Maurice de Hond peilt! Geen meerderheid voor welke coalitie dan ook: maar 20% wil JA21. Slechts 17% GroenLinks

Uit de meest recente peiling van Maurice de Hond blijkt dat er voor geen enkele meerderheid significante steun bestaat in de samenleving. De meest populaire optie is VVD, CDA, D66 aangevuld met JA21. Maar ook die optie kan maar op steun rekenen van 20% van de bevolking. De op één na meest “populaire optie,” of eigenlijk de op één na minst impopulaire optie, is de kernpartijen aangevuld met GroenLinks. Maar zo’n coalitie kan slechts op 17% steun rekenen.

Het is ongelooflijk, maar Maurice de Hond heeft nog meer slecht nieuws voor Mark Rutte en zijn mede-maffiosi van het partijkartel. Want de peiler heeft ook gekeken naar steun voor specifieke coalities die, gezien de onderlinge verhoudingen in Den Haag, mogelijk zijn. Daarbij is het oordeel van de kiezer duidelijk: geen enkele coalitie kan ook maar bijna op iets van een meerderheid steun rekenen.

De coalitie met JA21 is het minst impopulair. Maar zelfs die coalitie kan rekenen op steun van slechts 20% van de bevolking, wat véél te laag is voor een serieus kabinet dat grote problemen wil aanpakken. En voor Rutte is dat het ergste misschien nog niet eens. Want uit de peiling blijkt heel duidelijk dat het met name de achterban is van D66 dat die combinatie écht niet ziet zitten. Maar 9% van de D66-kiezers zou dat oké vinden. De kans dat Sigrid Kaag daarvoor kiest is dus minimaal – zo niet, niet-bestaand.

Dan is er nog de optie met GroenLinks. Die wordt gesteund door een belachelijk lage 17%. Maar let op! Wat deze coalitie betreft zijn het juist VVD’ers en CDA’ers die keihard rebelleren. Slechts 5% van de CDA’ers wil dat, en slechts 10% van de VVD’ers. Als ze dat doen blazen die partijen zichzelf dus op. Nou ja, het CDA tenminste wel, want daar is het al zo onrustig.

Dan komen we uit bij andere opties, waar de steun voor zo mogelijk nog minder is. De kern met de PvdA? 14% steun. Met ChristenUnie dan, dus voortzetting van het huidige kabinet? Slechts 9% steun (!). Een minderheidskabinet van de drie kartelpartijen dan? 8% steun.

Er is wél optie die relatief populair is, met maar liefst (zo kunnen we dat nu toch noemen gezien de andere uitslagen) 32% steun: “Geen van deze opties.”

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal, en word lid van onze groep op Facebook.

En daar is alles wel mee gezegd. De Nederlandse kiezer is helemaal klaar met Mark Rutte én met alle mogelijke coalities die hij in elkaar kan smeden. De enige die dat voorlopig weigert in te zien is de capo di tutti capi zelve.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. A-BBa

  Vroeger gaf de naam Maurice de Hond bij mij een betrouwbaar gevoel betreft peilingen. Nu na zijn acties betreffende de corona pandemie (waarmee ik hier niet wil zeggen dat hij ongelijk heeft) niet meer.

 2. Monty

  Als Wilders Rutte achter de tralies heeft gebracht ziet het weer heel anders.

  1. Monty

   Uit.

  2. usb3.0

   Pathologische vergeetachtige leugenclown rutte hoort inderdaad achter de tralies, of keurt monty het gedrag van pathologische vergeetachtige leugenclown rutte goed?

   1. rutte leugenaar

    monty is een domme zuigtról , links laten liggen, geen seconde aandacht gunnen aan die miesgasser

    1. Monty

     Ik denk dat usb3.0 dat zelf wel kan bepalen.
     Of denk jij van niet door hem dit te vertellen?

   2. Monty

    usb3.0

    Nee ik vind ook dat Rutte achter de tralies moet en hoop dat Wilders het niet alleen bij woorden houd maar nu ook eens bij daden.

  3. Cootje

   Bestuurlijk zo het voor de geloofwaardigheid moeten , maar oud gediende Zalm zal ook nog wel van het old boys netwerk profiteren ,

 3. LifeBuddy

  De kernpartijen aangevuld met GroenLinks. De TALIBAN met de zusterorganisatie de broederm**rdorgie Moet Verboden worden in de dictatuur.

 4. StemPzeweg

  Als er een coalitie komt dan het liefst aangevuld met Groenlinks. Die kunnen nog wel enigszins een positieve invloed uitoefenen. Dat kan ik van de andere prutsers niet zeggen

  1. Forlan

   Ik neem aan dat dit satire is? Heb er in ieder geval hard om gelachen. Top!

  2. hetfietsmenneke

   Je begint goed, maar sluit af met schelden. Daarmee ben je meteen af en word je niet serieus genomen. Argumenten i.p.v. schuttingtaal.

  3. usb3.0

   Een coalitie met uitsluitend gezond weldenkende mensen daar hoort gl niet bij..

 5. Cootje

  Goed zichtbaar onze zogenaamde politieke rechtsstaat , in Turkije gaat nog 50% van de bevolking de straat op voor zijn dictator en in Hongarije ook , heerlijk zo verdeeld land wat het al lang was maar werd weggekeken , 75 jaar thee politiek import van criminelen betaald zich uit in een tweedeling . En dat wordt steeds duidelijker .

 6. Emma Louise

  Het volk heeft gesproken op 17 maart en de samenstelling van het nieuwe Kabinet gaat volgens inhoudelijke lijnen en een aangepaste bestuursstijl van met name Mark Rutte. De kabinetsvoorkeuren van het volk hebben niet de hoogste prioriteit.

  1. usb3.0

   Het volk heeft ook 25 zetels gegeven aan partijen die ondemocratisch buitenspel worden gezet, met je politiek correcte gelül

  2. rutte leugenaar

   welk nieuwe kabinet had je voor ogen ?

   😂🤣😂
   het is juist de bestuursstijl van oprutte die verstoord , welterusten verder

   1. Emma Louise

    Als Mark binnenkort met zijn ideeën over de nieuwe bestuursstijl komt ziet de Haagsche politiek er weer een stuk zonniger en coöperatiever uit. Hoewel mislukt als staatsman kan Mark ontzettend goed verbinden. En welke partij durft onder die gewijzigde en gewenste omstandigheden de uitgestoken warme kabinetshand negeren?

    Politici denken praktisch en ‘het land moet wel bestuurd worden’. Bereid jij je alvast maar voor op een geherprogrammeerde Mark Rutte.

   2. Max Aue

    verstoort

    1. rutte leugenaar

     dank je voor de bevestiging op de inhoud wím , erg fijn dat we consensus hebben ouwe tról .

     zie je dat gewauwel van je alter ego emma , goed verbinden wím

     moet je erg bekent voorkomen domme jongen

     1. STOP FVD

      Nog even terug naar de 4x per jaar vaccinatie, je reactie daar was :

      “blabla bladieblabla , domme arrogante decadente zak”

      Kan ik er daarmee van uitgaan dat je je onzin inziet maar het alleen niet wilt toegeven?

     2. Max Aue

      bekend

     3. rutte leugenaar

      1 x per kwartaal is toch elke 3 maanden domme jongen ?

     4. STOP FVD

      Ja? “1 x per kwartaal is toch elke 3 maanden domme jongen ?”

      Je blijft nog meer onzin de wereld ingooien, ja 1 x per kwartaal is elke 3 maanden, wappie! Goed gedaan. Beetje zielig dat je niet durft toe te geven dat je een leugenaar bent. Je vindt van alles van Rutte (zie je naam), maar je doet er zelf net zo hard aan mee, niet dat ik je in hetzelfde rijtje als waar Rutte thuishoort, maar toch.

      Slappe leugenaar ben je, die een veel te grote bek heeft en heeeeel veel last van Dunning-Kruger effect :

      Het treedt op bij incompetente mensen die juist door hun incompetentie het metacognitieve vermogen ontberen om in te zien dat hun keuzes en conclusies soms verkeerd zijn.

   3. LifeBuddy

    Oprutte met de Gekke Koeienziekte. Gesloten inrichting met Veeel spaarcentjes kunnen pinokkio wel onderhouden.

 7. Max Aue

  De Hond geeft op zijn site aan dat de peiling van politieke voorkeur van deze week gelijk is aan die van de vorige week. Rutte heeft in deze peiling ten opzichte van de Kamerverkiezingen slechts 2 zetels verloren en daaruit kan worden geconcludeerd dat de kiezer een hoog vertrouwen in hem houdt. De VVD van Rutte blijft op afstand de grootste partij.

  De drukte en de politieke hetze op het Binnenhof heeft de kiezer dus nauwelijks geraakt. De kiezer houdt niet van dit zinloze politieke theater en wil het liefst dat we snel weer een nieuwe regering onder leiding van Rutte krijgen.

 8. Max Aue

  In beginsel is er voldoende politieke basis voor een vijf-partijenkabinet van VVD-CDA-D66-PvdA en GL. Inhoudelijk moet dat goed kunnen.

  Het grootste struikelblok is echter het CDA dat tot op het bot verdeeld is en worstelt met het weinig flexibel en rancuneus Kamerlid Omtzigt dat vanuit Enschede bezig is zijn eigen partij naar gort te schieten. Alles is afhankelijk van de mate waarin deze vreemde starre man in staat en bereid is het schuttersputje te verlaten en mee te werken aan de formatie van bovengenoemd Kabinet.

  Ton van Dijk geeft HP-De Tijd een mooie analyse van de opties van Omtzigt:

  “Van een nieuwe bestuurscultuur met tegenmacht zoals door hem bepleit was ook binnen zijn eigen CDA nog bar weinig te merken. En dat brengt Pieter in een onmogelijk parket. Zijn opties zijn beperkt.

  De realistische kans op succes voor zijn eigen partij en wellicht zelfs een toekomstig premierschap moeten op dit moment de grootste hoofdbrekens zijn voor Pieter Omtzigt
  Optie 1: Hij legt zich neer bij de situatie en keert na zijn ziekte terug in de fractie om zijn werk als kritisch Kamerlid te vervolgen binnen de kaders van een inmiddels door Hoekstra onderhandeld regeerakkoord met Mark Rutte, dat hij in dat geval ‘braaf’ dient te steunen.

  Optie 2: Hij verlaat gedesillusioneerd de politiek en gaat weer aan de slag als econometrist, het vakgebied waarin hij een doctorstitel verwierf. Dit is beter voor zijn gezondheid, maar lijkt in strijd met zijn ambities om met grote ideeën de tegenmacht in het land vorm te geven.

  Optie 3: Hij kiest eieren voor z’n geld en wordt minister in Rutte IV. Een functie die hem inmiddels door Rutte en Hoekstra publiekelijk is aangeboden. Na vier jaar op een vakministerie (of eerder als Rutte alsnog valt) kan hij dan de rest van z’n leven genieten van de status van ancien ministre. Een keuze die velen in zijn geval zonder verder nadenken zouden maken.

  Optie 4: Omtzigt weigert een kabinet onder leiding van Mark Rutte en Wopke Hoekstra, die in zijn ogen staan voor alles wat fout is in de politiek, the very men die hem letterlijk ziek maakten, te steunen. Gevolg: het CDA breekt door midden en Omtzigt gaat verder als zelfstandig Kamerlid.

  Een aantrekkelijke optie omdat hij zichzelf dan verlost van de partij die hem sinds jaar en dag gedoogt, over hem fluistert als het zo uitkomt én hem liet vallen nadat hij tijdens de interne verkiezing voor het leiderschap van het CDA de steun verwierf van bijna de helft van de partij.

  Complicatie in dit scenario zijn paradoxaal genoeg de peilingen die melding maken van 20 tot 27 zetels voor een zelfstandige Lijst Pieter Omtzigt. Het ervaren Kamerlid begrijpt waarschijnlijk als geen ander welke dynamiek er zal ontstaan als hij de stap zet. LPF-achtige toestanden zijn wellicht zijn voorland. Te snel groeien kan nu eenmaal niet in de politiek.

  Omtzigt zal in het geval van een afsplitsing (goed voor zijn gezondheid) bij voorkeur in alle rust willen werken aan een nieuwe beweging, maar met de snelle en ‘ongevraagde’ steun van 1,5 miljoen potentiële kiezers, wordt de speelruimte wel kleiner om te komen tot succes.

  Want waar vindt Pieter de komende vier jaar (of zoveel eerder als het kabinet valt) 27 politieke terriërs ‘naar zijn evenbeeld’ om aan de immense verwachtingen te kunnen voldoen? En dat op een moment dat hij nog herstellend is van een burn-out?

  De realistische kans op succes voor zijn eigen partij en wellicht een toekomstig premierschap voor de man uit Enschede zelf, moet dan ook – op dit moment – zijn grootste hoofdbrekens zijn en beperkt zijn bewegingsruimte op indringende wijze.

  h*tps://www.hpdetijd.nl/2021-05-01/rutte-grote-winnaar-hoekstra-in-de-problemen-en-omtzigt-gehinderd-door-peilingen/

  Ik gok en hoop op optie 3 maar bij deze autistische man is voorspellen wel lastig.

  1. StemPzeweg

   Ik denk dat een 5 partijen coalitie van VVD D66 CDA PvdA en GL de beste optie waar we nu op kunnen hopen. Het is een goede balans tussen rechts en links en zal op de meeste draagvlak kunnen rekenen. Ik hoop echt niet dat het Ja21 wordt

   1. Branzino

    Misschien helpt het als PvdA en GL z.s.m. fuseren of in ieder geval veel dichter bij elkaar kruipen.

 9. Rieks

  De groene gekte moet stoppen en daarom moet groen links, pvda en liever ook d66 niet in een regering. Maar wat heb je dan voor opties? Weinig of geen.

 10. alla-af sn-akbar

  Ja21 valt ook zwaar tegen, wat een karakterloze ruggegraatloze debielen. Ze waren het eens met de motie maar steunden hem uiteindelijk niet, echt niet te geloven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.