Sylvana Simons keert zich tegen grijze pieten: “Onwil om afscheid te nemen van een racistische karikatuur!”

Een poging om eindelijk eens vrede te stichten in het Zwartepietendebat wordt door het anti-Pietenkamp resoluut van de hand gewezen. Ook de grijze pieten zijn nog altijd een “racistische karikatuur,” zo meent nu ook BIJ1-partijleider Sylvana Simons.

Met de hulp van de coronacrisis en moegestreden autoriteiten leek er dit jaar eindelijk eens wat schot te zitten in het afsluiten van de culture wars rondom Zwarte Piet. Sommige gemeenten voerden de roetveegpiet in, maar anderen – zoals Leeuwarden en Eindhoven – vonden hun heil in de grijze piet. Nergens ter wereld zijn de mensen grijs, dus racistisch kan dat nooit zijn. Zou je zeggen.

Daar lijkt in radicaal-linkse kringen flink anders over gedacht te worden. “De grijze pieten zijn wat mij betreft exemplarisch voor de onwil om afscheid te nemen van een racistische karikatuur,” laat Zwarte Pieten-tegenstander van het eerste uur Sylvana Simons deze week optekenen: “Maar doe alsjeblieft niet alsof.”

De politiek leider van BIJ1 citeert daarbij ook Jerry Afriyie, die geen officieel deel uitmaakt van de beweging maar wel prijzen krijgt van de organisatie. “We kijken dwars door de bullshit heen,” schrijft hij: “De mogelijkheden die mensen aangrijpen om een racistisch feest in stand te houden toont aan dat men het uitbannen van racisme niet serieus neemt.”

Opiniemaker Jan Dijkgraaf denkt er echter zeer het zijne van. Als je het hem vraagt, heeft de afwijzing van het grijzepietencompromis maar te maken met één ding: “Poen,” zo proclameert hij: “Als jullie grijs gaan claimen, zal iedereen doorhebben dat het helemaal niet ging om dat zogenaamde ‘institutioneel racisme’, maar om iets heel anders.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Maurits Dekker

  Een zwarte hand is nooit gevuld.

  1. vandaag

   een zwarte hand heeft een groot gat vraag maar bij de bank van lening , die noemt het een gewoonte uit een andere cultuur

 2. Maurits Dekker

  Nog steeds ben ik onder de indruk van de uiting van de woorden van innige deelneming aan de nabestaanden van de vermoorde leraar Samuel Paty door de immer met het lot van haar medemensen bewogen zwarte mensenrechtenactiviste Sylvana Simons.

  Haar boodschap was gelijk aan de hoeveelheid hersencellen die zij bezit.
  Namelijk: NIETS.
  Deze vrouw die altijd met haar grote bek vooraan staat als er gedemonstreerd moet worden bleef nu oorverdovend stil.

  Dat zij zich opwindt over de dood van een zwarte draaideurcrimineel in Amerika kan ik haar niet kwalijk nemen.
  Maar als zij de barbaarse moord en publieke onthoofding van een blanke leraar in Frankrijk achteloos van zich af laat glijden is het wel duidelijk wat zij in feite is: Een ZWARTE RACISTE.

  1. M.Dikker

   Klopt helemaal!

  2. Vrijedenkert

   ++++ Helemaal mee eens!👍👍👍

 3. Timber

  Het conflict gaat niet meer om de kleur, maar om Piet en het feest zelf.

  Ze is dus een traditie vernieler! Typisch actie van een marxist.

  Eerst verniel je de tradities en gewoontes, dan bouw je een nieuwe cultuur op.

  Heeft in Rusland ook niet gewerkt! De orthodox Russische kerk is sterk terug gekomen.

 4. Umut Aydin Sahin

  Ik zou het niet zo zwart-wit als Sylvana willen stellen.

 5. werikke

  krijg de schijt van dat shitvolk dat eerst hier komt dan wil bepalen hoe wij moeten leven. met knuppels eruit slaan dat ondankbare volk.

 6. Jopie

  Ik snap het niet: kunnen ze iets betekenen en worden en zijn ze overal welkom, nu doen ze zichzelf in de ban.

 7. Toverkol

  Maar wat nu als alle “witte mannen” met hun vrouwen en kinderen uit dit land vertrekken omdat ze het zat zijn om nog langer door wegkijkend links getreiterd te worden en liever naar een land gaan waar hun kinderen ten minste nog een toekomst hebben…
  Dan zullen een hoop “donkere mensen” dood gaan van de honger !

  1. evil knievel

   Sorry,nls volk maar ben bang dat we op gegeven moment toch t heft in eigen handen moeten nemen!
   Zoals t nu gaat,zijn we ten dode opgeschreven!😫
   KOM IN VERZET,STEM RECHTS,& kom op voor jezelf!👊🇳🇱
   Nu zijn we overgeleverd aan de vijand!😟
   Laat de ECHTE NLR niet in de steek!🙏

 8. Loelap

  Het gaat voornamelijk om de poen maar ook om de macht. Een kleine groep schreeuwlelijken die door Links veel macht heeft gekregen en deze macht graag wil behouden. Want stel dat ze akkoord zouden gaan met de grijze Pieten, dan is de hele discussie over en dat is nou juist niet de bedoeling.

 9. Banne de Booyer

  Goh wat een moeilijke woorden vandaag de dag. Nog niet zo heel lang geleden speelde ze nog veel hoofdrollen in mastu fantasieën van eenzame oude mannen en te dikke puberjongetjes!

 10. evil knievel

  Mijn lieve,lieve goeie god,waarom,waarom is dit gekroesd misbaksel t land nog niet uitgegooid!?
  …..WAAROM!😭😟

 11. Rieks

  Wanneer stoppen de Suri’s nou eindelijk met dat belachelijke winti gedoe? Daar zeggen wij toch ook niks van.

 12. Jannes-46

  Wij zijn best bereid om afscheid te nemen van een racistische karikatuur. Dus hoepel maar op Sylvana want jij bent zelf die racistische karikatuur.

 13. Michael M

  Waarom bestaan er nog zoveel debielen in de wereld? Oké ik begrijp het, maar waarom geven wij ze keer op keer aandacht. Dat snap ik niet. Als mensen niet deugen en daar valt die sylvana ook onder, dan kap je er toch een keer mee. Hoe lang je ook aandacht blijft geven des te langer blijf je ze voeden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.