Jort Kelder gaat door het stof omdat hij corona-doemdenken niet rechtzette: ‘Had ik moeten corrigeren, excuus!’

Presenator Jort Kelder (WNL) biedt op social media publiekelijk zijn excuses aan, omdat hij bij nader inzien niet fel genoeg is geweest jegens degenen die een halve coronalockdown met Kerstmis voorstaan. Zo’n voorspelling – een piek na de Kerst – wordt “niet geschaagd door de feiten,” vindt Kelder nu.

Dat Kerstmis 2020 dit jaar onder veel coronarestricties gevierd zal gaan worden, lijkt iets dat een feit is. Dat beleid kent veel voorstanders, onder wie ook Peter Langenbach van het Maastricht Ziekenhuis gisteren bij Op1. Die gaf daar aan dat het “onverantwoord is om feesten te organiseren met oudjaar”. Daar had presenator Jort Kelder wel wat kritischer op mogen zijn, gaf hij vanmiddag aan.

Reden is dat Kelder de cijfers van het Canadese Thanksgiving-feest, van 12 oktober, onder ogen heeft gekregen. In Noord-Amerika is dat altijd een grote familie-aangelegenheid. Na zo’n feestdag zou je verwachten dat de besmettingen als een raket omhoog zouden schieten, maar dat is dus niet gebeurd. Vandaar dat de WNL-presenator vanmiddag een mea culpa online zette:

“Misschien is het omdat ziekenhuisdirecteur Peter Langenbach zo lang wakker lag van de feestaanbevelingen van Hubert Bruls, maar zijn bewering in #Op1 dat Thanksgiving in Canada tot een besmettingspiek leidde, wordt niet geschraagd door de feiten. Had ik moeten corrigeren. Excuus.”

Eerder op de dag beet ook corona-onderzoeker Maurice de Hond zich vast in de bewering dat het niet verantwoord is om de kerst van 2020 uitbundig te vieren. “Geen kerstviering, want zo “dramatisch” was het na de Canadese Thanksgiving,” aldus de sarcastische titel van een blog die de opiniepeiler publiceerde. De Hond is fel: “Misschien is het een goed idee dat als het kabinet overlegt over wat we met Kerst al dan niet mogen doen, dat ze zich dan op feiten en kennis baseren in plaats van op sensatieverhalen.”

Hij lijkt in ieder geval bij Jort Kelder een luisterend oor gevonden te hebben.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. henkie

  De eerste NPO presentator die toegeeft dat ie iets kritischer had mogen zijn.
  Nou,nou,nou,nou,nou.

  Het zou breed uitgemeten moeten worden dat het kabinet en het RIVM, hier dus willens en wetens de alomgekende methode van list, leugen, oplichting en bedrog hebben gehanteerd om van de leugen de waarheid te maken, om hun doel te bereiken.

  Ze hebben klink klare leugens lopen verkopen!!

  Maar ach ja, het is nog maar een kleine groep Nederlanders die zich daarover druk maakt.

  Voor de rest geldt klaarblijkelijk dat de met plezier de nieuwe normen en waarden in Nederland onderschrijven; “List, leugen, oplichting en bedrog”

  1. ZWEEDSE K0K

   Maar ach ja, het is nog maar een kleine groep Nederlanders die zich daarover druk maakt.

   Mag ik voorzichtig concluderen dat u zich tot die kleine groep weldenkende Nederlanders rekent die “List, leugen, oplichting en bedrog” wel doorzien?

   1. henkie

    @ zweedse kok

    U bent toch niet zo goochem als ik u had ingeschat, of veinst u hier enige naiviteit?

    Als u goed gelezen hebt wat ik schreef, dan weet u dat die groep waar U het over heeft niet zo klein is in mijn optiek.

 2. M. Brandenburg

  Misschien had Jort vooraf even moeten kijken naar de data vanaf Februarie, dan had Jort gezien dat geen van de maatregelen een aanleiding is tot afzwakken van de verspreiding, feiten zijn dat elke keer wanneer de overheid komt met maatregelen we al een stabilisatie dan wel afname constateren in de cijfers en wanneer de maatregelen worden ingevoerd we elke keer al een afname waarnemen. Zoals we ook zien in de data dat mondkapjes niets toevoegen, overal in de wereld zijn een explosieve toename nadat Kapjes verplicht werden. Men zal de huidige gemeten afname van reproductie getal (neemt sinds 13 Oktober als af), niet stijgende aantal opnames en bezetting IC bedden (neemt al sinds 23 Oktober niet toe, maar eigenlijk neemt het sindsdien met uitsluiting van drie pieken enkel maar af) en dat allemaal zonder maatregelen al die dalingen en stabilisaties werden ingezet VOORDAT er maatregelen werden ingevoerd, we zien ook dat er geen data van besmettingen in de buitenlucht voor handen zijn, maar men doet alsof besmettingen daar massaal voorkomen, ook dat is een leugen, men begint nu over ventilatie en ventilatie helpt enkel tegen aerosolen, anderhalve meter, mondkapjes, en meer van die onzin helpen niet tegen aerosolen, daarom kan 1 persoon ook 100 anderen besmetten in een verzorgingshuis met 150 mensen, die persoon komt niet bij die anderen in de buurt, hoest of schreeuwt ze niet in hun gezicht maar weet ze wel op andere afdelingen te besmetten, dat had direct het teken moeten zijn voor de experts van de overheid en het RIVM om te zeggen het zijn aerosols stupid. Ventilatie is in steeds meer landen in de werden het magische woord, nergens meer ventilatie, maar zelfs daar mag je niet samenkomen, omdat het niet gaat om bestrijding van het virus maar het voorkomen van samenkomen van mensen. Hoe minder we samenkomen hoe minder we ideeen kunnen delen en communiseren, media en internet werkt zich in het snot om elke andere mening dan de totalitaire staatsmening de nek om te draaien en u zal en moet enkel de opgelegde mening uitspreken. U mag betaald door de overheid een mening uiten, waarvan je niet weet dat het waar is, maar wanneer je een mening hebt die afwijkt van die van de overheid waarvan je niet weet of die waar is dan zal de media direct op je nek springen en roepen dat je niets mag zeggen omdat je geen expert ben. Links totalitaire tactieken die we kennen sinds Stalin, Mao en Hitler om maar een paar links totalitairen te benoemen.

  1. gargamel

   Misschien uit onwetendheid of met opzet heb je velen van hen weggelaten, die de personificatie van de dictatuur zijn. Per slot van rekening hebben Stalin en Mao nooit een land aangevallen, Hitler wel, maar hij had steun, alles is te vinden als je de google een beetje kamt.

   1. Wout Willemsen

    Finland en Tibet.

    1. Meriadoc Brandebok

     En Polen.

  2. observer

   Top, want zo zit het wel in elkaar.

 3. Maurits Dekker

  Het kabinet en het RIVM blunderen nogal.
  Misschien kan je beter zeggen ‘ze liegen en bedriegen’.
  Wat dit betreft zouden ze zonder meer goed passen bij de gelovigen van “de religie van het (onthoofdings)mes”.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.