Dikke pech voor Zwarte Piet-haters! Bibliotheken staan nog niet te trappelen om alle Zwarte Piet-boeken te verbranden

Bibliotheken staan nog niet massaal in de rij om hun boeken met de traditionele Zwarte Piet op de brandstapel te smijten. Dat wil niet zeggen dat ze niet langzaam alsnog verdwijnen, maar wél dat er geen grote versnipperacties plaatsvinden.

Bibliotheken. Een jaar geleden gaf niemand nog om ze, want ach: relict uit een pre-digitaal tijdperk. Maar nu zijn de openbare boekenverzamelplaatsen ineens een geliefd podium om al dan niet woke identiteitspolitiek in de praktijk te brengen. Voorbeeldje: de directeur Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) Anton Kok liet twee weken geleden, nadat hij onder druk was gezet door lui van KOZP-achtige bewegingen, dat bibliotheken hun collectie boeken met Zwarte Pieten moesten gaan vernietigen. Om helemaal aan te tonen dat hij aan de goede kant van de geschiedenis stond, liet Kok ook weten dat hij een duidelijk verband ziet tussen Zwarte Piet en het fascisme: allebei “in strijd met de goede zeden.”

Maar lang niet alle bibliotheken zitten op het advies van quasi-boekverbrandingen te wachten vanuit de VOB, zo ontdekte De Telegraaf. Velen van hen gaan helemaal geen collecties boeken in één keer bij het grofvuil zetten vanwege een al dan niet veranderende tijdsgeest.

Zoals bij openbare bibliotheek Forum Zoetermeer, waar ze gewoon nog zullen doorgaan met het uitlenen van boeken met Zwarte Piet, net zolang totdat ze versleten zijn:

,,Het is niet aan bibliotheken om te bepalen wat goed of fout is”, zegt Joke Mos (57), directeur van Forum Zoetermeer, waarin ook de lokale OB is ondergebracht. Leent Zoetermeer nog kinderboeken uit met de traditionele Zwarte Piet? ,,Ja, wij laten in onze collectie alle meningen zien. Maar opvattingen als die over Zwarte Piet veranderen met de tijd.”

“…Onze bibliotheek heeft geen bewaarfunctie dus de collectie verandert permanent. Oude, versleten boeken verdwijnen, nieuwe worden toegevoegd, waaronder natuurlijk ook automatisch meer diverse boeken over het Sinterklaasfeest.”

De Pietenhaters zullen dus nog even geduld moet hebben voordat zij hun visie van een zwartepietenvrije bibliotheek hebben kunnen verwezenlijken. En het zal sowieso niet gepaard gaan met één groot boekverbrandingsevenement, maar het zal gelijdelijk gaan. Jammer hè, airfryertjes aller landen?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
   

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Appelstroop

  Waarom staat er een plaatje bij van een bruine piet?
  Roet is doorgaans niet bruin.

 2. ropart

  al dat gedoe over zwart, wit, moorkop,zwart geld( o nee die niet, sorry dealers) etc etc je denkt wel 3x na voor je zwarte koffie besteld en als gevolg van al dat vermeende racisme slaan de algoritmes bij facebook alarm bij het zien van een gezicht van een surinamer bij een advertentie en wordt geweigerd!, mooi voorbeeld van de uitdrukking; jezelf in de voet schieten.

 3. lucinde

  Maar de bieb is toch een zwaar gesubsidieerde linkse instelling met “hedy d’Ancona” achtige
  Feministische vrijwilligers?

  U kent ze wel… 50 plus, villa, rood kort geverfd haar met fel gekleurd brilmontuur en een flodderig bloemenrijk gewaad.

  Linkser dan de mensen van de bieb zul je ze niet vinden!

  Kortom waardeloos artikel

 4. Nostradamus

  Als Zwarte Piet nu ook weer terug komt in de etalages, wordt het ook weer gezellig.

 5. Fatsoen74

  Geschiedenis moet men accepteren in plaats van ontkennen.

  Herschrijven is onmogelijk.

  Veel gekleurde mensen in mijn werkomgeving en die vieren zelf Sinterklaas op de Old-Fashioned Way.

  Nederland is groter dan de Randstad en het politiek correcte gedrag.

  Draai de subsidiekraan dicht en besteed dat geld op een waardevolle manier voor Nederland.

  BLM, KOZP, ANTIFA allemaal leuk en aardig, doe jullie ding maar zonder subsidie.

  De richtingaanwijzer weer op neutraal zetten i.p.v. continu links af te slaan. Daar wordt Nederland beter van.

  Schouders eronder en samen zorgen voor een fijne samenleving.

  Anders moeten wij R&B avonden en Rock avonden ook verbieden. Publiek niet divers genoeg.

  Witte mannen 10 meter voorsprong geven op de 100 meter sprint, andere genen is anders niet eerlijk.

  Stop met die onzin om verschillen uit te vergroten, ga wat zinnigs doen.

 6. vandaag

  zwarte piet is zwarte piet blijft zwarte piet en zal altijd zwarte piet blijven zolang bruine mensen zich zwart schminken voor de rol

  Het verzet tegen kozp groeit met de dag.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.