Wegkijkend RIVM komt toch maar eens tot inkeer: hmm, scholen zijn toch wél brandhaard van corona-infecties!

Tekenend voor een land waarin alle betrokken instanties niet echt weten wát of hóé er tegen het coronavirus moet worden opgetreden is het RIVM – 10 maanden na uitbraak van de pandemie – toch maar eens van standpunt gewisseld over besmettingen op scholen. Teksten op de website werd ineens aangepast, om te reflecteren dat de instantie ‘opeens’ tot inkeer is gebracht: scholen zijn wél brandhaarden.

Kudos aan de oplettende Martin Visser, die achterhaalde dat het RIVM een tekst over middelbare scholen op de eigen website geschrapt en vervangen heeft. Eerder schreef de rijksgezondheidsdienst dat verspreiding van corona “vaak buiten school plaatsvindt.” Op allerlei manieren in hun vrije tijd geven leerlingen COVID-19 aan elkaar door, doch “maar beperkt op school en in de klas.” Dat was natuurlijk al niet logisch. Alsof leerlingen bij het binnentreden van de school niet alleen hun fiets, maar ook hun mogelijke coronabesmetting even buiten parkeren voor de duur van de schooldag.

Nu tapt het RIVM toch maar uit een ander vaatje: besmettingen met corona vinden nu “voor ruim de helft van de gevallen buiten school plaats.” Een verbloemde manier om te zeggen: als scholieren COVID-19 oplopen, is de kans zo’n 50% dat dat door school komt. Kortom: het RIVM is door de pomp – scholen zijn wel degelijk een belangrijke superverspreider van het virus – vijf dagen per week, zo’n zes á zeven uur per dag.

De aanvankelijke RIVM-bevindingen over zogenaamd slechts zeer “beperkte” coronaverspreiding op scholen is gebruikt als rechtvaardiging om die open te laten, ondanks dat horeca-etablissmenten, theaters en veel kantoren wél hun deuren hebben moeten sluiten.

Hoe lang het RIVM deze poppenkast nog kan volhouden, is anyone’s guess. Het vermoedelijke antwoord: zo lang als dat de politiek bereid is rugdekking te geven aan dit beleid. Dat zal wellicht niet zo heel lang meer zijn, als de komende week weer iedere dag 9000 nieuwe besmettingen gemeld krijgen net als ten tijde van het hoogtepunt van de tweede golf. Zet je dus maar alvast schrap voor de kerstlockdown, in ieder geval voor de zekerheid.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. corenona

  de een of andere idioot had ooit bedacht dat het virus leeftijds gericht aan de slag ging en kinderen met rust liet.

  Dat er een smerig politiek spel gespeeld wordt met een verkoudsheidvirus wordt dag na dag steeds duidelijker.

  corona is een hoax en de gesloopte zorg is het echte probleem. Gehalveerde I.C capaciteit en 77.000 ontslagen zorgmedewerkers dat is het echte probleem. De politiek is straal verrot

  1. Jack Flash

   Mediacratisch psychocratische politiek.
   En zooo doorzichtig.

  2. lucinde

   Rechts trek ik nog wel, maar een complot-wappie die hier zijn zieke geest ventileert…

   1. corenona

    heeft u anders cijfers over de bezuinigingen in de zorg ? nee , dan moet je fijn je familie voor wappie uitmaken mad lola met je zaagselkop

  3. Monty

   ‘corona is een hoax’

   Knap toch dat ze op de één of andere manier alle regeringsleiders van alle landen deze hoax aan hun volk verkondigen.
   Van Rutte, Marcron Merkel Trump Poetin Kim Jong Un allemaal spelen ze onder één hoedje.

   Politiek gezien staan veel landen lijnrecht tegenover elkaar maar op gebied van corona slaan ze de handen in een.
   Wie heeft dit zo kunnen organiseren, heel knap.

   Of gewoon onzin.

   1. ropart

    lijnrecht tegenover elkaar staan is ook heel vaak voor de buhne.

   2. corenona

    nee dommerd ze spelen niet onder 1 hoedje maar moeten elkaar volgen door het sentiment van de media. Je zou nu inmiddels moeten weten hoe een land afgefakkeld word als het achter blijft met dat wat de media als standaard neerzet.

    enne onzin ? zeker onzin want de WHO – dat is de organisatie die het organiseerde – heeft alle landen opgeroepen te stoppen met lock-downs , avondklokken en andere beperkende maatregelen die gelet op de praktijk geen resultaat geven. Tevens heeft de WHO erkent dat de oversterfte door corona NIET plaats vind.

    Als je probeert iemand de maat te nemen zorg dan wel dat je actueel op de hoogte bent anders worden telkens je oren geboend.

    1. Monty

     ‘moeten elkaar volgen door het sentiment van de media’
     Oh de media. M.a.w.is de media in heel de wereld verantwoordelijk voor lockdown ’s en avondklokken.

     Natuurlijk de Links media die hier verantwoordelijk voor gehouden kan worden.

   3. JochemX

    @Monty, we hebben een groot deel van onze vrijheid en vooruitgang te danken aan het zelfstandig denken van mensen. Nog niet zo lang geleden en in sommige landen nog steeds, werd en wordt je vermoord als je een afwijkende mening verkondigt. We weten nu dat de aarde niet plat is en dat artsen niet iedereen moeten aderlaten. Dwaalleren zijn van alle tijden en politici kijken wel uit daar tegenin te gaan.
    De zogenaamde pandemie lijkt inderdaad een hoax en dat wordt op goede gronden niet alleen door wappies beweerd.

 2. LifeBuddy

  Pinokkio en RIVM. zijn alles aan het rekken tot maart, wanneer we weer naar de stembus moeten gaan. Hoeveel mensen zijn hierdoor al overleden. Hoppa, weer 5 zetels erbij voor de arische sLinkse vvd & co !!!

 3. ropart

  nog even en ze ontdekken bij het rivm dat melk wit van kleur is.

 4. LifeBuddy

  Elke keer als ik naar de supermarkt geweest ben gaan mijn boodschappen in een plastic zak en vernevel ik er alcohol in. Zodat het virus opgesloten zit en alcohol doet de rest. Mocht het Niet baten en of helpen of nodig zijn, heb ik het Toch geprobeerd. Deze manier om de super verspreider te elimineren hoor ik Pinokkio en RIVM Niet over. Alles moet wijken over de rug en gezondheid van het Volk.

 5. Heras

  Nou, we zijn in elk geval schoenen-reus de Jonge kwijt. Nu nog grapp en rutte; dan kunnen we langzaam weer terug naar normaal.
  Virussen horen bij het leven, dus ook bij de kinderen. Niets dodelijks aan.

  En nee, ik koop geen mondkapjes…

 6. ZWEEDSE K0K

  De hele wereld gaat gebukt onder de ellende veroorzaakt door corona en de deskundigen van/op DDS hebben de oplossing.

  Logisch dat dezelfde mensen Baudet blijven vereren, de echte weldenkende realisten.

  1. corenona

   1. ik vereer baudet niet ik heb wilders sukkel 🙂 🙂
   2. De gesloopte zorg kan je teruglezen in de kamerstukken
   3. Het is immers over de hele wereld niet anders , de zorg het kind van de rekening

   dus wat is je punt micro cockje ?

  2. Jack Flash

   Vreemde fixatie van kokkie op dhr Baudet. Begint bezeten vormen aan te nemen.
   En weer off topic uiteraard.

  3. JochemX

   @Kokkie, ik weet dat je nooit inhoudelijk reageert, maar stel nu dat Rutte tot het inzicht komt dat al die maatregelen zwaar overdreven zijn en ook zo moedig is dat te gaan verkondigen. Dat kost hem toch wel erg veel zetels, gaat hij echt niet doen. Hij heeft goede redenen om in zijn standpunt te volharden, maar jij niet, want bij jou is het gewoon kortzichtige gezagsaanbidding.

 7. Madpo

  Wij weten uit ervaring dat het duurbetaalde RIVM een ploeg amateuristische klungelaars zijn van de bovenste orde. We kunnen ons belastinggeld beter in nuttige zaken steken!

 8. Adriaen van Bergen

  Scholen zijn de start van volks immuniteit. Net als vroeger.
  Dat wil men uiteindelijk toch?
  Of wil men alleen maar vaccins verkopen?
  Ik vrees het laatste.

  1. ropart

   je zou bijna medelijden krijgen met het virus als je ziet hoe het misbruikt wordt voor allerlei zaken.

   1. Jack Flash

    Da’s een goeie Ropart.
    Haha!

   2. Adriaen van Bergen

    Precies 😂

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.