CDA-clown Hugo de Jonge braakt nieuwe metaforentsunami uit om lockdown te duiden: ‘Remweg, gas geven, ingrijpen!’

Om de vijf weken durende lockdown waar Nederland vanaf vannacht in terechtkomt te duiden, heeft CDA-voorman Hugo de Jonge alvast weer een nieuwe lading metaforen uitgezocht om het coronavirus zogenaamd draaglijker te maken. Diepe zucht. En kreun. Maar vooral: ga weg, Hugo.

Er moet in Den Haag een tekstschrijver zetelen die denkt dat Nederland zich beter aan de coronamaatregelen gaat houden, als je de uitleg van het coronavirus maar verpakt in een paar rare metaforen – die uiteenlopen van tenenkrommend tot infantiel.

Satirekoningen Jeroen Woe en Niels van der Laan hebben die Jongiaanse neiging tot alles platslaan tot onnozele metaforen afgelopen weekend al briljant aangepakt in Even tot hier, maar Hugo de Jonge heeft de boodschap duidelijk niet meegekregen. Want hè: dat De Jonge is opgestapt als CDA-lijsttrekker wil niet zeggen dat hij ineens capabel is en als bij toverslag allemaal dingen kan. Nee, het is nog altijd #hugodejongekanniks. Nu alleen slechts als minister van coronazaken, in plaats van ook nog eens als lijsttrekker.

Dat bleek vanmiddag maar weer eens, toen de christendemocratische vicepremier weer eens lollig kwam doen naar de pers. Heel Nederland in zak en as vanwege een nieuwe lockdown, maar Hugo de Jonge schudt nog een paar van die genante stijlfiguren uit z’n clownschoenen. Ditmaal gaan ze over autorijden:

“De afgelopen weken werd de remweg van het virus steeds langer, we zagen het einde, maar nu lijkt het virus weer gas te geven. We moeten daarom stevig ingrijpen.”

Ik kan niet wachten tot het 19 januari is, en deze lockdown voorbij. En ik kan ook niet wachten tot het 17 maart is, en het ministerschap van De Jonge demissionair wordt en in blessuretijd raakt. En met mij heel Nederland, vermoed ik zo onderhand.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Nico Sibelijn

  “en het ministerschap van De Jonge demissionair wordt en in blessuretijd raakt. En met mij heel Nederland, vermoed ik zo onderhand.”

  Wat mij betreft is dat niet zo. Ik zie de Jonge als een bekwame bestuurder die zich een slag in de rondte werkt om Nederland door de corona-crisis te slepen.

  De man verdient groot respect.

 2. Linksbuster

  En de jonge..hoe staat het met het opschalen van de capaciteit in de ziekenhuizen, maw het repareren van 10 jaar wanbeleid van rutte en co?

  1. lucinde

   Van Forum / VVD hoeven ze zeker niets te verwachten dat zijn de privatiseer-partijen bij uitstek.

  2. RCS

   Minister De Jonge werkt hard maar slaat geen deuk in een pak boter. Was in het begin van de corona tijd vooral bezig met zichzelf op de kaart zetten. De slechtste Minister van Volksgezondheid ooit.

 3. Linksbuster

  En zo jojoën we van de ene lockdown naar de andere, na golf 3 komt golf 4 enz enz.

  1. Edjan

   En na golf zoveel komt corona 20 t/m 75 met weer allemaal ondergolven. Het Nederlandse volk heeft nog veel te veel praatjes.

 4. Telex

  ‘Remweg, gas geven, ingrijpen!’ , zat BEK HOUDEN er ook tussen?

  1. Edjan

   @ Telex. “Bek houden” kan nooit ver weg zijn …

 5. lucinde

  Dan kan ik Tim slechts een zeer eenvoudige vraag stellen;

  “Wie, welke partij, of welke coalitie is volgens jou wel in staat om het ik te keren”?

  Je moet op z’n minst een idee hebben lijkt me, anders kon de Jonge niet zoveel verkeerd doen in jouw ogen.

 6. Brenda Welsh

  Minister de Jonge verdient groot respect. Wanneer je zijn inspanningen afzet tegenover het clowneske optreden van Baudet, kan laatstgenoemde nog veel opsteken. De student, vlegel, Baudet gaat het maar om één ding, de camera! Wonderlijk hoor ik niets meer over Theo, Eva die met veel bravour werd gebracht. Zijn huidige secondant zal het ongetwijfeld ook nog een keer bezuren.

  1. corenona

   hugo de jonge en mark rutte zijn een goedkoop aftreksel van bassie en adriaan

   een economie naar de klote , miljoenen mensen opgehokt , ongekende werkenloosheid en dat alles door borrelpraat over een virus met een mortaliteit van 0,2%

   we zijn knettergek dat we dit accepteren

   1. Ertho Mobrust

    Het is een een strijd tussen economische gevolgen en gevolgen op gebied van gezondheid in het algemeen. Maar u geeft de voorkeur aan een dikke beurs boven een goede gezondheid. Ik hoor u niet over de ongemakken van de ex Corona lijders. Maar de zorgmedewerkers moeten maar tegen een stootje kunnen en zich uit de naad werken.
    Dat hoort erbij.

 7. jhak

  Die roeptoeter is een grote onbenul, totaal geen kennis van waarvoor hij is aangesteld.
  Opdonderen.

  1. Nico Sibelijn

   Wat deed hij verkeerd, jhak?

   1. corenona

    Wat denk jezelf strónt vlé®k ? moet een makkie zijn want je hoeft enkel terug te kijken naar de geschreven geschiedenis. Je defecte glazen bol kan dus in de kast blijven strónt vlé®k

    💩💩💩💩💩💩💩

 8. macsjang

  Heb even naar die geschiedenisleraar die het tot PM heeft geschopt, geluisterd. Wat een droeftoeter. De besmettingen vinden niet plaats in de huiselijke sfeer, maar in de Ikea’s, de Hornbachs, de Megastores en outlets. Hij was 10 jaar geleden al een minkukel, met grapjurk en piposchoentje nadien in z’n kielzog. Haal je miljarden maar terug uit de knoflooklanden en zeker ook uit Brussel en Straatsburg.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.