Partijkartel kan de borst natmaken voor 2021: lokale partijen pakken de winst bij herindelingsverkiezingen

De gevestigde politiek kan zich op de vingers getikt zien: bij de herverdelingsverkiezingen van gisteren zijn de lokale partijen de grote winnaar geworden. In het Groningse Eemsdelta boekten ze zelfs bijna een absolute meerderheid.

Nederland, of althans: het deel dat gisteren mocht stemmen wegens gemeentelijke herindelingen, lijkt voorlopig even klaar te zijn met de landelijk, gevestigde politiek. Dat is de conclusie die voorzichtig te trekken is wanneer een blik wordt geworpen op de uitslagen van de stembusgangen in diverse gemeentes die gaan splitsen of fuseren. Vrijwel overal zegevierden de lokale partijen. In Eemsdelta (Groningen) was de overwinning het grootst:

“Met elf zetels is Lokaal Belang Eemsdelta veruit de grootste partij geworden in de nieuwe gemeente Eemsdelta, De partij kreeg bijna 32 procent van de stemmen in de zogenoemde DAL-gemeenten: Delfzijl, Appingedam en Loppersum.

Als je de stemmen van Gemeentebelangen Appingedam, Fractie 2014 en Loppersum Vooruit (partijen die nu samen Lokaal Belang vormen) van maart 2018 optelt, dan behaalden deze partijen toen ook al veruit de meeste stemmen in de drie gemeenten: 27,4 procent. Die voorsprong is dus verder uitgebouwd.”

Maar ook in de gemeente Haaren, die opgesplitst en verdeeld wordt over diverse andere gemeentes, deden lokale partijen het uitstekend:

“De VVD heeft het in Oisterwijk goed gedaan. Daar werden de liberalen, samen met lokale partij PGB de grootste met ieder zes zetels. In Vught waren D66 en Gemeentebelangen de winnaars. In Boxtel was de lokale partij Balans de grootste samen met Combinatie 95.”

Voor middenpartijen VVD, CDA, D66 en PvdA belooft dit weinig goeds als héél Nederland in maart naar de stembus mag om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Er zijn weliswaar geen ‘lokale’ partijen die meedoen, maar met partijen als PVV, FVD en Code Oranje op het stembiljet kan de kiezer indien gewenst tóch afrekenen met de gevestigde orde.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Aborifa

  Je juicht m.i. onterecht veel te vroeg. Na de TK-verkiezingen praten we verder.

 2. ZWEEDSE K0K

  Weer geen PVVer of FvDer in de gemeentes gekozen.
  Zo komen hun bekwame burgemeesters nooit aan de bak.

  1. Seneca

   @kok
   klopt! beide partijen houden hun kruit droog voor de 2e K verkiezingen waardoor meer dan briljante Kamerleden – geen burgemeesters – de belangen van de Nederlanders gaan behartigen.

 3. Drostemannetje

  Ik vind dat de PvdA voor de kiezer ook eerlijk in hun naamgeving moet zijn en Arbeid moet laten vervangen voor Allochtoon , Arabieren of Afbraak.

 4. Blondie

  Per post stemmen is zeer fraude gevoelig.

  Daarom wil Ollongren, ook per post gaan stemmen.

  Heeft Trump toch gelijk.

 5. Florissa

  Dat trekken ze wel weer recht met de computer,democratie bestaat niet meer,maffia is het geworden .

 6. SubTec

  Ik twijfel er niet aan dat door en door onbetrouwbare politici van Rutte III een manier zullen vinden de verkiezingen zo te manipuleren dat ze zogenaamd gewonnen hebben.
  De Democraten in Amerika zullen hun precies vertellen hoe dat moet.
  Hebben Rutte en zijn bende al geroepen dat we “vanwege de nep-pandemie” nu via de post gaan stemmen?
  Dat hebben ze namelijk nodig om de zaak te kunnen belazeren.

 7. Telex

  Aborifa heeft waarschijnlijk gelijk, in Den Haag zitten geen nieuwe partijen zoals dat regionaal wel het geval is. Hoogstens afsplitsingen die uit andere reeds bestaande fracties komen. De versplintering heeft tot nu toe nog niet veel opgeleverd. Op een paar uitzonderingen naMogelijk dat het feit dat de problemen dichter/directer bij de burger staan daar ook iets mee te maken heeft. Bovendien heeft men in het noorden nog een appeltje te schillen i.v.m. met de NAM affaire. Zie de peilingen, Pinokkio staat nog steeds bovenaan, en het liegen en bedriegen wordt hem kennelijk niet zo kwalijk genomen. Men raakt er kennelijk aan gewend, beperkt zich tot het stoom afblazen op websites en gaat weer over op het inmiddels wanordelijke van de dag. Toch fijn dat het goed is voor de ventielzeden.

 8. LifeBuddy

  De Arische sLinkse hebben voor het Eerst sinds de 2e wereldoorlog een Geweldig Idee geopperd, om het stemmen op een EERLIJKE en Democratische manier te laten verlopen. Eerst gaan de Oppositie PVV en de FvD de stemmen tellen. Daarna gaan de Arische sLinkse de stemmen tellen en als daar verschil in zit wordt de burgemeester gelijk uit zijn Ambt ontheven, want dan heeft ie een doosje met stemmen eraf of erbij gezet. Eindelijk zal het [nedere]landse Volk sinds de 2e wereldoorlog van Democratie kunnen Proeven.!!!Als we deze Eerlijke manier van stemmen door gaan voeren, zullen er veel burgemeesters hun ambtsketting voor een bajes ketting moeten ruilen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.