Rutte onder vuur: ‘Eerst Nieuwsuur niet de Kamer informeren? Ondemocratisch!’

Op sociale media zijn mensen in woede ontstoken omdat VVD-premier Mark Rutte vanavond langskomt bij Nieuwsuur om daar uit te leggen wat hij van plan is inzake het creëren van een “nieuwe bestuurscultuur.” En dat is gek. Want hij zou eerst de Tweede Kamer hierover moeten informeren. “Ondemocratisch en onparlementair,” wordt deze pr-stunt dan ook genoemd.

Jeroen Stans is politiek verslaggever voor Nieuwsuur. En ja, deze man is momenteel helemaal in zijn nopjes. Want, schrijft hij op Twitter, vanavond is premier Rutte te gast in Nieuwsuur “over de formatie, de gewenste nieuwe bestuurscultuur en zijn eigen rol daarin als minister-president.”

Deze aankondiging kan op veel harde kritiek rekenen van ander journalisten. Ton F. van Dijk vindt het absoluut niet kunnen dat Rutte eerst tekst en uitleg komt geven over die nieuwe “bestuurscultuur” in de media, in plaats van waar hij dat hoort te doen: in de Kamer.

Als ik Vera Bergkamp was zou ik namens de 150 Kamerleden Rutte nog voor de geplande uitzending van Nieuwsuur naar de Tweede Kamer laten komen om het parlement als EERSTE te informeren over de nieuwe bestuurscultuur. Wat is dit?” aldus Van Dijk.

Wierd Duk antwoordt daarop dat het “sowieso een staaltje WC-Eend van de eerste orde” is.

Maar hoezo eerst de media informeren en dan pas de Kamer?” reageert Van Dijk daar op zijn buurt op. “Dat is toch na alles wat er gebeurd is een affront aan het adres van de Tweede Kamer? En nadat je dat gedaan hebt, reis je af naar Pieter Omtzigt om hem volledig te informeren en dan pas naar Nieuwsuur.”

Ook Pieter Klein van RTL Nieuws vindt het volkomen onacceptabel dat a) Rutte eerst naar Nieuwsuur gaat en b) dat het NPO-programma als propagandavehikel voor de VVD’er fungeert. Alweer. “Ondemocratisch en onparlementair,” noemt hij het. “Fijne start…”

Maar waar Van Dijk nog iets van hoop heeft dat Bergkamp er iets aan doet weet Klein dat dit niet gaat gebeuren. “Ik vrees dat Kamervoorzitter Vera Bergkamp hier niets aan gaat doen,” schrijft hij. “Net zoals ze de niet-openbaarmaking van notulen ministerraad 2020 liet gaan… Hetgeen wat mij betreft een schande is, na alles wat er is / was gepasseerd.”

Natuurlijk hebben de heren gelijk: Rutte zou hier eerst en tekst en uitleg over moeten geven in de Kamer, en doet dat niet. Het zorgt dat we zijn “radicale ideeën” over een nieuwe bestuurscultuur alvast met een flinke korrel zout moeten nemen. Want shows opvoeren in de media, maar niet het parlement informeren? Dat is héél erg oude bestuurscultuur.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Max Aue

  Rutte spreekt hier niet in de hoedanigheid van premier die namens de Regering verantwoording moet afleggen aan het Parlement maar als lijsttrekker van de VVD die zich wil verantwoorden naar de kiezer.

  Ik kan hier niet direct iets ondemocratisch in zien. De kritiek van andere journalisten likt me vooral kinnesinne.

  1. Max Aue

   likt = lijkt

  2. Harry Haller

   Na alles wat er gebeurd is is het ongepast van Rutte. Hij mist antennes voor wat wenselijk is.

   1. Max Aue

    Ik denk dat Rutte hier heel goed over heeft nagedacht. Hij zal in de Kamer een massieve weerstand en wantrouwen ontmoeten als hij zijn ideeën over hervorming van de bestuurscultuur gaat ontvouwen. Die weerstand is politiek gekleurd: men zal hem niet inhoudelijk beoordelen op zijn ideeën maar proberen hem politiek te beschadigen, wat hij ook beweert.

    Het is verstandig zijn ideeën eerst rustig in de media neer te leggen en daarna het debat met politieke tegenstanders aangaan.

    1. Harry Haller

     De Rutte-doctrine werd uitgevochten in de Kamer. Voorgenomen hervormingen dienen dus als eerste in de Kamer gebracht te worden, juist omdat de aard van de tegenmacht in het geding was.

     Als Rutte de volksvertegenwoordiging ontwijkt is dat ingegeven door angst of gebrek aan feeling voor wat de normale gang van zaken hoort te zijn. Het lijkt er daarmee tevens op dat Rutte’s gedrag onder het brede autistische spectrum valt.

     1. Max Aue

      “Als Rutte de volksvertegenwoordiging ontwijkt”

      Daar is geen sprake van; hij legt zijn standpunt eerst even rustig uit bij Nieuwsuur en daarna zal de kamer hem wel oproepen om te verschijnen.

     2. Harry Haller

      Rutte hoort zijn standpunten niet eerst rustig uit te leggen bij Nieuwsuur, maar in de Kamer.

      Juist het opnieuw negeren en passeren van het parlement (wat een kenmerk is van de Rutte-doctrine) zet meteen de toon van zijn ‘hervormingen’ – het wantrouwen wordt versterkt, niets van te verwachten, alles blijft bij het oude, presentatie voor de Bühne.

      Kortom, een wassen neus.

     3. Max Aue

      Mogelijk speelt hier mee dat mijn goede vriend überhaupt al van mening is dat Rutte van het politieke toneel moet verdwijnen. Rutte zal het dus voor hem niet makkelijk goed kunnen doen.

     4. Meriadoc Brandebok

      Je zou gelijk hebben als de Tweede Kamer serieus naar die planmen zou kijken. Iedereen weet echter dat het dan weer gewoon een uurtje Rutte-beschadigen wordt – aangevoerd door de communisten en nationalisten – waar een groot gedeelte van de Kamer zich de laatste maanden op toelegt.

      Rutte heeft gelijk zijn plannen aan het volk voor te leggen. Maar misschien doet je dat wel huiveren omdat je bang bent voor democratie.

     5. Harry Haller

      “Rutte heeft gelijk zijn plannen aan het volk voor te leggen.”

      Het zich direct wenden tot, en het voorleggen van plannen aan het volk met voorbijgaan van het parlement wordt ‘populisme’ genoemd.

      Ik dacht dat jij een pleurishekel had aan populisten, Meriadoc?

     6. Meriadoc Brandebok

      Nee hoor, zo zijn verkiezingsprogramma’s ook geen populisme.

  3. AS210854

   AUTISTISCHE personen ook niet.

 2. right

  Welk kabinet er ook gaat komen, het zal Rutte’s signatuur dragen!
  Immers het electoraat verkoos wederom voor een vervolg van het ‘ Ruttiaanse’ afbraakbeleid, althans voor de komende 4 jaar!
  De ‘cosa nostra’, kan dus rustig voortgaan met mediabespeling en volksverlakking!

  1. Max Aue

   Welk kabinet er ook gaat komen, het zal Rutte’s signatuur dragen!

   Ja, dat is de wens van de kiezer.

   1. leukeditter

    was

 3. Monty

  Het enige uurtje waar Rutte straks heen gaat is het bezoek uurtje, als Wilders hem achter de tralies heeft gebracht.

  Ben benieuwd hoelang dit nog op zich laat wachten.

 4. Meriadoc Brandebok

  Ton F. van Dijk is, nogmaals, een van de aanjagers van de hetze in de media tegen Rutte. Hij is nog steeds verbitterd dat zijn geliefde Asscher de biezen heeft moeten pakken. En dat geldt ook voor veel andere journalisten.

  Rutte ligt dus niet “onder vuur”. Het is de zoveelste hoofdstuk in deze zieke hetze. En het moet stoppen!

 5. Gebande_3

  Dankzij de getijden zijn de spijkers makkelijk te vinden.

 6. plakband

  Rutte naar Nieuwsuur.
  Dat is dus een uiting van de nieuwe bestuurscultuur.
  Zelfs Rutte geeft nu toe.
  De 2e Kamer is slechts stemvee.
  De dictator bepaalt.

 7. Beukman

  Een mooi gebaar dat Rutte deze keer de TK laat wachten en eerst zijn plannen rechtstreeks voorlegt aan het volk. Van Dijk zou blij moeten zijn. Maar nee: wat Rutte ook doet, het is nooit goed.

  1. Harry Haller

   Knap omgebogen Beukman, maar je voelt zelf ook wel aan dat het geraaskal is.

   1. Beukman

    Van Dijk cs zijn degenen deze intelligente stap van Rutte hun eeuwig zure kant op framen, Dr. Haller. En dat frame is: wat Rutte ook doet, het is nooit goed.

    1. september

     Ja Beukman volgens sommigen is wat Rutte doet nooit goed en voor anderen wel goed. Verschil blijf je houden.Wacht Nieuwsuur maar af.

  2. JochemX

   Wat Rutte doet is nooit goed. Nou Beukman, daar heb je inderdaad helemaal gelijk in.

 8. Branzino

  @Max Aue, e.a.
  100% eens met Max Aue, namelijk dat Rutte als partijleider spreekt en niet als premier. Sterker nog, Rutte kan niet eens als premier deze voornemens of ideeën uiten. Hij mag immers als demissionair premier geen zwaarwegende onderwerpen aanpakken. En het feit dat half media en politiek Nederland, en DDS natuurlijk ook meteen, nu over hem heen vallen, geeft aan dat het een zwaarwegend onderwerp is. Het moet dus onderwerp worden bij de coalitie-onderhandelingen. Wat dat betreft toont Rutte zich nu opvallend open. Is dat al een voorschot op een nieuwe bestuurscultuur? Dan zou iedereen dat zelfs moeten toejuichen. Maar de actie wordt door weinigen begrepen. Men bijt zich liever vast in bezwaren tegen individuele bewindslieden, in het bijzonder Rutte.

  1. Harry Haller

   En hup, daar is de vierde overheidslakei om buigend en zalvend het gedrag van hun favoriete Führer te vergoelijken en op te hemelen.

   Wat ben je toch een slappe zak hooi, Piet. Je verdediging van de Clown-Premier is trouwens wel eens inventiever en sterker geweest. Dit is gewoon slap gelül.

   1. Branzino

    @Harry Haller
    Harry, ook goedemorgen. Je schrijft: “Dit is gewoon slap gelül.” Dat zou kunnen, maar staatsrechtelijk heb ik wel gelijk. Ik heb dat natuurlijk wel eerst even gechecked, omdat ik niet zoals de meesten hier, jij inclusivo, een opkomende gedachte zo maar kritiekloos hier neer plemp. Rutte mag eenvoudig dergelijke onderwerpen niet als premier aanpakken. Doet hij dat wel, dan krijgt hij in de Tweede Kamer ook de wind van voren, maar dan terecht.

    1. Branzino

     @Harry Haller
     Sorry voor mijn toon. Ik realiseer me nu, dat het best wel ingewikkeld is nu Rutte zowel demissionair premier en partijleider in een cruciale positie is. Dan moet je die dingen wel goed uit elkaar kunnen houden. Eigenlijk zou Rutte voor de minder intellectueel bedeelden onder ons steeds erbij moeten zeggen in welke rol hij bepaalde uitlatingen doet. Misschien wordt dat wel onderdeel van die nieuwe cultuur. 😉

     1. Max Aue

      “dat het best wel ingewikkeld is nu Rutte zowel demissionair premier en partijleider in een cruciale positie is.”

      Naar mijn mening kan hij de ideeën over een nieuwe bestuurscultuur slechts ontvouwen in zijn hoedanigheid als partijleider, een partijleider die zich weliswaar kandideert als premier maar dan voor een nog te vormen regering. Het podium voor een partijleider is tenminste ook de media.

 9. rexm

  Een charlatan op toeren, de bekende truck met de klei duif.
  Rutte,Rutte, hoever ga je om je belachelijk te maken.

 10. Harry Haller

  Gejat van GS: “Vanavond zit gevallen premier Rutte niet in een debat maar wel bij Nieuwsuur om op de staatsomroep te praten over zijn “radicale ideeën” voor een “nieuwe bestuurscultuur”. Dat zou dus een verhaal over informatievoorziening, macht, tegenmacht en de verhouding tussen regering en parlement moeten zijn. Maar dat voer je met de Kamer. Niet bij Nieuwsuur. Daar wordt het gewoon weer een strak geregisseerd vvd mediamomentje met Eppo Snor van Bontebal, waar de Tweede Kamer via de media kennis van kan nemen en pas dagen later op mag reageren. Precies zoals het al tien jaar gaat onder de Rutte Doctrine.”

  En zo is.

  1. Branzino

   @Harry Haller
   Allemaal heel duidelijk, maar ook een herhaling van zetten. Maar zeg nu eens iets over het feit, dat Rutte ook als partijleider en onderhandelaar namens de grootste partij mag spreken, waar en met wie hij maar wil. Dat is toch voor elke partijleider de gewoonste zaak van de wereld? Hebben Baudet of Wilders, maar ook Marijnissen en Kaag nog nooit hun ideeën en voornemens via de pers i.p.v. in een kamerdebat naar buiten gebracht? Dit is echt een heel normale actie van Rutte. Behalve dan misschien dat de situatie waarin iemand demissionair premier is en tegelijkertijd ook partijleider van verreweg de grootste partij wel bijzonder is en blijkbaar voor menigeen te ingewikkeld.

   1. Harry Haller

    Branzino wil niet inzien dat Rutte’s ‘hervormingen’ (eerst zien, dan geloven) een afgedwongen reactie zijn op de Rutte-doctrine die 10 jaar lang de Kamer buiten spel heeft gezet door informatie achter te houden en te liegen.

    Nu de ‘nieuwe bestuurscultuur’ (lees de verhoudingen tussen kabinet en parlement) gepresenteerd wordt, doet de hoofdpersoon dat niet op de geeigende plek -het parlement- maar via de media.

    “Dat wordt dus gewoon weer een strak geregisseerd VVD-mediamomentje waar de Tweede Kamer via de media kennis van kan nemen en pas dagen later op mag reageren. Precies zoals het al tien jaar gaat onder de Rutte Doctrine.”

    Het manipulerende is dus dat Rutte gewoon op de oude voet door gaat en openlijk lak heeft aan het parlement, dat pas in tweede instantie geinformeerd wordt. Dat is impertinent.

    Het gaat er niet om welke positie Rutte inneemt (demissionair premier of partijleider): na alle commotie rond zijn manier van besturen is hij politiek en moreel verplicht om de volksvertegenwoordiging als eerste te informeren en niet de media.

    1. Edjan

     Het was al vanaf het begin duidelijk dat Rutte op de dezelfde manier door zal gaan. Hij richt zelf de Ruttocratie op (liegen en de Kamer verkeerd voorlichten) en zo gauw dat duidelijk wordt zal HIJ, de grote man, dat wel eens even veranderen.
     Zijn publiek mag als eerst kijken en juichen. Public Relations zijn okay, voor de rest zal alles bij het oude blijven of nog net wat erger worden. Daarover mogen ze in de Kamer over een week nog wat over pruttelen, eerst mag het hooggeëerde publiek juichen om de circus-act.

    2. Branzino

     @Harry Haller
     Je sluit blijkbaar uit, dat iemand gewoon tot een ander inzicht kan komen v.w.b. het functioneren van regering en parlement. Dat lijkt misschien zwak en kan ook gemakkelijk zo geframed worden, zoals je hier laat zien. Maar ik vind het ijzersterk. Kritiek op jezelf hebben en dat ook gewoon uitdragen is een teken van grote sterkte en zelfvertrouwen. Als Rutte het zichzelf gemakkelijk had willen maken, was hij gewoon vertrokken voor een andere baan met veel meer inkomen, meer aanzien en minder werktijd. Dat hij dat niet doet, pleit voor hem in hoge mate. Voor zo’n waardering hoef je het inhoudelijk helemaal niet met hem eens te zijn.

     1. Harry Haller

      Branzino gaat niet inhoudelijk in op aangevoerde argumenten, maar wijkt nu uit naar de ‘moed’ van Rutte om diens omerta te wijzigen.

      Als je voor dit pad kiest, weet ik genoeg.

     2. Branzino

      @Harry Haller
      Dat is wel heel fraai en een discussiestrategie die ik nog niet kende. Je gaat eerst mijn argumenten volledig uit de weg, komt met een paar niet ter zake doende opmerkingen. Ik laat me verleiden om daar op door te gaan. En vervolgens wordt mij verweten niet met argumenten te komen.

      Laat me mijn argumenten nog een keer herhalen. Rutte spreekt zich uit als partijleider en belangrijke deelnemer aan coalitiebesprekingen, net als elke andere partijleider van tijd tot tijd doet. Zeker, hij had dit ook in de Tweede Kamer kunnen doen, alleen kun je daar niet zomaar op het spreekgestoelte gaan staan om iets te roepen. Daar zijn procedures voor het inbrengen van onderwerpen voor een debat. Hij kon als partijleider alleen maar hopen, dat men hem een podium had willen geven voor een controversieel onderwerp als cultuurverandering, maar dit was allerminst zeker. Als premier is hem dat in ieder geval niet toegestaan.

      En nog een inhoudelijke reactie die je blijkbaar is onmtgaan. Dit doet elke partijleider en soms ook kamerleden regelmatig. Het is helemaal niets bijzonders, maar dat wordt er nu wel van gemaakt. Dat speelt trouwens Rutte zeer in de kaart, want dit trekt vanavond alleen maar meer kijkers.

      “Als je voor dit pad kiest, weet ik genoeg.” Dat vraag ik me serieus af.

   2. usb3.0

    Leugenclown rutte is een schande voor Nederland

 11. Spoetnick

  Rutte over transparantie en tegenmacht.
  Een babbeltruc op tv.
  Door een minister-president.
  En meer dan de helft van het volk trapt er in.
  Dat noem ik ‘een land in versukkeling’.

  1. Edjan

   Inderdaad, een babbeltruc waar de sukkels in trappen.

 12. Drostemannetje

  Pinokkio is weer lekker bezig.

 13. Sjipke

  Natuurlijk gaat hij eerst naar Nieuwsuur. Op deze manier wordt meteen maar weer eens de status van staatsomroep vastgelegd. Het valt gewoon niet meer te ontkennen de NPO fungeert als spreekbuis voor de zittende kliek.

  Dat het zo niet hoort heeft niemand iets mee te maken, dat zal meteen zo’n beetje de teneur worden van de mededelingen die Rutte wil gaan doen. Niets te maken met dat 150 koppige logge monster dat denkt dat zie iets in de melk te brokkelen hebben. Mevrouw Vera Bergkamp is niet voor niets op een dubieuze manier op haar plek terecht gekomen.

  Natuurlijk met de steun van de VVD worden terug betaald en die rekening kon wel eens veel hoger uitpakken als dat mevrouw Kaag had voorzien aangesteld. Bergkamp ontzegt haar kamer het recht om als eerste geïnformeerd te worden.

  Ik durf nu al te beweren dat als de kamer er bezwaar tegen maakt Rutte doodleuk naar Caroline van BBB gaat staan wijzen die voorstelde om de kamer via een App. te informeren.

  Goed D66 aan de leiband, de NPO weer op zijn plek als staatsomroep en Rutte spint garen. Kijk zo zijn we weken verder en blijkt dat iedereen tegen iedereen is uitgespeelt en Rutte zich zelf rot zit te lachen. De democratie als speelbal van een Narcist, kan het nog gekker allemaal!

 14. Harry Haller

  Kop Volkskrant vandaag, dinsdag 11-05: “De verwachtingen waren hooggespannen, maar Ruttes ‘radicale ideeën’ waren nergens te bekennen”

  Hahahahaha

 15. usb3.0

  Het is wel heel bijzonder hoe men leugenclown rutte de hand boven het hoofd probeert te houden, echt hoor, kwiebussen als maxje en co die dan op de nuance gaan zitten zodat het vraagstuk “eerst de kamer dan de bevolking” niet meer aan bod komt, het is een tactiek die leugenclown rutte ook vaak gebruikt totdat leugenclown rutte er niet meer onderuit kan dan gaat liegen om vervolgens het liegen te rechtvaardigen, en die word hier verdedigt…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.