Column Jan Roos: De politiek sloopt de economie voor de gezondheid van zieke oude mensen ‒ dat is disproportioneel!

Het land staat er in economisch opzicht barslecht voor. Dat hebben we geheel en al aan politici te danken, meent columnist Jan Roos. Dankzij hen wordt gans ondernemend Nederland over de kling gejaagd, en ’s avonds ook nog eens opgehokt. Inspraak krijg je niet, en dat ontstemt Jan zeer: “En maar roepen dat we een democratie en rechtsstaat zijn. En wie moeten het ontgelden? Juist, de gewone burgers.”

De economie is nu ook officieel kapotgemaakt. In 2020 kromp het met 3,8% en consumentenbestedingen liepen met 6,6% terug. Daarmee stevenen we af op een tweede recessie in korte tijd. De eerste werd veroorzaakt door de kredietcrisis: een pervers samenspel van banken en politici, waar de gewone burger voor mocht opdraaien. De huidige is geheel aan politici te danken.

Natuurlijk is er sprake van een pandemie, van een noodtoestand. Natuurlijk moet je daar als politiek naar handelen, maar een economie slopen voor de gezondheid van voornamelijk zieke oude mensen is disproportioneel. Om mij heen zie ik ondernemers die ermee stoppen. Die klaar zijn. Gezinnen waar geen geld meer is. Velen die geen enkele noodsteun hebben ontvangen. Allemaal weg. Dus wie vangt de ellende op? Juist. De gewone burger. Want zij betalen de noodsteun of de consequenties van het niet ontvangen van die noodsteun.

Of neem het gestuntel met de avondklok. Vrijheidsbeperkende wetgeving gebaseerd op een rammelende juridische basis. Of zoals de Haagse rechter uitlegde: voor de invoering van de avondklok is gebruikgemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag, waarbij de Eerste en Tweede Kamer niet hoeft worden betrokken bij de besluitvorming. Dat was wel nodig geweest, vindt de rechter, omdat er geen sprake was van “bijzondere spoedeisendheid”. Oftewel: wij burgers worden illegaal opgehokt door een demissionair kabinet. En maar roepen dat we een democratie en rechtsstaat zijn. En wie moeten het ontgelden? Juist, de gewone burgers.

Kijk ook eens naar de geschoktheid van politiek Den Haag nu blijkt dat Turkije zich mengt in onze politiek, dat Erdogan vreselijk veel macht over de Nederturk heeft en ervoor zorgt dat ze steeds radicaler islamitisch worden. Dat weet iedereen met een beetje verstand al tientallen jaren. Maar er lekt een rapportje uit en de heren en dames van de Tweede Kamer zijn weer opzichtig van slag.

Er is al die tijd niks aan gedaan, en dat komt omdat zij er helemaal geen last van hebben. Ze wonen in roomblanke dorpen of dure wijken in grote steden. Wie wel het multiculturele drama dagelijks voelen zijn de gewone burgers. Alleen daar hebben ze schijt aan. Die moeten als werkmieren belastinggeld binnenbrengen en verder hun kop houden. Nou ja, in verkiezingstijd zijn ze opeens even heel erg belangrijk en daarna niet meer.

Dat is de reden dat ik stem op de enige partij die werkelijk naar burgers luistert. Met voelsprieten via lokale partijen door het hele land. Die partij is Code Oranje van Richard de Mos. Het is tijd dat volksvertegenwoordigers weer uit het gewone volk komen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Adrianzoon

  met of zonder corona hadden deze mensen toch omgevallen.

  nu vallen ze om door het vaccin !

 2. EmmerZ

  In het Romeinse Rijk werd de economie ook naar de k* geholpen door politici. Ondernemers stopten door hoge belastingen en geldontwaarding. Ze gingen voor de “gratis” brood-en-spelen entertainment naar het circus in Rome. Het oude Netflix lockdown binge-watchen.
  De economie stortte verder in en Rome stierf uit van ruim 1 miljoen mensen naar 17 duizend. Het begin van de miserabele Middeleeuwen.

  Lees je deze feiten hier voor het eerst? Bedank je staatsonderwijs en staatsmedia maar…

 3. Adriaen van Bergen

  Komt nog bij dat we met Build Back Better een contrôle matrix ingeduwd worden.

 4. Doperwtje

  De laatste alinea haalt het hele stuk onderuit. Zonde.
  Je leeft echt in een droomwereld als je denk dat politici, van welke partij dan ook, je echt uit de brand gaan helpen, of echt naar je gaan luisteren. Zodra ze op het pluche zitten, waaien ze mee met de winden van de allerrijksten.

 5. Lucky Luke

  Jammer dat hij op zijn leeftijd al geestelijk ziek is. We zullen je (niet) missen.

 6. Lucky Luke

  Vergat ik nog, een definitie van beschaving is hoe je omgaat met de zwakkeren in de samenleving. En Jan Roos hoe zit dat bij u?

 7. AidemediA

  Fijn, een reactie op bovenstaand artikel van Jan Roos, wordt niet geplaatst door de censuur van dds.

 8. AidemediA

  Jan Roos, het lichtende voorbeeld. Mijn stem bijna vierjaar geleden aan deze man gegeven en hij heeft er een zooitje van gemaakt. Da’s één. Roos praat over gewone burgers, i.v.m. de gevolgen van de corona-crisis. Hij vindt dat de ouderen maar naar de gallemiesen kunnen. Want de gewone burger heeft daar last van. Waar ik als oudere last van heb is die achterlijke tweedeling mentaliteit die gecreëerd wordt door de jongeren. Laat ik dit zeggen, toen figuren als Roos en zijn leeftijdgenootjes, nog lekker in hun luier lagen te poepen en te plassen, en/of zich in een speeltuin vermaakten, was mijn generatie bezig om een welvarend Nederland op te bouwen. Dat wij van een welverdiende ouder(e) dag willen genieten is niet meer dan logisch. Ik heb meer dan veertig jaar gewerkt en een grote som geld aan sociale premies betaald, waaronder AOW en Pensioen. Ik ben nu al meer dan tien jaar niet geïndexeerd, dus waar praat je over. Ook de jongeren verdienen in de toekomst een goede oude dag, maar loop niet constant af te geven op de ouderen in onze samenleving. En samen moeten wij door deze, door de regering, gemanipuleerde crisis heen.

 9. 56RdK

  “Natuurlijk moet je daar als politiek naar handelen, maar een economie slopen voor de gezondheid van voornamelijk zieke oude mensen is disproportioneel.”

  Jan, ik kan heel ver met je meegaan in deze column, zonder meer, maar over het punt van voornamelijk zieke oude mensen sla je de plank hélemaal mis.
  (Al bekt het wel lekker naar de viruswaanzinnigen c.q. idioten die in dat verrotte Corona nog steeds een onschuldig griepje zien.)

  Want Jan, zo weet ik dat op het moment van dit schrijven, er jonge, voorheen gezonde mensen nu liggen te vechten voor hun leven omdat de Corona hun te pakken heeft gekregen. En dan heb ik het over mensen tussen de 50 en 30 jaar!
  Dus …..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.