Heldhaftige Fransman claimt pre-corona vrijheid terug: ‘Ik heb twee vaccins gehad en eis einde van de lockdown!’

Een 83-jarige Fransman eiste voor de Franse Raad van State, het hoogste juridische orgaan in het land, dat hij zou worden uitgezonderd van de lockdown. Hij heeft twee Pfizer-prikken gehad, dus vroeg hij zich af waarom die regels nog steeds voor hem zouden moeten gelden.

Een gepensioneerde Fransman bracht zijn regering toch enigszins in verlegenheid door met een rechtszaak aan te komen. Wat hem betreft was de redenering namelijk volstrekt helder: na twee vaccins vormt hij voor niemand een gevaar, en de Europese Unie werkt al aan een ‘vaccinatiepaspoort’. EU-lidstaten gaan toe naar een situatie waar je je vrijheid ‘terugkrijgt’ als je kunt laten zien dat je gevaccineerd bent. Dat meldt het AD. In feite vraagt hij dus om iets wat toch al staat te gebeuren.

Hij heeft de rechtszaak uiteindelijk niet gewonnen, maar legde hiermee wel een frappante redenering bloot. De Franse regering “presenteert de vaccins juist altijd als enige middel dat definitief een einde kan maken aan de pandemie. En nu zegt dat de regering dat het maar gedeeltelijk effectief is,” aldus zijn advocaat. Dat betekent dus voor heel veel Franse burgers dat ze nog maar even moeten wachten op hun vrijheid, totdat de Franse regering ook eindelijk zo ver is om de boel weer open te gooien. Volstrekt onacceptabel natuurlijk.

De coronaregels van diverse regeringen lijken hier en daar snel te worden ingehaald door een nieuwe realiteit van weigerachtige regeringen die hun landen per sé nog even op slot willen laten zitten, waardoor de maatschappelijke spanning in rap tempo verder oploopt. In heel Europa komen burgers namelijk in een situaties terecht waar de regels gewoonweg niet meer bij passen. In Nederland zien we dat met de sneltesten, waardoor mensen weer meer bijeenkomsten organiseren. Maar dat mag dan weer niet.

Op een gegeven moment móét een overheid wel omschakelen, omdat anders de frustratie te groot gaat worden. Het valt toch ook niet meer te verkopen dat je na twee vaccins of een negatieve sneltest alsnog kunt worden beboet voor iets wat anderhalf jaar geleden nog volstrekt normaal was, alleen omdat het “de regels” zijn? De stunt van deze 83-jarige Fransman moet dan ook worden gezien als een signaal voor overheden om snel na te gaan denken over een ‘exit strategie’: ‘hoe keren we terug naar normaal?’

Niet alleen Frankrijk, maar heel Europa moet dit signaal ter harte nemen. En het coronaroer omgooien voordat alles en iedereen het écht niet meer trekt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Jehannes

  Hoe bedoel je? Leg me even uit in welke dictatuur burgers rechten hadden?

 2. Monty

  Na de nieuwe verkiezingen die ongetwijfeld gaan komen komt er een heel ander kabinet.
  FvD en Wilders zullen de grootste worden en weldra zijn we van de lockdown af.

  Zoals beloofd door Baudet.

  1. september

   Ik moet dat nog zien mischien.gaat dat gebeuren

 3. RvdBe

  Je kunt geen corona meer krijgen of overdragen als je volledig ingeënt bent was nog niet lang geleden in de media te lezen.
  Wat een circus.

  1. toetssteen

   RvdBe
   Of net zoals mijn vrouw bewezen antistoffen in het bloed. Sanquin.
   Nou lijkt me dat niet onlogisch, want zij heeft SARS gehad op zeer jonge leeftijd, dus heeft daardoor antistoffen gekregen.
   Ook al zal het virus wat wijzigen, blijft die solide basis.

   Overigens heeft zij indertijd wel 6 weken in quarantaine gelegen.

 4. Max Aue

  Ik heb van stonde af hier het Corona-paspoort bepleit. Ik zie dat DDS nu ook eindelijk om is.

  1. usb3.0

   Ja maxje wel, maar maxje staat stijf van fascistische gedachtegangen… ik vind ook dat maxje zijn smerige fascistische smoel moet houden…

  2. september

   Hallo Max je mag hier alles blijven zeggen niks van iedereen aantrekken

  3. coenzoon

   een corona paspoort bestaat niet domme decadente tról !

  4. september

   Het vaccinatiepaspoort bestaat nog niet eens komt het

   1. coenzoon

    het vaccinatiepaspoort is in 2018 al goedgekeurd door brussel . het coronapaspoort bestaat nog steeds niet

  5. Wally

   Ze zijn niet om. Beslist niet. Maar we zijn het er allemaal over eens dat dit niet langer vol te houden is.

 5. Monty

  Misschien moeten we Israël volgen als voorbeeld?

  Daar is alles al weer open en leeft iedereen in vrijheid.
  Met een vaccinatie paspoort.

  1. coenzoon

   gelúl , slechts de helft is gevaccineerd en de tweedeling door de groene kaart is ongekend. Er heersen grote spanningen in het land. Kijk is echte journalistiek in plaats van de Nederlandse staatstv.

   1. Monty

    ”Kijk is echte journalistiek in plaats van de Nederlandse staatstv.”

    De Jensen show en het FvD journaal bedoel je toch?

  2. RvdBe

   Een betere benaming is gehoorzaamheidspaspoort, want daar gaat het naar toe, je kunt credits verzamelen om iets leuks te mogen doen, aan de andere kant als jij op plaatsen wordt gescand zonder mondkapje bv of bij een demonstratie bent geweest, lever je credits in.
   De gehoorzamen zullen de bovenste kastes bevolken, de critici de onderste, een soort punten rijbewijs voor het leven.

 6. usb3.0

  Iedereen die vindt dat hij of zij meer rechten hebben als ze zijn gevaccineerd zijn natuurlijk gewoon achterlijk, het is alles voor iedereen of niets voor iedereen..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.