Oud-D66-minister Van Boxtel ontzettend blij dat Rutte mag blijven: ‘Chique van Kaag, onze democratie functioneert!’

VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte staat volgens D66-coryfee en oud-minister Roger van Boxtel als het ware “onder curatele.” Bij radioprogramma Spraakmakers probeert hij ons wijs te maken dat de democratie als een zonnetje werkt. Sterker nog: “Kaag en Hoekstra hebben op een buitengewoon chique manier de bal bij Rutte teruggelegd,” aldus Van Boxtel. Wat. Een. Grap!

Het debat van gisteren eindigde in een farce. Rutte, Ollongren en Jorritsma wisten vrijwel álles nog van de gesprekken die ze hebben gevoerd, behalve toen het op het onderwerp Pieter Omtzigt aankwam. Heel Nederland heeft, dankzij de knulligheid van Ollongren, kunnen zien dat Rutte gewoon een ordinaire machtspoliticus is.

Eentje die ook nog eens een uitweg kreeg aangeboden door drie partijen (CDA, D66 en de ChristenUnie), omdat ze een motie van wantrouwen niet wilden steunen. Daardoor kon Rutte op onbegrijpelijke wijze aan de macht blijven. Laat je de emotie en iedere vorm van moraal buiten beschouwing, dan zou je inderdaad kunnen zeggen: ‘Knap gespeeld!’ Maar met een functionerende democratie heeft het echt weinig van doen.

Toch oppert Van Boxtel hier de overtuiging dat wat er gebeurd is “chique” is en volgens hem een “functionerende democratie” betekent.

Op Radio 1 is de oud-bewindsman lyrisch over de uiterst lelijke gang van zaken:

“Wat betreft het functioneren van de democratie is Van Boxtel positief gestemd. “Voor iedereen die nu cynisch of boos is: onze democratie functioneert. Alles is gezegd.” De afloop is volgens hem in handen van de demissionair premier zelf. “

Een machtspoliticus die het prima vindt om te liegen over het effectief willen neutraliseren van een uiterst capabel Kamerlid. Een machtspoliticus die op iedere mogelijke manier de gehele Tweede Kamer herhaaldelijk heeft proberen te bedonderen tijdens de toeslagenaffaire. Díé politicus krijgt nu een tik op de vingers via een laffe motie van afkeuring en dat vindt Van Boxtel helemaal prima.

“Met de motie van afkeuring hebben Kaag en Hoekstra de bal op een “chique manier” bij Rutte teruggelegd, vindt van Boxtel. “Het is up to you”, zeiden ze daarmee volgens hem. “Het klinkt gek, maar Rutte staat nu een beetje onder curatele. Het is aan de VVD om te bepalen of Rutte deze formatieperiode nog kan doen.””

Dit is precies het probleem en waarom zoveel mensen nu totaal geen vertrouwen in de politiek meer hebben. Mark Rutte heeft aantoonbaar gelogen, én heeft nu zélf het initiatief en de mogelijkheid om alsnog gewoon verder te gaan. Alsof een rechter een crimineel z’n eigen straf laat bepalen! Chique? Niet bepaald… tenzij je kennelijk een voormalige D66-minister bent.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Edjan

  “Onze democratie functioneert!”
  Het functioneert inderdaad prima. Maar democratie is het niet meer.

 2. Max Aue

  Alleen domme vandalen denken niet na over de vraag wat de gevolgen van een motie van wantrouwen voor ons land zou hebben betekend.

  1. Max Aue

   Deze zin loopt niet lekker: Alleen domme vandalen denken niet na over de vraag wat de gevolgen van een motie van wantrouwen voor ons land zouden zijn geweest.

   1. Cootje

    Maar Nederland mag met Rutte ten onder gaan , is namelijk al gebeurd . Nummer 1 positie narcotica Europa omzet 40 miljard , vandaag ABNAMRO tot 2017 verdacht van witwassen, de andere twee grote banken hun daden afgekocht voor 750 miljoen€ . En daar komt de derde waarschijnlijk bij . Rechtsstaat onder zijn leiding totaal ondermijnd met huichel verhalen ,geen herinneringen, geen bonnetjes, lichte dementie, doctrine , en ons in een Europese afgrond gestort. Deze man gaat de geschiedenis boekjes in als de sloper van Nederland , met twee agenten en twee douaniers , twee soldaten , twee rechters , twee gevangenissen , een rechsstaat handhaven .multinationals gebruik laten maken van onze infrastructuur zonder een cent belasting bijdragen, een op de pof levende zuid Europese staat een ongedekte check geven van onze belasting centen . En een hele bevolkingsgroep wegzetten als fraudeur . Zijn de resultaten van leiding geven aan een bananen republiek.

    1. Aborifa

     Liever met Rutte ten onder dan met Kaag.

   2. J. Punt

    Oorlog met China?

   3. coenzoon

    deze zin loopt ook niet lekker strónt vlé®k !

    Een motie van wantrouwen kan ons veel geld schelen wat rutte met treinladingen vol naar de knoflook landen brengt.

    kadekkedeng kadekkedeng oehoe !!

 3. Branzino

  In een ander topic vandaag schreef ik het ook al: “Mooier kan het niet in een democratie, dan wat gisteravond gebeurde. Precies wat de bedoeling ervan is.”

  Voor de twijfelaars nog dit. Stel, dat Rutte was afgetreden en per direct was vertrokken uit de Nederlandse politiek. Waren we er dan beter van geworden? De VVD zou gewoon de grootste blijven. Er zou een nieuwe man of vrouw de politiek leider worden. Die zou ook de aanstaande premier worden of daarvoor zou een ander gezocht worden. In ieder geval zouden het nieuwe en sterke figuren zijn. Alle kans dus voor de VVD om haar positie te versterken. In ieder geval zou er weinig veranderen, behalve dat kamerleden gewaarschuwd zijn. Dat kun je prachtig vinden of juist afwijzen, afhankelijk van je politieke voorkeur.
  Maar nu moet er hersteld worden. Als dat werkelijk herstel wordt, is dat heel fraai en worden we er beter van, allemaal. Als herstel niet lukt kunnen er altijd nog nieuwe politici naar voren treden. Maar de kans op vernieuwing is nu in ieder geval optimaal. Hoekstra, Kaag, maar ook Klaver en misschien anderen zelfs zien hun kans. Zelfs rechts zou een balletje kunnen proberen op te werpen. Vernieuwing hangt in de lucht, toch een “reset”, maar dan Dutch en ook niet zo “great”.

  1. Jack Flash

   Malloot van Boxtel heeft ooit beweerd dat de intregatie goed lukte.
   Nooit serieus meer genomen die d66 kwal.

  2. coenzoon

   voor de verandering weer eens gelezen hoe krijg je zoveel bull shit bij elkaar malle pietje ?

   wordt weer gewoon blabla blaieblabla volgende keer

 4. maraton

  Rutten wil ik niet meer terug zien.Je kunt niet aan het liegen blijven.
  Maar dat hij hier aangevallen wordt op de toeslagenpuinhoop is wel hypocriet.
  Want zowel voor Geert als Therry is etnisch profileren de ultieme natte droom toch????

 5. J. Punt

  Geweldig nieuws. Door een interruptie van 3 onsamenhangende zinnen is de Democratie gered!
  Wie houd nu wie voor de gek?

 6. LifeBuddy

  [onze] Dictatuur functioneert!’ Liegen Bedriegen en Oplichten door Vandalen is in [nedere] land de Normaalste gang van zaken!!!

 7. Mireille

  Dan maar mevrouw Sigrid Kaag als Mark Rutte bedankt voor een volgende termijn. De rust in haar optreden waardeer ik zeer. Zeer bekwaam.

  1. coenzoon

   Als je ontwerper van het toneelstuk bent kan je ook rustig bijsturen. kaag is gluiperige hork die zonder twijfel de olk in je rug steekt. Juas in hoogst eigen persoon

 8. Edjan

  Wat een kletspraat van van Boxtel. Kaag denkt alleen maar aan zichzelf en ze wil de macht.
  Daarom stemde ze niet mee met de moties van anderen maar diende zelf een motie in die voor de vorm wat minder ver ging. Zij heeft zgn. Rutte gered, maar hij is wél geknakt en kneedbaar in haar handen. Kaag wil ten koste van alles en iedereen premier worden.
  Ja, Rutte was erg, Kaag is nog veel erger. Ze is compleet immoreel. Kaag, de “zwarte weduwe”.

 9. HD

  Van Boxtel is de man die de NS achterlaat met een schuld van € 2.000.000.000.
  Wel een beetje grote mond voor een D66 lozer

 10. HD

  Met Kaag als premier krijgen we ook alle Palestijnen hier.

  1. Fax uit Darmstad

   Ook xenofobie en “antisemitische uitspraken die in hun groepering circuleren” zijn volgens Kaag redenen om niet met partijen in zee te gaan.
   Dan mag ze wel per direct haar schijnhuwelijk ontbinden en die vriend van d’r per direct op het vliegtuig zetten.
   In Israël bestaat het burgerlijk huwelijk niet. Je kunt niet op het gemeentehuis trouwen. Trouwen gebeurt in de kerk, in de moskee of in de synagoge. En Israël accepteert geen huwelijken tussen mensen van twee verschillende geloven.

 11. frans9

  NPO op zondag: Een grote promotie van Kaag.
  Het loopt een beetje de spuigaten uit. Je zou dit ook machtspolitiek kunnen noemen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.