Column Jan Roos: Corona was pas het begin, er komt nog veel meer ellende aan ‒ de samenleving scheurt

Het waren geen fijne Kerstdagen, schrijft Jan Roos vandaag in zijn column. Iedereen had een onbehaaglijk gevoel bij de normaliter zo vreugdevolle feestdagen. Dat is ook logisch, schrijft de columnist, want de coronacrisis was pas het begin van onze misère: “Ik voel dat de samenleving begint te scheuren. Dat het verband eruit begint te raken en dat mensen boos worden. Er zit nog veel meer ellende aan te komen. Ik maak me zorgen.”

Kerst vloog voorbij. Natuurlijk hebben we gegeten. Natuurlijk hebben we gedronken. Natuurlijk kwamen we samen met vrienden. Maar er ontbrak iets. En dat was rust. Normaal met de feestdagen lijken dagen trager te verlopen dan normaal. Stroperig. Dat komt omdat iedereen ontspannen is en er zin in heeft. Mensen zijn vrij van het werk en school. Het is een tijd om bij elkaar te komen en heel langzaam de dagen aaneen te rijgen met eten en drinken, maar vooral gezelligheid. Nu ging het allemaal snel en onrustig. Omdat we allemaal gespannen zijn.

Ik gaf in eerste instantie corona en de de bijbehorende maatregelen de schuld. We kunnen het ook niet meer vieren zoals we willen. Je zou de politie aan de deur kunnen krijgen en enorme boetes ontvangen als je je niet aan de opgelegde spelregels houdt. Met familie vieren wordt moeilijk omdat daar vaak ouderen bij zitten waarvoor het virus gevaarlijker is da de rest.

Ik woon boven een winkel in een winkelstraat en als ik uit mijn raam kijk is het leeg. De gemeente heeft nog haar best gedaan door kerstverlichting op te hangen. Maar voor wie? Er loopt geen hond op de straat. De winkels zijn gesloten. Ik kan alleen al uit mijn raam twee bedrijven zien waar een ‘Te huur’-bord op het raam is geplakt; die zijn al omgevallen. Er zullen nog vele volgen. Ik zie maar een paar mensen buiten lopen. Schichtig met mondkapjes. Het is koud, nat en vooral leeg.

Maar er is meer. Meer dat de sfeer drukt. Niet alleen een pandemie: ook andere ellende ligt op de loer. En wellicht is het een persoonlijk gevoel en daarmee mijn probleem. Maar ik heb het gevoel dat er nog veel slechtere tijden aankomen. We zullen nog jaren de economische gevolgen voelen. Die pijn moet nog komen. Ik hoor al om me heen dat mkb’ers er klaar mee zijn. Kapot door de lockdowns. Gesloopt door de regels. En dan heb ik het niet alleen over de horeca, ook alle retail.

Mijn eigen vriendin heeft haar schoonheidssalon weer moeten sluiten en maakt zich ernstig zorgen of ze deze tweede sluiting zal kunnen overleven. Ze is niet de enige die ik heb zien huilen dat haar opgebouwde bedrijf als los zand door haar vingers glijdt. Niet door eigen falen, maar opgedrongen door de overheid. Ze krijgen een beetje hulp. Net genoeg om niet te sterven, maar niet genoeg om echt te kunnen overleven.

Juist die overheid geeft mij een extra onprettig gevoel. Hun dreigende taal en steeds maar roepen dat dit het nieuwe normaal is beangstigt mij. Want dit is niet normaal en dat zal het ook niet worden. We leven in het absolute abnormaal en ik zie een gretige overheid die daar gebruik van maakt.

Kijk maar eens naar het vuurwerkverbod. Waar slaat dat op? Wat heeft het met corona van doen? Niks. Maar een meerderheid van de Kamer wilde er al heel graag vanaf. Zo zullen meer dingen verdwijnen, en daarmee uiteindelijk onze manier van leven. Onze cultuur en tradities. We moeten zoveel inleveren, maar het is nooit genoeg.

Neem de mainstream media. Dagelijks vertellen ze wat goed en fout is. Ze verzwijgen wat ze niet uitkomt, en dikken aan wat bij hun agenda hoort. Het maakt mij bang. Zoveel zielen zitten als schapen voor hun krantje en journaal en denken dat dit neutraal en onafhankelijk nieuws is. Volgens mijn lieve moedertje is Mark Rutte een held, terwijl ze de VVD en Rutte niks vond. Ze stemde altijd links. En opeens vindt ze hem een ware leider waar we blij mee mogen zijn. Hoe is het mogelijk dat de VVD maar blijft stijgen in de peilingen? Nou, zo. Door propaganda.

Ons wordt verteld dat we niet mogen samenscholen. Maar als je gelovig bent mag dat wel. Ons wordt verteld dat je drukke plekken moet vermijden en niet mag reizen, terwijl er wekelijks minimaal 500 asielzoekers worden toegelaten. Ons wordt door de minister van Volksgezondheid opgroepen om zonder tegenspraak of kritische vragen een vaccin te nemen, omdat we ook niet weten wat er in frikadellen zou zitten, terwijl dezelfde man een spoor van falen heeft getrokken door deze crisis.

Al met al gaat het erom dat we vertrouwen moeten hebben in instanties waar ik helemaal geen vertrouwen in heb. Ik voel dat de samenleving begint te scheuren. Dat het verband eruit begint te raken en dat mensen boos worden. Er zit nog veel meer ellende aan te komen. Ik maak me zorgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. gargamel

  Ik geloof niet dat deze macht zal worden overwonnen door passief verzet. Als 2020 de eerste versnelling was, verwacht dan dat het in 2021 op zijn minst zal overschakelen naar de tweede versnelling op mondiaal niveau om dit neo-totalitarisme te implementeren.

 2. Edjan

  Zelfs als je niet in complotten gelooft of in nano-gedoe, krijg je het gevoel dat de overheid deze crisis wel erg aan het uitmelken is.
  Voor het volk minder democratie (noodwet) meer dwang en toezicht en voor de elite (bazen van internationale bedrijven en banken en de “grote” politici) meer macht en geld. We moeten maar hopen en geloven dat dat straks weer terug gedraaid wordt.

  Het wantrouwen naar de overheid neemt toe en dat is er de oorzaak van dat de vaccinatiebereidheid afneemt, niet de opleiding van verpleegsters.

  1. ManX

   “Zelfs als je niet in complotten gelooft of in nano-gedoe, krijg je het gevoel dat de overheid deze crisis wel erg aan het uitmelken is.”

   Eens.

  2. gargamel

   Voor hen is het “virus” een geschenk uit de hemel.

 3. JFU

  Jan Roos ziet het goed….niets zal weer worden zoals voor de corona ook niet als we allemaal die gif spuit hebben gehad. Dit is het begin van een enorme tsunami van ellende.
  2021 wordt in ieder geval een rampjaar voor de economie, onze vrijheid en veiligheid. Sterkte allemaal.

  1. Nico Sibelijn

   Ik sluit niet uit dat in 2021 ook nog de hemel naar beneden valt.

   1. Loelap

    Spuit 11.

   2. Oepsie

    En wij hopen, dat jij in ieder geval wel bent ‘ uit te sluiten in 2021’, als die hemel valt. Dom speklapje!

   3. Nostradamus

    Ga alles maar bagetaliseren als het niet in jouw politieke straatje past. Jij kan lekker van je pensioentje genieten en hoeft de deur niet meer uit.

   4. Seneca

    zou kunnen. ik hoop dan wel dat jij de eerste bent die door deze ‘vallende hemel’ geraakt wordt.

   5. Egbert van Zutphen

    “Ik sluit niet uit dat in 2021 ook nog de hemel naar beneden valt.”

    Ik sluit niet uit dat in 2021 de hemel bovenop Nico Sibelijn en zijn 85 valse namen valt.

    1. Loelap

     Ik denk eerder de hel.

 4. Rieks

  Er komt inderdaad nog veel meer ellende op ons af, ellende veroorzaakt door onze politici. In de eerste plaats natuurlijk de tweespalt, waarvan het einde nog lang niet in zicht is, veroorzaakt door de miljoenen nieuwkomers die zich steeds veeleisender en onverdraagzamer gaan opstellen. Dat kan niet goed gaan, het wordt een soort Balkan in het westen. een cultuurstrijd zou nog de meest milde vorm zijn maar te vrezen is voor ergers. Dan natuurlijk de klimaathysterie. Miljarden en miljarden worden over de balk gesmeten, voor wat? Aardgas was eens een zegen (en is het nog!) maar wordt door milieudwazen in de ban gedaan, op basis van zeer discutabele aannames. Hysterie: als het drie dagen warmer is dan 30 graden roepen de groene fanaten: we moeten handelen en wel direct, alle centrales dicht! En de groenen hebben de strijd gewonnen! Ook het CDA en de VVD lopen achter een kind aan (Thunberg) en eisen maatregelen. Gezond verstand is er niet meer, zelfs niet in de wetenschap.

  1. Loelap

   Zodra deze nieuwkomers een verblijfsvergunning hebben, gaan ze klagen hoe vreselijk slecht het Westen is en dat niets hier deugt.

  2. Nostradamus

   Op veel punten geef ik je gelijk maar er moet wel degelijk wat gedaan worden voor het klimaat. Al was het alleen maar om het leefklimaat van de dieren. Erkenning dat we al met (veel) te veel zijn op deze planeet is een eerste stap.

   1. Tepelkloofje

    “Erkenning dat we al met (veel) te veel zijn op deze planeet is een eerste stap.”

    EN dan komen we weer terecht bij die verplichte inenting.
    Soms denk ik wel eens dat deze verplichte inenting een test der testen is: voor iedereen die zich gedwee als een mak schaap in laat enten, is het beter dat zij zich niet meer voort kunnen planten.
    Cru gedacht, ik weet het. Maar de felheid waarmee dit vaccin opgedrongen wordt (en niet alleen in Nederland, maar wereldwijd!) geeft te denken.
    Het zijn interessante tijden, en dat zijn het.

  3. Telex

   Bravo helemaal mee eens

 5. Linksbuster

  Quote…
  Volgens mijn lieve moedertje is Mark Rutte een held, terwijl ze de VVD en Rutte niks vond. Ze stemde altijd links. En opeens vindt ze hem een ware leider waar we blij mee mogen zijn….en……
  Zoveel zielen zitten als schapen voor hun krantje en journaal en denken dat dit neutraal en onafhankelijk nieuws is…..
  Prima analyse Jan, op DDS zitten er ook een paar diep in ruttes achterwerk.
  Goedgelovige oudere mensen die achter de “fuhrer” aanlopen kun je het bijna niet kwalijk nemen, de msm missen de wil om kritisch de zijn.
  Ben wel nieuwsgierig wat er zo besproken wordt in het gezinnetje olongren en van den brekel…de linkse politiek en de msm in één bed.
  .

 6. maraton

  En Jan is natuurlijk altijd bereid nog wat zout in die scheur te strooien.
  Al die verwende pubers die hun speeltjes (vuurwerk,party etc) afgenomen zien verplichten om een dag mee te lopen op de IC’s.
  Hopelijk maakt dat een eind aan hun bizar gejammer.
  Overigens hoop ik dat de brandweeer dat tuig in Veen o.a. in het vervolg van de straat spuit.

 7. Meriadoc Brandebok

  Vorig jaar waren Jan Roos en hun gehele rel-wappieclub bereid het kerstdiner en de vrijheden op te offeren aan rellende boeren die met hun vrachtwagens distributiecentra blokkeerden en het wegenverkeer platlegden. Men was bereid tot lege winkels en een lege kerst. Ook kan ik me goed herinneren dat men om gewapende revoluties riep.

  Nu er maatregelen zijn ingevoerd om de overbelasting van de IC’s te voorkomen, zijn de relwappies inens niet meer zo bereid de kerst op te offeren.

  De hypocrisie druipt er weer van af. Hoewel de spanning die Roos heeft ervaren ongetwijfeld in diens eigen psyche zit.

  “Kijk maar eens naar het vuurwerkverbod. Waar slaat dat op? Wat heeft het met corona van doen? Niks.”

  Ga eens een beetje diep nadenken en wellicht kom je op het antwoord. Alhoewel ik daar een hard hoofd in heb.

  Maar Jan Roos VOORSPELDE DAT TRUMP DE VERKIEZINGEN MET TWEE VINGERS IN ZIJN NEUS ZOU WINNEN.

  1. Nostradamus

   Dat deed Trump ook maar de democraten hebben, (wellicht) met steun van China fraude gepleegd in de swing states.

  2. ManX

   Het valt nog mee dat WOII-wappie Brandebok er geen Godwin-wappie tegenaan gooide: dan was zijn wappie-reactie helemaal te wappie geweest.

   1. Meriadoc Brandebok

    De red flags die tegenwoordig overal opduiken (agressief gedrag, aanbidding van een specifiele leider, complottheorieën) moeten we benoemen waar dat kan.

    1. ManX

     Het is maar de vraag hoe Meriadoc (die zelf zijn Führer/leider Rutte kritiekloos aanbidt) beoordeelt wat wel en geen complottheorieën zijn. Hij is namelijk sterk geneigd ALLES wat afwijkt van zijn kleinburgerlijke overheidsmening, te betitelen als wappievoer.

     Op echt objectieve en realistische beoordelingen hebben we Brandebok nog nooit kunnen betrappen.

     1. Meriadoc Brandebok

      Complottheorieën zijn in wezen ongegronde en op niets gebaseerde leugenverhalen, waarbij in de regel een bepaald persoon of groep wordt aangewezen als de boosdoener. In de tijd van de Nazi’s waren dat de Joden en de communisten; nu is het Soros, Gates, de VN, Joris Demmink, de farmaceutische industrie of de overheid, en soms allemaal tegelijkertijd.

      Complottheorieën vieren hun hoogtij in tijden van crisis, bijvoorbeeld tijdens en na de aanslag op 9/11, toen de Amerikaanse inlichtingendiensten ervan werden beschuldigd de hand te hebben gehad in de aanslagen.

     2. ManX

      Brandebok geeft zijn criteria weer voor het onderscheiden van complottheorieen en bevestigt daarmee -onbedoeld- precies wat ik zeg. Hij is niet in staat om zelf te beoordelen of iets een complottheorie is of niet – voor die beoordeling leunt hij volledig op de MSM, die vaak zelf complottheorieen de wereld in helpen of juist bewezen complotten ontkrachten en debunken zonder daarvoor bewijzen aan te voeren.

      Zijn laatste voorbeeld over 9/11 laat dat duidelijk zien: er zijn talloze artikelen en documentaires verschenen, boeken over geschreven en wetenschappers en experts geraadpleegd die allen met feiten en argumenten staven dat het een inside-job was.

      Maar Brandebok twijfelt er niet aan dat dit een complottheorie is. Het tekent de rigiditeit van zijn zwaar autistische karakterstructuur.

     3. Meriadoc Brandebok

      Nee, Manx, ik leun daarbij niet op de “MSM”. Ik leun op een forse dosis gezond verstand en het vermogen feit van fictie te kunnen onderscheiden. Dat laatste is iets dat bij complottheoristen ten enenmale ontbreekt.

      Maar complottheoristen hebben wel een gelikte manier van presenteren (juist, met filmpjes en documentaires). Ze kunnen complete ***koek presenteren alsof het de waarheid is. In werkelijkheid is het dus allemaal onzin en staat het mijlenver bij de realiteit vandaan.

 8. Yoyo

  Jan weet een goede snaar te raken.
  Waar gaan we in godsnaam naar toe?
  Ik hoop er maar het beste van.
  Makkelijk jaar zal het niet worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.