TCE 20210429 Tweede Kamer129

Topeconoom blij met lange formatie, want kabinet kan dan niet met dure projecten komen: 'geluk bij een ongeluk'

Geen categoriejun 20 2021, 16:00
Economisch gezien is de langdurende kabinetsformatie niet zo grote ramp, aldus ABN Amro hoofdeconoom Sandra Phlippen. Hoe langer de formatie duurt, hoe meer kans de economie krijgt om zelf te herstellen. Doordat er voorlopig nog geen nieuw kabinet lijkt te komen, kan men ook niet met peperdure herstelprojecten komen - projecten die mogelijk miljarden kosten, maar geen resultaat zullen leveren. Een 'geluk bij een ongeluk' dus, aldus de hoofdeconoom.
De ABN Amro hoofdeconoom was vandaag te gast bij het programma Buitenhof waar ze uiterst kritisch was op het Nederlandse herstelplan. Even wat minder overheidsingrijpen kan ook geen kwaad volgens Phlippen. Een natuurlijk herstel van de economie is wat wenselijk is, niet juist méér belastinggeld en overheidsingrijpen:
"Dan hoeft de pot niet verteerd te worden voor het herstel en is er meer geld voor de grote structuurproblemen die hardnekkiger naar voren komen na de crisis"
Phlippen stelt dat het weinig zin heeft om nu met onnodig veel geld over de balk te gaan smijten. Een langdurige formatie kan hier voor zorgen, want het demissionair kabinet kan geen nieuw peperduur project voorstellen, daar is toch echt een nieuw kabinet voor.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Voor onze economie kan het dus een kwaad om nog even zonder kabinet te zitten. En als we kijken naar de vele weggegooide miljarden - onder andere onder het toeziend oog van minister Hugo de Jonge - door het kabinet tijdens de coronacrisis, zien we dat juist méér overheid het probleem groter maakt. Politiek gezien kan Nederland wel een nieuw kabinet gebruiken, maar onze economie blijkt dus wel blij te zijn met deze adempauze.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten