Schokkende peiling! PVV (29) bijna op gelijke hoogte met VVD (30), flink verlies voor SP en GroenLinks

In een nieuwe peiling maakt de PVV een flinke sprong voorwaarts, en weet de beweging van Geert Wilders bijna de VVD van Mark Rutte van de troon te stoten. 29 zetels gaat de PVV halen, als het aan de big data-peiling van IT-ondernemer Eduard Nandelall ligt. De VVD blijft nog maar nipt de eerste, met slechts één zetel meer: 30. Ook komen Volt, Nida, JA21 en wellicht zelfs Lijst 30 van Willem Engel de Kamer binnen, zo luidt de opvallende prognose.

De meeste peilingen zijn duidelijk: de VVD verliest zetels, maar blijft fier aan kop staan. Zo niet in de nieuwe peiling van IT-ondernemer Eduard Nandelall; daar kunnen de liberalen van Mark Rutte de PVV’ers van Geert Wilders nog maar nauwelijks voorblijven: het staat er 30 om 29. Dat laatste zou de hoogste score ooit betekenen voor de PVV, die nooit verder kwam dan 24 zetels in 2010.

De peiling ziet behalve de historische score voor de PVV ook enkele partijen flink veel zetels inleveren. Zo gaat de SP van 15 naar 8 zetels, wat een stuk lager is dan de marge in de Peilingwijzer (9-11) nu aangeeft. Ook GroenLinks krijgt met slechts 10 zetels een flink lagere uitslag toebedeeld dan in de Peilingwijzer (11-13). Het CDA doet het dan weer relatief beter: 20 zetels, in plaats van de 17-19 die de overige peilingen de christendemocraten van Wopke Hoekstra toeschrijven.

Er komt een grote hoeveelheid nieuwe partijen naar de Tweede Kamer, voorziet Nandelall verder. Behalve Nida, JA21 en Volt (allen 1 zetel), maakt ook Lijst 30 van Viruswaarheid-voorzitter Willem Engel een goede kans met één of meerdere zetels straks een fractie in Den Haag te mogen vormen. “Ik denk zelfs dat als Lijst 30 nu doorpakt dat ze nog wel eens 2 of 3 zetels kunnen halen,” aldus Nandelall. Zijn onderzoek ziet dat er voor de partij die officieel geleid wordt door Anna Zeven online ongeveer even veel beweging is als voor de SGP, en dat de partij trendmatig in de lift zit sinds de avondklokrechtszaak die Engel voerde tegen de Staat.

Eduard Nandelall heeft deze peiling uitgevoerd op een andere manier dan bijvoorbeeld I&O Research, Kantar of Ipsos dat doen. In plaats van potentiële kiezers te vragen naar hun voorkeuren bij de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen, heeft het bedrijf onderzoek gedaan met wat het zelf omschrijft als “big data.” Tools als Fan Page Karma, Agora Pulse, Appnexus, Site Scout, Buzzsumo en meer zijn gebruikt om zo nauwkeurig mogelijk te bepalen hoe populair alle partijen zijn onder het electoraat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

94 reacties

 1. Nostradamus

  Zeg dat nou niet!
  Straks worden de verkiezingen uitgesteld omdat ze voldoende fraudestemmen moeten voorbereiden…

  1. LifeBuddy

   Mus, ik denk dat ze niet durven uit te stellen ,want als ze straks gaan vaccineren kunnen er misschien wel veel ongelukken gebeuren en dan gaat sLinks naar 0,0000 zetels. Daarom laten ze de vaccins op de plank liggen tot na 17 maart.

  2. RS

   Heb vandaag stemmen per post binnengekregen. Een lijst met namen zat er bij van 90 x 90 cm. Ongelooflijk. en dat voor de ouderen.Ik kreeg het vel wel netjes uitgevouwen maar NIET netjes ingevouwen. Hoe doen de anderen dit dan ?Wij horen bij de ouderen dus……En dan in een envelop ( voor RETOUR ) waar op staat BRIEFSTEMBUREAU VAN DE GEMEENTE DEVENTER ( POSTZEGEL NIET NODIG ) jammer van de bomen die hier in Deventer gekapt zijn . Het mag wat kosten .

   1. RS

    En Ollonkreng heeft met de Post NL beveiligingsprotocol samengesteld ???? Hahaha, achter iedere postbode een beveiliger ???

 2. Meriadoc Brandebok

  Deze peiling plaatst Nida met een zetel in de Tweede Kamer. Het lijkt me dus een weinig serieus te nemen peiling.

  1. Seneca

   @brandebok
   hoe weet jij dat? heb je met je moslim priester gesproken?

   1. Tepelkloofje

    Imam. Een moslim priester heet een imam.

  2. usb3.0

   Ah nu vind occult fantasietje het ineens weinig serieus te nemen, gisteren was het nog dat er 3 zetels verschil zitten met de peilingen, leugenclown rutte, jouw vriendje word genadeloos afgestraft en terecht ook..

  3. Bolkestein

   Nooit van de parallelle samenleving gehoord? De Islam heeft hier al genoeg kritische massa voor enclavevorming en kiesvee voor Nida. En dat is die Islam die jij hebt verwelkomd.

 3. LifeBuddy

  Om de taliban buiten de 2e kamer te houden, zullen we toch allemaal op Geertje Wilders van de PVV Moeten gaan stemmen. Onder arisch sLinks heeft het Volk al veel te veel Geleden. Voor de toekomst van onze kinderen zullen we over 2 weken Rechts moeten gaan denken i.p.v. crimineel sLinks.

  1. Antihedo

   Wel jammer dat Wilders helemaal niet wil regeren. De PVV is daar ook veel te klein voor. Dat gaan ze niet trekken.

 4. HD

  Mark zal er alles aan doen om in het torentje te blijven, maar dan ook alles, de afspraken met Al Kaag en Faras zijn allang gemaakt.

 5. usb3.0

  Hoezo schokkend? dit vinden heeeeel veeeeeel mensen juist niet hoor

 6. Mar

  Nieuwsgierig als ik ben, de naam eens door Google laten lopen.

  Interessant, heel interessant

  1. usb3.0

   antifa.com eens googlen

  2. ManX

   Wat vind je zo bijzonder, apart of interessant aan Eduard Nandelall, Mar?

   Ik koekelde ook, maar ik merkte niets afwijkends op. Wil je me even bijlichten?

   1. Piet151

    Boeiende peiling an een boeiede figuur. Zijn mening over Baudet doet me genoegen. Maar bij zijn peiling zet ik wel vraagtekens. Hij zegt zelf, dat “Tools als Fan Page Karma, Agora Pulse, Appnexus, Site Scout, Buzzsumo en meer zijn gebruikt om zo nauwkeurig mogelijk te bepalen hoe populair alle partijen zijn onder het electoraat”. Dat egt al heel veel over zijn steekproef, die beslist niet representatief lijkt te zijn. Maar we zullen zien, dit houdt ons wakker en geïnteresseerd.

    1. ManX

     Piet, je weet toch dat o.a. in Amerika met bots meningen werden geturfd en gepeild door het aantal keren dat een bepaald woord of een bepaalde figuur of dienst werd genoemd binnen social media en op internet in het algemeen?

     Daarmee werden verrassende uitslagen behaald, ook op beurzen. Dus waarom niet in politieke peilingen?

   2. Mar

    @ManX

    Zijn werkmethode, Denk, kosten van zijn diensten, VVD lid gemeenteraadsverkiezingen

 7. StemPzeweg

  Peilingen die voorspellen dat Engel in de tweede kamer komt neem ik bij voorhand niet serieus. Wat lachertje dit!

  1. Tedje Kruis

   Baudet scoort er zo’n vijf, daar kan die Engel dan ook wel bij.

 8. Cootje

  Wilders hoeft geen campagne te voeren Corona is zijn boy vriend , ik wacht op de reacties. Corona heerst in Frankrijk en Duitsland de gevolgen gaan het einde van het Europese gedrocht betekenen .

 9. Monty

  Wilders kan alvast met zijn formatie beginnen. Nog 47 zetels bij andere partijen zien te halen en Wilders 1 is een feit.

  Ben benieuwd met welke partijen Wilders wil gaan samenwerken om Nederland te de-islamiseren.

  1. ManX

   Fluim. Clown. Hofnar. Jostiband-lid

   1. Monty

    Ben blij dat jij er ook om kan lachen.

    Met wie dénkt Wilders nu serieus te gaan samenwerken?

    1. ManX

     Heb jij nog een leven buiten Wilders om? Denk je wel eens aan iets anders dan aan je Grote Held, obsessionele dwangneuroticus?

     Een bezoek aan een gespecialiseerde psychiater lijkt me voor jou een uitkomst.

     1. Monty

      Alsof ik de enige ben die op jouw held reageer.

     2. ManX

      Jij bent inderdaad de enige die altijd op dezelfde manier over de PVV en Wilders praat en er op reageert. Stereotype en rigide. Iedereen kan het uittekenen.

      Kortom, er zit geen enkele innovatie in. Probeer je eens te vernieuwen, wees creatief, sla andere wegen in, boor een andere aanpak aan, herbron, durf een andere Monty te laten zien.

      Oh nee wacht – dat kun je helemaal niet. Dat heb je niet in huis. Daar ben je te stom voor.

      Dan was mijn advies dus toch goed. Morgen vroeg als eerste een afspraak maken hoor.

     3. Monty

      @ManX
      ” altijd op dezelfde manier over de PVV en Wilders praat en er op reageert.”

      Wilders verkondigde ook al 15 jaar het zelfde.
      Of geloof je echt dat Wilders iets om corona of andere onderwerpen geeft.

      Wilders heeft maar één doel.

    2. Duckday

     Dat zal een grote verrassing zijn. Er staan al velen te springen

    3. RS

     De SGP misschien ?

    4. Bolkestein

     Geert Wilders is er voor Nederland.

  2. Cootje

   Wilders moet zijn handen niet branden aan de puinhopen van een ander . Gewoon de tweedeling goed voor het voetlicht brengen en de luis in de pels, zolang de organisatie Europa bestaat is er geen eer aan te behalen dan water naar de zee brengen

 10. JFU

  Hoe dan ook, Wilders en Baudet zullen nooit deelnemen aan een coalitie ongeacht de uitslag. Rutte en campanen hebben allang een strategie klaar liggen om dat te voorkomen. Het grote voorbeeld hebben ze gezien in de USA hoe dat moet. Tot alles zijn ze in staat. En maar blijven lachen.

 11. staleo

  Hier is niets schokkend aan.
  Ik had mijn vertrouwen in de Nederlanders al bijna verloren, gelukkig zijn er toch nog veel Nederlanders die kunnen denken.
  Een normaal denkend mens kan uiteindelijk toch niet accepteren dat de regering afgelopen jaren bijna alleen maatregelen hebben genomen die heel veel geld hebben gekost en nog meer geld gaan kosten, zonder dat er voorruitgang mee is geboekt.
  Miljarden zijn er weggegooid of weggegeven.

 12. C.A.Barstow

  Verpletter de VVD!!!
  Vernietig politiek links!!!

  Stem FvD/PVV.

 13. Beukman

  Jammer dat Wilders niet met Rutte wil regeren, en verder bijna niemand met de PVV. Het moet daarom wel heel raar lopen als we geen Rutte IV gaan krijgen.

  1. ManX

   Ben je daar blij om, Beukman? Of zou je ook wel eens een keertje wat anders willen zien?

   1. Beukman

    Een keertje zeker, Dr. X. Maar ik hoor tot de grote groep Nederlanders die zelf niet zo snel VVD zullen stemmen, maar de betrekkelijke stabiliteit en eenheid die hij brengt hoog waarderen, en zijn fantasieloosheid, leugenachtigheid en al te rechtse trekjes op de koop toe nemen.

    Jij begrijpt toch ook wel dat het land met Geert aan het roer er niet beter op zou worden? Ik bedoel: als je het realistisch bekijkt?

    1. ManX

     Beuk, als ik het realistisch bekijk denk ik dat Wilders een uitstekende premier zal zijn die vriend en vijand verrast.

     Als langst zittende kamerlid en door de wol geverfde politicus weet hij donders goed dat hij compromissen zal moeten doen, maar tegelijkertijd weet hij ook de kern van zijn partijprogramma overeind te houden en dat met tact, geduld, diplomatie en de juiste massage langzamerhand gestalte te geven. Door zijn pragmatische manier van optreden en inclusieve benadering is hij een premier voor alle Nederlanders van goede wil. Maar ook hard naar iedereen die verzaakt.

     Verder zal Wilders harde eisen stellen aan de EU onder dreiging van uittreden. Hij zet daarmee een proces van hervorming op gang waarmee hij in heel Europa bewondering oogst.

     Stem jij nu maar op de PVV, daar zul je beslist geen spijt van hebben. Tijd voor verandering: stuur die gesjeesde geschiedenisleraar definitief het bos in!

     1. Franz Biberkopf

      “Door zijn pragmatische manier van optreden en inclusieve benadering is hij een premier voor alle Nederlanders van goede wil.”

      We kunnen niet meer beweren dat mijn goede vriend geen gevoel voor humor heeft.

      Schitterende satire, beste kerel. Je overtreft jezelf.

     2. Monty

      @ManX
      ”Stem jij nu maar op de PVV, daar zul je beslist geen spijt van hebben.”

      Zo aandoenlijk.
      Misschien moet je er asjeblieft bij schrijven.
      Hadden ze in Duitsland maar één Wilders hè.

     3. Beukman

      Vooropgesteld, Dr. X: ik waardeer Wilders zeer als vakman. Hij is intelligent, snel van geest, hij heeft gevoel voor humor én hij kan goed lսllen.

      Tegelijk moet helaas worden vastgesteld dat hij ook dogmatisch is en te erg overtuigd van zijn eigen gelijk. Nog nimmer heeft iemand hem erop kunnen betrappen dat hij zijn ongelijk toegaf – dit heeft hij gemeen met onder meer Baudet, Trump en Godwin.

      Compromissen sluiten is ook nooit zijn sterkste kant geweest. Of dit de reden is dat hij altijd in de oppositie zit of juist de oorzaak, is een kip-ei-verhaal.

      Hoe je erbij komt dat hij pragmatisch zou zijn, is me een raadsel. Het is juist zijn comfortabele oppositiepositie die hem behoedt voor pragmatisme: hij kan altijd en overal zijn principes belijden zonder zijn handen vuil te maken.

      Een groot bezwaar tegen Geert als premier is dat hij ernstige tweespalt zou zaaien in het land met zijn onverzoenlijke levenshouding. Je begrijpt zeker ook wel dat een heleboel Nederlanders in Geerts ogen per definitie niet “van goede wil” zouden zijn.

      Ik denk dat je Wilders idealiseert.
      En ik denk: als je niet wil dat hij van zijn voetstuk valt, kan hij beter tot het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd in de oppositie blijven zitten.

  2. Monty

   ”en verder bijna niemand met de PVV.”

   Ik vraag mij af met wie Wilders een kabinet wil gaan vormen.
   Hij heeft aangegeven graag minister president te worden. Dan zal hij toch ook wel een voorkeur hebben.

   Of denkt hij dat hij een absolute meerderheid kan behalen?

 14. StemPzeweg

  Wil je Rutte naar huis sturen. Dan moet je dus niet op PVV stemmen want daar gaat toch niemand mee regeren. Dan moet je naar nr 3 kijken in de peilingen. StemP CDA 😀

  1. Beukman

   Jij snapt het. Alleen zullen sommigen het middel erger dan de kwaal vinden.

 15. Robert Leiden

  Kennelijk is er stevig geld overgemaakt voor een gewenste boodschap.
  Eduard Nandelall levert “big brother is watching you data” op bestelling zodat klanten op de gewenste manier consumenten met reclame kunnen bestoken.
  Deze pol is totaal afwijkend van wat het gemiddelde van andere polls laat zien,
  zo afwijkend dat het verdacht (lees: gekocht) is.

  1. ManX

   Robbie, je bent er van op de hoogte dat Sigrid Kaag vandaag een miljoentje kreeg om campagne te voeren?

   1. Tepelkloofje

    Afkomsting van iemand die dat geld verdient heeft met het maken van algortime-software voor Markus Suikerberg. Wat was de uitdrukking ook weer die u gebruikte: “big brother data op bestelling”?

    1. Robert Leiden

     Ongetwijfeld doen alle partijen dat in meer of mindere mate.
     Het is ook geen kritiek op de PVV.
     Maar vooral een constatering dat boven genoemde peiling vreemd afwijkend is van het gemiddelde van andere peiling buro’s.
     Mensen als Nandelall leven er goed van.
     Zelf denk ik dat de markt voor boze blanke mannen (PVV/FvD) ong 25 zetels of 17- 20% van de 2e kamer groot is.
     Dat was altijd al zo. Zal een zeteltje meer of minder zijn. Veel zal dat niet veranderen, althans dat is mijn verwachting

     1. Tepelkloofje

      Deze peiling is inderdaad nogal afwijkend van overige peilingen, deshalve zet ik ook vraagtekens bij doelgroep en methode. Tot dusverre vinden we elkaar.
      Maar dat u daar automatisch de conclusie aan koppelt dat deze peiling dus gemanipuleerd moet zijn met financiële motieven, daarmee disqualificeert u zichzelf volledig.
      Als u er dan in uw vervolgreactie ook nog vanuit het niets ‘boze blanke mannen’ en ‘PVV/FvD’ er bij sleept, is het wel duidelijk uit welke hoek de wind waait.
      Overigens is het ‘bureau’, meervoud: bureaux. Dat terzijde.

  2. Henk en Ingrid

   En de reguliere peilingen kloppen dus wel volgens jou ?
   Wat weet je meer als wij ? Na alle ellende die rutte met zijn 40 rovers heeft achtergelaten staat hij nog steeds eenzaam aan de top ? Vermakelijk.

 16. Duckday

  Breek het kartel indien deze uitslag waarheid is gaat het misschien gebeuren. Eeen man die jaren lang geev vrijheid heeft maar toch steeds opkomt voor DIT mooie land en zijn bewoners maar ook door de media kapot gemaakt met verdraaide berichten En kamer leden die met minachting over de PVV oordeelden. Laat hij het nu eens maar bewijzen dat hij Nederland weer Nederland maakt waar je geen vertaal computer meer nodig hebt

  1. Franz Biberkopf

   Als deze wonderlijke peiling op feiten zou berusten verandert er toch niets. De PVV is geen regeringspartij en Wilders is de eerste om dat te beamen.

   1. Cootje

    Dus 20% van het electoraat wegkijken brengt de juiste oplossingen ??

    1. EvertB

     Juiste oplossingen is te stellig gedacht, denk ik. Eerder werkbare oplossingen.

     Vergeet daarbij niet dat ingediende PVV-moties ook wel eens (kamerbreed) gesteund worden. Of dat hun ideeën ook in beleid worden vertaald.

 17. ET007

  Dat kan zo maar niet! Links gaat dit niet accepteren, al moet er een nieuwe Volkert komen. Vertrouw die Linkse ratten voor geen meter. Die hebben het niet zo met Democratie, behalve als hun uitkering overgemaakt wordt.

 18. Ik weet alles

  Men zou gewoon de beste mensen moeten aanstellen als minister. Ik ben geen PVV stemmer, maar ik vind bijvoorbeeld Martin Bosma een hele capabele man. Hetzelfde geldt voor Pieter Omzigt. En zo zijn er wel meer.

  1. Franz Biberkopf

   Als Bosma gevraagd wordt voor minister of staatssecretaris zal hij subiet bedanken: hij weet als geen ander dat hij voor dat soort functies te licht is.

   1. ManX

    Bosma lijdt niet aan het Kruger-Dunning syndroom zoals jij.

    De man kent zijn eigen kwaliteiten. En heeft humor. Iets wat jij ten enemale ontbeert.

    1. ManX

     enenmale

    2. Franz Biberkopf

     Correct, de man kent zijn eigen kwaliteiten.

   2. pasco

    fransje:
    “voor dat soort functies te licht.”
    Denk je dat de actuele ministerposten bezet zijn door mensen met specifieke kennis mbt hun portefeuille, ze halen structureel hunkennis bij topambtenaren, ze worden simpelweg gesouffleerd!
    Het zijn overwegend voormalige leraartjes dan wel hebben ze opleidingen genoten die vaak totaal niet aansluiten op hun functie!
    Dat is ook de reden dat ik persoonlijk pleit voor een technocratische regering, vakkennis op de juiste plaatsen!
    Fransje, je roept en roept, maar hebt erg weinig parate kennis!

    1. gustav

     pasco/
     Applaus, applaus, zo is dat !
     De NL politici zijn sprekende poppen, sprekende papagaaien, en het electoraat geeft deze misfits notabene consequent hun stem!
     De sukkels!

   3. Cootje

    Functie eisen van een premier een doctrine instellen en handhaven , wetenschappelijke bureaus als het wodc rivm hun teksten laten aanpassen aan de wensen van de bewindvoerders . Op de juiste tijd last hebben van je herinneringen of lichte demente . Goed kunnen liegen en manipuleren aan al die kwaliteit eisen voldoet Bosma uitstekend , hij mist alleen een ochtend in de week schoolkinderen beïnvloeden met deze kwaliteiten

 19. fretFred

  Die Eduard zegt me niets. Bij Ipsos staat de VVD op 38 en de PVV op 21. Dat lijkt me een stuk waarschijnlijker

 20. andergeluid

  Gratis op te halen 150 zetels :):)

 21. Jehannes

  Tsja, er is verschil tussen peilingen van WNL en Geenstijl.nl. PVV heeft zich bewezen niet zo voor de vrijheid te zijn. FvD dan maar bij gebrek aan beter.

 22. liefdevol rechts

  Oei, oei, dat hadden ze beter niet bekend gemaakt.
  Ja, zoals sommige hier al voor waarschuwde moeten we nu op gaan oppassen voor fraude in de volgende verkiezingen.
  Dit kunnen al die linkse aanhangers hier niet verkroppen en zullen het dan ook met excuses en leugens ontkennen, maar ja de waarheid doet pijn.

 23. A-BBa

  Als dit zou kloppen dan zou het enorm helpen als de potentiële stemmers voor FvD hun stem nu deze keer aan de PVV zouden geven. Dan zou deze de grootste partij worden en daarmee in ieder geval de macht hebben de belangrijkste speerpunten van zowel het FvD als ook de PVV op korte termijn effectief aan te kunnen pakken. Waaronder het immigratie- en vluchtelingenprobleem.

  1. Monty

   ”potentiële stemmers voor FvD hun stem nu deze keer aan de PVV zouden geven.”

   Waarom?
   Na hun monster zege kunnen ze toch samen een coalitie vormen.
   Of ben je bang dat ze geen regeerakkoord kunnen overeen komen?

 24. Boemboem

  Kijk goed nieuws!!! Nu doorgaan PVV

 25. Pieter48

  Geloof niet als rechts de verkiezingen wint we verlost zijn van de linkse doctrine. Die is in de hele maatschappij vast verankerd. Van het jeugdjournaal tot de universiteiten van Natuurmonumenten tot onze onafhankelijke NPO. Het linkse denken is niet meer uit te roeien. Ondanks dat ze weinig tot niets positiefs toegevoegd hebben aan de maatschappij.

  1. Piet151

   Ik denk, dat je gelijk hebt, al zou ik minder negatieve kwalificaties gebruiken. Maar dan is het toch helemaal volgens de democratische principes, dat Nederland langs een linkse koers wordt geregeerd? Of zie ik dat verkeerd?

   1. ManX

    Ten tijde van de Culturele Revolutie in China liep iedereen ook met het Rode Boekje te zwaaien. Logisch dat het land toe langs Maoistische koers werd gedictatuurd. Pas later bleek de enorme destructie die dat had veroorzaakt.

    Door weldenkend rechts is die conclusie nu al te trekken t.a.v. onder andere de hysterisch linkse klimaatwaanzin en de emo-import van immigranten (17 miljard euro per jaar). Daar hoef je niet voor doorgeleerd te hebben.

    1. The devil and the deep blue sea

     Het zou terecht zijn wanneer links stemmers extra belasting moeten betalen ( en niet zo weinig ook) ter financiële compensatie wat zij dit land hebben aangedaan met hun luchtfietserij!

    2. Piet151

     @ManX
     Ik weet niet zoveel van China; ben er nooit geweest en bezoek alleen een enkele keer de afhaal-chinees. Maar ik meen me te herinneren, dat die “liefde” voor Mao niet helemaal vrijwillig was, om me heel voorzichtig uit te drukken. Het feit, dat jij hier de dingen mag schrijven die je schrijft, bewijst dat het Nederland van vandaag en het China van toen op geen enkele manier te vergelijken waren.

     Wat betreft de kosten van de z.g. klimaatwaanzin en de immigratie-gekte, zou je je af kunnen vragen wat de kosten zullen zijn zonder die beide vormen van waanzin. Niet de kosten van morgen, maar die van over enkele tientallen jaren. Ik neem dan graag ook de minder kwantificeerbare kosten nog eens mee, vooral die van de immigratie. Onze ethische waarden zijn mij en heel veel landgenoten ook veel waard. We hebben niet voor niets een millennia-lange ontwikkeling van onze beschaving doorgemaakt.

     1. The devil and the deep blue sea

      Lekker beschaafd om een continent vol te laten lopen met onbeschaafde asielzoekers en migranten!

     2. ManX

      Piet51, het huidige linkse, politiekcorrecte klimaat is een ‘meningen-dictatuur’ waar iedere afwijking wordt bestraft met uitsluiting uit de roedel. De zelfcensuur viert dan ook hoogtij en kan vergeleken worden met de zelfbeschuldigingen die onder Mao gemeengoed waren.

      Je schrijft: “Wat betreft de kosten van de z.g. klimaatwaanzin en de immigratie-gekte, zou je je af kunnen vragen wat de kosten zullen zijn zonder die beide vormen van waanzin.”

      Dat is een onzinnige vraag, die alleen kan opkomen in het hoofd van een ware klimaat- en immigratiegelovige. Wat immigratie betreft is er louter een negatief saldo: op jaarbasis 17 miljard. Wat voor positiefs kun je daar nu tegenover stellen? Door die import is de druk op de zorg, onderwijs en woningmarkt tevens onevenredig toegenomen – geen huis voor een starter te krijgen. Je kijkt weer eens weg, blinde mol.

      Het klimaat wordt op geen enkele wijze gered of gediend met de 1000 miljard aan inspanningen die op het postzegeltje Nederland geleverd worden. Zolang China honderden kolencentrales bijbouwt en heel Afrika hard bijdraagt aan vervuiling, is er voor ons geen enkele functionele rol weggelegd, behalve dat we ons daarmee zo goed voelen. Geld wegpissen heet dat. De voorbeeldfunctie die we eventueel zouden hebben wordt door geen land ter wereld opgemerkt, laat staan serieus genomen.

     3. Piet151

      @ManX
      Ter info en neem er even de tijd voor: advances.sciencemag.org/content/4/6/eaaq0883

      Je sommetje over het klimaat wordt op zoveel sites weerlegd, dat ik daar niets aan toevoeg. Ik ken de redenering en die is gemakkelijk lek te schieten. Ik ben ervan overtuigd dat jij die tegenwerpingen ook kent.

     4. ManX

      Piet51, de heading boven het artikel luidt “Macroeconomic evidence SUGGESTS that asylum seekers are not a “burden” for Western European countries” en dan weet ik eigenlijk genoeg. Ik koers liever op het onderzoek van Dr. Jan van Beek, dat specifiek op de Nederlandse situatie is toegesneden.

      Wat het ‘sommetje’ voor de klimaattransitie betreft: het gaat mij niet om het concrete bedrag – of het nu 200 miljard, 500 miljard of meer is, dat is niet de crux. Het gaat er om dat Nederland met waanzinnige financiele middelen een voortrekkersrol wil vervuilen, terwijl volledig vaststaat dat dat mondiaal totaal geen gewicht in de schaal legt. Dat is hoogmoedswaanzin, maar een linkse gehersenspoelde zal dat ongetwijfeld ‘het nemen van verantwoordelijkheid’ noemen.

      Nederland zou zich bescheidener moeten opstellen en de rol van volger en early adapter moeten kiezen. Uiteraard kunnen groene inspanningen die betaalbaar zijn en direct aanwijsbare verbeteringen opleveren, wel gestimuleerd worden. Maar daar is een andere aanpak en insteek voor nodig dan de hysterische benadering van de deelnemers aan de ‘klimaattafel’ en rolmops Frans Timmermans.

     5. Franz Biberkopf

      Het klimaat wordt op geen enkele wijze gered of gediend met de 1000 miljard aan inspanningen die op het postzegeltje Nederland geleverd worden”

      De klimaatsceptici hanteren een heel listige debatmethodiek waarop je op elk niveau van de discussie kunt proberen het klimaatbeleid te saboteren: de aarde warmt helemaal niet op, de aarde warmt wel op maar dat komt niet door de mens, de klimaatmaatregelen hebben geen enkele zin, de klimaatmaatregelen werken onvoldoende, de klimaatmaatregelen zijn veuls te duur en tenslotte, de klimaatmaatregelen werken alleen maar als ze wereldwijd worden ingezet. Dat laatste argument staat ook wel bekend als de postzegel-dooddoener.

      We missen RPML, die was een meester in het schakelen tussen deze, onderling vaak strijdige, argumenten, soms in één zin. Mijn goede vriend doet zijn best.

     6. ManX

      Het lukt Franz Biberkopf dus niet om inhoudelijk op mijn reactie in te gaan. Waarom verbaast dit niet?

     7. Piet151

      @ManX
      Ik begrijp, dat je a.h.v. één enkel woordje tevoren al beslist of een artikel lezenswaard is of niet. O.k., dat kun je doen, maar dan zou je in dit geval ook het woordje EVIDENCE kunnen kiezen. Ik zou namelijk de titel vertalen als: “Macro-economisch bewijs suggereert dat asielzoekers geen “last” zijn voor West-Europese landen”.

      Maar ik gaf dit artikel niet om jou te overtuigen. Dat zal niet lukken met één enkel artikel. Het zou wel je blik wat kunnen verruimen, misschien juist ter versterking van je oordeel over de immigratie-effecten. Maar o.k., je wenst niets toegevoegd te krijgen. Ik doe dat wel, en ik kan je zeggen, dat dat helpt je eigen visie te onderbouwen. Gewoon een tip!

      Wat betreft de noodzakelijke investeringen in klimaat maak je je er wat gemakkelijk vanaf. Het verschil tussen 200 en 100 miljard is geen kattenpis, lijkt me. Maar vooral het feit, dat Nederland op sommige gebieden wel het voortouw wil nemen spreekt me zeer aan. Als iedereen op iedereen gaat zitten wachten, wordt er helemaal nooit iets gedaan. En voortdurend wijzen op die Chinese kolencentrales en de Duitse transitie van bruinkool naar gas is niet effectief. Die transitie-strategieën zijn onderdeel van de wereldwijde plannen. Op deze manier is er de meeste kans, dat iedereen zijn deel meepakt a.g.v. een veel breder draagvlak en dat is al moeilijk genoeg. Duitsland gaat ondanks dat gas toch veel minder CO2 uitstoten, groene energie komt later ook nog eens. China heeft een eigen weg gekozen. Als ze daaraan vasthoudt zijn zij ook rond 2050/2060 waar we allemaal zijn willen. Zo is het toch een wereldwijd samenhangend plan. Al die miljarden zijn dan goed besteed geld.

     8. ManX

      Piet51, in het artikel zetten een paar Amerikanen met behulp van cherrypicking uit een lijst met 37 boeken uiteen waarin volgens hen de economische winst van massa-immigratie zit voor de Europese landen.

      Dit gaat om twee redenen fout: ten eerste zijn de gevolgen van immigratie voor elk land totaal verschillend, en ten tweede beslaat het slechts de periode van 1995 tot 2015. Dit rapport is dus gedateerd, generaliserend en eenzijdig.

      Al een paar maal eerder heb ik het onderzoek van Dr. Jan van Beek aangehaald dat specifiek op de Nederlandse situatie is toegesneden, recent is (drie dagen geleden verschenen) en uitkomt op een negatief saldo van 400 miljard euro over de laatste 25 jaar, evenveel als de totale aardgasbaten vanaf het begin van de winning. Dit rapport negeer je echter steeds. Kun je me vertellen waarom?

      Wat de klimaattransitie betreft die de wereld zou moeten ondergaan, verval je weer in groene, ideologische maar irrealistische dromen: over 40 jaar komt alles goed.

      Je draait om alles hen en kunt me nog steeds niet duidelijk maken waarom een van de kleinste landen ter wereld nu specifiek het voortouw moet nemen door surrealistische bedragen te investeren op terreinen waarop de grote mogendheden het vooralsnog volledig laten afweten.

      En verder: leg nu eens rustig en duidelijk aan mij uit waarom jij het een puik idee vindt dat Nederland ten koste van enorme investeringen van het aardgas af gaat en tegelijkertijd Duitsland door jou wordt toegejuicht en bejubeld omdat ze aan het aardgas gaan.

     9. Piet151

      @ManX
      Ik ga ervan uit, dat je dr. Jan van de Beek bedoelt. Jan van Beek is alleen bekend als voetballer van lang geleden en is geen dr.

      Toen ik van het rapport van Van de Beek hoorde nam ik me voor het te bestuderen, niet wetend dat het ruim 200 bladzijden telt. Ik heb het rapport nu gedownload, maar serieuze lezing van ruim 200 bladzijden vraagt wel wat tijd. Ik ga het zeker doen. Maar het valt me nu al op, dat het rapport waarnaar ik verwees niet in de literatuurlijst van Van de Beek is opgenomen. Dat kan natuurlijk, maar het is wel een heel vaak genoemd rapport op internet.

 26. Edjan

  18 maart 2021. Okay, het is dus tóch weer Rutte geworden, ondanks de peilingen.

  Als ik met mensen praatte, zo in de aanloop naar de verkiezingen, viel het me op dat ze de lockdown eigenlijk wel goed vonden, “anders zouden er veel meer slachtoffers vallen”. Dat dit nergens uit bleek, wilden ze niet horen. “Het is een zeer dodelijke ziekte”, vonden ze. Dat hij 3,5 keer zo dodelijk is als een griep, wilden ze niet horen, net als dat er onder de 70 en zonder chronische ziekte vrijwel geen mensen aan sterven.

  En dat de overheid zo wel erg veel macht had gekregen en heel ons doen en laten kon sturen en c0ntr0leren, dat Nederland dus op een intensieve menshouderij of op China begon te lijken, “dat was helemaal niet zo erg, dat was misschien wel de enige manier om een zo overbevolkt land als Nederland te besturen”.

  “Het vaccinatiepaspoort zal ons onze vrijheid wel terug geven” vonden ze blij. Dat dit vaccinatiepaspoort feitelijk een indirecte vaccinatiedwang inhoudt en dus tegen de grondwet ingaat, daar gaven ze niks om.
  Ik had wel eens het idee dat woorden als grondwet en democratie de mensen totaal niet meer interesseerden. Dat die voor hun net zo goed afgeschaft konden worden.

  Dat de autochtone bevolking aan het krimpen is en de bevolkingsgroei en overbevolking dus volledig wordt veroorzaakt door immigratie, da’s ook niet waar: “want dat komt doordat Nederlanders steeds vaker alleen in een woning willen wonen in plaats van als stel of als familie zoals vroeger.”

  Daarom hebben de Nederlanders dus in meerderheid alwéer op Rutte gestemd. Uit ongeïnteresseerdheid en masochisme. En dus zullen we wéer 4 jaar Rutte krijgen. 4 jaar voortgaande immigratie, machts- en geldoverdracht naar de EU en verdergaande Chinaficatie.

  PS Ik kom wél steeds meer mensen tegen die vinden “dat er iets niet helemaal klopt aan die redenering van van Dissel; dat mensen die niet gevaccineerd zijn eigenlijk geen mensen die gevaccineerd zijn kunnen besmetten”.

  1. Max Aue

   “dat mensen die niet gevaccineerd zijn eigenlijk geen mensen die gevaccineerd zijn kunnen besmetten”

   Besmetten misschien nog wel maar niet meer ziek maken.

 27. Drollevanger

  Ik zou zeer tevreden zijn met eindelijk een door links steeds weer valselijk benoemd rechts kabinet met Wilders als premier. Maar ik denk niet dat dat zal gebeuren. Nu daar een kleine kans voor is, zal ook de Media volop in de anti Wilders startblokken klimmen
  De meeste mensen hebben tegenwoordig zelfs geen flauw idee over de macht van de Media.
  Dit ondanks het feit dat de PVV, veel socialer is voor de Nederlanders dan hun zich links noemende tegenstanders. Uitgezonderd misschien de SP die sociaal op dezelfde golflengte opereert als de PVV.
  Mijn stelling is dus. De SP en de PVV zijn samen zeker socialer dan de huidige coalitie inclusief D66 en Groenlinks.
  Een toeslagen affaire zoals nu speelt was met de twee bovenstaande partijen in het kabinet nooit mogelijk geweest. Trouwens het Groninger fiasco had met SP en PVV ook nooit plaatsgevonden.
  Bedenk dat als je gaat stemmen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.