Kinderboekenuitgeverij zet de versnipperaar aan: alle boeken met Zwarte Piet worden VERNIETIGD

Een Vlaamse uitgeverij heeft maar liefst zevenduizend boeken door de papiervernietiger moeten halen, omdat het inmiddels omstreden personage van Zwarte Piet er in voorkwam. Naar eigen zeggen was het voor het eerst in hun bestaan dat de uitgeverij overging tot deze actie, die beelden oproept van boekenverbrandingen uit dictatoriale regimes.

De hoop dat Zwarte Piet ooit nog een prominente rol gaat spelen in het Sinterklaasfeest is zo goed als vervlogen – dat kunnen we wel opmaken uit het feit dat bedrijven de door Kick Out Zwarte Piet en andere groepen bestreden kinderfiguur zo giftig vinden, dat ze zelfs bereid zijn om hun voorraden te vernietigen als die versierd zijn met de traditionele knecht van Sinterklaas.

Uitgeverij Clavis in Hasselt heeft zo 7.000 kinderboeken met Zwarte Piet gereduceerd tot oud papier. De uitleg voor deze verregaande stap is “We moeten mee met de nieuwe tendens.Aldus de Vlaamse media:

“Er zijn Nederlandse boekhandels die dreigen om geen enkel boek van ons meer te kopen, als we nog sinterklaasboeken drukken met zwarte pieten. Dus we staan onder druk om de boeken aan te passen. De discussie is nu al een aantal jaren aan de gang en we moeten mee in deze maatschappelijke trend”, zegt Philippe.”

Clavis heeft zo’n stap nog nooit genomen: overgebleven boeken worden meestal gedoneerd aan een kleding- en voedselbank, maar zelfs de arme gezinnen mogen nu niet meer verblijd worden met literatuur over Zwarte Piet.

Dat er associaties ontstaan met autoritaire en dictatoriale regimes die boeken hebben verbrand omdat ze waren geschreven door mensen uit gediscrimineerde groepen of oppositielui, wordt voor lief genomen. Zelfs met het beroemd geworden griezelige citaat van de Duitse dichter Heinrich Heine uit 1820 in het achterhoofd (“Waar men boeken verbrandt, zal men uiteindelijk ook mensen verbranden“), is de grote versnippering gewoon doorgegaan.

De directeur van het Belgische drukbedrijf ziet er zelf geen erg in: ‘De kinderen gaan de roetpieten ook magisch vinden,” denkt hij: “Door de jaren heen zijn immers de roe en de zak ook verdwenen.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Vriend

  Het Nieuwe Nazisme is tot in de haarvaten van de samenleving doorgedrongen: Brave New World.

 2. Maurits Dekker

  In 40-45 zaten in Vlaanderen ook al veel landverraders.

  1. hans-e-pans

   Niet alleen de Vlamingen hoor, ook veel Nederlanders schijnen eraan meegedaan te hebben. Laten we ze samenvatten onder Nederlandstaligen.

 3. EvertB

  Net als bij lachgas en biomassa is de dicussie over Zwarte Piet al lang over de datum. Het was eenvoudigweg wachten op het elimineren van deze als racistisch ervaren verschijning op de boekenplank.

  1. vandaag

   moet je kijken wat een zwarte piet poppetje kost op marktplaats , de idioten hebben een nieuwe rage ontketend , zwarte piet poppetjes verzamelen en daar zullen boeken nu bijkomen.

   We zien sinterklaas en zwarte piet graag verschijnen op 5 december ! 🤣😂

 4. Appelstroop

  Dus gewoon weer onder dwang/dreiging van links.
  Zelfde met winkels die geen zwarte piet meer in
  hun zaken durven te zetten, want anders..
  Steden die geen sint optocht aandurven, want anders..
  Doe je er als burger aan mee, ben je een racist!

  En dat wordt dan uitgelegd als: “zie hoe de maatschappij tot inkeer is gekomen over zwarte piet.” door englinkse lieden.

 5. Yoyo

  Ik zie weer een nieuwe markt.
  Zwarte Piet ( de originele) artikelen op de markt gooien.
  Wel met het risico dat je bedreigd gaat worden
  Bedenkelijk.

 6. Neko-

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Monument_ter_herinnering_aan_de_boekverbranding – Daar doet dit me aan denken… Boeken vernietigen omdat de inhoud je / anderen niet aanstaat.

  Een trieste ontwikkeling…

 7. Duckday

  Aldus de Vlaamse media NIEMAND moet nog iets kopen van deze UITGEVER Wat een stel malloten zijn dat .Deze uitgeverij moet verboden zijn in NEDERLAND zei dooen mee aan twee deling ophitsing en zorgen voor onrust. Zij hadden geen slecht figuur geslagen onder het TIJDPERK van de SS

 8. Ernest Stern

  “De hoop dat Zwarte Piet ooit nog een prominente rol gaat spelen in het Sinterklaasfeest is zo goed als vervlogen”

  Dat heeft Tim scherp gezien.

  1. vandaag

   Gelukkig maakt de stront vlek niet uit wat er achter ieders voordeur gebeurd.

   De prominente rol zal in menig gezin gewoon gespeeld worden want ome Henk werd met roetvegen zo herkent door de kinders. Slechts hele domme linkse politiek correcte deugmenschen weigeren dit te herkennen. Nou is de stront vlek geen slimme jongen dus alle steentjes vallen zo op hun plaats. Volgend jaar kan Tim een stukje schrijven over het tekort aan schmink en pietenpakjes 😂🤣😂🤣

 9. Mogguh

  Men kan beter die Jerry Airfryer door een takkenversnipperaar halen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.