Topeconoom blij met lange formatie, want kabinet kan dan niet met dure projecten komen: ‘geluk bij een ongeluk’

Economisch gezien is de langdurende kabinetsformatie niet zo grote ramp, aldus ABN Amro hoofdeconoom Sandra Phlippen. Hoe langer de formatie duurt, hoe meer kans de economie krijgt om zelf te herstellen. Doordat er voorlopig nog geen nieuw kabinet lijkt te komen, kan men ook niet met peperdure herstelprojecten komen – projecten die mogelijk miljarden kosten, maar geen resultaat zullen leveren. Een ‘geluk bij een ongeluk’ dus, aldus de hoofdeconoom. 

De ABN Amro hoofdeconoom was vandaag te gast bij het programma Buitenhof waar ze uiterst kritisch was op het Nederlandse herstelplan. Even wat minder overheidsingrijpen kan ook geen kwaad volgens Phlippen. Een natuurlijk herstel van de economie is wat wenselijk is, niet juist méér belastinggeld en overheidsingrijpen:

“Dan hoeft de pot niet verteerd te worden voor het herstel en is er meer geld voor de grote structuurproblemen die hardnekkiger naar voren komen na de crisis”

Phlippen stelt dat het weinig zin heeft om nu met onnodig veel geld over de balk te gaan smijten. Een langdurige formatie kan hier voor zorgen, want het demissionair kabinet kan geen nieuw peperduur project voorstellen, daar is toch echt een nieuw kabinet voor.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Voor onze economie kan het dus een kwaad om nog even zonder kabinet te zitten. En als we kijken naar de vele weggegooide miljarden – onder andere onder het toeziend oog van minister Hugo de Jonge – door het kabinet tijdens de coronacrisis, zien we dat juist méér overheid het probleem groter maakt. Politiek gezien kan Nederland wel een nieuw kabinet gebruiken, maar onze economie blijkt dus wel blij te zijn met deze adempauze.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. nexit nu aub

  Wat een dom gelúl ! Dit demissionair kabinet gedraagt zich helemaal niet als demissionair kabinet en geeft wekelijks miljarden uit waardoor de staatsschuld astronomisch is toegenomen.

  Deze zogenaamde topeconoom kan zich beter druk maken over zijn werkgever die op eigen initiatief probeert om contant geld sneller uit te faseren. Hopelijk stappen alle klanten snel over en stort die hele kút bank in elkaar. Gered met belastinggeld van de burger krijgt diezelfde burger een dolk in zijn rug van deze maffia organisatie !

  1. hans-e-pans

   Als ze maatregelen moeten nemen die de Roverheid geld gaan kosten komt de “we kunnen geen beslissing nemen want we zijn demissionair” troefkaart uit de mouw.

   Maar als ze maatregelen willen nomen die de Roverheid geld oplevert dan doen ze het gewoon, en niemand die er om maalt.

 2. Jack Flash

  “Geluk bij een ongeluk”
  Ieder nadeel hep zn voordeel.
  Maar intussen wordt er achter de coulissen “doorgewerkt”.

 3. Paardenmiddel

  Uitstel van executie. Zolang dit bananenkabinet zichzelf blijft vastzetten aan zelfbedachte coronabonds, is de bevolking de pineut.

 4. M. Brandenburg

  We hebben dit in België al vele malen gezien het land gong beter zonder overheid dan met overheid. Het laatste dat je wilt is rassocialisten aan de macht die elke cent en meer dan dat verbranden als als levensdoel.

 5. Emile Takma

  Vriend en vijand zullen moeten erkennen dat het Kabinet de crisis zeer bekwam heeft aangepakt door de bedrijven snel en adequaat te steunen. Het resultaat is dat onze economie zonder veel kleerscheuren uit de crisis kwam en nadere steunmaatregelen inderdaad nauwelijks nog nodig zullen zijn.

  Rutte heeft met zijn Kabinet de crisis zeer goed aangepakt, en dat blijkt ook uit de peilingen. De Nederlanders zijn in overgrote meerderheid niet gek.

  1. Jack Flash

   Het lege 24/7 gezever van die stomme verdwaasde semi intellectuele steuntrekkende junk takkema wordt knap vervelend hier op DDS.
   Die klootzak weet van toeten noch blazen.

  2. nexit nu aub

   man de staatsschuld loopt richting 500.000.000.000 uro ofwel 61% van ons bbp !

   Wat doet de regering goed in de crisis strónt vlé®k ? 100 miljoen uitgeven voor mondkapjes die niets bijdragen ?

   jij vindt dat rutte het goed doet domme jongen. Je subjectieve gewauwel is derhalve geen feit strónt vlé®k. Wat wel een feit is dat de staatsschuld onhandelbaar is en het generaties gaat duren voordat hier weer zicht komt op verbetering.

   De staatsschuld van 61% van het bbp is een feit strónt vlé®k . Dat is een objectief feit en kijkende hierna doet het DEMISSIONAIRE kabinet het erg slecht domme onwetende tról.

  3. Cootje

   Prachtig geschreven op je zolderkamertje , maar volgens mij moet de rekening nog betaald worden . Dus je zelf blij maken met een dode mus is wel heel erg voorbarig , we hebben een gigantischs woning tekort , een stikstof crises , een Pfas probleem een klimaat probleem , en als je de grondstoffen prijzen ziet stijgen kan de ECB dadelijk de inflatie niet meer beteugelen met monopolie geld en as de rente stijgt wat het gevolg is van deze materie plus in alle euro landen de Corona schulden is het coxtailtje dadelijk niet meer te drinken maar kan je het eten met een vork .

   1. Cootje

    Voor de aardigheid eens inhoudelijk geantwoord !!!

    1. nexit nu aub

     eeen inhoudelijk antwoord van de strónt vlé®k !

     dat gaat niet gebeuren dat weet iedereen

   2. Emile Takma

    De Overheid heeft inderdaad de staatsschuld laten oplopen om de bedrijven niet te laten omvallen. Die ruimte was er ook, de staatsschuld in Nederland behoort tot de laagste in Europa.
    Poeperd meent dat ze de bedrijven gewoon kapot hadden moeten laten gaan en de werkloosheid gierend hadden moeten laten oplopen zodat de vraaguitval ons een historische diepe recessie had bezorgd.

    Als je de corona een hoax noemt kan dit soort stompzinnigheid er ook nog wel bij.

    1. Telos

     Aldus Mezza Max Ernst Emile Van Velenamen.

     1. Emile Takma

      … argumenteerde, Telos.

      😂

     2. Telos

      Tot zover Mezza Max Rien Simon Graatsma Ernst Emile Van Noppen Van Velenamen.

     3. september

      Ik blijf er kennis van nemen,Hij verandert toch nooit.

    2. Cootje

     Hebben ze inderdaad goed gedaan , maar nu moet de rekening nog betaald worden , de ECB drukt gratis geld , maar wat deze regering heeft uitgegeven moet worden terug betaald . En met klimaat stikstof Pfas oplopende grondstof prijzen en de woning nood , met een oplopende gierende inflatie , komt de rekening toch bij de bedrijven en burgers terecht , en dan blijft de vraag dat het gewoon uitstel van van een totale ramp gaat worden , of denk jij dat de ECB onbeperkt geld blijft bij drukken , dus ze hebben het probleem voor zich uit geschoven maar de rekening moet wel betaald worden

     1. Emile Takma

      De ECB koopt obligaties op maar dat doen ze al jaren om de geldhoeveelheid laag te houden en een gierende deflatie te voorkomen. Met de corona-crisis heeft dat niets te maken.
      Je hoorde een klok luiden maar je weet er weinig van, Poeperd. Dit is tamelijk gênant.

     2. Telos

      Aldus Mezza Max Rien Simon Zuiger Graatsma Ernst Emile Van Noppen Van Velenamen.

     3. nexit nu aub

      domme strónt vlé®k denkt dat een negatieve rente geen gierende inflatie oplevert . de domme jongen zegt start de geldpersen en alles komt goed !

      wat een sukkkel. de strónt vlé®k doet zijn naam eer aan. Ongehinderd door enige kennis blaten als een sch@@p

     4. Cootje

      Europa met zijn euro en zijn zwakke opvretende landen kunnen een rente stijging niet behappen , de gigantische schuldenberg boven op de al bestaande schuldenberg voor Corona dacht de ECB te kunnen beteugelen door obligaties van de zwakke landen op te kopen maar met de oplopende grondstof prijzen is een verhoging van de rente niet meer te vermijden , en zeg Italië met een staatsschuld van 160% waar geen ene bank hun waarde papier wil kopen dus moeten wij dat met als tussenpersoon de ECB en als de rente 1% stijgt op dat papieren rotzooi kost dat 28 miljard per jaar alleen voor de Italiaanse obligaties , en zo zijn er nog veel in de eurozone dus een prettige partij met de redding van Rutte geld gaan ze halen waar het is

     5. Cootje

      Je hoort de klok luiden geld verruiming dus bijdrukken , is om de deflatie te voorkomen ,? Volgens alle economen om de inflatie te beteugelen maar de geschriften op een zolderkamertje zijn actueel

     6. Cootje

      Dus als je geld bijdrukt neemt de hoeveelheid af ?

    3. nexit nu aub

     ?

     1. Emile Takma

      Poeperdje staat met de mond vol tanden.

      😄

     2. nexit nu aub

      zie hieronder strónt vlé®k , even vergeten om je naam correct weer te geven strónt vlé®k , dan komt de reactie niet aan strónt vlé®k

    4. nexit nu aub

     nee domme jongen , de nu veroorzaakte staatschuld zal minimaal vier generaties treffen.

     corona is een hoax domme jongen. Een sars gestuurd verkoudheidvirus net zoals in 2018-2019 !

     de strónt vlé®k heeft kennelijk geen enkel gevoel wat er moet gebeuren om een staatsschuld van 61% bbp af te lossen zodat de lasten zijn te dragen voor toekomstige generaties. De domme strónt vlé®k denkt dat als je de geld persen start het probleem als sneeuw voor de zon verdwijnt.

     De decadente strónt vlé®k denkt dat een recessie uitblijft. Het staat er echt , dankzij het op laten lopen van de staatsschuld naar 500 mil;jard euro voorkomen we een recessie volgens de econoom de strónt vlé®k

     domme decadente strónt vlé®k

     1. Telos

      @Nexit: En ultra psychopaat!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.