecht voert met windmolenbouwers, en – gek genoeg – het Europese Hof van Justitie.

Samen zijn ze bezig om de aanleg van een windmolenpark in Assen naar de mestvaalt van de geschiedenis te verwijzen. De Lange in het AD:

“De Lange eist donderdag in een kort geding dat de bouw van tientallen turbines in de Drentse Veenkoloniën wordt stilgelegd. De normen die initiatiefnemers van de windmolenparken gebruiken, zijn volgens hem niet gebaseerd op deugdelijk onderzoek. Als de rechter in Assen daarin meegaat, heeft dat verstrekkende gevolgen. ,,Vergunningen voor deze windmolenparken zijn dan onrechtmatig. Die situatie kan niet voortduren’’, zegt de advocaat van het Barendrechtse kantoor Vos & De Lange Advocaten.”

Die bravoure heeft de advocaat overgehouden aan een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie inzake de aanleg van een windmolenpark in België. Daar was onvoldoende rekening gehouden met de belangen van omwonenden, en moest – uiteindelijk – het windmolenpark in aanbouw flink bakzeil halen.

Aangezien Europees recht boven nationaal recht gaat – daar kan je vanalles van vinden, het is echter momenteel wel de gang van zaken – zou zoiets ook voor ons land gelden. De Lange denkt zelfs dat zoiets betekent dat windmolenparken praktisch gezien helemaal niet meer kunnen in Nederland:

“Bouwbesluiten mogen alleen worden genomen als de gezondheid van burgers wordt beschermd of verbeterd. […] Je moet de schade voorkomen. Ik verwacht daarmee dat Nederland te klein is voor windmolens.”

Of De Lange gelijk krijgt? Dat moeten we afwachten. Over twee weken doet de rechter uitspraak in de zaak rond de Assense windmolens.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. vandaag

  Een rechter gaat niet over dit soort vraagstukken. Een rechter hoort niet op de stoel van de politiek te gaan zitten. De rechterlijke macht is volledig van het padje.

  1. Vriend

   Vandaag, het gaat hier niet om politiek maar om de belangen van omwonenden. En dat is wel degelijk een zaak voor de rechter, zoals in alle gevallen (ook door bedrijven) waarin de burger de dupe dreigt te worden.

   1. vandaag

    snap ik man , maar dit zijn politieke vraagstukken en geen gerechtelijk geneuzel. Dit is niet de bouw van iets wat een een ander in de weg staat waarbij belangen in het geding zijn maar dit is een vraagstuk over de gehele stroom voorziening voor heel Nederland. Dit is een politiek besluit om het land te voeden met windmolens. In het stemhokje mag je er wat vinden. Niet op 2 borden schaken.

    Als je mijn reacties kent dan weet je dat ik 100% tegen windmolens ben en die dingen verafschuw. Maar daar gaat dit niet om.

 2. Brenda Welsh

  Ik denk dat we ons op waterkrachtcentrales moeten richten gezien de overvloedige regenval.

  1. vandaag

   ik denk we ons moeten richten op idioten die we op een spinfiets zetten met een grote generator erachter. zijn we eindelijk van de stront vlek verlost met zijn gewauwel

   enz !

   1. evil knievel

    De gemeente Rotterdam, kunnen ze oefenen om op de fiets naar t werk te gaan strax!😁

  2. evil knievel

   Kunnen ze zich beter in Italie & viva la france op concentreren,steunbeer!😜

 3. Rieks

  De Lange heeft gelijk maar gaat het niet krijgen. De rechter zal keurig de politiek volgen, zo kennen we onze rechters toch?

  1. vandaag

   Dat is niet correct getuige de uitspraken bij stikstofoxide en CO2. Daar volgde de rechter blindelings de actie groepen

 4. Blondie

  De rechterlijke macht, staat onder regie van het Linkse Rutte Kartel.

  En D’66 is onderdeel van dit Linkse Rutte Kartel en de rechters zijn voor 80% lid van D’66.

  Dus appeltje eitje, gewoon windmolens in het polderlandschap en op de duinen rij op Maasvlakte.

  Er zijn gewoon uitspraken van D’66 rechters, die het verbieden van molens kapitaal vernietiging vinden.

 5. Vanduinen

  De onafhankelijke rechter zal zich niet laten leiden door een mening van een of andere
  advocaat of forum. Het algemeen belang is de maatstaf. De aanleg van de Betuwelijn heeft ook menige bewoner een stuk van zijn tuintje gekost en is inmiddelsz een feit.

  1. vandaag

   ” De onafhankelijke rechter ”

   🤣😂🤣😂🤣😂🤣

   i rest my case

   1. Fortiori

    Bij een ‘corrupte’ rechter heeft de advocaat meer kans. Daar wil ik wel in meegaan. Maar waar vindt u die?

    1. vandaag

     ach gut o gut , je kan altijd even vragen of de minister zich wil inzetten voor je pleidooi. Als het welgevallen is zullen ze je graag van dienst zijn. Wel iemand vinden die op het juiste niveau wil instappen. Demmink hebben ze weggezet dus je moet anderen kanalen aanboren maar dat wist je vast al ernest

    2. evil knievel

     In elke NLse Rechtbank!?😏

     1. evil knievel

      Vooral in Amsterdam(Ned!)😁

  2. evil knievel

   Het zoveelste lachertje van Andre met zn scheve muil!🙈

 6. Florissa

  Bravo voor deze advocaat,die zich voor het land inzet.

 7. Bolland

  Nee dat gaat hij niet, want hij is lid van D 66

 8. evil knievel

  Knal Brussel of strassburg maar vol met die lelijke wiekdingen & verdeel de opgewekte stroom maar over de rest van de zogenaamde Unie!😁
  Zijn ze zo uitgepoept!😜
  Doe mij maar gewone ouderwetse windmolens hier!🙏
  Dan maar geen stroom!😉

 9. Henk Albarda

  Er zijn 4 opties:

  Punt 1, De rechter verklaart zichzelf niet ontvankelijk, want ‘politiek besluit’. Dat betekent dat de trias politica oa crimineel is overtreden bij het urgenda arrest waarin de rechter bepaalt dat de Nederlandse overheid meer moet doen om de mindering CO2 uitstoot te realiseren. Dat is inmenging in de economische politiek van Nederland, binnen de trias politica zeker niet geoorloofd.

  Punt 2, de rechter geeft als oordeel dat de electra voorziening in Nederland in gevaar zou komen als de windmolens niet worden gebouwd. Totaal kul argument, zelfs hectaren grote windparken geven slechts een minimieme bijdrage aan de stroom voorziening. In dat geval had de rechter de bouw van Kerncentrales hebben moeten bevolen.

  Punt 3, de rechter geeft als oordeel dat de bouw van de windmolens niet nodig is, omdat de stroom voorziening niet geholpen wordt door hoeveel windmolens je ook in Nederland of op zee bouwt. Waarbij die op zee het ‘zee’ leven vernietigen, dus niet gebouwd mogen worden.

  Punt 4, de rechter geeft als oordeel dat er meer onderzoek moet worden gedaan, dan stijgt de kans dat deze idiote projecten niet doorgaan, aangezien het draagvlak onder de burgers inmiddels maandelijks daalt.

  vandaag, graag uw commentaar op mijn reactie?

  Rieks, u heeft een punt. U had er echter bij kunnen hebben vermeld, dat het draagvlak voor windmolens met zon uitspraak nog sneller zal dalen en de windmolens in Nederland vanaf over 10 jaar waarschijnlijk weer worden afgebroken.

 10. 56RdK

  Windmolens waren een prestigeproject van VVD-minister Kamp.
  Molens die millieuverpestend zijn door uitstoot van schadelijke gassen en afbrokkeling van materialen, grote schade toebrengen aan vogels- en visstanden en vergezichten vergallen. Kortom, over de nadelen is dus niet nagedacht, dat de schade vele malen groter is dan het beoogde doel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.