shutterstock 1405754543

Oud-D66-minister Van Boxtel ontzettend blij dat Rutte mag blijven: 'Chique van Kaag, onze democratie functioneert!'

Geen categorieapr 02 2021, 13:30
VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte staat volgens D66-coryfee en oud-minister Roger van Boxtel als het ware "onder curatele." Bij radioprogramma Spraakmakers probeert hij ons wijs te maken dat de democratie als een zonnetje werkt. Sterker nog: "Kaag en Hoekstra hebben op een buitengewoon chique manier de bal bij Rutte teruggelegd," aldus Van Boxtel. Wat. Een. Grap!
Het debat van gisteren eindigde in een farce. Rutte, Ollongren en Jorritsma wisten vrijwel álles nog van de gesprekken die ze hebben gevoerd, behalve toen het op het onderwerp Pieter Omtzigt aankwam. Heel Nederland heeft, dankzij de knulligheid van Ollongren, kunnen zien dat Rutte gewoon een ordinaire machtspoliticus is.
Eentje die ook nog eens een uitweg kreeg aangeboden door drie partijen (CDA, D66 en de ChristenUnie), omdat ze een motie van wantrouwen niet wilden steunen. Daardoor kon Rutte op onbegrijpelijke wijze aan de macht blijven. Laat je de emotie en iedere vorm van moraal buiten beschouwing, dan zou je inderdaad kunnen zeggen: 'Knap gespeeld!' Maar met een functionerende democratie heeft het echt weinig van doen.
Toch oppert Van Boxtel hier de overtuiging dat wat er gebeurd is "chique" is en volgens hem een "functionerende democratie" betekent.
https://twitter.com/SpraakmakersOp1/status/1377896477431898112?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1377896477431898112%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nporadio1.nl%2Fpolitiek%2F30710-rutte-staat-onder-curatele-hoe-moet-het-nu-verder
Op Radio 1 is de oud-bewindsman lyrisch over de uiterst lelijke gang van zaken:

"Wat betreft het functioneren van de democratie is Van Boxtel positief gestemd. "Voor iedereen die nu cynisch of boos is: onze democratie functioneert. Alles is gezegd." De afloop is volgens hem in handen van de demissionair premier zelf. "

Een machtspoliticus die het prima vindt om te liegen over het effectief willen neutraliseren van een uiterst capabel Kamerlid. Een machtspoliticus die op iedere mogelijke manier de gehele Tweede Kamer herhaaldelijk heeft proberen te bedonderen tijdens de toeslagenaffaire. Díé politicus krijgt nu een tik op de vingers via een laffe motie van afkeuring en dat vindt Van Boxtel helemaal prima.

"Met de motie van afkeuring hebben Kaag en Hoekstra de bal op een "chique manier" bij Rutte teruggelegd, vindt van Boxtel. "Het is up to you", zeiden ze daarmee volgens hem. "Het klinkt gek, maar Rutte staat nu een beetje onder curatele. Het is aan de VVD om te bepalen of Rutte deze formatieperiode nog kan doen.""

Dit is precies het probleem en waarom zoveel mensen nu totaal geen vertrouwen in de politiek meer hebben. Mark Rutte heeft aantoonbaar gelogen, én heeft nu zélf het initiatief en de mogelijkheid om alsnog gewoon verder te gaan. Alsof een rechter een crimineel z'n eigen straf laat bepalen! Chique? Niet bepaald... tenzij je kennelijk een voormalige D66-minister bent.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten