Vergeet Amerika! Experts slaan alarm over gebrekkige veiligheid van NEDERLANDSE verkiezingen: ‘Inmenging gebeurt!’

Terwijl Nederland met verbijstering toekijkt hoe president Trump en zijn kliek tot dusverre zonder overtuigend bewijs beweren dat de Amerikaanse verkiezingen “gestolen” zijn, moeten we niet vergeten dat ook in eigen land de rapen gaar kunnen zijn. De Tweede Kamerverkiezingen kunnen gehackt worden als de overheid niet ingrijpt, zo stelt nu een heel bataljon aan cyberexperts.

De Verenigde Staten en hun verkiezingen zijn groot in het nieuws, maar we moeten zeker niet vergeten dat ook bij ons niet alles van een leien dakje gaat. Wij gaan, als alles goed gaat, over vier maanden naar de stembus. Maar of we dat ook veilig kunnen doen? Cyberexperts hebben er hun zeer ernstige twijfels bij:

“De verkiezingsuitslag van de komende Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 is te manipuleren door hackers en inlichtingendiensten en daardoor kwetsbaar. Dat stellen veertien hoogleraren cybersecurity, en een groep cybersecurity specialisten en ethisch hackers in een onderzoek van Shownieuws. De experts luiden de noodklok en willen dat de minister nog voor de verkiezingen actie onderneemt.

De betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van de verkiezingsuitslag is volgens de experts in het geding, omdat de uitslag blind wordt toevertrouwd aan optelsoftware en er achteraf geen onafhankelijke controle over wordt toegepast. Volgens Herbert Bos, hoogleraar systeembeveiliging aan de Vrije Universiteit Amsterdam zijn de verkiezingen hierdoor te manipuleren. “Vijandige buitenlandse inlichtingendiensten, waaronder die van Rusland, China, Iran en Noord-Korea, hebben de technische mogelijkheden om Nederlandse gemeentes te hacken. We zien in het buitenland dat inmenging van statelijke actoren in verkiezingsprocessen regelmatig gebeurt.”

Ondertussen blijft het Ministerie van Binnenlandse Zaken van D66-minister Kajsa Ollongren de kop in het zand steken: alles is “transparant en controleerbaar”, vindt ze. Ook wordt er nog wat gekeken naar een handjevol herindelingsverkiezingen die nog voor het einde van het jaar gehouden worden. Deze kleinschalige verkiezingen in een handjevol gemeenten zullen geen aandacht van buitenlandse inlichtingendiensten krijgen – of dachten we echt dat het Poetin iets kan schelen wie de nieuwe wethouder zorg van Eemsdelta wordt?

Toch zullen de ‘ervaringen’ in deze plaatsen worden meegenomen voor de landelijke Kamerverkiezingen die bepalen hoe het volgende kabinet eruit zal zien. Roekeloos. Zeker omdat 88% van de Nederlanders best wat langer op verkiezingsresultaten wil wachten, als dat dan wel betekent dat ze veilig en betrouwbaar zijn. Het lijkt voor niets te zijn: de Ollongren-stroomtrein walst door.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. plakband

  Verbaast mij niets.

 2. plakband

  De grote opjagers van verkiezingsuitslagen zijn de MSM.
  Eén daarvan wil als eerste een winnaar uitroepen.
  Dan lijkt het net of zij dat besloten heeft.
  Dat komt de eigen belangrijkheid ten goede.
  Opdringerige egotripperij van de media wordt een steeds vervelender verschijnsel.

 3. Cycle25

  De overheid gedraagt zich als een slager die zijn eigen waren keurt, ons kent ons dus…

 4. maraton

  Hier wordt al voorgesorteerd op een slechte uitslag voor Tierry en Geert.
  Kunnen zij, in navolging van hun idool Trump, meteen gaan schreeuwen dat er fraude gepleegd is.

 5. Dirk Jansen

  Iedereen is corrupt behalve Nederland…

 6. Yoyo

  Stemmen per post of digitaal moet zoveel mogelijk gereduceerd worden.
  Blijkbaar is geen enkel land in staat betrouwbare verkiezingen te houden. Bedenkelijke trend.

 7. Tom Bombadil

  Let maar op… Als forum straks meer stemmen haalt dan de fake news media voorspelde dan hebben de russen ons gehackt.

 8. ZWEEDSE K0K

  in een onderzoek van Shownieuws.

  Shownieuws, oh, ik dacht al, shownieuws en onderzoek is een weinig voor de hand liggende combinatie.

 9. Nostradamus

  Ik hoop dat Geenstijl weer een leger reaguurdes op de been krijgt om bij/in de stembureaus de boel in de gaten te houden. Ik verwacht daarintegen dan ook Amerikaans-Democraten-toestanden dat ze geweerd worden of het zicht ontnomen.

 10. RvdBe

  Inmenging is iets anders dan stembusfraude, stembusfraude heeft links met voorop de vvd totaal niet nodig, die halen toch wel een ruime meerderheid (helaas).

 11. LifeBuddy

  Vergeet America NIET. Richard Pilger, de ambtenaar die bij het ministerie van Justitie de leiding heeft over het onderzoeken van eventuele misdaden omtrent de verkiezingen, stapte enkele uren na de bekendmaking van Barr uit protest op.
  „Nu ik bekend ben met het nieuwe beleid en de gevolgen ervan, moet ik helaas ontslag nemen als directeur van de afdeling verkiezingsmisdaden”, aldus Pilger.
  De fraude Is Gigantisch.

 12. LifeBuddy

  Alleen arische sLinkse zullen de stemmen tellen in dit verscheurde [nedere]land, met grote inmenging van brussel.

 13. Drollevanger

  Weer worden zonder enig bewijs landen als Rusland, China en Iran beschuldigd, terwijl bewijsbaar Indonesie erachter zit. Dat land zit te stoken omdat de Melanesiers die in Nieuw-Guinea wonen, weigeren nog langer onder het Maleise juk van de islamitische Javanen te leven.
  Een vrijheid die de Papoea,s door Nederland in het verleden plechtig werd beloofd.
  Een Melanesier of een Javaanse Maleier, het verschil zie je in 1 oogopslag.
  Leve de diversiteit.

 14. de ziender

  Reeds bij de laatste EU-verkiezingen waarbij ene Frans T. onverwachts erg veel stemmen kreeg (PvdA) heb ik reeds mijn onbewezen bedenkingen gehad….

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.