Ambtenaren blokkeerden openheid van zaken Sigrid Kaag over verdwenen hulpmiljoenen voor Syrië

Minister Sigrid Kaag (D66) van Buitenlandse handel heeft een saillant rapport uit de handen van de Tweede Kamer gehouden op aandringen van haar eigen ambtenaren, zo weet De Volkskrant vandaag te melden. De Auditdienst Rijk die controleert hoe belastinggeld wordt uitgegeven, had namelijk omstreeks 2019 geadviseerd om de subsidie die de sociaal-liberale politica had verleend aan de stichting Mayday, die de Syrische hulporganisatie Witte Helmen onderhield, terug te vorderen.

Uitgaven van Mayday konden niet verantwoord worden, en later bleek dat structureel te hoge salarissen zijn uitgekeerd en geld is verduisterd. Kaag heeft de ruim €3,6 miljoen niet teruggevorderd, maar de laatste betaling van €57.000 wel tegengehouden. De stichting Mayday is inmiddels al geruime tijd failliet.

Vlak voor 2020 wilde Kaag openheid van zaken verschaffen aan de Tweede Kamer, waarin de hele handel en wandel rondom Mayday benoemd werd, maar haar eigen ambtenaren wilden dit niet. Zulke inlichtingen over fraude verschaffen aan het parlement zou niet nodig zijn, en bovendien zou een organisatie daarmee mogelijk onterecht aan de schandpaal genageld worden. De minister volgde uiteindelijk het advies van haar ondergeschikten op, en liet niets horen.

Steun aan de Witte Helmen werd later voortgezet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. jhak

  Zo zie je maar weer, huichelachtig muts, en haar ambtenaren minstens zo erg.

 2. 56RdK

  “bovendien zou een organisatie daarmee mogelijk onterecht aan de schandpaal genageld worden.”

  Wat dus na openbaarmaking van de feiten publiekelijk teruggedraaid had kunnen worden.
  Maar nee, het linkse deug bij dat ministerie wilde de geldstroom handhaven ondanks de feiten dat het bij de ontvanger een gore stinkende zaak was.

  Op z’n minst zou er dus een diepgaand onderzoek met grote gevolgen (ontslag) voor die deugambtenaren moeten plaatsvinden.
  Want hoe betrouwbaar, hoe integer zijn die lui? Lui die ons belastinggelden bewust naar terroristen doorsluizen!

 3. hans-e-pans

  Dus dit is de mevrouw die een nieuwe manier van bestuur wil invoeren.

  Van Mierlo draait zich kermend op in zijn graf.

 4. Mistgabel

  De Witte Helmen zijn een soort toneelgroep zeg maar.

  Die maken fake filmpjes om u thuis via de MSM te laten geloven dat bv. Assad/Syrië wel heel slecht is, terwijl eigenlijk de VS en EU daar hebben zitten kloten.

  Soort Irak zeg maar.
  U weet wel die leugenachtige oorlog, waar die oorlogscriminelen van VS/EU gedekt door de media nu nog steeds vrij rond lopen.

  Witte Helmen.
  h**ps://www.youtube.com/watch?v=_qu09EbHvHw

  De chemische aanval in Douma was trouwens ook fake.
  h**ps://www.youtube.com/watch?v=HWaG3cQGURc

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.