Klimaatrechtspraak: Duits Hooggerechtshof dwingt regering om méér “tegen klimaatverandering” te doen

In Nederland was er de Urgendazaak. Die dwong de regering om meer, strenge, harde maatregelen te nemen, hoegenaamd in de strijd “tegen klimaatverandering.” In Duitsland hebben ze daar nu hun eigen versie van. En ook bij onze oosterburen houdt dit in dat Berlijn meer, meer, meer zal moeten doen – op kosten, natuurlijk, van de burger.

Het Duitse Hooggerechtshof is van mening dat de Klimaatbeschermingswet uit 2019 te weinig houvast biedt om klimaatverandering vanaf 2031 te reguleren, legt Elsevier uit.

Maar nu komt het: het Hooggerechtshof gebruikt de Grondwet vervolgens op zo’n manier dat de klimaatwet opeens een inbreuk is op de “vrijheidsrechten” van jongeren. Dit niet omdat de maatregelen opgedrongen worden aan de bevolking, maar omdat de wet volgens het Hof ruimte zou bieden aan de wetgever om maatregelen uit te stellen tot na 2030. En omdat omdat de uitstoot van stikstof “schadelijk” zou zijn voor het klimaat en daardoor voor mensen, en dan met name voor jongeren, die er over tientallen jaren de consequenties mogelijk van zouden ondervinden, is het in strijd met hun “vrijheidsrechten.”

Deze rechtszaak werd aangespannen door het links-radicale Greenpeace én Fridays For Future van, je raadt het al, Greta Thunberg. De extreem-linkse Zweedse activiste heeft met haar organisatie er dus voor gezorgd dat er in Duitsland strengere klimaatmaatregelen moeten komen. Waar niet zij, als Zweeds burger voor betaald, maar de Duitse burger.

Het doet allemaal sterk denken aan de Urgendazaak in Nederland, die voor enorme problemen zorgde omdat de rechter de regering dwong bijzonder kostbare maatregelen te nemen, die economisch grote effecten hebben.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Branzino

  “Het doet allemaal sterk denken aan de Urgendazaak in Nederland”

  Inderdaad, we gaan in Europa zeker de goede kant op.

  1. Harry Haller

   Gefeliciteerd Piet! De klimaatfascisten hebben gewonnen!

   1. leukeditter

    hopen dat ze allemaal verzuipen in die zogenaamde zeespiegelstijging

   2. Branzino

    @Harry Haller
    Ik moet mezelf corrigeren. Niet alleen in Europa gaat het de goede kant op, maar wereldwijd. In Amerika zijn verreikende stappen in voorbereiding, opgesteld onder leiding van de ooit zwaar dement genoemde Biden, maar nu in brede (ook Republikeinse) kring gezien als de initiatiefrijkste president sinds jaren. Italië blaast zijn partij goed mee, hoewel de maffia en consorten nog wel sterk tegenwerken. Engeland, Scandinavië, Zwitserland (al heel lang) en veel andere Europese landen. Zelfs in China beginnen geluiden over klimaat en milieu te klinken. Alleen landen als vooral Brazilië liggen dwars, ondanks positief klinkende signalen. Maar, ik schreef het vaker, het nemen van klimaatmaatregelen is een gelopen race.

    1. Harry Haller

     Branzino, ik bedoelde ook het wereldwijde klimaatfascisme. Niet alleen de verdwaasden in Europa.

     Natuurlijk is het nemen van klimaatmaatregelen een gelopen race – het is het wereldwijde nieuwe verdienmodel waar duizenden miljarden aan subsidie voor het oprapen liggen. Aan zo’n goudmijn ga je als ondernemer niet voorbij zonder een paar wagonladingen vol money mee te nemen.

     1. Max Aue

      “het wereldwijde klimaatfascisme”

      Het klimaatbeleid wordt gevoerd met brede democratische steun.

      Als je dan van klimaatsfascisme spreekt heb je niet goed opgelet.

     2. usb3.0

      “Het klimaatbeleid wordt gevoerd met brede democratische steun.”

      Nee hoor, niet waar..

    2. rutte leugenaar

     Dure les gehad. Het nieuwbouw huis had gelukkig nog een gasaansluiting. De warmte pomp eruit ,HR++ ketel weer master. We hebben weer warme voeten. Wat een onzin zo een regulerende warmtepomp op de afgezogen lucht uit de woning. Als dat vooruitgang is gaan we hard achteruit. De buren overwegen het nu ook. Wat is belangrijker dan een behaaglijk huis. Iemand een inventum kopen ?

    3. Max Aue

     Dat is correct, Branzino, het verzet tegen het klimaatbeleid is een machteloos achterhoedegevecht. Het doet denken aan het verzet tegen de afschaffing van Zwarte Piet. Die is inmiddels ook nagenoeg verdwenen.

     1. usb3.0

      “het verzet tegen het klimaatbeleid is een machteloos achterhoedegevecht”

      Dit is natuurlijk schandalig

   3. rutte leugenaar

    Nee hoor, de weerstand groeit. Hard en snel. Immers opgeleverde nieuwbouwhuizen zorgen voor koude voeten bij de kopers.

    1. Max Aue

     De feiten zijn lastig te ontkennen, leugenaar.

     ht*ps://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20210127_61389506?utm_source=google&utm_medium=organic

     1. rutte leugenaar

      je kan presenteren wat je wilt maar nieuwbouw woningen met warmte pomp die nog voorzien zijn van een gasaansluitingen vluchten alln retour naar de HR ++ ketel domme jongen

      Warmte pompen zijn leuk voor de handel !

 2. Edjan

  In heel Europa is de rechtspraak een verlengstuk van de politiek geworden. De overheid betaalt het hele juridische circus: salarissen en gebouwen, en dus zal de rechtspraak alleen vonnissen zoals de overheid het wenst.
  Het klimaat zou veranderen en dat ligt, volgens het evangelie van de linkse ker, aan CO2 dat (deels) door de mens in het milieu wordt gebracht. Dus de mens is schuldig en dan vooral de blanke man. Wie iets anders zegt, wordt uitgesloten en uitgescholden: die is achterhaald, tweederangs etc. Het is een kwestie van macht geworden.
  Ooit zal de wal het schip keren, ooit is gewoon het geld op, ooit is heel deze clientele-maatschappij leeg gebloed. Ooit is er geen energie meer om deze technologische samenleving aan de gang te houden. De klimaatfanaten hopen dat er dan geen geld meer zal zijn om nog ooit een andere weg te bewandelen. Klimaatfascisten is niet eens zo’n slecht woord.

  1. Edjan

   ker = kerk

 3. Max Aue

  Een belangrijke uitspraak die ook de Duitse Regering dwingt om zwaarder in te zetten op het klimaatbeleid.

  Dit gaat serieus de goede kant op.

  1. usb3.0

   Een absurde uitspraak natuurlijk