Hugo de Jonge rommelt “domme” corona-app door de senaat: ‘App is zinloos als niet getest kan worden!’

Nou, het is dus officieel: nadat de Tweede Kamer zich een voorstander toonde van het aan alle kanten rammelende IT-projectje van minister Hugo de Jonge genaamd “CoronaMelder”, vindt nu ook een ruime meerderheid in de Eerste Kamer de app een uitermate goed idee.

De campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021 kan beginnen voor CDA-lijsttrekker Hugo de Jonge hoor. Ja, er is op zijn ‘watch’ een tweede golf van een dodelijke pandemie uitgebroken die véél erger is dan die bij buurlanden. Maar hé: we hebben nu wel een app om dat virus te bestrijden. Want dat is hoe je het doet: met bits en bytes ga je aerosolen en infecties te lijf.

Vraag me niet hoe, maar de Eerste Kamer is nu ook die mening aangedaan. Of nou ja, ik weet eigenlijk wel hoe. De gemiddelde leeftijd in dat orgaan is 93 en zeven maanden, en die mensen weten door de bank genomen niets van ICT. Dus als een aardige Rotterdamse meneer vertelt dat je met een app een pandemie kan indammen, dan geloven ze dat. Voor die leeftijdsklasse zijn computers en mobiele telefoons sowieso een vorm van magie.

Wie beter weet, noemt het eerder goochelen. Want zoals zelfs de coalitie-Kamerleden moeten toegeven: we hebben geen fluit aan zo’n app zolang Nederland die testcapaciteit niet op orde heeft:

“Ook zonder klachten moeten mensen zich kunnen laten testen”, zei D66-senator Annelien Bredenoord. SP-senator Arda Gerkens: “De app is zinloos als bij een melding niet getest kan worden.” De PvdA, CDA en GroenLinks vrezen dat het draagvlak voor de CoronaMelder zal afnemen als gebruikers van de app die geen klachten hebben, maar wel een melding hebben gehad, zich niet kunnen laten testen.”

Daarnaast noemt De Jonge de app zelf “dom”, in een poging kritiek te ondervangen dat CoronaMelder een soort overheidstooltje is om burgers te bespioneren. Maar als dat klopt wordt de volgende vraag vanzelf: waarom zouden we een domme app op onze telefoon installeren? Heeft premier Rutte niet juist benadrukt dat we deze pandemie “slim” en “intelligent” moeten neersabelen?

Hoe dan ook, maak de borst maar nat. Vanmiddag stemt de Eerste Kamer en spoedig daarna zal de app te vinden zijn bij een app store bij u in de buurt – in uw broekzak, om precies te zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Blondie

  Dag vrijheid
  Dag democratie.
  1940/1945 gaat herleven.

  1. Cor Grijpstra

   @B
   je blijft een dom blondje, niets verplicht je tot download en gebruik van deze app.

   1. Blondie

    Laten we maar gewoon afwachten, wat het Linkse Rutte Kartel gaat verzinnen.
    In 2021 is het gewoon verplicht, om de app op de telefoon te hebben.
    B.V. zonder app, geen toegang tot bepaalde openbare gelegenheden.
    Bij Corona is niets meer vrijblijvend, alles wordt verplicht.
    Gewoon een nieuwe noodwet en klaar is RUTTE.
    Gewoon afwachten.

 2. RPML

  143 parlementariërs met een alfa-achtergrond laten beslissen over een app die door een gladde schoolmeester wordt voorgedragen; je verzint het gewoon niet…

  1. Cor Grijpstra

   @R

   143 ?

   De senaat beslist.
   Ja ja, het orgaan waar het FvD 12 zetels heeft 🙂 🙂 🙂

  2. ZWEEDSE K0K

   Waarom kunnen democratisch gekozen parlementariërs met een alfa-achtergrond hier geen oordeel over vellen?
   Of over financiële steun aan ZZPers?
   Of over het promoten van zonnepanelen?
   Of over andere energie vraagstukken?

   1. Seneca

    de vraag stellen is haar beantwoorden1

 3. Duckday

  We gaan de richting uit naar het voormalig oost duitsland .Nu is het nog niet verplicht maar straks wel. De eerste kamer zitten bijna allemaal vriendjes en tegen de wandelstok het is een aardige verdiensten en zij hebben er geen last van Het is ook een handje klap groep Dit zal toch ook eens verbroken moeten worden dus stemmers denk er nu eens aan met de aanstaande verkiezing en stuur deze troep gewoon naar het verzorgingshuis.Laat Uw stem eens horen de macht bezit de kiezer denk na

 4. AS210854

  Als het cda nog niet eens digitaal een app voor elkaar kunnen krijgen voor het stemmen op een fractie leider, dan hebt ik een zwaar hoofd over deze app.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.