Stekeblinde faalhaas Hugo de Jonge negeert totale zorgmeltdown: ‘Extra maatregelen zijn nu niet nodig!’

De gevreesde lockdown lijkt er niet aan te komen. Voorafgaand aan de wekelijkse kabinetsvergadering wuifde Hugo de Jonge, die al maanden een potje maakt van het coronabeleid, alvast het idee weg dat de coronamaatregelen strenger worden gemaakt. Dat is allemaal niet nodig, aldus de minister van een gezondheidszorgssysteem dat momenteel zo rond de 10.000 gevallen per dag te verwerken krijgt en door de hoeven lijkt te zullen zakken.

Het is uiterst zeldzaam dat een minister voor zorg degene is die de zorgsector onderuithaalt in plaats van beschermt, maar vanochtend op het Binnenhof gebeurde het dus écht. Vlak voor de wekelijkse vergadering van het kabinet stond Hugo de Jonge de pers te woord, en verklaarde er plechtig dat nieuwe maatregelen voorlopig niet zullen worden afgekondigd. Dat is niet nodig, omdat de besmettingen nu langzaam achteruit aan het kachelen zijn, meent hij:

“De cijfers laten volgens De Jonge een afvlakking zien. Het kabinet waarschuwde eerder dat bij een verdere stijging van het aantal positieve tests per dag, een verdere aanscherping van de coronamaatregelen nodig zou zijn. “Dat lijkt niet het geval te zijn,” aldus de bewindsman.”

Een ongelooflijk domme opmerking. Want ja, wellicht zit die trage achteruitgang van besmettingen er nu eindelijk in. Maar de piek in besmettingen wordt opgevolgd door de piek in ziekenhuis- en IC-opnames. En daar dreigt het nu volkomen mis te gaan. Het woord “zorginfarct” is inmiddels al gevallen:

“Uit een flitspeiling van de beroepsvereniging (met 13.000 respondenten binnen anderhalve dag) blijkt volgens de V&VN dat 85 procent van de verpleegkundigen wil dat er nu strengere coronamaatregelen worden genomen. “We stevenen af op een zorginfarct: een situatie waarin zorg op grote schaal niet meer, of met onvoldoende kwaliteit kan worden geleverd. Hoe langer u wacht met het treffen van adequate maatregelen, hoe groter het infarct zal zijn en hoe dieper de effecten op de lange termijn”, aldus de brandbrief.”

Het is simpel: we kunnen ons geen kabinetskoers permitteren die aanstuurt op een R (verspreidingscijfer) van 0,9. De ziekenhuizen staat het water aan de lippen, en gewoon alles bij het – weliswaar “nieuwe normale” – oude laten is eigenlijk niet verantwoord te noemen.

Dus als over een paar weken de hele Nederlandse gezondheidszorg implodeert, weten we aan welke op z’n handen zittende minister we dat te danken hebben. Aan die man die afkoerst op 13 schamele zeteltjes voor z’n tanende partijtje, inderdaad. Maar voor die tijd de Nederlandse coronarespons nog wel even in het honderd mag sturen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. ZWEEDSE K0K

  Stekeblinde faalhaas Hugo de Jonge negeert totale zorgmeltdown: ‘Extra maatregelen zijn nu niet nodig!’

  Tuurlijk Tim.
  En als Hugo wel stevige maatregelen neemt sta jij hier te verkondigen dat Hugo de hele Nederlandse economie bewust om zeep helpt.

  1. vandaag

   dat doen ze nu al met die symboolpolitiek cock

 2. Blondie

  Kijk de media maakt Corona, tot een twijfelachtige hype.
  Een groot Ochtendblad meldt, het Coronavirus spaart niemand.
  Het verhaal is, dat het om een 60+ gaat, die op de leeftijd van ca 46 jaar, een fors hartinfarct heeft gekregen, waardoor ca 70% van het hart niet meer functioneerde.
  In het voorjaar van 2020, was een operatie nodig voor het verwijderen van inwendige stenen, de persoon is hiervoor opgenomen, maar de operatie heeft niet plaats gevonden, Corona.

  Kijk de kop is voor een ieder te lezen.
  Maar de rest van het verhaal, zit achter een abonnement.
  Sterkte Familie.

 3. rickardinho

  Deze redacteur heeft denk ik last van stemming wisselingen, de ene keer gaat die schreeuwen om strenger beleid. En het volgende artikel gaat meneer schrijven hoe alle regels het land kapot maken. Wat wil je jou? Ooh ik weet het al, lekker de schreeuwlelijk uithangen.

 4. ervi

  Van de circa 350.000 verpleegkundigen/verzorgenden in Nederland zijn er
  105.000 lid van de V&VN. Daarvan willen 11.050 strengere Coronamaatregelen.
  Resumerend willen dus 11.050 van de 350.000 verpleegkundigen/verzorgenden strengere maatregelen. Dat is nog geen 3,3% van de totale beroepsgroep. Waar hebben we het over?

 5. Kretoloog

  Niet gehinderd door ook maar een flintertje kennis, leutert Engelbart er lustig op los. “Het systeem krijgt meer dan 10.000 gevallen per dag te verwerken en dreigt door zijn hoeven te zakken”. Alsof het paardensport is.

  Kijk, ik vind die Hugo de Jonge ook een clown. maar dat hij niet nog zwaardere maatregelen wil nemen, valt in hem (en de rest van het kabinet) te prijzen.

  In de media lijkt de toon van de artikelen over corona ook wat te veranderen de laatste dagen. Was het wekenlang paniekverhalen over het groeiende aantal positief getesten, nu nuanceert men dit door te wijzen op de stabilisering van de ziekenhuisopnamen. Dringt het dan eindelijk toch door tot de hoofdredacteuren van de MSM dat je met drama-verhalen niks opschiet? Het werd anders wel tijd!

 6. vandaag

  De symboolpolitiek van peppie en kokkie voorkomen niet dat een virus over de planeet kan zwerveren

 7. Heras

  Eerst worden er 2 ziekenhuisafdelingen uit de grond gestampt; nooit gebruikt.
  Kosten 16 miljoen. Daarna gauw afgebroken voordat mensen dit in de media te lezen is.
  Worden ze nu weer opgebouwd??
  En nee er moeten geen maatregelen worden genomen. En nee, ik koop geen mondkapjes.
  Overigens, te koop: tijdschrift: gezond verstand. Kopen mensen

 8. HD

  Wanneer komen de Hugo en gladde Mark hun belofte na, salarisverhoging voor de werkende in de zorg.
  En waarom hebben de leerkrachten ( harde werkers ) er vanaf 2018 14,5% tot heden bijgekregen, en deze maand weer 0,7.

 9. SubTec

  En waarom doen ze dit?
  Nou, volgens Rutte en zijn bende zijn 7000 Covid19 doden in 8 maanden véél erger dan in dezelfde tijd 24000 (=3x zoveel!) doden door hart en vaatziekten.
  h**ps://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/feiten-en-cijfers-hart-en-vaatziekten

  1. vandaag

   tja , laten we dan niet beginnen over het aantal malaria besmettingen en het aantal fatale gevallen. trekpop rutte zegt dan dat zijn geen besmettelijke ziekten.

   Conclusie , aan niet besmettelijke ziekten mag je kapot gaan maar voor besmettelijke ziekten slopen we de hele wereld economie behalve als het influenza heet

   1. Ernest Stern

    We hebben met z’n allen veel energie gestoken in pogingen vandaag de beheersing van de Nederlandse taal op tenminste basisschoolniveau bij te brengen maar we moeten ook constateren dat dit is niet gelukt: de arme ziel kan de basale taalregels eenvoudig niet oppikken.

    Natuurlijk onthult dat een zekere mate van zwakbegaafdheid maar ik vind toch dat deze cliënten het recht hebben hun simpele mededelingen op DDS te uiten.

    1. vandaag

     De stront vlek heeft weer sluiting in zijn hersenpan. De leegte moet met medicijnen stabiel gehouden worden maar kennelijk is de verpleging druk met coronapatient en is de medicatie verlaat. De stront vlek heeft derhalve wat moeite met on topic reageren en gedraagt zich dus als een hufter .

 10. Ernest Stern

  “Stekeblinde faalhaas Hugo de Jonge negeert totale zorgmeltdown”

  Het is bijna poëzie.

 11. de ziender

  Stekeblinde Tim weer aan de slag met bangmakerij. MINDER maatregelen, gooi de boel open, want we hebben moeten constateren dat ALLE maatregelen contra-productief hebben gewerkt. als straks -en misschien nú al- de hele boel naar de donder is geholpen, is er totaal geen zorg meer over. Zonder een goed florerende economie geen goede zorg.

  Als je van een tafel de poten doorzaagt, is er geen tafel over. ALLE maatregelen hebben een vrijheidsberovend en misdadig effect op de samenleving. We kunnen beter zingen op de wijs van de Ode an der Freude “Laat u toch niet verder knechten als een hond met muilkorf om…”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.