Peiling! Meerderheid Nederland wil dat kabinet aftreedt vanwege toeslagenaffaire: “Gewoon allemaal! Wegwezen!”

Enkele dagen geleden werd er een ‘peiling’ gepubliceerd van I&O Research. De peiler kwam tot de conclusie dat 90% (!) van de Nederlanders niet wil dat het kabinet opstapt vanwege de toeslagenaffaire. Onzin, blijkt nu uit een peiling van Hart van Nederland: een meerderheid van de burgers wil juist dat het kabinet wél verdwijnt. En snel een beetje.

Het was een schokkende conclusie van I&O Research, die ik dan ook niet serieus nam. Als je op het internet kijkt of gewoon met mensen spreekt krijg je namelijk een heel ander beeld: dan wil niet meer dan negentig procent dat het kabinet-Rutte blijft zitten, maar gewoon opstapt. Dan zijn er opeens juist heel veel mensen die wél klaar zijn met het kabinet en die vinden dat Rutte en co. wél de ultieme politieke conclusie moeten verbinden aan hoe de toeslagenaffaire afgehandeld is.

Nou, goed nieuws, want dit gevoel wordt bevestigd door een peiling van Hart van Nederland. Het onderzoek is gehouden onder enkele duizenden Nederlanders die met elkaar een “representatief” beeld vormen van de hele maatschappij. Het resultaat liegt er niet om:

Als het aan 51 procent van de Nederlanders ligt, moet het kabinet aftreden vanwege de toeslagenaffaire. “Gewoon allemaal! Wegwezen!” laat een respondent weten. Mensen in de leeftijdsgroep 30-50 jaar zijn het strengst voor het kabinet, vijftigplussers het mildst.

Ongelooflijk genoeg vindt 41 procent dat het kabinet mag aanblijven. Want, stelt een respondent, het is feitelijk een systemisch probleem. “Er hoeven geen koppen te rollen,” aldus deze sneuscheet: “in het hele systeem moeten dingen worden aangepast om herhaling te voorkomen.”

Ah ja. En door wie wordt dat systeem geleid en zelfs vormgegeven? Juist. Door het kabinet. Wie moet je dus vooral niet vertrouwen met het hervormen ervan? Alweer juist: datzelfde kabinet.

Maar goed, die 41 procent daargelaten: een meerderheid van de Nederlanders begrijpt volgens HvN wel degelijk dat het zo niet meer kan; dat de rechtsstaat is uitgehold door de befaamde Ruttedoctrine, en dat dit moet leiden tot de val van dit vreselijke, autocratische, losgeslagen kabinet van plucheplakkers.

Laat ze een voorbeeld nemen aan Lodewijk Asscher, dan is die man toch nog érgens goed voor geweest. Mark en vrienden, haal jullie koffers van zolder, pak een doos om jullie kantoorartikelen in te doen, en vertrek! Jullie zijn een schande voor de rechtsstaat, Nederland kan héél goed zonder jullie. Doe wat een meerderheid van alle landgenoten van jullie verlangt: stap op, vandaag nog!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. RvdBe

  Het merendeel wil dat het kabinet opstapt, kabinet wordt demissionair tot 17 maart, dan gaat dat “merendeel” weer massaal vvd,PvdA etc stemmen zodat we wss vvd,PvdA,d66,gl als kabinet krijgen.
  Dan zijn we idd flink opgeschoten……

  1. Cootje

   Corona doet ook nog zijn werk , of denk je dat ontevreden horeca ondernemers Die hun levens werk tot het bot toe zien afbreken en de vele lot genoten in de andere business die hun achtergestelde belastinggeld zien verdwijnen naar zuid Europa / in Italië hebben ze ruzie over wie het meeste krijgt / de voedingsbodem is onpeilbaar en met die krassen op hun gezichten is het vloeken in de kerk om ze weer op het paard te hijsen

   1. Oepsie

    Lees Jan Dijkgraaf maar eens in ”briefje ven Jan” op de TPO. Dan weet u gelijk hoe peilingen werken. Of de Engelse serie yes minister of yes prime-minister. Er gaat een wereld voor je open hoe het werkt.

  2. Edjan

   @RvdBe. Ik denk dat je gelijk gaat krijgen. Hoewel het kartel langzaam steeds minder draagvlak heeft, hebben ze nog veel mensen bij de media, het onderwijs etc.: opvoeding en propaganda.
   “We” zouden onze eigen kanalen moeten maken, maar het lukt gewoon niet erg goed. Blogs als DDS, TP@, Bró.n en Fénix.x hebben minder invloed dan ze hopen. PVV groeit niet echt meer, FvD lijkt gecrashed, R. Jensen is mij te saai en breedsprakig, ON ziet er ook niet echt aantrekkelijk uit. En tot slot krijgen de mensen “aan onze kant” vaak onderling ruzie om kleinigheden, dus een eenheid is het niet.

   1. Linksbuster

    70% van nl interesseert politiek geen bal..en houdt zich daar niet mee bezig…bekende uitspraken 1 uur voor de verkiezingen zijn: ” Ik weet het nog niet hoor”..” ik denk klaver..zo’n leuke jongen…van welke partij is die ook weer” ?
    Links is beter georganiseerd en veel fanatieker daarom heeft hun stem -door de lage interesse en dito opkomst van de rest – grote invloed op de uitslag.
    Dus maak uw borst maar nat..rutte 4 komt eraan.

  3. AidemediA

   Beetje simpeltjes gedacht. Het zou zo wel kunnen gaan als u beschrijft, mits er geen aangifte is gedaan tegen enkele (ex)gezagsdragers. Dat werpt een heel andere kijk op, wat er hopelijk gaat gebeuren. Want hiermee wegkomen zou een gotspe zijn. Maar als de Nederlandse bevolking in maart, toch op deze partijen blijft stemmen, dan zij het zo. Moge, Allah, God, Boeddha, Wodan, Brahma, enz enz. ons behoeden voor dit scenario.

 2. Spaanse_K0K

  Dat blijkt uit representatief onderzoek onder ruim 2200 deelnemers aan het Hart van Nederland-panel.

  Net zo betrouwbaar als een DDS lezerspanel.
  Dus geen onderzoek.

 3. Cor Grijpstra

  DDS en Hart van Nederland als bron.

  Compleet van padje af !!!!

  1. Nostradamus

   Cor op DDS.

   Compleet van padje af !!!!

 4. ropart

  wat maakt het uit!,het is uiteindelijk toch goodbye hello

 5. Nostradamus

  Ik vond die 90% ook wel aan de hoge kant. Maar zo zie je maar dat peilingen er goed naast kunnen zitten. Maar vergeet niet dat dit ook bewust kan gebeuren. Geloof daarom ook niet zo maar alles en ga eventueel op onderzoek uit.
  Tip: Gebruik daarvoor duckduckgo i.p.v. g00gle want g00gle goochelt met de uitkomst.

 6. Response

  Kijk even naar de opdrachtgevers van I&O Research, dan weet je hoe serieus je dat onderzoek moet nemen.
  Los daarvan; Maar liefst 2336 NL-ers zijn ondervraagd (0,000135% van de huidige NL-bevolking), daar zijn de percentages op gebaseerd. Ik kan dat niet representatief noemen.

  1. Piet151

   @Response
   Er vanuit gaand dat een steekproef deugt, kun je met een steekproefgrootte van ruim 2.300 kiezers in een populatie van 12.000.000 kiezers een foutmarge van 2% en een betrouwbaarheid van 95% bereiken. Dat betekent, dat als gepeild wordt, dat 8% van de deelnemers vindt dat het kabinet moet aftreden, de werkelijkheid met een zekerheid van 95% tussen 6% en 10% ligt. Dat Hart van Nederland met ongeveer dezelfde steekproefgrootte zo’n afwijkende uitslag scoort, vind ik opmerkelijk. Één van beide zit er dus heel erg naast. De oorzaak daarvan kan alleen in de samenstelling van de steekproef liggen.

   Alles staat of valt met de kwaliteit van de steekproef van zowel I&O Research en Hart van Nederland.

   1. Meriadoc Brandebok

    Volgens mij zat I&O Research van alle peilingbureaus het dichtst bij de uitslag van de verkiezingen van 2017. We hebben het hier dus over een uiterst bekwaam en gerennomeerd bureau. Daarbij komt nog dat verschillende andere peilers de conclusie van I&O bevestigen. Hart van Nederland is een outlier, en zelfs die komt niet verder dan de 51%.

 7. joost2

  Uw bericht klopt!
  Dat peiling bureautje i&o research heb ik al meer op foutieve en onbetrouwbare peilingen betrapt.
  Er zitten mensen daar met een dubbele agenda en willen snel geld verdienen via een peiling bij een paar mensen die als waarheid door te geven. Fout clubje. Moest eigenlijk opgeheven worden.
  Ze stelden gisteren dat ze 2300 mensen hadden geïnterviewd en dat 90% vóór Rutte’s aanblijven stemden. En natuurlijk was de NPO er als de kippen bij gisteravond op TV
  om de uitkomst van dit bureautje te vernoemen.
  Met die rooie ( letterlijke en figuurlijk) Rademakers, met zn altoos zwaaiende handen, van het NPO panel “Een vandaag”- wat in deze verkiezingstijd eigenlijk verboden zou moeten worden gezien hun altijd partijdige uitkomsten ook vanwege hun discutabele vraagstellingen en daarna deze naar hun eigen idee kunnen uitleggen en verklaren.
  Het panel “Een vandaag” is in handen van de linkse NPO en n.b. betaald met ons belasting geld. “Slagers die hun eigen vlees keuren”, voor mij ook onbetrouwbaar.

  Vandaag las ik in de Telegraaf, die een stemming hielden van meer dan 10.000 WUZ lezers, die juist wilden dat Rutte zou WEGGAAN!
  DDS komt nu zelf met ook deze conclusie.

  Er staat ons nog te wachten in de komende verkiezingen aan foute voorlichting, linkse indoctrinatie van meningen en van peilingen die niet kloppen.
  Maar ga wel stemmen op een politicus waarvan U denkt dat deze voor Nederland en de Nederlanders is.

 8. Meriadoc Brandebok

  Hart van Nederland is geen gespecialiseerd peilingbureau. I&O Research, EenVandaag Opiniepanel en Maurice de Hond zijn in deze casus veel betrouwbaarder en daar geeft een meerderheid aan tegen aftreden te zijn. De peiling in dit artikel moet daarom met een bak zout worden genomen.

 9. Bunky01

  Wel of geen correcte peiling uit welke hoek dan ook, het doet niet ter zake.
  De stembus is het belangrijkste middel voor afstraffing, indien je dat wilt. Nu aftreden is alleen maar valse retoriek. Na 17 maart komen vrijwel alle ratten weer vrolijk terug. Het enige wat helpt om ze voorgoed weg te krijgen is rattenkruid.

 10. Cootje

  Ik zit een heerlijk debat te bekijken en de heer Arkansan is nu aan het woord ,ik als PVVer vind het heerlijk zo politicus en Denk mag van mij veel groter worden dit is een partij die zich met de PVV kan meten althans je kan respect op brengen voor hun standvastigheid in hun partij punten ze brengen hun tegenstelling duidelijk en zijn in ieder ingeval niet de politieke meelopers van het midden en het wegkijken. Elke stem die hun halen valt niet bij de politiek correcte troep . De tegenstellingen zijn er en elke stem op de correcte socialisten zijn een stem op de macht beluste partijen die graag weer gaan zitten op het pluche om dit goed uit te vergroten is een stem op de op de PVV als uitgeslotene een uitkomst tegen de moslim partijen denk en nida

  1. Telex

   U heeft wel een beetje gelijk. Een voordeel is dat je weet wat je aan ze hebt.

 11. Drostemannetje

  Ik geloofde die onderzoek ook al niet. Het is hetzelfde met die peiling dat de VVD op 43 zetels zou staan een tijdje geleden. We worden enorm beinvloed door de (linkse) staat gestuurde (linkse) media en opiniepijlers.

 12. gargamel

  Respect!!!

 13. Telex

  En wie heeft dat eerdere fake news dan verspreid? Hier gaat Olongren absoluut vragen over stellen of niet?

 14. Bon-vivant

  Ik beschouw de hart-van-Nederland-opiniepeilers toch als een stelletje goedbedoelende amateurs. Ik weet niet waarom Mike dit nu zo omarmt. Omdat het in z’n straatje past, misschien?

 15. Graaf1807

  Kunnen we ook een beroepsverbod invoeren op gesjeesde politici die grootschalig schadelijk gedrag hebben vertoond? Dan komen ze in ieder geval in Nederland niet meer aan werk.
  Via afspraken met de EU en de VN zorgen we er dan voor dat ze ook via die achterdeur geen kwaad meer kunnen aanrichten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.