shutterstock 1941206674

Heldhaftige Fransman claimt pre-corona vrijheid terug: 'Ik heb twee vaccins gehad en eis einde van de lockdown!'

Geen categorieapr 05 2021, 18:00
Een 83-jarige Fransman eiste voor de Franse Raad van State, het hoogste juridische orgaan in het land, dat hij zou worden uitgezonderd van de lockdown. Hij heeft twee Pfizer-prikken gehad, dus vroeg hij zich af waarom die regels nog steeds voor hem zouden moeten gelden.
Een gepensioneerde Fransman bracht zijn regering toch enigszins in verlegenheid door met een rechtszaak aan te komen. Wat hem betreft was de redenering namelijk volstrekt helder: na twee vaccins vormt hij voor niemand een gevaar, en de Europese Unie werkt al aan een 'vaccinatiepaspoort'. EU-lidstaten gaan toe naar een situatie waar je je vrijheid 'terugkrijgt' als je kunt laten zien dat je gevaccineerd bent. Dat meldt het AD. In feite vraagt hij dus om iets wat toch al staat te gebeuren.
Hij heeft de rechtszaak uiteindelijk niet gewonnen, maar legde hiermee wel een frappante redenering bloot. De Franse regering "presenteert de vaccins juist altijd als enige middel dat definitief een einde kan maken aan de pandemie. En nu zegt dat de regering dat het maar gedeeltelijk effectief is," aldus zijn advocaat. Dat betekent dus voor heel veel Franse burgers dat ze nog maar even moeten wachten op hun vrijheid, totdat de Franse regering ook eindelijk zo ver is om de boel weer open te gooien. Volstrekt onacceptabel natuurlijk.
De coronaregels van diverse regeringen lijken hier en daar snel te worden ingehaald door een nieuwe realiteit van weigerachtige regeringen die hun landen per sé nog even op slot willen laten zitten, waardoor de maatschappelijke spanning in rap tempo verder oploopt. In heel Europa komen burgers namelijk in een situaties terecht waar de regels gewoonweg niet meer bij passen. In Nederland zien we dat met de sneltesten, waardoor mensen weer meer bijeenkomsten organiseren. Maar dat mag dan weer niet.
Op een gegeven moment móét een overheid wel omschakelen, omdat anders de frustratie te groot gaat worden. Het valt toch ook niet meer te verkopen dat je na twee vaccins of een negatieve sneltest alsnog kunt worden beboet voor iets wat anderhalf jaar geleden nog volstrekt normaal was, alleen omdat het "de regels" zijn? De stunt van deze 83-jarige Fransman moet dan ook worden gezien als een signaal voor overheden om snel na te gaan denken over een 'exit strategie': 'hoe keren we terug naar normaal?'
Niet alleen Frankrijk, maar heel Europa moet dit signaal ter harte nemen. En het coronaroer omgooien voordat alles en iedereen het écht niet meer trekt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten