Paniek bij apothekers door run op zelftests: ‘het is geen vrijbrief voor feestjes!’

Er is lichte paniek ontstaan bij apothekers nu daar sinds deze week de zelftests te koop zijn. Er is een ware run op ontstaan, omdat mensen het lijken te beschouwen als een vrijbrief voor feestjes en etentjes. ‘Dat is natuurlijk niet de bedoeling!’ waarschuwt Aris Prins van Apothekersvereniging KNMP via Het Parool.

Veruit de meeste mensen houden zich nog steeds goed aan alle coronamaatregelen. Maar de reden waarom ze dat doen is omdat ze het niet op hun geweten willen hebben dat ze anders iemand besmetten, die daardoor wel eens in het ziekenhuis terecht zou kunnen komen of zelfs zou kunnen overlijden. Dat is ook de voornaamste reden dat ze over het algemeen nog steeds voorzichtig zijn in het bezoeken van familie en vrienden.

Maar ruim een jaar na het begin van de coronacrisis is de rek er bij de meeste mensen echt wel uit. Iedereen hunkert naar sociaal contact en het ‘oude normaal’. Het enige wat ze tot voor kort nog enigszins belemmerde was het risico op besmetting. En met zo’n zelftest is die angst vrijwel compleet weggenomen. ‘Als iedereen even zo’n testje doet dan zijn we veilig’, is de gedachte dan. Logisch dat mensen het dan als vrijbrief gaan beschouwen!

Dat neemt natuurlijk niet weg dat de coronamaatregelen nog steeds maatregelen zijn en iedereen zich er aan heeft te houden, maar dit was natuurlijk wel gewoon te verwachten. En vanwege de enorme populariteit van die zelftests, gekoppeld aan de hoge betrouwbaarheid ervan, dreigen we met z’n allen in een hele vreemde situatie terecht te komen. Eentje waarin een hele hoop mensen aantoonbaar klachtenvrij zullen zijn, maar wél zullen worden beboet voor het schenden van de corona-regels.

De regering zal dus vaart moeten maken met het aanpassen van de regels aan de nieuwe situatie, want anders halen ze zichzelf de woede van de menigte op de hals.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. coenzoon

  feestje moet je ook gewoon doen ! corona is een hoax !

 2. Appelstroop

  Zou er ook eentje halen, niet om feestjes te houden,
  maar gewoon om te kijken of ik het al heb gehad.

  Had dat al eerder kunnen doen bij de GGD, maar
  na 2 grote datalekken de afgelopen tijd heb ik daar
  geen vertrouwen in.

 3. Augustus

  De overheid zou niet moeten bepalen wat jij wel of niet kan in je eigen huis.

  1. coenzoon

   Precies , het is te gek voor woorden dat de roverheid denkt te kunnen bepalen wat we achter de voordeur doen ! met de gordijnen dicht en de vervoermiddelen wat verspreidt bepaal ik toch echt zelf wat we thuis doen. De stasi en SS kunnen zoeken tot ze een ons wegen.

  2. Branzino

   Als wat je binnenshuis doet geen enkel effect buitenshuis heeft, ben ik het met je eens. Bij corona is dat niet zo en hebben contacten binnen ook effect buiten. Er zijn ook andere acties die hetzelfde effect hebben en dan accepteren we een verbod wel.

   1. usb3.0

    branzebinootje is een angstige prediker die zeer bang is dat zijn immuunsysteem hem in de steek laat

   2. coenzoon

    blabla blaieblabla malle pietje !

  3. usb3.0

   “De overheid zou niet moeten bepalen wat jij wel of niet kan in je eigen huis.”

   Klopt, mensen laten het gewoon gebeuren.. behalve bij mij thuis,. ik bepaal in mijn eigen huis zelf wat ik doe, en als mensen menen te moeten zeggen dat ik een gevaar ben lach ik ze recht in hun porem uit, als je met mij omgaat bouw jij weerstand op…

 4. JFU

  Vaak te zien op TV….vergaderende fractie voorzitters…bij elkaar zonder mondkapjes, minder dan 1.5 m. van elkaar…..met de pers erbij…..ruim 25 personen. Goed voorbeeld.
  Als er 1 peuter op school positief getest is gaat de hele klas naar huis.
  Online vergaderen….behalve voor de elite. En ga zo maar door. Niet vreemd dat het draagvlak voor de maatregelen minder wordt.

 5. J. Punt

  kunnen we weer met 4000 man voor de deur wachten op zon testje, want er moet wel geld worden verdiend, de aangeprate angst moet in klinkende munt worden omgezet.

  1. Pielo

   Zeker, de angst moet er nog langer en dieper ingepeperd worden bij het lichtgelovig klootjesvolk. Dat hele testen levert miljarden op voor het dictatuur. En het achterlijk volk heeft niet in de gaten dat ze door dat idiote testen zichzelf een gevangenschap opleggen. Maar goed, het is er ook te dom voor om dat te doorzien. De elite laat zich niet testen of vaccineren, het gaat ook niet dagen of wekenlang in quarantaine. Zij weten en beseffen immers wel dat die hele corona een hoax is, het is uitgevonden om de machtigste en rijksten op aarde aan nóg meer geld en zeggenschap te helpen. Stop met testen en vaccineren, en de corona is verleden tijd.

 6. Fax uit Darmstad

  Als de overheid het te doen was om haar burgers te beschermen dan gaven ze die dingen gratis.

  1. Fax uit Darmstad

   Ze kunnen in Nederland beter een voorbeeld nemen aan GB. Daar kun je 2 gratis sneltesten per week krijgen. Inwoners krijgen de tests thuisbezorgd, of ze kunnen ze via hun werk of bij lokale teststraten aanschaffen.
   Maar het is overheid helemaal niet te doen om de gezondheid of de economie.

 7. usb3.0

  Artikel 11 “Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam.”

  Dit hele land wordt aan experimenten onderworpen en dat is tegen de grondwet

  1. Fax uit Darmstad

   Dat klopt.
   Als er een bestaand middel is zoals hydroxychloroquine mag er niet grootschalig geëxperimenteerd worden. Daarom werd dit middel ook voor de behandeling van Covid uitgesloten. De vergunningen van dit experiment duren tot 2023.

   1. coenzoon

    Ergens in Drenthe is ook een medicijn toegestaan. Ik weet niet meer precies wat maar het is duidelijk dat er medicijnen zijn die de werking van corona kunnen afvlakken.

    inenten is daarmee onnodig en moedwillig mensen in gevaar brengen met een onbekende techniek

    1. Branzino

     @coenzoon
     Je bedoelt de proef met Dexamethazon door een groep Drentse huisartsen? Dat is geen nieuw medicijn. Het wordt in veel ziektegevallen in ziekenhuizen toegepast. En het wordt ook al langer in ziekenhuizen toegepast bij covid19-patiënten. De proef moet uitwijzen of toediening in een veel eerder stadium door huisartsen ook gaat helpen om een ernstig verloop van de ziekte en ziekenhuisopname te voorkomen. Het lijkt me geen vervanger van vaccinaties. Patiënten moeten eerst ziek zijn voor dat medicijn zin heeft.

 8. J. Punt

  De gebruikelijke rijen van honderden meters voor de deur van de apotheek. Want er wordt weer een nieuw speeltje verkocht!!

 9. Theo345

  De Kamer had natuurlijk nooit akkoord moeten gaan met zulke al te strakke maatregelen.
  Toen ze die regel bedachten was de zelftest er nog niet. De test maakt de regel achterhaald en de redelijkheid gebiedt dat de strafmaatregel dan niet meer geldt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.