Laat me niet lachen: democratieverzwelgend Brussel lanceert “Actieplan” om democratie in lidstaten te redden

Ze hebben binnen het humoristische gezelschap genaamd de Europese Unie weer eens een goede grap verzonnen: terwijl de beleidsmakers zelf nauwelijks aan democratische controle zijn onderworpen, gaan ze nu wel de barricaden op om de democratie voor de ondergang te behoeden. Wie het plan nog serieus neemt, mag het zeggen.

EU en democratie zijn van oudsher een lastig huwelijk. De honderden europarlementariërs uit 27 lidstaten hebben nauwelijks inspraakrecht en hoeven maar voor heel weinig voorstellen daadwerkelijk hun goedkeuring te verlenen: de rest kan de Europese Commissie er gewoon doordrammen. Verder functioneert het EP vooral als kooi vol juichaapjes, die heftig feestviert als er weer eens nationale bevoegdheden worden ingeperkt.

Dat is dus de Europese Unie. En voor dat u verward bent over zoveel schizofrenie, bevestig ik het alvast maar: ja, dat is inderdaad de hele zelfde EU die nu ook de democratie in lidstaten komt verstevigen met een heus actieplan. Lol, echt ja:

“Het moet gedaan zijn met de manipulatie van Europese debatten over politiek of coronabestrijding. Daarom komt de Europese Commissie met een heus Actieplan voor Democratie. Een rem op de verspreiding van desinformatie op internet en versteviging van het pluriforme medialandschap zijn de belangrijke pijlers onder het plan. Net als het verbeteren van de ‘mediawijsheid’ van de burger.

‘Democratie is geen vanzelfsprekendheid’, zei Vera Jourova, Eurocommissaris voor waarden en transparantie, donderdagmiddag bij de presentatie van het actieplan. ‘Ons plan richt zich op het beschermen en promoten van de participatie door burgers. We moeten hen in staat stellen hun eigen keuzes te maken, zonder manipulatie.’”

Maar goed, we houden ons lachen wel even in en zullen het plan op de merites beoordelen. Gaan we dan: uiteraard gaat het redden van de democratie via het bestrijden van desinformatie. Op zich niet zo’n heel vreemde invalshoek, maar niet eentje die bijster vrolijk stemt als je bedenkt dat via de anti-nepnieuwskanalen van de EU eerder ook al Nederlandse media volledig onterecht zijn aangepakt.

Er is dus een gerede kans dat een poging de democratie te redden ontaardt in een inperking van de persvrijheid. Is dat wat we willen met z’n allen, dat de EU even komt bepalen wat we allemaal wel en niet mogen publiceren? Lijkt me niet, nee. Maar onder het mom van manipulatie uitbannen is er straks wel een kans dat ons dit door die op en top democratische Europese Commissie (kuch) ongevraagd op het bordje wordt geslingerd.

Eet smakelijk, hè?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Maurits Dekker

  De Europese Economische Gemeenschap (EEG) deed ontzettend veel goed werk.
  Maar toen de EEG werd vervangen door de EU begon de ellende.
  In de loop van de jaren begon de EU erg te lijken op ‘regering’ van de USSR, het mensenrechten verkrachtende en onderdrukkende orgaan in oost-Europa waar Victor Orban nog steeds nachtmerries van heeft. Nu maakt hij hetzelfde mee in de EU.
  De EU heeft veel ellende teweeg gebracht en als dit ondemocratische onderdrukkende instituut niet wordt gestopt zal de ellende zodanig onbeheersbaar worden dat het vanzelf uit elkaar valt.

 2. Blondie

  Er is maar een oplossing NEXIT.

 3. Neko-

  “We moeten hen in staat stellen hun eigen keuzes te maken, zonder manipulatie.”

  Hmm… Hadden wij die grondwet niet democratisch gekozen weggestemd, om ‘m twee jaar later alsnog door de strot geduwd te krijgen?

  Brussel wil graag dat je als burger keuzes maakt… zolang die keuzes maar in het Brusselse straatje passen. Maar als je een keus maakt die ze niet bevalt (zonder manipulatie uiteraard) dan behouden zij zich het recht voor jouw keus te negeren.

  1. Yoyo

   Exact, Neko.

 4. Edjan

  Duidelijk. De eu, gesteund door de applausmachine europees parlement, cq de opperste sovjet, wil Polen en Hongarije knevelen omdat zij het vertikken hun bevolking te vervangen door mohammedanen en verder willen ze alt-rechts aan meer censuur onderwerpen.
  Het woord democratie is een woord van vroeger, een nepwoord waarvan de betekenis verloren is gegaan in corruptie.

 5. vandaag

  Macht overhevelen naar de regenten in Brussel wordt vertaald als redden van de democratie !

  stem sociaal , stem PVV

  1. Linksbuster

   Idd @ vandaag…wat een giller!

 6. Gerda2

  Tim in bovenstaand artikel: Er is dus een gerede kans dat een poging de democratie te redden ontaardt in een inperking van de persvrijheid.

  Wat maken ze zich druk om de democratie of wat er van over is.
  Natuurlijk willen ze de persvrijheid aanpakken net als in ons eigen land, waar alternatieve pers en andere alternatieve media het werk moeilijk wordt gemaakt.
  Neuzen allemaal dezelfde kant uit in de nieuwe ” democratie”, waarin we eenzijdig gevormd zullen worden.
  Als ik zie hoe het in NL toegaat, verwacht ik van de EU nog minder.

  1. Gerda2

   Neuzen allemaal dezelfde kant uit (op)

  2. Jack Flash

   “Als ik zie hoe het in NL toegaat, verwacht ik van de EU nog minder”
   Omdat het daar juist vandaan komt Gerda, dankzij Rutte.

   1. Gerda2

    Klopt jack, het Europees Parlement ( EU) is en blijft een gedrocht.

 7. Fascal

  De EU heeft helegaar niets te maken met democratie.

  1. Jack Flash

   Wie ooit “overmoed en onverstand” van Frits Bolkenstein heeft gelezen snapt dondersgoed dat de EU vooraf tot een ongeleid projectiel veroordeeld was & is.
   En het zal nooit wat worden.
   En al zeker niet democratisch.

 8. Cootje

  De heren roeren zich ze krijgen gevoelens in hun kruisen , want Orban en de Polen zijn bezig stenen uit het Brusselse gebouw aan het halen . Dan haalt Corona de fundamenten onder het gedrocht vandaan met een verschrikkelijke werkeloosheid in die unie en gaat het ene na het andere faillissement de boel versnellen . De eenheid gaat vanzelf over als ze vol in hun kruis worden geraakt en met de komst derde fase Corona in februari is dat het genade stootje .

 9. Duckday

  DE EU HOOGMOED Waanzin Belust op macht.
  Breek het kartel en stem PVV nu het nog kan. Geef deze partij een kans om te bewijzen dat zei ons voor schotellen de waarheid is maar dat kan alleen als de kiezer die partij een kans geeft Zodat wij Nederland vrij en blij weer kunnen leven zonder de druk van de EU.
  We zouden terug kunnen naar het oude systeem EEG.Grenzen dicht wat voor voordeel hebben we met al die open grenzen voor de normale man vrouw. Wat heeft de EU ons nu voor voordeel opgeleverd ook weer voor de normale man vrouw. We worden overlopen door de gast arbeiders die hun verdiensten weer in eigenland besteden en zorgen voor werkloosheid en planderen de sociale kas.Ook het beleid van kom maar binnen In de stad Den haag wemeld het van bedelaars uit het buitenland Wonings nood want de buitenlander gaat voor.Is die wethouder wel eens in het buitenland wezen kijken.Zorg ziekenhuis is vol met vertaal computers de NL moet maanden wachten en de zorgkosten stijgen. Nederland moet snel uit de EU en hun eigen grenzen bewaken. We zijn een ondemocraties land geworden door leugens bedrog

 10. Pieter48

  Jammer dat wij geen realisten in de regering hebben.
  De ene blamage na de andere. Misschien worden ze wat onzeker over het geklungel wat ze tentoon spreiden.Het is het waarschijnlijk een oplossing om wat taken naar Brussel over te hevelen. Die klungelen ook nog al wat af. Dus daar kan men in Den Haag dan niet meer op worden aangesproken. Positief is dat de verkiezingen naderen . Er zijn al partijen die hun politieke koers al aan het wijzigen zijn. Deze koerswijziging zal na de verkiezingen onmiddellijk worden terug gedraaid.Zeker hun houding ten opzichte man Brussel.

 11. Toverkol

  Oplossing is simpel!
  Of de EU heft zichzelf op…. of… wij zeggen de EU op…
  NEXIT !

  1. vandaag

   yeppo , stem sociaal , stem PVV

 12. sonny

  Men bedoelt waarschijnlijk dat ondemocratisch genomen besluiten zoals “het Marrakesh pact” en de “greendeal” nooit meer de revue zullen passeren?
  Daar ben ik het hartgrondig mee eens!

  1. pasco

   sonny:
   Brussel vertrouwt op de wetenschap dat het Europese electoraat suffer is dan catatonische geestelijk verwarden!
   Tot nu toe dan, hopelijk ontwaakt het kiesvee rap, na de vele miljarden verslindende catastrofale EU miskleunen!
   Ontsnappen aan deze dictatoriale moloch is nog mogelijk!

 13. rexm

  De grootste stroper is de beste jager.

 14. gargamel

  Wat deze dame, onder garantie in overleg met Uschi Albrecht, getrouwd met von der Leyen, uitstraalt, doet sterk denken aan de Heilige Inquisitie van de Rooms-Katholieke Kerk. “We hebben de enige waarheid!” of nog beter “Als we je mening willen horen, vertellen we je dat van tevoren!” Iedereen die het niet eens is met de mening, wordt genegeerd. Allemaal in naam van vrijheid natuurlijk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.