VVD gooit roer radicaal om naar links in nieuw verkiezingsprogramma: ‘Schaaf rafelranden van het kapitalisme bij!’

Nu het Amerikaanse verkiezingsseizoen ten einde komt, komt het Nederlandse pas echt op stoom. Dat zien we vandaag met het verschijnen van het officiële VVD-verkiezingsprogramma. En dat is… schokkend links.

De VVD denkt de komende verkiezingen op hun naam te kunnen schrijven door een flink stuk naar links op te schuiven. Dat is de enige conclusie die je kan trekken als je ziet wat de liberale regeringspartij in het electorale programma voor 2021 tot 2025 probeert te plaatsen. Onder leiding van Mark Rutte wil de VVD de overheid een flink grotere rol gaan geven:

“In het programma staat dat er ‘nieuwe keuzes’ moeten worden gemaakt en dat ‘de rafelranden van het kapitalisme moeten worden bijgeschaafd’.

Zo schrijft de partij in het programma: ‘De macht van sommige private partijen is soms doorgeschoten’. En ‘er zijn bedrijven ontstaan die miljarden aan omzet kunnen behalen zonder voldoende bij te dragen aan de samenleving’. Aan die ‘uitwassen’ moet paal en perk worden gesteld. Zo moeten bedrijven die weinig personeel hebben maar wel veel winst maken, meer belasting gaan betalen. ,,Uiteindelijk is dat voor alle bedrijven beter.’’”

Ook moeten het minimumloon verhoogd worden en de marktwerking in de zorg worden teruggeschroefd – punten die de VVD traditiegetrouw altijd gemeden heeft.

Het moge duidelijk zijn: voor de komende Tweede Kamerverkiezingen ontstaat er dus opnieuw een gapend gat op rechts. Het is afwachten of andere partijen, zoals PVV, FVD of misschien zelfs Code Oranje, daarvan kunnen profiteren door wél een klassiek-rechts verkiezingsprogramma te debiteren. Want zoals Klaas Dijkhoff naar aanleiding van het PvdA-achtige programma zelf toegeeft: “De samenleving staat ietsje rechts van het politieke midden.” De VVD staat daar vermoedelijk nu links van.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. deZwaluw

  Ik heb nog even snel het vorige verkiezingsprogramma van de VVD gelezen.
  Is niets van terecht gekomen. Pure volksverlakkerij.

  De VVD, dat is de wil van Rutte en een stel meelopers die daar uitvoering aangeven.
  Rutte heeft maar drie hoofdlijnen:
  1. Meer, meer, meer geld en macht overdragen aan de EU.
  2. Faciliteren van massale import van gekleurde asielzoekers.
  3. Een onzinnige energietransitie.

  Het nieuwe verkiezingsprogramma is gewoon een marketing-verhaal.
  Reclame dus, zonder de vereiste diversiteit.

  1. Jannes-46

   Punt 3 onder aanvoering van de hypocriete Goeroe Nijpels die een energieverslindende boerderij met verwarmd zwembad in Friesland bezit dan wel bezat.

  2. henkie

   Die energie transitie is onzinnig voor de jan modaal, die een huis bezit of huurt, en de rekeningen mag betalen.

   Voor het kapitaal, de banken, mensen en bedrijven met vrije financiele middelen is het een melkkoe. Een investeringsmogelijkheid met een gegarandeerde rendament en bijna 0 risico.
   Het moet, en het zal doorgedrukt worden, een nieuwe industrie wordt opgetakeld met verplichte consumenten.

   Waar de VVD voor staat is volksverraad.
   Als de gewone VVD stemmers loyaal aan de VVD blijven zijn het dommerikken of handlangers van de firma list leugen oplichting en bedrog.

 2. vandaag

  vvd de nieuwe sp of pvda

  stem sociaal , stem PVV

  1. Ernest Stern

   Juist, vandaag, voor mensen die blijven hangen in oude rechtse standpunten is er een prima alternatief.

   Bij de VVD snappen ze dat je met die minderheid de verkiezingen niet kunt winnen.

   1. vandaag

    Als de stront vlek ooit het programma van de PVV had gelezen had deze domme jongen geweten dat de PVV linkser is dan de vvd op veel punten.

    Maar omdat de stront vlek niet lezen kan houdt de hufter vast aan termen als oude rechtse standpunten

    Met rutte nog meer is-lam , nog meer leraren thuis , nog meer huizen naar gelukszoekers , nog meer uitkeringen , nog meer macht naar brussel , nog meer geld naar brussel , stem lekker vvd voor een maatschappij waar onthoofdingen het nieuwe mode verschijnsel zijn dank zij deze politiek

   2. Cootje

    We moeten niet blijven hangen in rechtse standpunten , we moeten goed ons best doen om het ondemocratische gedrocht in Brussel te slopen , Corona helpt daar goed in , nu nog gewoon wachten voor het extra zetje /misschien een hardebrexit / en kijken hoe de zakkenvullers piepen

    1. Maurits Dekker

     Straks, na de 2e en 3e golf van corona, komen de zuidelijke landen weer geld eisen bij de EU-landen die wel een gezonde economie hebben.
     Alleen hebben ze dan pech want het geld is op.
     Daarna ITALEXIT, SPEXIT, NEXIT etc. en dan onvermijdelijk: EU-exit

     1. Ernest Stern

      Wat Nexitters maar niet snappen is dat elke grote crisis leidt tot een verdere integratie en versterking van de EU. Geen enkele lidstaat zal het in tijden van crisis in zijn hoofd halen uit de EU te stappen.

     2. homefront

      Wat uilskuikentje en zéér warme pleitbezorger van de islam ernestje niet snapt is dat ons lang gered wordt als Nederland uit die achterlijke EU stapt, maar ernestje is te dom om dit echt te begrijpen…

     3. Ernest Stern

      Ik vind dat homefront recht heeft op zijn standpunt zolang hij maar beseft en accepteert tot een kleine minderheid te behoren.

     4. RvdBe

      Dat geld gaat niet op, kwestie van de geldpersen aanslingeren.

   3. RvdBe

    Toch wel raar, volgens mij heb je als politieke partij een bepaalde ideologie of gedachtengoed, als je dan daar niet genoeg mensen van kan overtuigen, dan wijzig je gewoon je principes en stellingen om toch die stemmen binnen te halen
    Ben je dan een politieke beweging die met overtuigingen standpunten uitdraagt of ben je dan slechts een pluchezitter?

  2. RvdBe

   Om nog enigzins geloofwaardigheid te behouden kiest de vvd nu bij voorbaat al een linkse koers ipv na de verkiezingen.
   vvd is nu dus gewoon een linkse partij, het verhogen van het minimumloon bv is een goed links standpunt, je moet de prikkel om te gaan werken zo laag mogelijk leggen, die werkende sukkels hoesten dat toch wel op.

  3. Jannes-46

   @vandaag. AMEN.

 3. Kretoloog

  Als je als grote partij nog groter wil worden, ontkom je er niet aan de scherpe randjes van je standpunten te verwijderen.

  En dan nog: iedereen ziet dat de marktwerking in de zorg heeft gefaald. En dat je met een minimumloon niet kunt rondkomen.

  Blij dat de VVD dat ook erkent. En aangeeft er wat aan te willen gaan doen.

  Maar de VVD mag dan het roer omgooien, dat betekent niet dat Rutte of een andere VVD-er mijn stem gaat krijgen. Daarvoor hebben hij en zijn partij de afgelopen jaren te vaak gelogen en te veel in de samenleving kapot gemaakt.

  1. vandaag

   QUOTE kretoloog , Blij dat de VVD dat ook erkent. En aangeeft er wat aan te willen gaan doen. END

   Kan je mij 1 partijpunt van de vvd belofte vertellen wat men ook heeft uitgevoerd melden ?
   500.000 gelukszoekers erbij
   akkoord met generaal pardon
   energietransitie
   meer macht naar de EU
   meer geld naar de EU
   stiksof affaire
   CO2 bull shit
   klimaatbelastingen
   marrakesh bij het kruisje getekend
   MH 17 nog steeds zoekende naar de onderste steen
   1000 euro is nog steeds niet binnen , pathologische leugenaars bij de VVD want geen van deze punten stonden in hun programma en wat er wel in stond is niet uitgevoerd

   Slechts 1 oplossing
   stem sociaal , stem PVV

  2. FreeThinker

   Met het minimumloon kun je prima rond komen. Maar als je rookt en drinkt maak je het je onnodig lastig voor je zelf. Prima dat mensen die keuze maken maar kom dan niet janken dat je moeilijk rond kunt komen.

  3. Jannes-46

   Kretoloog, de VVD is als een kameleon, en verandert bij elk handenklapje van Tita Tovenaar Rutte van kleur. Daarnaast is het de vaste gewoonte van de VVD om bij nakende verkiezingen allerlei stoere rechtse en/of “populistische” dingen te roepen om vervolgens weer keihard linksaf te slaan. De titel Vereniging Van Draaikonten zou deze partij beter passen.

 4. Ernest Stern

  Bij de VVD snappen ze het totale electoraat al een tijdje naar links beweegt. Als je blijft hangen in obsolete rechtse standpunten mis je de boot van de geschiedenis.

  Mensen die dat niet begrijpen kunnen terecht bij PVV of FvD.

  1. Tom Bombadil

   Ehm nee, vooral zijn mensen niet meer bezig met politiek…. Maar als je in discussie gaat zijn ze bijna altijd rechts, maar door de msm die je beter een links propoganda apparaat kan noemen weten ze vaak niet welke standpunten partijen hebben dus stemmen ze waar mensen in hun ongeving op stemmen of ze stemmen helemaal niet.

   1. Logica

    Uitstekend verwoord Tom. Ik sta er precies hetzelfde in.

    We zullen wel zien of slechts een kleine minderheid PVV en FVD stemt. Ernest zal met rechts deze partijen wel bedoelen.

    De PVV rechts? Zijlstra zei ooit eens terecht, voordat hij de 2e kamer voor de VVD moest verlaten: de PVV is misschien nog linkser dan de SP, alleen op het gebied van immigratie kun je ze rechts noemen.

    Nou vind ik dat erg overdreven maar het principe klopt wel. De SP heeft overigens ook weinig oog voor de begroting. Er zitten wel redelijke mensen met een idealisme. Het zijn geen hypocriete ratten zoals bij de PvdA, GL of D’66 die vooral in toekomstige baantjes geïnteresseerd zijn. Ik zie de laatste tijd veel van deze ex Kamerleden op tv in hun nieuwe goedbetaalde luizenbaan zoals bijvoorbeeld Pechtold en die man van het CDA wiens naam ik even kwijt ben. Maar ik zie er nog veel meer.

  2. gargamel

   Raad eens wie dit in 1936 zei; “Het is niet intelligent om je voor te stellen dat gemeenschappen van volkeren in zo’n klein huis als Europa zo lang verschillende rechtsstelsels en verschillende rechtsopvattingen kunnen handhaven.”

  3. RvdBe

   Het gros van de linksstemmers is helemaal niet links, die zijn politiek niet geïnteresseerd maar hobbelen slechts achter een clubje (extreem) linksen aan, daarbij gehersenspoeld door de msm.
   Rechtse mensen zijn over het algemeen politiek meer geïnteresseerd en maken daardoor bewuster keuzes, links is allergisch voor andere meningen.

   1. Loelap

    Klopt als een bus.

  4. henkie

   Nederland is in de afgelopen 10 jaar dankzij Rutte en consorten verpauperd. Import van laagopgeleiden allochtonen heeft het Nederlandse volk in samenstelling omgekat.

   Rutte laat nu zijn oorspronkelijke achterban de rekeningen betalen voor onder andere het opheffen van de natie der Nederlanden.

   Hij moet wel een ander soort stemvee aanboren.

 5. LifeBuddy

  ”Het Volk Schaaft de rafelranden van de vvd bij!” WAAR zijn die kinderen gebleven rutte met je arische sLinkse meekwijlers.
  Het Volk wacht op antwoord!!!
  h*tps://www.ad.nl/buitenland/10-000-gevluchte-kinderen-na-aankomst-in-europa-vermist~aa041476/

  1. EvertB

   Waarom verwacht u van Rutte antwoord op uw vraag?

 6. Toverkol

  VVD ……. Verraad Volk en Democratie….

  1. plakband

   👍👍👍👍👍

 7. B. Pascal

  Neo-marxisme!

  1. Ernest Stern

   Ja, politieke ideologieën hebben de neiging zich aan te passen aan de tijd, dat gold ook voor het neo-liberalisme.

   De VVD lijkt hier te kiezen voor een vorm van sociaal-liberalisme en daarmee schuift ze ideologisch richting D66.

   1. Kretoloog

    In 2004 stelde Rutte, samen met Melanie Schultz, al een fusie voor tussen VVD en D66. Misschien dan toch eindelijk een idee van hem dat wel uitgevoerd wordt?

 8. AidemediA

  vvd gooit roer radicaal om naar links. En wij moeten dat geloven? Ha ha ha. Onder leiding van vvd-er rutte is er jarenlang gelogen en bedrogen. En nu voor de verkiezingen draaien zij bij naar links. Wat een ongelooflijke grap. Deze club leugenaars blijven maar bezig, proberen, de boel naar hun hand te zetten. Op deze manier proberen ze de swing-stemmers voor hun partij te winnen. En na de verkiezingen moeten wij hun opportunistische voorstellen, zoals de rafelranden van het kapitalisme bijschaven, niet zo letterlijk nemen. Joepie hier begint het liegen alweer.

 9. ET007

  Hoeveel gaat het minimumloon omhoog om stijgende kosten (auto) te kunnen te betalen? Zal wel weer harder werken worden voor minder rechten, zodat gratis geld over blijft.

 10. Yoyo

  De Pinokkio’s doen maar.
  Mijn stem krijgen ze niet meer.

  Wat zal good old Hans Wiegel hiervan gruwen
  ,zeg!
  Het liberalisme in de uitverkoop, de politieke teloorgang bijna compleet.

 11. Cootje

  De VVD heeft onderleiding van Pinokkio Nederland ten grabbel gegooid aan Europa en vooral aan zuid Europa , en is en was haast niet te stoppen, maar daar kwam Corona die haarfijn de zwakheden in dat ondemocratische zooitje kan bloot leggen , met het meedoen van de euro werd meteen al een 10% bonus toegekend aan Duitsland en zo werden wij aandeelhouder in de eenwording van die beide Duitslanden , maar nog erger kregen de zuiderlijken oplichters de euro op aannames van hun begrotingen en door de banken gunstige cijfers gewoon de boel bedondert , maar ze krijgen nu een koekje van eigen deeg Corona doet goed zijn best in zuid Europa om de boel te slopen , het gunstiger daarvan is dat Corona duidelijk hun zwakheden bloot leggen , en als Corona het nog maanden volhoudt het faillissement van die oplichters een kwestie van tijd is , Rutte is onderdeel van de provincie Nederland en hij en zijn vrienden krijgen de rekening van zelf gepresteerd , Nederland een jaar of 5/6 in recessie maar zuid Europa kan de pot op . Stelen kan je niet Eeuwig volhouden

 12. Maurits Dekker

  De VVD schuift steeds verder op naar links.
  Hierdoor komt er steeds meer ruimte voor PVV en FvD.
  Ondernemers en vooral de boeren verlaten het zinkende schip.
  De trend is dat rechts steeds sterker wordt en wel in versneld tempo.

 13. Aborifa

  Links is de verkeerde richting. Het wordt een pot nat. Klimaatangst wordt aangepraat. De angstigen lopen achter de partijen aan die beloven het probleem op te lossen. Dat vergt grote offers. Maar het is vergeefse moeite.
  De natuur versla je ook niet. En als je gelooft:god fop je ook niet.
  Er is maar één oplossing en dat is minder mensen. Maar daar willen de gelovigen niet aan. Een tijdelijke oplossing zou rechts stemmen kunnen zijn.
  Maar Wilders is ook links. Baudet heeft een goed programma maar slaagt er door merkwaardig gedrag niet in zijn partij te laten groeien tot regeerbare proporties.

 14. JFU

  VVD is Groen links geworden…..al 10 jaar lang.

 15. M. Brandenburg

  Het enige wat de VVD heeft gedaan is na 30 jaar het masker laten vallen, uiteraard zijn er altijd mensen die zich baseren op woorden, maar wie zich baseren op daden roepen al 30 jaar dat de VVD hard naar links opschuift. Sterker nog er wordt niet voor niets geconstateerd, dat de VVD al minimaal tien jaar een keihard linksbeleid voert, men geeft het nu eindelijk pas eerlijk toe.

 16. saddy

  Zo schrijft de partij in het programma: ‘De macht van sommige private partijen is soms doorgeschoten’.

  Hebben we het dan over Soros, Rotschilds, Bilderberg, Gates, Schwab, Google, facebook, twitter, Bezos, Merkel?
  Of over het partijkartel?
  Of over de VN?
  Of over de EU?

 17. macsjang

  Als er ergens met de botte bijl rafelranden verwijderd moeten worden, is het wel bij de grootste minkukel van na de oorlog. Hij heeft NL in 10 jaar tijd vakkundig getransformeerd tot hoofdsponsor van de knoflooklanden. Bij de EU-zakkenvullers in Brussel en Straatsburg graaien ze over de rug van Henk en Ingrid ongebreideld er op los. Nog steeds. En passant verleent hij de armlastige oranjes een salarisverhoging van 5,2% en dat wicht van 18 een jaarsalaris van 1.8 miljoen. Oh ja, Willempie had het ook nog ergens met droge ogen over saamhorigheid. Een verhaaltje voor het slapen gaan, voorgelezen vanaf een autocue, samen met een apatisch ogende bijzit. Zum kotsen.

 18. Logica

  Rutte? Is dat niet de man die een week na invoering referenda afschafte en buitenlandse aandeelhouders geen dividendbelasting meer wilde laten betalen?

  Hij was al naar links opgeschoven. Heeft Marakeshpact getekend, zowel 1 als 2. Hij heeft miljarden aan toezeggingen gedaan aan Zuid Europa. Hij wil net als de PvdA (timmermans) , GL en vooral D’66 zo snel mogelijk naar 1 federale staat.

  Aangezien dat misschien gevoelsmatig iets te snel gast voor het VVD electoraat gaat hij hier wel voorzichtig mee om. Eerst 2x nee zeggen tegen de EU als ze geld nodig hebben. Zo wordt de illusie gewekt alsof er niets zal gebeuren wat Nederland financieel kan schaden. Dat voelt goed bij de VVD stemmer en als Rutte uiteindelijk wel ja zegt dan slikt dat toch wat makkelijker door de keel dan wanneer het in 1x naar binnen moet.

  Politici zijn illusionisten. Gesteund door allemaal deskundigen die precies kunnen zeggen hoe je het volk en de eigen achterban het best kunt bewerken.

 19. Wim Vreeswijk

  Prima overzicht hoe en waarom het fout gaat met de VVD. Vandaar ook dat FVD bij de laatste provinciale verkiezingen in 2018 de grootste werd omdat zij er met de VVD-veren/programmapunten vandoor gingen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.