DENK’er Tunahan Kuzu snapt niet dat vaccinbouwers geen filantropische clubs zijn: ‘Lekker cashen voor Big Farma!’

Ze snappen er bij DENK weer eens helemaal niets van. De anti-discriminatiebeweging is soms net een verkapte communistische partij, die denkt dat altijd alles maar gratis kan en moet. Zoals vandaag Kuzu weer, die mekkert over de prijzen van de coronavaccins.

Gisteren werd in België een blunder van jewelste gemaakt: staatssecretaris Eva De Bleeker gooide zomaar de prijzen van iedere coronavaccin per dosis in een overzichtelijk tabelletje op Twitter. Nogal een gedoe, want de EU had juist met vaccinproducenten bedongen dat die geheim moesten blijven. Mevrouw De Bleeker heeft een groot politiek probleem bij onze zuiderburen, maar de één zijn dood is de ander zijn brood. En dus trok het Nederlandse DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu een placemat uit het Tweede Kamerrestaurant om eens even te gaan rekenen op basis van de geopenbaarde Belgische prijzen.

Kuzu rekende uit dat we voor de 11,7 miljoen AstraZeneca-doses die volgend komen maar €20 miljoen hoeven te betalen. Maar de Pfizer-vaccins die 8 januari (grmbl) komen, kosten wel €100,8 miljoen. De rest zit daar tussenin, maar veel dichter tegen de prijzen van Pfizer. In totaal kosten de 57,9 miljoen vaccindoses de Nederlandse belastingbetaler €465 miljoen, net geen half miljard euro dus. Dat vond Kuzu maar veel geld, schreef hij op zijn Facebookpagina:

“Een rekensommetje voor Nederland op basis van de openbaar gemaakte prijzen in België. 465 miljoen 341 duizend euro 🧐. Alleen voor Nederland dus. Dat is lekker cashen voor de #BigFarma”

De fijnproever zal meteen opmerken: wat een gratuite ophef! De makers van dit vaccin zijn toch geen liefdadigheidsinstellingen? Dit zijn gewoon grote bedrijven, die bovendien onder een grote lading overheidsveiligheidswaarborgen hun chemische substanties hebben gebrouwen om ons van een pandemie af te helpen.

En ik kan u verzekeren: dat half miljard is een koopje, als je het afzet tegen de economische schade die Nederland nog verder oploopt als deze pandemie maar voortduurt.

Laat Kuzu dus maar gewoon weer de Tweede Kamer-placemats gebruiken om z’n kopje soep en een warm broodje boven te nuttigen. Laat het maken van rekensommen maar over aan mensen die géén verkapte marxisten of antivaxxers-light zijn. Die half miljard voor deze hemel-en-aarde-bewegende vaccinontwikkeling lijkt *mij* namelijk dubbel en dwars verdiend.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. unlocked

  Ik heb helemaal niets met de extremisten van denk maar hier hebben ze een puntje.

  1 euro 80 cent of 18 euro voor 1 vaccin !

  De farmacie slaat zijn slag en bill gates vult zijn zakken. Walgelijk volk

  1. Gerda2

   Ab Osterhaus heeft er onlangs flink aan verdiend, 5.6 miljoen.

   1. unlocked

    klopt , zijn maatje ook , ietsje minder maar toch

    sommige mensen hebben er alle baat bij corona en de angst verhalen in de lucht te houden

 2. Lefty

  Eindelijk komen mensen erachter dat de wereld geregeerd wordt door multinationals.
  Maar gaat u gerust allemaal naar de stembus.

  1. unlocked

   goed advies , stem sociaal , stem PVV .

   Gooi het partijkartel eruit en begin met een schone lei zodat je niet gegijzeld bent door het ambtenarren legioen

 3. Piet Klein

  Het is niet verkeerd om kritisch te zijn op de kosten. De farmaceutische industrie heeft bewezen geld te willen maken waarbij het argument wordt gehanteerd dat ze veel ontwikkelingskosten hebben voor nieuwe medicijnen. Daar mogen best vragen over gesteld worden want bijvoorbeeld het idee achter het vaccin van Pfizer komt uit een Berlijns onderzoeksinstituut. Het probleem met medicatie die het verschil maakt tussen leven en dood is dat de patiënt geen keuze heeft en daardoor deze patiënt en in onze collectiviteit om de kosten te dragen wij allen of de prijs moeten betalen of iemand dood moeten laten ingaan. Dat is een onmogelijke keuze. De farmaceutische industrie is niet open te over kosten en tevens vanuit hun winstoogmerk ze zich bewust te zijn van de onmogelijke positie van de patient. Winst maximalisatie en het in productie nemen van slimme ideeen die vaak uit onderzoeksinstituten komen lijkt een moeizaam huwelijk. Er kunnen best vraagtekens gesteld worden over de regels waarbinnen de farmaceutisch industrie kan werken.

  We zien dat deels terug in de race om een vaccin operationeel te maken. Tevens is de vaag hoe zinvol het vaccin is en hoe risicovol het vaccin is. Het Pfizer vaccin is een nieuwe geavanceerde techniek, een hoogstandje in de mogelijkheden om binnen de complexe werking van de cel iets voor elkaar te krijgen. Het vaccin is geavanceerd maar ook nieuw en het toepassen op grote schaal na een versneld testtraject roept wel vragen op. We kennen de introductie van medicijnen en aanpak die minder gelukkige waren, softenon, de mexicaanse griep en de falende aanpak bij de Q-koorts. Helaas leren ervaringen en de zeer ondermaatse aanpak van de overheid in de coronacrisis dat je het overheid niet moet verwachten. De zeer slechte voorbereidingen, de foute aanpak bij de start, het niet beschermen van kwetsbare groepen, onvoldoende testmiddelen, mislukt APP enz.

  Als individu moet je je gaan afvragen welk risico groter is, het risico van de corona versus het risico van de geavanceerde maar nieuwe techniek van het vaccin. Pfizer adviseert bijvoorbeeld om tot 3 maanden na toepassing van het vaccin niet zwanger te worden. Als je kijkt naar de sterftekans over de leeftijdsgroepen dan blijken veel personen de corona te overleven en met name deze mensen zullen zich afvragen welk risico het grootst is. De overheid probeert met promo’s de vaccinatiebereidheid te vergroten waarbij gezaghebbende mensen zich bijvoorbeeld laten vaccineren. Te veel selling werkt echter contraproductie. Goede wijn behoeft geen krans.

  Twee storende factoren maken de individuele keuze lastig dat is de overheid die zeer matig presteert in deze crisis en de farmaceutische industrie die mogelijk last hebben van euro-tekens in hun ogen hebben.

  1. Nostradamus

   Eén van de reden dat Trump optrad TEGEN Big Pharma. Maar Trump wordt door het establishment uitgeschakeld en we kunnen alleen weerloos toezien hoe dat gebeurd. Vele opinimakers staan op de loonlijst van de Big Pharma.

 4. ReJa

  Engelbart kan natuurlijk niet anders dan zo reageren want was hij het niet die een tijdje geleden vond dat Gates de filantroop de Nobelprijs moest krijgen? En nu blijkt die filantroop, DE MESSIAS die Engelbart door zijn roze bril zag, niets minder dan een ordinaire geldgraaier te zijn.

 5. driewerf

  mooi kladje ook lol

 6. driewerf

  Ga je ook nog wat plaatsen of was dit het ???? pffffff

 7. Nostradamus

  De farmaceuten zouden in eerste instantie het vaccin tegen kostprijs leveren. Ik geloof noooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooit dat dit de kostprijs van het vaccin is.

  Ik geloof ook niet in de goede bedoelingen van de Big Farma.

  1. unlocked

   ach de goedkoopste 1 euro 80 cent , de duurste 18 euro , wie komt het even uitleggen

   1. Pauline Kummer

    Dat is met vitamine preparaten ook zo. In Duitsland is paracetamol ook veel duurder dan in Nederland.

    1. unlocked

     leuk die constatering maar ,
     1 hij is krom want ik heb het over prijsverschillen binnen Nederland
     2. jij kan vast even uitleggen hoe de prijsverschillen kunnen in 1 eu
     3. sinds wanneer is paracetamol een vitamine preparaat

     Wederom een onzin reactie van de komkommer

  2. Shadow1100

   Je hebt gezonde, zieke en dode mensen. Aan de 1e en de 3e groep kan de Big Pharma (BP) niets verdienen. Hun maatje, de voedselindustrie, maakt de 1e groep ziek, o.a. door alle voor onze gezondheid schadelijke toevoegingen in ons door hun (voor)bereide voedsel (blikjes, zakjes, potjes en pakjes) te (ver)stoppen. Veel suikers, zouten en vetten. Daardoor komen die in groep 2.
   Onderzoeken naar de veiligheid van voedseladditieven worden meestal uitgevoerd door wetenschappers die betaald worden door de voedselindustrie.
   Groep 2 mensen moet je vooral niet beter maken want dan verdient BP er niet meer aan. Ook moet je ze niet dood laten gaan. Nee, houd ze wel ziek èn vooral aan de medicijnen, zoals bijvoorbeeld statines tegen een te hoog cholesterol (bewezen leugen).
   Statines zijn effectief door te voorkomen dat de lever cholesterol aanmaakt. Als gevolg hiervan geeft je lever suiker af in je bloedbaan, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. “Hé,” zegt uw dokter: ”en u heeft ook suikerziekte”. Weer een medicijn, insuline, er bij. Enne…. uw bloeddruk is (hierdoor!) ook wat aan de hoge kant. Ook daar hebben we een pilletje voor. Ik zal u ook maar direct een maagzuurremmer voorschrijven en een laxeermiddel voor het geval dat……Kassa!
   Vergeet niet dat vele mensen in de gezondheidszorg regelmatig worden “bijgeschoold” door de Farmaceutische Industrie. En dat zijn niet de vervelendste cursussen (weekenden). Allerlei leuke uitstapjes, etentjes, cadeautjes etc.
   De voedselindustrie maakt ons ziek en de Big Pharma maakt ons NIET beter…….

   Voorbeeld 1:
    In Nederland slikken zo’n 4 miljoen mensen bloeddrukverlagers. Een veelgebruikte bloedverdunner veroorzaakt hartfalen. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Het medicijn nifedipine wordt geassocieerd met een hoog risico op een plotselinge hartstilstand, zo laat de European Society of Cardiology weten.
   Voorbeeld 2:
   Bijna twee miljoen Nederlanders slikken statines die het cholesterol verlagen. Uit een nieuwe studie is gebleken dat mensen die de pillen slechts drie maanden innemen, al kans hebben om diabetes en huidinfecties te krijgen. Analyse van de wetenschappelijke literatuur laat zien dat statines het risico op spierproblemen, cognitieve problemen, kanker, beroertes, schade aan het zenuwstelsel, gedragsstoornissen, hartproblemen, Parkinson, auto-immuunziekte en slaapproblemen vergroten.
   Voorbeeld 3:
   Nederlandse apothekers verstrekten in 2016 aan 3,1 miljoen mensen maagzuurremmers. De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagdarmklachten, zoals misselijkheid, overgeven, buikpijn en diarree. Ook hoofdpijn komt voor.
   De klassieke handelswijze van Big Pharma: Signaleer een ‘probleem’. Zet een campagne op om mensen bang te maken. Kom met een ‘oplossing’ (medicijn/vaccin) die mensen juist zieker maakt en verdien hier ook weer aan.
   Door de overheid gefaciliteerde medicijnen eisen maar liefst 700.000 doden per jaar. Het ironische is dat diezelfde overheid het publiek wijs maakt dat het ons beschermt, door iedereen die alternatieven medicijnen aanbiedt te demoniseren en af te doen als kwakzalvers. 

 8. Augustus

  Ga maar eens na wie in de eerste en tweede kamer aandelen hebben in Pfizer en Moderna. 😉

  1. unlocked

   of banden in de (schoon) familie toch ? zoals onze betrouwbare hugo !
   maar goed , velen zijn goed gehersen-spoelt met de versreide angsten van een killer virus met een mortaliteit van 0,01% voor gezonde mensen

  2. Bjornernst

   Of in het omt

 9. polleke67

  Er is een verschil tussen een eerlijke boterham verdienen en pure oplichting.

 10. Yoyo

  Als ik een artikel zie over Denk, sla ik even over.

 11. Jopie

  Kuzu begint waarachtig op ’n Nederlander te lijken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.