Wow! Matthijs van Nieuwkerk maakte van DWDD bewust propagandavehikel, noemt kritiek “zonde van de zendtijd”

De stekker is alweer een flinke tijd uit De wereld draait door getrokken, en Matthijs van Nieuwkerk al even geen vast onderdeel van het nationale mediadieet meer. Misschien daarom dat laatstgenoemde het nu aandurft de gordijntjes wat naar achteren te trekken om inzicht te verschaffen in zijn, nogal holle, journalistieke ethos.

Dit jaar verdween De wereld draait door van de buis: een langlopend VARA-talkshowprogramma waarin Matthijs van Nieuwkerk iedere dag opnieuw zich verwonderde over wat er allemaal in de wereld gebeurde. Iedereen kreeg een podium om zijn boek of film te pluggen, menig documentairemaker wist er gratis reclame te maken en een hoop muzikanten hebben er hun nieuwe album mogen verkopen.

Wie erover nadenkt ziet het al snel: DWDD was één groot matras waar commerciële partijen maar wát graag bovenop doken. Maar waarom dat zo was, was nog niet duidelijk. Was de redactie gewoon naïef? Of was dit vooropgezet beleid, om iedereen gewoon ongegeneerd z’n handelswaar op tafel te laten zetten?

Gisteravond kwamen we achter het antwoord, toen presentator Matthijs van Nieuwkerk mocht aanschuiven in Özcan Akyols programma De geknipte gast. Het was een bewuste, weloverwogen redactionele keuze. Want kritische journalistiek? Pfff… dat is maar – en ik citeer! – “zonde van de zendtijd.” Hij zegt het echt:

“Kijk, hoe zit het: het is hetzelfde als met De Wereld Draait Door. Natuurlijk heb ik een kritisch vermogen en heel veel dingen zijn niet leuk, slecht, niet om aan te zien, niet om door te komen, natuurlijk. Daar ga ik geen aandacht besteden.”

Özcan Akyol: “Dat is jouw insteek: afzeiken heeft geen zin, laat anderen dat maar doen?”

Matthijs: “Ja. Dat vind ik zonde van mijn tijd.”

Wat dat betreft kunnen we blij zijn dat dit programma is vervangen door andere talkshows. Niet dat die er momenteel echt kritisch inspringen (zie het Kauthar-interview bij M gisteren), maar die uitzendingen hebben niet zo’n aureooltje boven het hoofd zoals het ‘heilige’ DWDD waardoor je er geen kritiek op kan uiten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Wally

  Ik zou voorstellen om een azc in meneer zijn grote linkse achtertuin te parkeren. Eens kijken… ook graag een bij een zekere Freek de Jonge.

 2. vandaag

  400.000 euro per jaar uit de maatschappelijke ruif zuigen met zijn gesubsidieerde staats tv.

  walgelijk links correct hypocriet figuur ! Een minderwaardig mensch

 3. Ernest Stern

  Vergezocht, dit.

  1. vandaag

   nee hoor , heel dichtbij strónt vlé®k , Hilversum

  2. Fascal

   Ernst met de Velenamen, neemt als eerste de spuit zodat hij genetisch gemodificeerd kan worden. Hij kan er als bejaarde zuigzeug alleen maar op vooruit gaan. Sterft hij dan is het voor de rest van het land veilig.

 4. Aborifa

  Desondanks een kwalitatief goed en prettig programma.
  Opvolger M lijkt wel door Stern gemaakt. Alles wat krom is recht praten.

  1. T.Willem

   Ten eerste: ieder programma of nieuwsplatform is op een bepaalde manier politiek gekleurd (neem als voorbeeld De Dagelijkse Standaard, één van de meest gekleurde en éénzijdig kritische nieuwssites van Nederland). Ten tweede: vanuit links is er al jaren kritiek op DWDD. Zie bijvoorbeeld de uitzending hierover van De Snijtafel. DDS loopt dus enigszins achter op haar politieke tegenstanders, maar fijn dat er alsnog even spuitelf wordt gespeeld.

 5. Augustus

  Er is een prima oplossing van dit en dat is zorgen dat media niet met belastinggeld wordt gesponsord om het partijprogramma van de heersende partijen te propageren.

  1. Xyz1234

   Altijd al een flutprogramma en dito presentator gevonden. Vooral jammer dat dit soort politiek gekleurde programma’s van belastinggeld betaald worden. Hef het publieke omroepbestel op. Het is in morele en maatschappelijke zin al lange tijd failliet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.