NRC slaat alarm: “Het CDA staat op het punt een eurokritische partij te worden!”

Het NRC Handelsblad laat bij monde van columnist Tom-Jan Meeus alle alarmbellen rinkelen, want het CDA overweegt een ruk naar rechts. Straks komt er misschien wel een poldervariant van de Brexit. Help!

Ze schuifelen nu toch wel wat ongemakkelijk bij de pro-Brusselkrant bij uitstek. De Nederlandse Tweede Kamer telt al eurosceptische partijen als PVV, FVD, PvdD, SP en SGP. Komt naar nu nóg een eurosceptisch bolwerk bij?! Het NRC Handelsblad is toch wel wat ongerust, zo kunnen we opmaken uit een column die politiek redacteur Tom-Jan Meeus vandaag publiceerde op de website van het medium.

Want met Pieter Omtzigt in de hoogste partijgelederen wordt er aangedrongen op meer restricties voor Brussel, zoals een oproep tot opts-outs: het niet meedoen aan nieuwe Europese projecten. Samen met diplomaten ambtenaren uit de EU siddert Meeus mee:

“Dat zinnetje haalde hier het nieuws niet, maar joeg schrik aan bij Europese diplomaten en prominente politici in Berlijn en Den Haag. ‘Opt-out’ is beladen: de Britse opt-out van de euro en later het Verdrag van Schengen versterkte achteraf het verlangen naar Brexit. Duitsers en Fransen, bekend met de Nederlandse oriëntatie op de Angelsaksische cultuur, vrezen het verval van de hele EU: als Nederland dat Britse spel gaat herhalen, denken zij, kan het hele Europese bouwwerk instorten.”

En dat is toch wel opmerkelijk vinden ze bij NRC, hoor! Het CDA was hen altijd al veel te confessioneel, maar ze konden tenminste op die brave meeknikkers rekenen als het ging om Brussel: dan zette een hele serie CDA-leiders ongezien hun poot onder de volgende afbraak van soevereine rechten. En straks kan dat wellicht niet meer, dankzij werk dat Pieter Omtzigt en de zijnen achter de schermen hebben uitgevoerd:

“Het CDA-programma is officieel nog niet af – maar zoals een betrokkene bij de discussie zei: het CDA staat op het punt een eurokritische partij te worden. De partij van Lubbers wordt de partij van Omtzigt. Een stille revolutie.”

Doe mij nog maar tien van dat soort geruisloze omwentelingen, hoor. Meer, meer, méér!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Drollevanger

  Het zou een uitstekende zaak zijn als ook het CDA eindelijk zijn verstand gebruikt. Maar ik geloof er geen barst van.

  1. plakband

   @D, ik geloof er ook geen barst van.
   Het CDA is de bekende ‘ik stond erbij en keek ernaar’ partij.
   De politiek wordt gebruikt als persoonlijke flappentap.
   Dat is hun belangrijkste drijfveer.
   Alleen als het eigenbelang in het geding komt is aktie te verwachten.
   Een ongeloofwaardige partij en een weggegooide stem.

   Stemzeweg zodra het kan.

   1. liefdevol rechts

    Tuurlijk…….. De verkiezingen staan voor de deur. Als er iemand die nonsens geloofd dan ben je niet beter. Neem een voorbeeld aan die Rutte en zijn VVD partij,bij elke verkiezing leunen ze de rechtse kant op en eenmaal de verkiezing achter de rug……….

  2. Oepsie

   Hahahaha! Hij is echt leuk. CDA en verstand! Hoe kom je er op?

 2. Blondie

  Kijk er zijn partijen die zich willen losrukken van dit Brusselse juk.
  Maar er is meer, Links Nederland maakt de dienst uit in Nederland en heeft in de loop der jaren, zoveel spilfuncties bemand.
  Dat men bang is voor hun job.

  Maar als het gezonde verstand gaat zegevieren, is een NEXIT de enige oplossing, om veel ontstane problemen op te lossen.

  NEXIT en RUTTUP.

  1. Cor Grijpstra

   @B
   ” gezonde verstand’ laat dat ff tot je doordringen.

   1. Maurits Dekker

    Cor: ” gezonde verstand’ laat dat ff tot je doordringen.

    Dat zal bij u niet lukken. Wat niet is kan ook niet doordringen.

    1. Cor Grijpstra

     @M
     Simpeler kun je het niet krijgen.

 3. Meriadoc Brandebok

  Het Nederlandse belang was nooit gediend bij een opt-out. Nederland werd, na het verloren gaan van haar koloniale mini-rijkje, economisch afhankelijk van Duitsland. Paradoxaal genoeg kon Nederland zich daar nooit mee verzoenen, dus bleef het land hangen aan de Angelsaksische cultuur van vrijhandel. Nederland heeft zich daarom ook maar heel even thuisgevoeld in “Europa”, tussen 1970 en 1980, toen de Britten en hun hulptroepen Denemarken, Ierland en Zweden toetraden en de politieke unie van De Gaulle verloren ging. Er bestond op dat moment een bloeiende gemeenschappelijke markt, die overigens bij de onderhandelingen over de Verdragen van Rome weer was gesaboteerd door Nederland.

  (De beste orde voor Nederland was dan ook een Verenigde Staten dat haar blik gericht houdt op de leiding van de wereld en de Britten die deel uitmaken van het continentaal “Europa”. Daardoor kon Nederland afhankelijk blijven van Duitsland en tegelijkertijd haar “soevereiniteit”, of tenminste de schijn daarvan, bewaren.)

  Maar goed: Duitsland werd de belangrijkste broodheer en Nederland moest Duitsland in de euro volgen. Men dacht aanvankelijk ook dat de euro een soort tweede D-markzone zou worden, maar de desillusie was groot toen Duitsland zélf de regels ging breken, het plafond van begrotingstekort brak en Zalm naar de rechter moest stappen. Een opt-out had echter niet tot de mogelijkheden behoord, gezien de afhankelijkheid van de BRD en later van het gehele Duitsland. Nederland hd de gulden dan sowieso weer aan de euro moeten koppelen, zonder daar zeggenschap voor terug te krijgen.

  Het is een combinatie van noodzaak en het bedrog door grote landen dat Nederland toetrad. En ook niet meer uit die strop kan terugtreden. Want anders was Nederland er natuurlijk evident buiten gebleven.

  Is Nederland op het huidige moment gebaat bij een optout? Zeker. Maar dat is een onrealistische mogelijkheid, zolang Nederland afhankelijk blijft van haar oosterbuur.

  1. Vriend

   Quatsch. De handel met en doorvoer naar Duitsland blijft gewoon op dezelfde voet doorgaan, ongeacht de constructie: nabuurlanden kunnen niet zonder elkaar. Wie zou de rol van Nederland als transporteur van Europa en van Rotterdam als grootste haven moeten overnemen?

   Je l*lt uit je nek, Brandegeit.

   1. Meriadoc Brandebok

    Vriend geeft hier dus toe dat men niet uit de euro kan stappen.

  2. CLoVis

   @Maria
    
   Leuk knip- en plakwerk.
   Je hoort dan wel de bron te vermelden
   (of ben je soms bang dat je dan uitgelachen wordt?).

   1. deZwaluw

    @Clovis, volgens mij is het overgetypt.
    Er staat nl een taalfoutje in.
    😉

   2. Meriadoc Brandebok

    Ik heb het niet geplakt, CLoVis, maar baseer mijn beweringen wel op grond van een aantal secundaire bronnen. Zelf ben ik namelijk geen historicus, zie je.

 4. Cor Grijpstra

  Het gaat dus niet om de nieuwswaarde, maar om het bashen van de NRC.

  1. Maurits Dekker

   Cor

   Het gaat wel degelijk om de nieuws waarde.
   En bashen van de NRC?
   Laat me niet lachen. De NRC basht wel zichzelf als ze zo doorgaan.

  2. Lex

   Wat is daar mis mee dan? De NRC is toch een eurofiele nepnieuws krant.

   Met gemanipuleerde nieuws vol met verdraaiingen en onjuiste feiten.

   Alle Nederlandse kranten zijn in Belgische handen en betaald door Brussel om lekker veel invloed te krijgen en houden op de nieuwsverspreiding.

   De bruikbare idioot die dit nog niet door heeft, heeft oogkleppen op.

   1. Cor Grijpstra

    @lex

    Met gemanipuleerde nieuws vol met verdraaiingen en onjuiste feiten.

    DDS is in handen van het FVD 🙂 🙂 🙂

    1. LifeBuddy

     Nee, DDS is in handen van het VOLK. Zelfs jij als sLinkse, mag hier je verhaal doen.!!!

     1. Cor Grijpstra

      @L

      Het VOLK – Wappies, PVV en Forum aanhangers?

 5. Lex

  Hé Hé ze worden eindelijk waker bij het CDA.

  Misschien nog net op tijd voordat ons land helemaal in Brusselse handen is. Want Rutte blijft maar bevoegdheden overdragen aan Brussel.

  Straks is Nederland een provincie van het grote europese rijk.

  Zonder dat de burgers hier enige inspraak over hebben, ja eens in de 4 jaar met de verkiezingen en dan stemt het grootste deel toch weer op de oude kliek.

  Ik noem dit bruikbare idioten.

  Ik hoop dat het volk zijn verstand gaat gebruiken en op een van de twee partijen gaat stemmen die op komt voor Nederland en de nederlanders.

  Stem dit afbraak en sloop kabinet weg.
  Stem woensdag 17 maart 2012 op PVV of FVD

 6. LifeBuddy

  ”Doe mij nog maar tien van dat soort Geraffineerde Propaganda omwentelingen,” dat had er beter kunnen staan. Het cda is Heel erg onbetrouwbaar , ga maar tientallen jaren terug in de tijd en je houd Drek over. En nog zie je figuren die geindoctrineerd zijn door sLinkse ondermijners.

 7. henkie

  Trap er niet in.
  Opt outs en speciale regelingen is standaard gebruik bij de EU om landen binnen te halen en gevangen te houden. Eenmaal binnen met of zonder een speciale regeling, dan valt er niets meer te ritsellen.

  Het is een schijnbeweging van het CDA om weer stemmetjes te paaien. Verkiezingsretoriek.
  Toen Baudet aan Pieter Omzicht vroeg “wanneer het eindelijk genoeg was” hield hij zijn mond, wat aangeeft dat wat er ook gebeurt met de EU, het CDA blijft trouw aan de EU, zelf de zogenaamde “luis in de pels van het establishment” Pieter Omzicht.

  Het is gelijk Rutte met zijn stoere EU skeptische taal telkenmale voor de verkiezingen om vervolgens voor de zoveelste keer volksverraad te plegen.

 8. Kretoloog

  Altijd als er verkiezingen naderen, wordt het CDA eurokritisch. Maar zijn die eenmaal achter de rug, dan is het CDA weer net zo eurofiel als D66 en GroenLinks.

  Zolang Esther de Lange de CDA-kar trekt in Brussel, zal er niks in hun opstelling veranderen. Deze vrouw is zowat geboren in het Europarlement en woont er al haar hele werkzame leven.

 9. Telex

  Klopt geloof het maar niet, na de verkiezingen wordt het weer helemaal verOmtzicht.
  Alles voor de stemmen he!

 10. Wim Vreeswijk

  Eerst zien en dan geloven (maar dan niet in de kerk)

 11. JFU

  Het lijkt wel een sprookje….en dat zal het ook wel zijn….!

 12. AS210854

  Och de verkiezingen komen eraan, dan draait deze farizeeër partij met alle winden mee en tekenen net als Rutte bij het KRUISJE.

 13. Logica

  Kan best zijn maar mijn stem krijgen ze niet. Als Rutte straks daadwerkelijk de grootste wordt dan wil hij niet met FVD en PVV. Dan wordt het dus met links. Ben ik benieuwd of het CDA dan nee zegt. Tuurlijk niet, die gaan gewoon meeregeren en verder op de reeds ingeslagen weg.

  Waarom lees je dit soort verhalen toch altijd vlak voor de verkiezingen?

 14. Toverkol

  Elfjes en kabouters bestaan !
  Was het cda niet die partij die o.l.v. Balkenende zei dat het volk er geen verstand van had toen deze massaal tegen het verdrag van Maastricht hadden gestemd ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.