Column Jan Roos: De lockdown vernietigt levens, maar de minister van economische zaken lacht het weg ‒ mensonterend!

Terwijl de lockdown maar voortduurt worden steeds meer ondernemers volledig financieel uitgekleed en kapotgemaakt. Maar de minister van Economische Zaken plaatst even een saracastische opmerking: “Oh, wat hebben we perspectief nodig. Oh oh, wat hebben we perspectief nodig. Vreselijk.” Werkelijk mensonterend!

De coronacrisis en de maatregelen daarop hebben ons land verlamd. Honderdduizenden mensen staan op de rand van de afgrond. Bij ondernemend Nederland staat het water aan de lippen. Hele winkelstraten zijn dicht en staan op omvallen. En als minister van Economische Zaken gevraagd wordt naar enig perspectief voor deze mensen reageert-ie op cynische toon: “Oh, wat hebben we perspectief nodig. Oh oh, wat hebben we perspectief nodig. Vreselijk.” Dit gaat over mensen die zich afvragen of ze hun kinderen nog wel kunnen voeden aan het einde van de maand, die hun levenswerk in een halfjaar vernietigd zien worden en zich afvragen of ze een faillissement moeten aanvragen. Die worden nota bene door de minister van Economische Zaken in de zeik genomen in de media. Werkelijk mensonterend.

Hoe komt het dat zo’n man dit denkt en ook nog zegt? Het is simpel uit te leggen. En het geeft iets bloot dat voor iedereen die een beetje heeft opgelet al een tijdje duidelijk is geworden. Ten eerste doet het er tegenwoordig niet toe wat zo’n man zegt. Je denkt toch niet dat in een andere tijd een minister zich zo laatdunkend over ondernemers kon uiten. Laat staan van de zogenaamde ondernemerspartij de VVD. Waarom dan nu wel?

Dat komt bij mijn tweede punt: de herinrichting van Nederland. Natuurlijk is corona echt. Natuurlijk vallen er doden door en natuurlijk moest de overheid ingrijpen. Maar wat er nu gebeurt is onderdeel van een veel groter plan. Dat is dan ook precies de reden waarom het mkb nu gesloopt wordt. Want hoeveel multinational hoor je klagen op dit moment? Inderdaad: geen één. Reden: omdat ze dikkere winsten maken dan ooit tevoren. Zakelijk onroerend goed en dan voornamelijk winkelstraten zijn straks voor een habbekrats op te kopen. Vastgoedjongens wrijven al in de handen. Niet geheel toevallig de grootste sponsors van de VVD, zoals Volker Wessels die miljoenen doneert aan de partij en de in ongenade gevallen oud-minister Halbe Zijlstra onderdak bood.

Mijn vriendin is exemplarisch voor hoe het er met ondernemers aan toe is. Ze had een fantastisch succesvol bedrijf: een schoonheidssalon van hoge klasse. De eerste lockdown overleefde de zaak net aan. Ze had namelijk daarvoor al haar spaargeld in een verbouwing gestopt, dus er was geen financiële buffer en haar huurbaas weigerde coulant te zijn. Net op tijd kon ze weer open. En nu ze weer dicht is zie ik een grote verandering bij haar. Waar ze bij de eerste lockdown nog strijdbaar was en positief bleef zie ik haar nu verdrietig voor zich uit staren. De fut is eruit. Elke dag zegt ze dat ze niet begrijpt waarom haar bedrijf kapot moet.

Met tranen in de ogen vraagt ze wat we eraan hebben als straks, na de lockdown, mensen massaal geen werk meer hebben om naar toe te gaan. En hoe de overheid dat dan gaat opvangen. En het erge is, ik kan het haar allemaal niet vertellen. Het enige dat ik dan kan zeggen is dat de minister van Economische Zaken vindt dat ze niet zo moet zeuren om enig perspectief. Wat ze dan over hem zegt kan ik om begrijpelijke reden hier niet citeren. Maar echt vriendelijk is het niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Piet151

  Laat Jan eens kijken naar Engeland en Ierland. Beide duidelijke voorbeelden van wat er kan gebeuren als de Britse corona-variant om zich heen slaat. Het is heel treurig voor de vriendin van Jan, maar die schoonheidssalon valt weg tegen al die mensenlevens die verwoest worden als we niets doen. Er komen waarschijnlijk nog veel strenger maatregelen. Er is namelijk één ding wat echt levens verwoest en dat is dat corona-virus.

  Mijn werk bestaat overigens uit trainingen en ander teamwerk en dat ligt al 100% stil sinds maart 2020. Alleen telefonisch en via beeldverbindingen kan er soms contact zijn. Maar het levert helemaal niets op.

  1. NO8D0

   @malle pietje heeft hier al vele beroepen gehad ,volgens zijn zeggen.
   Gynaecoloog, schilder, boeken schrijven, vaag ondernemerschap etc. en nu trainer online.
   @malle pietje is naar eigen zeggen een wijs en intelligent persoon, alleen kan hij nog geen cijfertjes lezen en vergelijken.
   Als malle pietje dat wel zou kunnen, dan zou pietje begrijpen dat covid nagenoeg hetzelfde sterftecijfer heeft als een zware griep.
   Ook zou malle pietje snappen dat mondkapjes geen enkel effect hebben op de manier waarop 99,99% van de mensen de mondkapjes gebruiken en dat de papieren en nylon vodjes gewoon de aerosolen doorlaten.
   Zoals hier al eerder vandaag werd gezegd op dds er word met een kanon op een mug geschoten, de schade van het middel is erger dan kwaal in het geval maatregelen corona.

   1. Piet151

    @NO8D0
    Misschien heb je gelijk, missschien ook niet. Maar feit is er een oversterfte tot nu is van ruim 15.000 zonder dat het einde in zicht is. Jij hebt daar vast een andere acceptabele verklaring voor dan de effecten van een verkoudheid of griepje.

   2. Piet151

    @NO8D0
    Er speelt bij jou iets van die klok en zijn klepel, waarvan je niet helemaal zeker bent van hun exacte positie. Geeft niet, hoort bij je leeftijd.
    Mijn beroepen heb je deels goed. Ik ben geen gynaecoloog, maar psycholoog, nog steeds. Beide specialisten kijken bij mensen naar binnen, maar op verschillende manieren en plekken. Geeft ook niet, want je bent nooit te oud om te leren. Als de ambitie er maar is, toch? Als je het niet begrijpt, laat weten en ik leg het je uit. Schilder ben ik niet en ook nooit geweest. Ik ben inderdaad trainer, niet van een tafeltennisteam, maar van (directie-)teams in organisaties die hun samenwerking willen ontwikkelen. Als je ook zoiets wilt, meld je gewoon en ik plan je in. Ik doe dat overigens niet online, ook fout begrepen. Dergelijke online gesprekken zijn acquirerend of voorbereidend.

    Nog een correctie. Covid19 (vooruit, of een andere ernstig iets dat we nog niet kennen) heeft volgens de laatste inzichten gedurende de afgelopen 10 maanden in Nederland 15.000 doden (de oversterfte) veroorzaakt en het einde is nog niet in zicht. Dat is bijna het viervoudige van het gemiddelde jaarlijkse aantal griepdoden gedurende de afgelopen 10 jaar. Het maximum in die 10 jaar was 9.300 per jaar, het minimum was nul.

 2. Seneca

  @piet151
  met nadruk wordt er naar de ‘besmettingen’ verwezen. deze ‘besmettingen’ worden geconstateerd door een zgn. pcr test. is die test te vertrouwen? mevrouw Marion Koopman, eminent bestuurslid van het rivm en eveneens onderdeel van het OMT. mevrouw Koopmans heeft na nadrukkelijke vragen, toegegeven dat de pcr test niet geschikt is om als maatstaf te fungeren omdat deze pcr test hiervoor niet gemaakt is. ik mag aannemen dat deze uitspraak algemeen bekend is, dus niet want het komt in het straatje van de overheid van pas. indien u de moeite zou nemen om zich te verdiepen in de uitspraken van de uitvinder van deze test en van de heer Drosten, zou u misschien er iets meer genuanceerd tegenover staan. inmiddels gaat de overheid, hierin gesteund door de oelewappers in de 2e kamer, steeds verder in het beroven van uw vrijheid. ik mag aannemen dat dit een onderwerp is dat door velen besproken zou worden, dus niet. ik kan nog wel uren doorgaan maar het heeft, ben ik bang, geen zin. mensen zijn bang en worden bang gemaakt en door het slaken van kreten zoals Britse variant, Zuid Afrikaanse en Braziliaanse variant wordt deze angst niet minder. integendeel. als laatste: elk stukje van de vrijheid, dat geroofd wordt van de burger, gaat ten kosten van de veiligheid van diezelfde burger. veiligheid bestaat slechts uit de mate van vrijheid die de burger heeft.

  1. Piet151

   @Seneca
   Ik heb het helemaal niet over welke test dan ook. Er is in Engeland en Ierland iets gaande wat heel veel doden veroorzaakt en waarvoor men nog geen effectieve aanpak. Er zijn erkende virologen die de PCR-test een fantastisch middel vinden, mits met enig beleid toegepast. Er zijn wat self-made virologen die het een onbruikbaar middel vinden. Op wie zou je dan moeten vertrouwen? Ik zie vooral die rijen ambulances voor ziekenhuizen in Engeland en die rijen doodskisten dit voorjaar in Italië. Dat is ongekend en niet veroorzaakt door een griepje of verkoudheidsvirus.
   En stel, dat die test niet bruikbaar is, dan hebben we pas echt een probleem, lijkt me.

   Alle erkende virologen, inclusief de heer Drosten en Marion Koopmans, zeggen al vanaf het begin van de crisis, dat de PCR-test uitstekend is om een besmetting vast te stellen, maar dat het wel mogelijk is dat in sommige gevallen de geteste persoon niet meer besmettelijk is. Aanvullende gegevens, zoals vooral corona-symptomen, moeten dat uitwijzen. In de praktijk werkt dat prima, zegt men. Van de uitvinder van de test, Kary Mullis en lang geleden overleden, zegt men, dat hij uitspraken in die zin gedaan heeft. Hij heeft dat niet gedaan, maar een collega John Lauritsen, maar die uitspraken kloppen dus wel, al wordt niet de test zelf gediskwalificeerd, maar wordt het gebruik ervan wat aangescherpt. Dit is allemaal heel gemakkelijk op internet te vinden en te verifiëren. Maar dan moet je wel in de waarheid geïnteresseerd zijn en daar wat moeite voor willen doen.

  2. Piet151

   Die PCR-test is nooit door de uitvinder ervan, Kary Mullis, ongeschikt verklaard voor virussen. Dat deed een collega, John Lauritsen, ook niet, maar hij relativeerde wel de indicatie van besmettelijkheid ervan. Virologen als Christian Drosten en Marion Koopmans doen precies hetzelfde al vanaf het begin van de crisis.
   Maar veel indrukwekkender dan de testuitslagen zijn de lange wachtrijen voor ziekenhuizen in Engeland en Ierland. Zou dat door iets anders kunnen komen dan met een PCR-test aangetoonde covid19?

  3. agenda2030

   malle pietje zijn blabla bladieblabla wordt even stevig ontkracht

   👏👏👏👏👏👏👏👏👍👍👌

   1. Piet151

    @agenda2030
    Nee hoor, een eerdere reactie was egweigerd. Maar deze tweede poging is inhoudelijk van dezelfde strekking. Die PCR-test is nooit door de uitvinder ervan, Kary Mullis en al langer overleden, ongeschikt verklaard voor virussen. Dat deed een collega, John Lauritsen, ook niet, maar die relativeerde wel de indicatie van besmettelijkheid ervan. Virologen als Christian Drosten en Marion Koopmans doen precies hetzelfde al vanaf het begin van de crisis. Zij vinde de bruikbaarheid van de test prima.
    Maar veel indrukwekkender dan de testuitslagen zijn de lange wachtrijen voor ziekenhuizen in Engeland en Ierland. Zou dat door iets anders kunnen komen dan met een PCR-test aangetoonde covid19?

 3. saddy

  “Natuurlijk is corona echt. Natuurlijk vallen er doden door en natuurlijk moest de overheid ingrijpen.”

  Ik zie net weer dat plaatje van het corona-virus op de site van E.J. Bron, met als publicatie-datum 2013(!) en als kop: Gefahr fur die ganze Welt. (Kun je nagaan hoeveel mutaties jij en je vriendin al hebben overleefd)
  Verder is er tot nu toe nog steeds geen geisoleerd en(!) gezuiverd Sars-Cov-2 virus uit een mens gehaald. Laat staan een mutatie er van. Er zijn alleen plaatjes die voor het grootste deel door een computer zijn berekend.

  “de lockdown maar voortduurt”

  Beste Jan, de lockdown wordt alleen maar erger. In Duitsland b.v. gaat het om een verplichte vaccinatie, hausarrest en stilleggen van de industrie. Daarom: je stuk is geschreven als de gemoedstoestand van je vriendin; als een totale berusting. Zo ken ik je niet. Graag lees ik wat van je over het omkeren van de rollen: Laat wie dan ook, in welk verband dan ook, met welke kleur dan ook, een ultimatum stellen aan het kabinet en de MSM in de vorm van: Per 1 februari hebben jullie het geregeld anders gaan we het zelf doen. En aan de MSM: Vanaf vandaag gaan jullie kritisch schrijven en niet meer uit angst voor je baan kritiekloos leugens dupliceren, …….

  Een jaar lang stompzinnige onzin bedacht door stompzinnige deskundigen en gebracht door stompzinnige politici en weergegeven door stompzinnige MSM is echt meer dan genoeg geweest.

  Iets in die zin graag. We rekenen op je.
  En stuur je vriendin eens naar de huisarts, die heeft het toch maar stompzinnig rustig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.