Rutte liegt keihard in coronadebat, claimt dat ‘alle Westerse en Aziatische landen sturen op zorgcapaciteit’

Volgens premier Rutte is het niet gek dat Nederland bij het verspreiden van corona de capaciteit in de zorg als belangrijkste maatstaf heeft gehanteerd, zo zei hij in een antwoord op een vraag van PvdA-leider Lodewijk Asscher. Er is één ding mis met die opmerking: het klopt van geen enkele kant.

Gistermiddag vond in de Tweede Kamer een debat plaats over de harde lockdown waar het kabinet Nederland in heeft geplaatst na de sterk stijgende coronabesmettingen van afgelopen week. Behalve begrip voor de maatregelen was er ook kritiek op het kabinet, dat laat heeft gereageerd en eigenlijk al het grootste gedeelte van het jaar achter de feiten aanloopt. Zo was er een stevige opmerking van Lodewijk Asscher (PvdA), die het kabinetsbeleid – ‘sturen op zorgcapaciteit’ – onverantwoordelijk en risicovol vond.

Rutte was het daar niet mee eens, en antwoordde verbaasd dat alle landen in het Westen én in Azië die strategie kiezen: precies zoveel vrijheid toestaan als mogelijk is met het huidige aantal bedden en personeelsleden in de zorg. Daarmee was de kous af.

Toch? Nou nee: het probleem is dat de beweringen van Rutte van geen kant kloppen, zoals een keur van deskundigen ook direct aangaven.

Alle Oost-Aziatische landen, Vietnam voorop, hebben relatief kleine populaties van enkele tienduizenden mensen snel in quarantaine gegooid om te voorkomen dat ze COVID-19 naar de rest van het land zouden overbrengen. Die opzet slaagde. Ook werd er enorm veel getest, helemaal volgens de TTI-aanpak: test, traceer en isoleer. Hierdoor kon corona bijna geheel ‘geëlimineerd’ worden, aldus medisch deskundigen.

Rutte krijgt er dan ook flink van langs van experts. Epidemioloog Saurabh Zalpuri noemt de bewering van Rutte dat iedereen zorgcapaciteit als heilige graal beschouwde dan ook een “leugen“, en citeert het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet om de succesvolle aanpak van landen als Taiwan en Nieuw-Zeeland te prijzen. Totaal verschillend, maar beide zeer succesvol.

Diederik Heinink, gespecialiseerd in zaken doen in Azië, noemt het optreden van Rutte zelfs “tamelijk gênant,” en verduidelijkt dat “sturen op zorgcapaciteit” zeker niet was wat Aziatische landen deden. Daarbij: “goed praten omdat iedereen het doet, is sowieso zwaktebod”

Ook Marino van Zelst, die dagelijks de coronacijfers uit RIVM-datasets haalt en in begrijpelijke tabellen plaatst, vindt dat Rutte liegt. Hij contrasteert het beleid van Rutte met dat van z’n Nieuw-Zeelandse ambtsgenote Jacinda Ardern, die op 11 Augustus de stad Auckland in een lockdown plaatste wegens vier besmettingen. Rutte, daarentegen, vond 5000 besmettingen per dag nog geen aanleiding voor extra maatregelen.

Kortom: Rutte heeft er gisteren dus nogal een waarheidsarm potje van gemaakt, in de Tweede Kamer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. ongevaccineerd

  Als zijn lippen bewegen liegt ie !

  1. Nico Sibelijn

   Poepman heeft weer een schone luier aangetrokken.

   1. unlocked

    kennelijk blijf je strónt vlé®kken verspeiden strónt vlé®k

 2. LifeBuddy

  De pathologische leugenaar VVDer rutte is heel simpel een Politiek Steekspel het Volk op de mouw aan het spelden. We hebben allemaal gezien op Canvas dat er maar een manier is om de pandemie de kop in te drukken en dat is de Grenzen onherroepelijk Dichtgooien. Maar, dat komt Niet voor in het Woordenboek van de sLinkse. De lockdown is een doekje voor het bloeden.

 3. AidemediA

  De, volgens zichzelf beste, premier van Nederland, moet z’n ogen uit z’n kop schamen. Alles maar dan ook alles wat deze pinokkio zegt, blijkt later niet waar te zijn. Te vroeg voor zijn beurt te hebben gesproken. Er geen herinnering meer aan te hebben. Er niet over te zijn ingelicht. Feiten verdraaien (kijk maar naar de afbraak zorg). Enz enz enz. Wat een aanfluiting deze, zeer met zichzelf ingenomen prutser,

  1. Jack Flash

   Heit feit dat die zak niet eens meer weet dat ie het ooit over groepsimuniteit heeft gehad is genoeg aanleiding geweest het volk te doen beseffen dat ze met een charlatan te maken hebben
   Snurk lekker verder NL.

   1. Gerda2

    Rutte is een leugenaar, een bedrieger, een opportunist enz.

 4. Neko-

  Nee, het kabinet stuurt op besmettingscijfers.

  Maar een besmet persoon zal niet per definitie naar het ziekenhuis moeten. Dus de besmettingscijfers zeggen NIETS over de druk op zorgcapaciteit.

  De _hoop_ die het kabinet heeft is dat weinig besmettingen dus ook zullen leiden tot een afname van druk in de ziekenhuizen.

  Maar omdat compleet niet in te schatten is wie wel en wie niet als gevolg van een besmetting het ziekenhuis moet bezoeken, is dat weinig meer dan koffiedik kijken.

  Als ze zich zorgen maakten over de capaciteit in de zorg, dan zouden ze al sinds maart zich hebben kunnen inspannen om die capaciteit afdoende te vergroten. En hoewel ik niet wil beweren dat er geen capaciteit is bijgekomen, is die toename te beperkt geweest waardoor de besmettingscijfers nu zodanig vertaald worden als opname cijfers, dat er een doem-scenario voorligt.

  1. Gerda2

   Neko@ Nee, het kabinet stuurt op besmettingscijfers.

   Dit zijn de enige cijfers die indruk zouden kunnen maken.
   Met behulp van de media wil dat ook nog eens goed lukken.

  2. unlocked

   helder neko , steeds meer mensen gaan de correcte lijn zien.

 5. Opa73

  Laat Asscher zijn mond over de zorg maar dichthouden, hij was de verantwoordelijke minister die samen met zijn stasi Kleinsma de zorg hebben kapot gemaakt.

 6. Seneca

  Tijdens en na de eerste lockdown heeft men met alle middelen geprobeerd, de zorg in het algemeen en in het bijzonder de i.c. zorg, op te schalen. dit is wonderwel gelukt. echter tijdens de zomer heeft men de zorg weer net zo hard ‘afgeschaald’, m.a.w. er is niets verbeterd, het tekort in de zorg is zo mogelijk nog nijpender dan voorheen en de burger die het allemaal betaalt wordt ook nog geconfronteerd met financieel verlies, zorg om een baan en zorg voor de directe toekomst. het meest storende echter is, dat er mensen zijn die deze minister president, de hemel in prijzen. dood-en doodziek wordt men van dit ongefundeerd vertrouwen in een overheid.

 7. Yoyo

  Rutte en liegen,……da’s logisch zou Cruijff gezegd hebben.

  1. focus

   Dat is een pleonasme

 8. rexm

  Ik hoop dat we het nog meemaken als Rutte, MP van de Firma List & Bedrog de geschiedenis boeken ingaat.!!

 9. Niet L niet R

  Rutte is zo glad als een aal, in een emmer met snot, komt met alle leugens weg

 10. C.A.Barstow

  Zijn wij iets anders gewend van deze landverrader dan misleiden liegen en bedriegen?

  Stem PVV.

 11. Bassie

  Een volk dat corrupte ‘leiders’ kiest is geen slachtoffer maar medeplichtig🖕

  1. Thant dolpf

   ??

 12. macsjang

  Als die kneuzen nou echt zo bezorgd zijn over de uitbreiding van de Britse variant, is het afsluiten van de grenzen met dat eiland een voor de hand liggende actie. Zeker ook die van het vliegverkeer. Is toch geen rocketsience? Prutte, van disselzwets en hugo de ijdeltuit, ver voorbij de oprechtheid en de schaamte.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.