Dankzij obsessie met groene energie in Nederland: blackouts vanaf 2025. Bedankt, Jesse en co.!

We gaan met z’n allen een ontzettend hoge prijs betalen voor de obsessie met groene stroom. Over slechts vijf jaar zullen geregeld steden in het donker te komen zitten, waarschuwt de directeur van een grote netbeheerder. De politiek moet nu écht wakker worden, vooral degenen die zo verliefd staren naar windmolens en zonnepanelen.

Terwijl partijen als GroenLinks (maar ook hun broeders bij PvdA, D66, CDA en VVD) net doen alsof er helemaal geen nadelen zitten aan groene stroom, dendert Nederland in sneltreinvaart af op een inktzwart scenario: dat we willens en wetens een renderend energienetwerk gaan oversluiten op bronnen die onbetrouwbaar zijn.

Want zonne- en windenergie klinkt in de theorie mooi. In de praktijk is het gewoon niet haalbaar voor een heel land:

“Nederland dendert af op black-outs in de stroomvoorziening, omdat we ons onvoldoende realiseren dat de wind niet altijd waait en de zon niet altijd schijnt. Vooral vanaf 2025 is uw stroomtoevoer ’niet meer vanzelfsprekend’.

Zo waarschuwt Ben Voorhorst, operationeel directeur van Tennet, in NRC. Daarmee is ’s lands grootste netbeheerder nog stelliger over de risico’s van wiebelstroom (de fluctuerende opwek uit windturbines en zonneparken) dan Voorhorst vorig jaar al was in een interview met de Telegraaf.”

Sla het linkje dus maar alvast op, voor de grote parlementaire enquete van 2026 of 2027. Zie alvast de vrome gezichten voor u van de ministers die nu aan de macht zijn, en onder ede verklaren dat zij het niet waren – maar de anderen. En dan het rapport: iedereen was een beetje schuldig, maar ja, niets meer aan te doen.

Of, óf, we gaan natuurlijk nu met z’n allen investeren in kernenergie. Dat kan natuurlijk ook, hè? Maar ja, dat mag dan ook weer niet. En zo hollen we af op ons eigen doemscenario. Fijn zeg!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
   

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Stanly2000

  Vergeet niet uw dank uit te spreken aan onze “fantastische” MP.

  1. Edjan

   Dank, meneer Mark “de overheid kan u én mij totaal vermorzelen” met uw kaarsrechte scheiding en guitige oogjes. Dank dat u er voor ons bent. En we hebben dan wel energietekorten over een paar jaar, maar we hebben wél mooie windmolens en zonnepanelen en al die liefe vluchtelingen. Ik wou dat u, meneer Mark mijn schoonzoon was!

 2. Blondie

  Engelbart heeft ook een geldschieter, ook hij moet leven.

 3. ropart

  blackout is racisme!.

  1. Loelap

   Lol!

 4. ervi

  In delen van Californie, waar men steeds afhankelijker is geworden van zon-en windenergie, zijn geregeld blackouts. Te weinig netwerkcapaciteit en gesloten back-up centrales.
  De groene gouverneur daar noemt het een “uitdaging” voor de bevolking.
  Dit staat ons ook te wachten. Een systeem waarbij wordt bepaald wie wel en wie geen stroom krijgt.

 5. Neko-

  Dit verwachtte ik een aantal jaar terug al… En niemand die zich er druk om leek te maken, anders dan de netbeheerders.

  Dus productiestroom uit wind en zon kunnen we niet als 24/7 bestempelen. Er zal dus stroom geimporteerd moeten worden uit het buitenland (bijvoorbeeld Frankrijk) waar het overgrote deel op basis van kernenergie word opgewekt. Uiteraard wel met de bijbehorende kosten die Frankrijk daarvoor vraagt en die uiteindelijk (linksom of rechtsom) bij de inwoners uit gaan komen. Of uit Duitsland, die bewust van kernenergie afstapt, en een groot deel nog via kolen word opgewekt (hallo CO2 uitstoot).

  Op het moment dat er meer vraag vanuit Frankrijk of Duitsland komt zal die stroom daar eerst naartoe gaan, en pas daarna naar bijvoorbeeld Nederland. In die gevallen kan er dus best te weinig productiestroom beschikbaar zijn om heel Nederland van stroom te voorzien.

  Ik verwacht echter niet dat de onbeschikbaarheid van stroom de primaire reden voor de blackouts is, maar eerder het niet toereikend zijn van het stroomnet voor hetgeen men wil. Zie bijvoorbeeld https://www.parool.nl/nieuws/netwerkbedrijf-alliander-stad-is-hard-op-weg-naar-een-stroominfarct~b74c497c/

  Met de toename van stroomvraag (electrische auto’s bijvoorbeeld) op piek momenten zal het stroomnetwerk dit uiteindelijk gewoon niet meer aankunnen. Productiestroom op piekmomenten (de hele wijk zonnepanelen en dan terugleveren aan het net) zal mogelijk tegen hetzelfde aan gaan lopen. En de enige manier om die problemen voor te zijn is dit netwerk behoorlijk te verzwaren tegen behoorlijke kosten (die uiteindelijk ook op het bordje van de inwoners gaan landen).

 6. Heras

  En dan te bedenken dat er een groot stuk natuurgebied in nederland verkocht is om daar computerdata op te slaan in grote data apparaten. De “groene”stroom wordt daar naar toe getransporteerd. Dus, niet naar nederlandse huishoudens. En de winst gaat naar…..Billie grates en de overheid. Jaaaaa

 7. omgekvanteworden

  Over een ding hoef je jezelf in 2026 niet druk te maken en dat is dat ook maar één politicus aangepakt – laat staan veroordeeld – wordt. Kijk alleen maar even wat er nu gebeurd bij het onderzoek naar de toeslagen. Niemand thuis en niemand de schuld.

 8. vandaag

  Waar denkt u dat nu de regelmatige storingen vandaan komen ? Gisteren stonden ALLE windmolens stil

  0,00 opbrengst net zoals vandaag. De zonnepanelen brengen ook overigens nagenoeg niets op. De kerncentrales in Frankrijk draaien volop maar dat maakt niets volgens de rekenregels van linkse idioten. Dat is het buitenland !

 9. Edjan

  Ooit was het een enorme stemmentrekker voor Groen Links. “Moeder aarde gaat dood! Stem op ons, dan zullen wij haar redden”. Niemand wou moeder aarde dood dus stemden velen op Groen Links. Die hadden ook al uitgedacht hoe die redding eruit ging zien: windmolens en zonnecellen. Technici en economen voorspelden al dat het mis zou gaan, maar hé, naar dat soort slechte mensen luisterden de Groen Linksers natuurlijk niet.

  En het gaat nu mis. Het kost veel te veel. Het aantal molens en cellen moet zodanig groot zijn dat perioden van windstilte en gebrek aan zon overbrugd kunnen worden dus enorme aantallen zijn nodig. Als je ook huizen elektrisch wilt verwarmen, heb je een veel zwaarder net nodig dan er nu ligt. Het begint te ruiken naar kapitaalvernietiging.

  Maar het kan nog wel erger worden als men maar lang genoeg blijft doorgaan. Een economische neergang en een technologische neergang kunnen volgen. Bijvoorbeeld de medische technologie kan verdwijnen. Nou ja, zult u denken, dan zullen ze het wel snappen en opnieuw beginnen. Doen ze de industriële revolutie maar gewoon opnieuw. Maar dat gaat niet meer. De industriële revolutie kon plaatsvinden omdat er toen veel makkelijk delfbare grondstoffen, ertsen, kolen en olie waren. Die zijn op. Om nu nog de moeilijk bereikbare grondstoffen te delven, heb je hoogontwikkelde techniek nodig en die zou op een gegeven moment weg kunnen zijn.

  Dan komen we misschien wel bij de echte groene droom: we zakken langzaam terug naar de middeleeuwen en uiteindelijk naar de steentijd. Mensen genoeg die daar romantische ideeën bij koesteren. Ja, romantisch als de gemiddelde leeftijd 40 is, als besmettelijke ziektes in golven rond razen en de bevolking uitdunnen (de overgeblevenen gaan op vruchtbare grond wonen dus daarna zal de bevolking weer snel groeien tot de volgende golf). Om de zoveel decennia oorlogen om energie en grondstoffen. Romantiek? Echt niet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.