Italië verkwist de EU-coronafonds miljarden: 17 naar gendergelijkheid, 75 naar klimaat… slechts 9 naar gezondheid

De miljarden die Italië krijgt uit het coronafonds, omdat het land zo zwaargetroffen is door COVID-19, worden besteed op een manier die slechts mondjesmaat te maken heeft met gezondheidszorg. Sterker nog: de gezondheidszorg in het land krijgt slechts €9 miljard erbij. Het leeuwendeel gaat naar digitalisering, klimaatverandering en infrastructuur.

Het EU-herstelfonds gaat €196 miljard uitkeren aan Italië, om het land weer op de rit te krijgen na de mokerslag die de coronacrisis is geweest voor het land. Ondanks dat Nederland even hard getroffen is, krijgt ons land een veel lagere toelage uit het fonds. Sterker nog: ons land moet door die scheve verhouding flink meebetalen aan de Italiaanse miljardenuitkering.

Dat zal zeker voor nogal wat verbaasde blikken zorgen, want de manier waarop Italië de uitgaven vormgeeft is nogal… opmerkelijk. Wie beziet hoe Rome de uit Europa afkomstige miljarden spendeert, zal zich afvragen: wat heeft dit in vredesnaam allemaal nog met corona te maken? Kijk zelf eens even naar deze lijst (bron: la Repubblica):

Ecologische transitie, €74,3 miljard
Digitalisering, €48,7 miljard
Infrastructuur, €27,7 miljard
Onderwijs, €19,2 miljard
Gendergelijkheid, €17,1 miljard

En helemaal onderaan de lijst bungelt:

Gezondheidszorg, €9 miljard

De enige Nederlandse politieke partij die er tot dusverre op gereageerd heeft is Forum voor Democratie. Via Twitter laat de beweging van Baudet doorschemeren de wenkbrauwen op te trekken over de opmerkelijke verdeelsleutel die de Italiaanse regering toepast. De partij zal vermoedelijk echter niet in staat zijn een vuist te maken tegen de miljardenbestedingen: de gehele fractie in het Europese Parlement is vorige week immers uit FVD gestapt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Appelstroop

  Mooi moment om te scoren met je handrem Rutte.

  1. RvdBe

   Als rubberen Rutte aan zijn rubberen handrem trekt gaat in het beste geval het geld naar het Italiaanse greandealfonds zodat wij hun windmolens ed betalen, hoe je het ook wendt of keert dat geld gaat sowieso naar Italië.

 2. Nostradamus

  Nexit please! ASAP!!!

 3. Cootje

  De green deal van Italië komt onderanderen ook op Nederlands bordje. Gelukkig gaat Corona toch nog zout in de Italiaanse wonden strooien want hij geef zich niet gewonnen in Italië niet en bij ons niet . Dat hele zuid Europa gaat failliet en het is toch wachten dat de financiële instellingen de stekker uit Italië trekken dan is de andere zuid Europese ook aan de beurt de ECB kan dan geen monopolie geld meer bijdrukken en het ondemocratische zooitje valt om . Hier 5/6 jaar armoede / krijgen we nu ook / maar zuid Europa komt er niet meer boven op . Dan straft Corona op de pof leven en het stelen van andermans geld

 4. Cootje

  In de laatste 13 heeft Nederland 160 miljard euro aan garantstellingen afgeven aan het Brusselse gedrocht om bij zuid Europese te korten bij te springen , de ECB heeft de euro gemaakt tot monopolie geld , waar u spaargeld en pensioen last van hebben . En het zit in de genen bij de middellandse zee bevolking om zelf weinig belasting te betalen ,aan veel corruptie Is onderhevig en om hun hand op te houden , en met 10 jaar Pinokkio die leiding geeft aan een top narcotica staat en een bananen republiek is het enige echte geld wat nog verdiend wordt weggeven

  1. Logica

   Ja Cootje, dan hoor ik op Nieuwsuur dat het overgrote deel van de Nederlanders tevreden is over Rutte. We zijn verloren.

 5. Heras

  Dit wisten we toch al;Italie is corrupt. Dat blijkt al jaren. Ze hebben nooit belasting betaald en alle geld trasacties is door zwartgeld. Iedereen in de EUis corrupt. Als nederland bankroet is, wie gaat het dan betalen?

  1. Linksbuster

   Quote…. Als nederland bankroet is, wie gaat het dan betalen?……..end.
   De middenklasse van de bevolking, zoals bij alle kadootjes van de linkse politiek…dat moge toch duidelijk zijn

  2. macsjang

   Goed gedaan Prutte. Zo sta je nu eenmaal te boek. Zo weinig mogelijk voor eigen volk, des te meer voor de knoflooklanden. Onnozelheid voert de boventoon. Zwamnek heeft het over coronavermoeidheid. Mag hopen dat 17 maart NL zich uitspreekt over Ruttevermoeidheid.

 6. John2003

  Moderne vorm van volksverlakkerij naar de “rijke” landen toe . Meer en meer zie je dat individuele landen lak hebben aan EU regels : Hongarije mbt immigratie , Polen mbt de “rechtsstaat” en dit staaltje van Italië mag er ook wezen.
  En in Nederland moet de lage inkomens 8/10 jaar wachten omdat er geen sociale huurwoningen zijn.
  En dan te bedenken dat Italië de op twee na grootste goudvoorrad ter wereld bezit : https://www.businessinsider.nl/goud-voorraden-landen-waarde-2019/

  1. Logica

   Na het mooie interview van Linda de Mol met Rutte mogen we er vanuit gaan dat hij weer wat zieltjes gewonnen heeft. We weten nu dat hij een vriendin heeft, geloof ik want heb het zelf niet gezien, en dat hij geen appartement heeft gekocht of zo. Hij kwam heel lief over en dus geeft dat weer velen een fijn gevoel.

   Fantastisch allemaal. Nu moeten we er maar vanuit gaan dat er de komende 4 jaar nog meer geld richting Zuid Europa gaat. Is Albanië al lid? Hebben we nog een potje over? Misschien wat geld uit de pensioenpotten afromen? Oh nee, niet nodig want we zijn zo ontzettend rijk. Pfff

 7. Toverkol

  En… welke partij heeft de meeste zetels ?? Juist de VVD, zijn al die mensen nou zo dom ???
  Als dit klaar is zullen nederlanders de komende 100 jaar in een krater die stinkt naar rotte eieren leven…. omdat de rubberen Rutte niet EEN keer in zijn leven iets met een rechte rug kon doen. DE SLAPJANUS ! VOLKS- EN LANDVERRADER !

 8. corenona

  met dank aan oprutte en co.

  stem sociaal , stem PVV , NEXIT nu

 9. saddy

  Nrs 1, 3 en 5 gaan naar de grote jongens natuurlijk.

  De helft van de EU-brusselaars heeft banden metNGO’s. dat betaalt zich flink uit blijkt maar weer.

 10. GewoonMens

  Het Coronaherstelfonds is bedoeld om de economie een boost te geven na de crisis. Daarom heet het een HERSTEL fonds. De beste manier van de economie herstellen is stratrgisch investeren in de toekomst zodat de economie er sterker uitkomt. Klimaat, digitalisering, genderneutraalheid en infrastructuur zijn perfecte voorbeelden van slimme investeringen.
  Wat Italië doet is precies de bedoeling van het herstelfonds en zal de Italiaanse economie flink ten goede komen na de crisis.

 11. Pieter48

  Welke kamerleden reageren op dit bericht dat we weer miljarden gestort hebben in een bodemloze put.In dit land word er al jaren op alles wat belangrijk is voor de gewone man.Ik geloof niet dat er in de tweede kamer veel vragen gesteld zullen worden. Of we nu miljarden in de bodem loze put in Brussel storten of in die van zuid Europa. Het geeft ons wel een idee hoe gemakkelijk er met ons belastinggeld word omgesprongen. Dat heb je met politici die altijd na eerst wat tegen gestribbeld te hebben toch buigen voor de chantage van uit Brussel.Ben benieuwd hoelang het duurt voordat zuid Europa ook aan onze pensioenen zal gaan trekken. Pensioen zijn in zuid Europa minder als hier.

 12. Lucky Luke

  Iedere Nederlander wist dit al, maar de vrienjespolitiek van de zuidelijke staten, aangevoerd door Frankkrijk (ook zo’n corrupt land) gaf de doorslag en Rutte zwichtte, uit angst dat hij geen mooi EU baantje zou krijgen

 13. rexm

  Er komt zeker 75 miljard in handen van de maffia.
  Rutte moet uitkijken, anders kan hij straks naast Wilders in de auto naar zijn wisselkantoor gaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.