‘FVD pakt flink aantal nieuwe zetels, SP en GroenLinks zakken door de grond en VVD en D66 lijken de grootste te worden…’

Tot nu toe lijkt de VVD zo goed als zeker onderweg naar de vierde verkiezingszege op rij. Alle kritiek op het coronabeleid van Mark Rutte ten spijt. In de eerste exitpoll van het onderzoeksbureau Ipsos staat de VVD op 36 zetels. Sigrid Kaag en haar D66 volgen met maar liefst 27 zetels en zou daarmee de tweede partij van Nederland worden. Maar het Forum voor Democratie van Thierry Baudet doet het ook goed en staat nu al op 8 zetels. Dat zijn er 6 meer dan tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen.

En wie weet wat er nog meer in het vat zit voor het FVD, want de exitpoll is natuurlijk nog geen definitieve peiling en al helemaal geen definitieve uitslag. Het zou dus zomaar kunnen dat de partij van Baudet de komende uren doorstoomt naar 8 of 9 zetels, en wie weet wel meer.

De update van de exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Bron: Ipsos

PVV
De PVV lijkt de grote teleurstelling ‘op rechts’ te worden. Want ingehaald worden door het D66 van Sigrid Kaag hadden ze bij de PVV-fractie absoluut niet aan zien komen. De partij moet, volgens de exitpoll, genoegen nemen met een derde plek en zo’n 17 zetels.

GroenLinks en SP
Andere ‘verliezers’ zijn GroenLinks en de SP. Zowel de partij van Jesse Klavers als de partij van Lilliane Marijnissen zakken in de exitpoll van 14 naar 8 zetels.

CDA
Wopke Hoekstra verrast dan weer niet, zoals we ook wel zijn gewend van het oerdegelijke CDA. De partij zou volgens Ipsos nu uitkomen op 14 zetels.

Laatste update: 22:12

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. StemPzeweg

  Wat een rechts land is dit geworden. Bah!

  1. halo1

   We vinden het zo sneu voor jullie.. maar zijn toch blij: links klein gemaakt/gehouden.. maar niet getreurd: 80 % van jullie eisen is al lang gerealiseerd!

  2. plakband

   Links heeft het solidariteitsbeginsel verkwanseld.
   Alle profiteurs die ze ongebreideld hebben geïmporteerd.
   Dat heeft stemmen gekost.
   Over slechts vier jaar gaat ook D66 door het afvoerputje.
   Voor de Nederlanders is het echter te laat.

 2. DubbelZout

  BAM!
  Sigrid deelt hier ff een linkse directe uit 😀

  1. StemPzeweg

   Met de huidige zetels lijkt een coalitie van VVD CDA D66 voor de hand liggend. Ik zie een centrumrechtse coalitie en weinig vernieuwend

  2. halo1

   Er zit denk ik veel strategie in hoor!: PVV naar 3e plaats, links-positie t.o.v. VVD verbeteren.

 3. Michael M

  Sigrid Kaag, no way. Laat dan maar de VVD winnen als ik geen andere keus had. Althans ben ik ook niet voor VVD. Wel voor de FVD, PVV, Ja21. Zoals Turkije voor zijn land staat, Roemenië Roemenië is. En niet Nederland waarin links onder de zelfhaat leeft en ons wegvaagt.

 4. Michael M

  Maar dan nog moeten zowel links als rechts allen door 1 deur.

 5. usb3.0

  Ik zeg fraude, en dat moet natuurlijk uitgezocht worden, ik bedoel 2,4 miljoen stemmen per post en ineens heeft d666 ineens 8 zetels meer, onmogelijk natuurlijk…

  1. Beukman

   Er is duidelijk fraude gepleegd, Universele Bus. Moet je alle exitpollzetels eens bij elkaar optellen. Niemand doet het. Maar: 130 zetels! De PVV is letterlijk 20 zetels afgeknepen, anders had Geert de absolute meerderheid behaald.
   De alternatieve media berichten dat Soros in Den Haag is gesignaleerd vandaag.
   Ik weet genoeg.

 6. EvertB

  Ik hoef niet lang na te denken welke partij de sleutelpositie heeft: D66.

  Rutte’s VVD is afhankelijk van Kaags coalitievoorkeur en dadendrang.

  1. Max Aue

   Juist, in die zin heeft Rutte niet zoveel aan zijn zetelwinst.

  2. Beukman

   Ik denk dat het CDA een veel grotere dwarsligger gaat worden.

   1. EvertB

    Dat ben ik met je eens, Beukman.

    Zij zullen meer binnen kunnen halen dan waar zij recht op hebben. Dat hangt wel mede af van welke vierde en/of vijfde partij uitgenodigd zal worden.

    1. Beukman

     CDA dreigt in een regering klem te komen te zitten tussen boeren en VVD/D666, en zal hoge eisen op milieugebied stellen (minder strenge regels) om dit te voorkomen.
     Maar daar is door het stikstofarrest amper ruimte voor.

     Stel dat D666 er een linkse partij bij wil, dan zal het CDA afhaken.
     Maar zonder CDA komt Rutte nooit aan zijn meerderheid.

     Is er iemand die onmogelijke puzzel kan oplossen? Ja: Rutte. Vraag me niet hoe.

     1. Lefty

      VVD, D’66 en CDA, met desnoods nog de CU. Er veranderd niet zoveel.

   2. Max Aue

    Ja, het CDA gaat nu rancuneus oprechts hangen en dat voor Kaag een reden temeer om niet in haar eentje in een regering met twee rechtse partijen te stappen.

  3. Meriadoc Brandebok

   Ik voorspel dat D66 eerst een tijdje hard to get zal spelen, maar daarna in een coalitie zal stappen, met als belangrijkste excuus de pandemie en het landsbelang. Uiteindelijk komt er toch wel een regering met de twee of drie grootste bestuurderspartijen.

   1. Logica

    Het CDA heeft toch ook een belangrijke rol. Zij zullen zeggen dat ze niet zoveel zin hebben na dit verlies. Dit in de wetenschap dat de VVD niet zonder z’ n vaste partner wil. Maar uiteindelijk gelijk gaan ze weer ” hun verantwoordelijkheid nemen”.

    1. Meriadoc Brandebok

     Ja, uiteindelijk schuift het CDA ook aan. Het CDA gebruikt elke gelegenheid als hen dat ministersposten oplevert.

   2. Max Aue

    Als ze dat gaan doen, Meriadoc, zijn ze over vier jaar gedecimeerd.
    Dat zou dus heel onverstandig zijn.

    1. Meriadoc Brandebok

     Maar ze doen het, net als in 2017 met de CU en in 2003 met het CDA. Of net als de PvdA in 2012 met de VVD.

     1. Max Aue

      Ik denk het niet en ik hoop het niet. De CU kunnen ze wel missen maar de PvdA en GL niet.

 7. Forlan

  Wanneer Rutte over anderhalf jaar opstapt na het onderzoek over de toeslagenaffaire dan kunnen er de sleutels meteen aan Ursula von der Leyen geven. Een provincie heeft geen MP meer nodig.

  1. Meriadoc Brandebok

   Ruttes narratief zal zijn dat Rutte III is afgetreden naar aanleiding van de Toeslagenaffaire, waardoor hijzelf in Rutte IV kan blijven zitten.

  2. EvertB

   Interessante beschouwing.

   Ik denk ook wel eens dat Rutte (tussentijds) zal opstappen n.a.v. deze affaire maar wel nadat hij de langstzittende premier van Nederland is. Dat is inderdaad vrij kort na anderhalf jaar.

   En dan introduceren wij Kaag. Zonder premier willen we niet.

 8. halo1

  Ik heb al eerder gezegd dat de PVV (-3) zijn strategie moet veranderen: niet meer etnisch profileren, maar gewoon : geen immigratie, wel Europa, geen EU, klimaat-hysterie-realisme, zorg als SP…..dan: op naar de grootste.

  1. Logica

   Hier ben ik het toch wel heel erg mee eens. Ik ben heel erg teleurgesteld dat ik zowat niemand heb gehoord over meer referenda en EU plannen. Ik vond Wilders op inhoud niet sterk.

   VVD stemmers hoor ik op TV zeggen dat ze er vertrouwen in hebben dat Rutte goed op zal komen voir de bevolking. Hebben ze dan verdomme helemaal niet gekeken nasr de laatste 10 jaar?

   Baudet had het alleen over corona. Tactisch slim maar ik vond het wel jammer. Voor mij bleven daarom JA21 en Code Oranje over. Die laatste zou het waarschijnlijk net niet redden en ik sta helemaal achter mijn keuze voor JA21.

   Wat een drama als het racistische BIJ1 in de kamer komt. Die stem komt waarschijnlijk bij DENK vandaan. Het lijkt er op dat BIJ1 voor de surinamers en antillianen is en DENK voor de Marokkanen en Turken. Ik kijk veel politieke debatten maar als SS in beeld gaat komen dan vlucht hun weg.

   1. Max Aue

    “Baudet had het alleen over corona. Tactisch slim maar ik vond het wel jammer.”

    Baudet heeft zetels gewonnen met zijn leugens over corona. Een gewetenloze schurk.

    1. usb3.0

     leugenclown rutte die het hele volk voorliegt en al een jaarlang in een lockdown houdt wint zetels echt een schande en jij sympathiseert hiermee en hypocriet als jij bent, verwijt Baudet onterecht…

 9. Logica

  Nederland gefeliciteerd met de hoogstwaarschijnlijke dikke winst van VVD en D’66. Van harte. Op naar mooie klimaatplannen en natuurlijk gaan we Europa financieel zwaar ondersteunen. Zij hebben dat geld niet en wij eigenlijk ook niet maar we hebben een ideaal en dan maakt geld niet uit. BAH. Maar Nederland krijgt wat het gestemd heeft, ze weten niet eens waar D’66 voor staat. De bevolking gaat hier heel zwaar voor boeten.

 10. EU_K0K

  Zou ik al een nieuw paspoort hebben?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.