Onbegrijpelijk: Rutte en De Jonge gaan nog paar dagen vakantievieren terwijl COVID-besmettingen maar doorstijgen

Terwijl Nederland hard op weg is coronabrandhaard nummer 1 van Europa te worden, laten onze bestuurders zich weer eens nergens zien. Premier Rutte en zijn CDA-maatje Hugo de Jonge gaan… voorlopig helemaal niets doen en hopen dat het virus in de komende dagen vanzelf weer verdwijnt.

De dagelijkse coronacijfers zien er vandaag weer uiterst belabberd uit. Opnieuw wordt een record gevestigd: maar liefst 10353 COVID-patiënten zijn in de afgelopen 24 uur gemeld, en nog eens 49 moesten er op de IC worden opgenomen. Het moge duidelijk zijn: de greep op het coronavirus is totaal verloren gegaan, en het idee dat met een paar maatregeltjes hier en een paar regeltjes daar de boel nog kan worden gered is, in goed Hollands, for the birds.

Het enige wat rest om corona er weer onder te krijgen is het paardenmiddel: een algehele, strenge lockdown. Inclusief avondklok, sluiting van de scholen en de hele rataplan. Leuk? Nee. Economisch schadelijk? Ja. Noodzakelijk? Helaas ook ja, want ziekenhuizen zijn ernstig door hun hoeven aan het zakken. Zo ongeveer alle zorg wordt afgeschaald, en nog stééds is er onvoldoende plaats voor alle slachtoffers die de tweede golf van deze pandemie aan het maken is. Een ontnuchterende, vervelende waarheid. Maar wel eentje waarop snel geacteerd moet worden.

Het is dan ook onbegrijpelijk dat premier Rutte en minister De Jonge de boel nog een paar dagen willen aankijken in de ijdele hoop dat de boel zich zelf wel een keertje redt, of iets dergelijks. Zoals Fons Lambie, RTL-verslaggever, rapporteert:

“Na afloop van het Catshuis over corona: kabinet neemt nog een paar dagen tijd, zodat duidelijk is wat het effect is van de eerder afgekondigde, gedeeltelijke lockdown…

En wie dinsdag een persconferentie verwacht… Rutte/De Jonge zullen vast wat gaan doen, maar met bovenstaande verwachtingen wordt het geen grote persconferentie met nieuwe maatregelen.”

Het weifelende, kat-uit-de-boom-kijk-optreden van het kabinet zorgt ervoor dat de pandemie alleen maar verderraast door ons land. Het oude normaal raakt zo steeds verder in de achteruitkijkspiegel. Echt, géén lockdown instellen is nu totaal zot en onverantwoord beleid. Shame on you, betrokken ministers.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Ernest Stern

  Rutte en De Jonge gaan helemaal niet vakantievieren, Tim, ze besloten kennelijk nog even het effect van het ingezette beleid aan te zien. Het afvlakkend aantal besmettingen geeft dat ook aanleiding toe. Ze zijn begrijpelijk terughoudend om een totale lockdown af te kondigen, een maatregel die DDS hier vandaag nog als ‘totale gekte’ kwalificeerde.

  Op de keper beschouwd betreft het verwijt van Tim dus dat Rutte en de Jonge niet vandaag al deze ‘totale gekte’ inzetten.

 2. Heras

  Misschien kan koning W. Alexander hen weer terugroepen als ze onderweg zijn…

  O wacht, elite enzo

  1. Blondie

   Ik hoorde via duistere kanalen, dat zij iets leuks aan het doen zijn.
   Trouwerijtje.?

 3. Kretoloog

  Viroloog Engelbart, de zoveelste die het beter weet. Alle maatregelen van 29 september en 13 oktober hebben niets uitgehaald. Zoals voorspeld, overigens. En ook de nieuwe maatregelen die morgen afgekondigd gaan worden, zullen niks uithalen. Het is ook een volstrekt foute aanpak.

  Corona gedraagt zich als een griep. In herstel en winter laait het op. En wordt het voorjaar, zo rond april, dan zwakt het weer af. Ondertussen muteert het virus wel en wordt steeds minder gevaarlijk. Dat is nu al zichtbaar als we kijken naar de 1e golf, want toen veel meer doden en IC-opnamen.

  Het aantal besmettingen is helemaal geen maatstaf, zeker niet omdat slechts 2% van de positief getesten echt ziek wordt. De overige 98% merkt niks of ontwikkeld hooguit milde symptomen.

  De kwetsbaren moet je afschermen. Maar de rest van de samenleving moet gewoon doordraaien, met inachtneming van hygiëne-voorschriften. Dus niks geen lock-down, dat richt slechts de economie ten gronde.

 4. Tom Bombadil

  Ehm de effecten vsn de vorige maatregelen worden ovrr een paar dagen pas zichtbaar. Ook is duidelijk geworden dat covid 1984 veel minder dodelijk is dan geclaimed. Als de roverheid nu nog hardere maatregelen aankondigd wordt de aanklacht wegens machtsmisbruik alleen maar zwaarder.

 5. sonny

  Het uitgavenpatroon van de overheid gaat in de nabije toekomst misschien ingrijpend wijzigen, en wel in het voordeel van de overheid!
  Te weten, een enorme besparing aan AOW uitkeringen, als velen oudjes door gericht beleid, de pijp aan maarten hebben gegeven.
  Daarbij optellen de enorme besparingen in de zorg, immers de ouderen kosten miljarden aan zorgkosten en huisvesting in verpleeghuizen!
  Ja, het Coronavirus is alsook een uitstekend verdienmodel!

  1. JochemX

   Onzin Sonny, er sterven dit jaar nauwelijks meer mensen dan ‘normaal’.

 6. Marija

  Als je leest hoeveel besmettingen er elders in de wereld zijn, bv India etc. hoef je niet veel hoopte hebben dat je deze pandemie kunt stoppen met wat regeltjes die ook nog eens niet optimaal door iedereen worden nageleefd.

  1. NoDoubt

   Er is geen pandemie. We zitten niet met 10tallen miljoenen doden over de hele wereld. Het oversterftecijfer is 0,2% bij de oudjes boven de 70 jaar en onder de 70 0,05%. U gaat mij uitleggen dat we in een pandemie zitten. De PCR testen zeggen helemaal niets. Sterker nog. Als we de PCR testen zouden gebruiken bij een griep kreeg u precies dezelfde cijfers. De PCR testen mogen helemaal niet op deze manier gebruikt worden en al HELEMAAL NIET 45 keer vermenigvuldigen van het RNA. Max in klinische omgeving 29 keer. dus bij 45 keer ontstaat er een foutmarge van 2 tot de macht 16 oftewel 65.536 keer zo hoge foutmarge.
   Keep on dreaming. En zoekt u daarna in de stukken van het WHO dat ze in 2014 de definitie van een pandemie hebben gewijzigd. Daar valt ook een gewone griep inmiddels onder.

 7. ervi

  Dat een totale lockdown niets uithaalt hebben we goed aan Spanje kunnen zien.
  Toch blijven er volidioten die roepen dat dit de oplossing is.

 8. Blondie

  Laatste nieuws, laatste nieuws, er zijn meer positief geteste personen die Civid-19 onder den leden hebben, dan dat er personen getest zijn.

 9. Bolland

  Tim voor de laatste keer ga bij AD of Telegraaf of NOS werken, de angstzaaierij spat er van af, vandaag 27 doden is mee te leven, 0 lockdown niks ala Zweden

 10. Steven Opti

  Te gek voor woorden.. Alsof je ook al niet.meer op vakantie mag. Ik ben Anti de Jong en Anti pinokkio Rutte maar ook zij verdienen vakantie. Tim is ook helemaal van het padje en pro “niet normaal” zeker. Nou ik wil zsm weer het.oude normaal terug..

 11. vandaag

  tja , als je nog een paar honderd duizend maskertje moet wegzetten die je te duur hebt ingekocht , moet je toch wat ! 😉

 12. saddy

  Van mij mogen ze heel lang op vakantie.

  Ik zie alleen positief nieuws. Dankzij de feestvierende jeugd, de scooterjongens die na 20.00 uur met kratjes rondrijden zie ik op coronadashboard dat de ziekenhuisopnames spectaculair dalen. Eigenlijk is de jeugd bezig met het Zweedse model en dat werkt bewezen beter dan alles wat Den Haag heeft gebroddeld.
  In de ziekenhuizen zijn ze meer bezig met het hoge ziekteverzuim dan met patienten die toevallig positief testen. Aantal IC’s is ook al flink gedaald.
  Verder zie ik op coronadashboard dat het aantal besmettende mensen 127.000 is, met een oplopende onzekerheidsmarge van 100.000 !! Je moet maar durven. (Ja agent, ik reed tussen de 77 en 177, wat is het probleem?)
  Het eerste Goed opgebouwde HCQ onderzoek is gepubliceerd, ook weer goed nieuws.

 13. de ziender

  Wederom alhier een verkeerde duiding van de positief getesten die voorkomen door frauduleus RIVM-beleid. dat is eenvoudig aan te wijzen. Dus als Rutte en consorten nog enig moraal besef hebben; meteen ophouden met het asociale afstandhouden en de economie naar de fluiten helpen (waardoor we straks NUL zorg en wellicht nog één IC-bed over hebben die we niet kunnen gebruiken omdat er uit het stopcontact geen strrom meer komt).
  Wellicht is het een goed idee om een dag te houden voor mondkapjesverbranding; liefst Euro-wijd!

 14. SubTec

  Ze weten dat Covid19 een gewone griep is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.