Ja hoor! VVD wil nu misschien wél PVV-samenwerking na verkiezingen 2021: ‘Moeilijk om daar op vooruit te lopen!’

Mark Rutte is er al jaren duidelijk in: onder zijn bewind geen coalities meer met de PVV, maar één van de rijzende sterren binnen de partij zet de deur nu toch weer op een kier. Bente Becker wil niet ‘vooruitlopen’ op een formatie, maar sluit ook zeker niets uit.

Ondanks dat de PVV gepeild wordt op een respectabele 44 zetels, is de partij er kennelijk nog altijd niet gerust op dat voldoende rechtse mensen wel een hokje op lijst 1 kunnen vinden om rood te kleuren in maart 2021. Dat is een conclusie die je moet trekken als je het NRC-interview met VVD-Kamerlid Bente Becker leest dat gisteravond verscheen.

De krant legde de politieke werkelijkheid namelijk keihard voor – de VVD sluit de PVV uit -, en dus moeten de liberalen straks hun heil weer gaan zoeken bij linkse partijen om aan het regeren te blijven. Nou ja, dat zat allemaal wat “ingewikkeld”, vond Becker. De vrouw die volgens politiekwatcher Jaap Jansen straks de opvolger van Klaas Dijkhoff wordt als fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

En fin:

U benadrukt in optredens de rechtse kant van de VVD. Maar de kans lijkt groot dat u na de verkiezingen ook met linkse partijen moet regeren..

„Dat moeten we nog zien.”

..of zou u er juist voor zijn om opnieuw met de PVV samen te werken?

„Moeilijk om daar nu op vooruit te lopen. Ik vind dat we als VVD ook met andere partijen veel voor elkaar hebben gekregen. Denk aan de Turkije-deal over vluchtelingen, het idee van opvang in de regio. We hadden illegaliteit graag strafbaar willen stellen, maar dat is ons niet gelukt. De enige keer dat dat had gekund was toen de PVV het kabinet-Rutte I gedoogsteun gaf. Maar Wilders is toen uit het Catshuis weggelopen.””

De opmerking is moeilijk erg serieus te nemen. Niet alleen omdat Rutte de PVV categorisch uitsluit, maar ook omdat er vermoedelijk geen 76-zetels tellende coalitie gesmeed kan worden met PVV én VVD. Of geloven we écht dat het CDA zich weer laat verleiden? Die kijken wel uit, nadat de vorige keer hun partij in een burgeroorlog bijna ten onder ging.

Nee, de PVV staat ook de komende vier jaar weer aan de zijlijn. Pogingen van de VVD om PVV-kiezers te verleiden die gestoeld zijn op déze redenatie, zijn dan ook gedoemd om keihard te falen. Óók met Bente Becker als fractievoorzitter.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

65 reacties

 1. Blondie

  Een rookgordijn, om de mensen rondom de PVV en FvD te paaien.

  De VVD leeft van de leugens.

  Rutte is de slechtste MP van Nederland, van na de tweede wereldoorlog.
  Zijn leugens zijn wereldberoemd in Nederland.!

  1. Logica

   Helemaal met je eens Blondie.

  2. vandaag

   precies , een rookgordijn en verder niets

   stem sociaal , stem PVV , breng ruim 6 miljard terug in de nationale begroting en maak aan alle nationale ellende een einde.

  3. dijkbende

   Eerst zien, hopelijk wordt corrupte VVD weer ouderwets degelijk met pvv

  4. henkie

   Rutte als Pinokkio is wereldberoemd en geliefd vooral ook buiten Nederland.

   Zijn beroemde list, leugen, oplichting en bedrog praktijk met betrekking tot het inlegvelletje om de meerderheid der Nederlanders weer op te lichten en te verraden is een van de vele over de ganze wereld geroemde meesteroplichters streken.

   Zijn meesterzet om zijn ware identiteit als EU-rofiel jarenlang te verhullen totdat de tijd rijp was om als gevierde meesteroplichter in de schijnwerpers te treden.

   Als zijn rol in Nederland is uitgespeeld, het volk verraden en statenloos, wacht hem een prachtige beloning elders in de wereld.

   MSM is bereid elk dubieuze praktijk van dit heerschap, zijn partij, de Nederlandse deep state, het partijkartel goed te praten en onder het tapijt te vegen.

   Wees wijs, wees eerlijk, stem PVV of FvD

  5. Bolkestein

   Drie jaren Rutte III hebben ons land nu al afgescheept met d’66- en Groen Linksbeleid en na de verkiezingen zal de VVD alleen maar meer bij d’66 en Groen Links in de kont gaan kruipen.

 2. Eppo123

  Bente Becker wil niet ‘vooruitlopen’ op een formatie, maar sluit ook zeker niets uit. Precies een rookgordijn naar de kiezers toe. Bovendien lukt het haar binnen de VVD ook niet. Zie hoe het afloopt met Klaas Dijkhoff, Rita Verdonk e.d. Dat gaat helaas niet lukken Bente.

 3. Drostemannetje

  De enige kans om het roer om te gooien in dit land is een samenwerking tussen PVV, FvD en VVD (helaas). Als het weer over links gaat, zakt Nederland steeds verder weg in het moeras.

  1. Drostemannetje

   Ik weet het… VVD. De Pinokkio partij, maar er is weinig keus, tenzij heel veel Nederlanders plotseling het licht gaan zien en op de PVV gaan stemmen.

  2. Eppo123

   Eens

 4. Vriend

  “Ondanks dat de PVV gepeild wordt op een respectabele 44 zetels…”

  Waarschijnlijk bedoelt Tim hier de VVD.

 5. Cor Grijpstra

  Gelukkig wil Geert ook niet regeren met Rutte.

  Geert wil alleen regeren met het FvD en SGP.

  1. werikke

   u bent insider, omdat u pretendeert te weten wat de PVV wel en niet wil?

   1. Oepsie

    Ach, laat Cor Pijpstra nu maar! Hij weet niet beter. Onzichtbaar geworden voor zijn omgeving. Dit is het enigste wat hij nog heeft!

  2. Logica

   Als het al kan en als de VVD zou willen dan kan Geert geen nee zeggen. Ik denk dat naast de SGP eventueel ook de SP aan zal kunnen sluiten. Ik zie eigenlijk niet zoveel verschillen met de PVV. Die zijn misschien alleen wat feller. Ook de SP is geen fan van de EU met zijn euro en ook geen fan van massaimmigratie. Samen zouden ze er mooie sociale regelingen doir kunnen krijgen waar ook FVD en SGP niet tegen kunnen zijn. Sociaal maar ook betaalbaar. Als Rutte over links gaat dan kan dat alleen betekenen dat er meer speelt dat wij niet weten, slechts kunnen vermoeden.

   1. Drostemannetje

    idd de SP staat helemaal niet zo ver weg van de PVV. Het enige verschil wat ik zo weet is het immigratievraagstuk. Met de zorg en de Euro staan ze op 1 lijn.

   2. Dirk Jansen

    De SP en VVD in 1 kabinet??

   3. Marija

    En Rutte gaat over links let maar op, wie begrijpt wat er speelt? Iedereen ziet toch het verachtelijke gedrag van “we gooien Nederland op de schroothoop”?
    Stem aub PVV of FVD.
    Alles afgesproken werk met EU.
    Bekokstoofd en vastgelegd in een overeenkomst.

  3. cor.ona

   stem sociaal , stem PVV

   Kijken we na de uitslagen wel wie met wie gaat regeren.
   Domme linkse adepten zijn nu al bevoordeelt omdat het best doorgerekende partij programma aan hun deurtje klopt.

   Geweldig gewoon hilarisch.

   1. Thant dolph

    Aldus het poepende strandvlokje.

    1. vandaag

     Voortreffelijk verdedigt , zoveel inhoud is niet te weerleggen flapdrol

    2. homefront

     michelleke bloemkist(je)

 6. NoDoubt

  De man die verantwoordelijk is voor de uitvoering van Agenda 20-30 en trudeau daarmee feliciteerde (3 dagen geleden). Een dictatuur in vredestijd heeft bewerkstelligd. Die een bevolking tegen elkaar uitspeelt en elkaar laat verraden. Een virus met maar 8600 doden een pandemie en een gevaar noemt. Vele miljarden van onze centen uitgeeft aan WHO. Oekraîene, Marakesh,
  Schuldbekentenis tekenen op 18 dec 2018 omdat straks grote banken omvallen en u deze met uw geld moet overeind houden.

  De VVD, volkspartij voor Vrijheid en Democratie moet natuurlijk zijn
  Volksberovingpartij van Vrijheid en Democratie.

  1. Toverkol

   Nee…. VVD = Verraad van Volk en Democratie…

 7. Beukman

  Geert heeft zelf al eerder aangegeven dat hij niet met Rutte in één Kabinet wil zitten. Begrijpelijk.
  Is hij daar op teruggekomen? Dat lijkt me niets voor hem.

  1. LifeBuddy

   beukende ernesje. Uit dit bericht blijkt nu wel dat je psychisch ontspoord bent.

   1. Beukman

    Wat is je probleem, buddy?

    Geert heeft zelf al eerder aangegeven dat hij niet met Rutte in één Kabinet wil zitten. Begrijpelijk.
    Is hij daar op teruggekomen? Dat lijkt me niets voor hem.

    1. Thant dolph

     Op feitelijkheden krijg je geen antwoord…

 8. Drollevanger

  Een rechtse regering met de VVD kan alleen samen met PVV en FVD. Desnoods kan men de SGP erbij betrekken.
  Dat laatste kan alleen als de winkels ook op Zondag worden gesloten. Dat mag van mij, mooi rustig.
  Maar dat zal niet gebeuren volgens mij.

 9. plakband

  Links is zo radicaal/zelfzuchtig geworden dat ze ook nauw verwante partijen verketteren.
  Dat heeft niet alleen met hun standpunten te maken maar is vooral te wijten/danken aan de narcistische inslag van hun aanvoerders. Waar staan ze voor ?. De Kaagbrigade, de Klaverkuikens en de Asscherafbraak.
  Geen prestaties van formaat, integendeel. Hun wanprestaties uit het verleden zullen in de toekomst worden herhaald. Stemt u op links dan gaan uw belastingcenten in rook op.

 10. RvdBe

  De vvd is absoluut onbetrouwbaar en anti Nederland, nooit moet de PVV daar mee in zee gaan.

 11. RS

  Moeilijk om daar nu op vooruit te lopen. Ik vind dat we als VVD ook met andere partijen veel voor elkaar hebben gekregen. Denk aan de Turkije-deal over vluchtelingen, het idee van opvang in de regio. We hadden illegaliteit graag strafbaar willen stellen, maar dat is ons niet gelukt. De enige keer dat dat had gekund was toen de PVV het kabinet-Rutte I gedoogsteun gaf. Maar Wilders is toen uit het Catshuis weggelopen.””

  Huh, dat verhaal doet nog steeds de ronde ?

  1. RS

   Catshuis-overleg mislukte door CDA.
   Pijnlijke miscommunicatie en onenigheid binnen de CDA-top leidden begin 2012 de val van het eerste kabinet-Rutte in. Daardoor kon partijleider Verhagen uiteindelijk niet leveren wat hij al aan PVV-leider Wilders had voorgespiegeld. Het verklaart waarom Wilders alsnog opbrak na zeven weken onderhandelen in het Catshuis, met een begrotingsakkoord al in zicht.
   Artikel uit de Volkskrant van 22 feb 2014. Terwijl menigeen denkt dat de PVV schuldig is aan het mislukken van het Catshuis-overleg, bleek het CDA de schuldige.

 12. Logica

  Ik vind dit een uitstekende analyse. Peilingen zeggen lang niet alles maar die moeten er wel heel erg naast gaan zitten wil de VVD niet opnieuw de grootste worden.

  Dan kunnen ze alleen met links inderdaad. Tel daarbij op dat de PvdA en GL allebei niet laten vallen en dan ben je snel klaar. Het CDA en links willen niet met de PVV en FVD.

  Een stem op Rutte is een halfbakken stem. Een echte keuze is een stem op PVV/ FVD of anderszins wat links beleid betekent.

  Ik ga voor de eerste optie.

 13. Bon-vivant

  Bente Beckenbauer zou volgens ene Jaap Jansen getipt zijn als nieuwe fractievoorzitter. Mensen, who the f*ck is Jaap Janken? Ik ken wel Jan Jansen. O nee, dat is met dubbel-s.

 14. Steven Opti

  De VVD is niet rechts. En die Bente Becker is net als Ollogren..

 15. Piet Klein

  Het inmiddels structureel dat de VVD in de aanloop van verkiezingen uitspraken doet die de sympathie van kiezers van andere partijen moet winnen. Er wordt getrokken aan kiezers die niet tevreden zijn over de huidige koers van de VVD maar mogelijk zich niet volledig thuis voelen bij de PVV. Het is ook structureel dat deze uitspraken niet uit de voorlinie maar uit de achterlinie van de VVD komen. Het moet de sympathie van de PVV kiezer winnen maar kan door Rutte afgedaan worden als een iets te ruime uitspraak van één van zijn achterlinie VVD-ers. Het is structureel VVD beleid om dit te doen. De VVD paait voor de verkiezingen en na de verkiezingen doet Rutte weer wat ie wil. Kiezers die bereid zijn zich serieus in de resultaten van Rutte te verdiepen moeten Rutte wel zat zijn. Bakken geld weggeven aan de EU, een zodanige migratie instroom dat de huizenmarkt volledig uit het lood is maar het onderwerp blijf onbespreekbaar, pensioenen die ondanks voldoende kapitaal maar blijven krimpen en een slecht nieuw voorstel voor de pensioenen, klimaatplannen die de plank mis slaan en peperduur zijn, zorg die onvoldoende capaciteit heeft en tot de duurste van Europa behoort, klungelen op het corona dossier, afgebroken ouderenzorg, jongerenzorg, cultuur, duur onderwijs, duur openbaar vervoer, chaos in de multiculturele integratie, het blijven steunen van een falende EU (Europa is en goed idee maar de EU is de grote mislukking om de EU sterk te maken), afzakken van NL in lijst de best presterende economieën. Wil je hiervan af dan moet je het politiek midden niet kiezen en dat zijn VVD, D66, CDA, PvdA, Groenlinks. Blijft over principieel, SGP/Denk. Echt links SP of Partij voor de Dieren, of nieuw rechts PVV, FvD of Code Oranje. Is het trefzeker dat deze partijen Nederland een succes kunnen bezorgen. Dat is het niet, maar het is wel trefzeker dat wanneer je het partijkartel kiest NL (en EU) het steeds slechter gaan doen. Wilt u af van de problemen die Rutte ons bezorgd heeft en blijft bezorgen dan zult u lef moeten hebben om de partijen van partijkartel te vergeten.

 16. Sabreur

  Dijkhoff is uit de gratie, dus Bente Becker heeft nu Wilders-corfee voor de verkiezingen. Ze zegt dat ze samenwerking niet uitsluit, maar houdt vast aan de fabel dat Wilders destijds de coalitie heeft laten klappen, terwijl iedereen intussen wel weet dat het Verhagen was die de boel heeft laten ploffen en Wilders er de schuld van gaf.

  Verder is niks, maar dan ook helemaal niks te geloven wat uit welke VVD-mond dan ook komt.

  Die 44 zetels in de peilingen kan je ook met een korrel zout nemen, want I&O Research, die dit peilt, heeft dit onder een ‘representatief’ aantal van 2290 mensen gepeild. Ik heb daarentegen in diverse media enquetes voorbij zien komen, waar van rond de 10-12 duizend mensen ongeveer de helft de PVV en FVD samen een goede kans geven. Peilingen is als propaganda en met de grote mate van onbegrip onder het electoraat, is het helaas wel effectief.

  Ik zou dan ook graag zien dat de media een andere rol zouden willen spelen bij de verkiezingen, dus in plaats van de nadruk te leggen op de nooit na te komen verkiezingsbeloftes, zouden ze de politici het vuur aan de schenen moeten leggen over hun beleid, hun uitingen en hun stemgedrag in de kamer in vergelijking met a) hun eigen partijprogramma en b) de gedane beloftes voor de vorige verkiezingen.

  Van de MSM hoeven we dit natuurlijk niet te verwachten, maar misschien kunnen de mensen van DDS dit eens oppakken. Ik deel het wel met iedereen die ik ken.

 17. LifeBuddy

  Pinokkio is bang dat hij na de verkiezingen zijn immuniteit kwijt is, want ze staan klaar om die arische sLinkse voor het gerecht te dagen. Daarom wil hij Niet een miljonairsbaan in brussel.

 18. ropart

  als mensen geloven in beloven is de vvd de juiste keuze, en de uitspraak belofte maakt schuld is als de meeste gezegdes verzonnen door de rijken voor de armen.

 19. Theo345

  Hoe kan de VVD toch verdedigen dat het cordon om PVV en FvD overeenkomt met democratische principes?

 20. Heras

  HAhaha, hoe doorzichtig.
  De inzet van de vvd: ” we regeren met iedereen , als de partij (en ons inkomen) maar behouden blijft. Maakt niet uit welke kant we moeten opgaan”
  Dit toont nog maar eens hoe zoutloos deze partij geworden is.

 21. Toverkol

  We leven niet in een democratie…… maar in een dictatuur…….
  Hoop op een zege voor pvv.

  Gaaf land Mark !

  1. Ernest Stern

   Misschien is het dan een goed idee de dictatuur weg te stemmen

   🙂

   1. Maurits Dekker

    Ernest Stern is een nogal domme TR0L

   2. homefront

    Precies stem PVV

  2. Thant dolph

   De staat van beleg kan elk moment afgekondigd worden.

 22. Telex

  Zou deze knipoog iets te maken kunnen hebben met de samenstelling in de eerste kamer? Of is het een psychologisch verkiezingsspelletje om de “gematigde” PVV ‘ers in het nette kamp te lokken. Wat het ook moge zijn mij krijgen ze nooit meer terug en ik hoop dat de prognoses voor de VVD geflatteerd zijn. Ben bang van niet, velen van ons zijn al te oud om (af) te leren en ziende ogen blind!

 23. Yoyo

  Ik voel aan mijn water dat de peilingen totaal niet kloppen, en dat ons nog een flink positieve verrassing te wachten staat.

  Rutte is toch niet meer van deze tijd?( om maar even een linkse dooddoener te gebruiken)

 24. Wim Vreeswijk

  Als ik Geert was zou ik hier niet in trappen. De VVD met Rutte heeft de afgelopen 10 jaar zoveel verkeerd gedaan, dus dan moet je juist NIET met zo’n brokkenpiloot in één coalitie gaan zitten, enkel en alleen om het pluche. Laat de VVD zelf zich nog meer beschadigen en ongeloofwaardig maken door in een links/communistische coalitie te gaan zitten. Dan fikt de VVD zichzelf af en ontstaat er extra veel electorale ruimte voor de PVV.

  1. Maurits Dekker

   Gisteren had ik een nogal verhit politiek gesprek met een vriend (moet je eigenlijk nooit doen met vrienden).
   Plots zei hij; “Maar Rutte heeft toch veel goeds gedaan voor het land?”
   Op mijn vraag: “Wat dan?”, bleef het lang stil.
   Nee, het bleef helemaal stil.

   1. Ernest Stern

    Dan is die vriend van je niet slim, Maurits.

    Rutte slaagde er in een totaal verdeeld politiek landschap er in beter uit een enorme economische crisis te komen, een Klimaatakkoord, een pensioenakkoord en, last but not least, ons land succesvol door de Corona-pandemie te loodsen.

    Rutte is een briljante politicus en de beste premier die we ons kunnen heugen en uit de peilingen blijkt dat de meerderheid van de kiezers dat weet te waarderen.

    1. Xyz1234

     Uw held Rutte heeft de vorige crisis echter niet kunnen voorkomen. Het opkrabbelen uit het dal was zonder Rutte ook wel gelukt.
     Wel heeft Rutte ervoor gezorgd dat we in een nieuwe recessie zijn beland en ook nog eens onnodig, want voor dit virus is het helemaal niet nodig om het gehele land op slot te gooien. Alleen als je bang bent of een dubbele agenda hebt neem je dit soort maatregelen. Onder het stemvee bevinden zich bange en ongeinformeerde mensen in overschot kennelijk, gezien de peilingen waar u ook deel van uitmaakt aan uw reactie te merken. En het klimaatbeleid is in die zin niet veel anders. Als je maar lang genoeg leugens over rampspoed blijft herhalen gaat het domme volk vanzelf om maatregelen vragen, niet gehinderd door kritisch denkvermogen. U moet nog veel leren over politiek, belangenverstrengelingen en manipulatietechnieken. Hopelijk bent u nog jong en heeft u daar de tijd voor. Veel succes.

  2. Thant dolph

   Hm….. Weet je eigenlijk nog wel het verschil tussen communisme en niet-communisme te definiëren?

 25. rexm

  De PVV kan gerust samenwerken met de VVD, maar niet als Rutte in het spel is, Rutte is het meest onbetrouwbaar persoon van de laatste 10 jaar in de politiek.
  Als zulke figuren naar de EU vertrekken zijn ze levens gevaarlijk.

  Wel eens gehoord van de ratte vanger van Hamelen.

  1. SubTec

   Ik zie de andere VVD’ers overigens niet tegenspartelen tegen Rutte
   Alle partijen van Rutte III hebben hun vaderland verraden.
   Daar moet je niet mee samenwerken.

 26. SubTec

  Hahahaha, PVV met een landverraderspartij als VVD?
  Dat kàn toch helemaal niet!

 27. liefdevol rechts

  On-ge-loof-lijk, hoe stom moet je zijn om daar in te trappen?

 28. Supernoodle

  Gelukkig gaat het met het CDA in Rutte lll WEL de goede kant op (13 zetels samen met D66) Na het debacle van Rutte l waar het CDA zelf schuldig aan is.
  Maar er heerst gelukkig nu serene rust binnen het CDA ondanks het monster verlies.
  Lang leve de ledenpartijen.

 29. Drollevanger

  Ik denk dat met de VVD samenwerken de enige mogelijkheid is om een centrumrechts kabinet samen te stellen.
  Veel mensen ook bij de VVD zijn het vel van het gedachtengoed van PVV en FVD toegedaan.
  Dat zal alleen goed lopen als het FDV en PVV voor deelname hun “nooit van af te wijken standpunten” schriftelijk in het openbaar vaststellen, omdat we weten dat de VVD altijd met hun standpunten zullen schuiven als de bewindslieden(regering) dat beter uitkomt.
  Desnoods met medewerking van het SGP, die men een winkelsluiting op Zondag kan geven. Mooi rustig om tot jezelf te komen. Dus weer rust in de tent.

 30. Drollevanger

  Ik vind het toch knap dat de linkse media het FVD op zo,n eenvoudige manier uit de rails heeft laten lopen.
  Van een overweldigende meerderheid via de kiezers/peilingen naar een splinter.
  En hoofdzakelijk via het woordje Boreaal,
  Beste mensen. Boreaal slaat hoofdzakelijk op het Noorderlicht. Het woord staat in elke oudere atlas.
  Toch heeft een zeer bekwame spindokter kans gezien om via dat onschuldige woordje Baudet de nek om te draaien.
  Nogmaals. Erg knap van zo,n spindokter van Links.

 31. homefront

  Nee hoor dat wil Wilders helemaal niet, Wilders heeft immers een sterke en vooral rechte rug

 32. Marija

  Die k.Ut VVD moet eens ophouden net schuld geven aan PVV voor het mislukken van de samenwerking. Dat is nl door CDA veroorzaakt.

 33. Heras

  Blondie@
  vind ik ook, rutte heeft alleen maar afgebroken dat met bloed, zweet en tranen opgebouwd is. Maar ik snap de zwaaiboomrutte wel. Zijn vriendje de jonge weg en veel partijstemmers boos. Ruzie met partijgenoten, die disloyaal zijn. . Bovenal pvv groeit en fvd is weer terug.

 34. Drollevanger

  Dan moeten we er voor zorgen dat straks de PVV + FVD met eventueel de SGP en SP, en andere wel voor “volk en vaderland” opkomende partijen, een regering kunnen volgen.
  Desnoods met lossere banden met de Brusselse EU, en de banden met O-Europa wat aanhalen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.