Winkelbrancheorganisatie hekelt optimisme na versoepelingen: ‘Verdere kaalslag in de winkelstraat niet te voorkomen’

Het optimisme in de samenleving is groot, veel coronamaatregelen zijn opgeheven en het lijkt erop dat veel mensen hun ‘oude’ leventje weer kunnen oppakken. Maar schijn bedriegt, aldus een bezorgde INretail. De winkelbrancheorganisatie vreest voor een zware toekomst, de versoepelingen ogen dan misschien fijn, een kaalslag in de Nederlandse winkelstraten lijkt haast onvermijdelijk. Veel ondernemers hebben door de coronacrisis gigantische schulden opgebouwd. 

INretail ziet de toekomst somber tegemoet. Tegenover WNL laten ze weten dat een kaalslag in de winkelstraat onoverkomelijk lijkt. Het aantal fysieke winkels is het afgelopen decennium flink gedaald én door de langdurende coronacrisis zijn de problemen voor veel ondernemers alleen maar groter geworden.

Door de versoepelingen lijkt het voor consumenten alsof alles weer terug is naar het oude. Maar dit is pure schijn aldus INretail, veel winkels hebben zware klappen te verduren gehad én door de heropening van de samenleving zullen veel schulden en rekeningen moeten worden afbetaald. De grote vraag is natuurlijk van welk geld.

De schuldenlast is voor veel ondernemers te verstikkend geworden, waardoor de brancheorganisatie vreest voor een golf aan faillissementen en ondernemers die gewoon stoppen omdat ze er geen toekomst meer in zien: “Voor veel winkels geldt dat ze nog niet terug zijn bij waar we voor de crisis waren”.

De winkelbrancheorganisatie hoopt dan ook dat politieke partijen serieus gaan nadenken over de toekomst. Komend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen en een lokale winkelgebieden verdienen wel wat extra aandacht bij de verkiezingen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het optimisme in de samenleving, en met name bij onze politieke bestuurders, is groot. We hebben in een absurd lange lockdown gezeten, dus veel mensen zijn blij om eindelijk af te zijn van veel maatregelen. Maar de economische gevolgen van deze crisis zijn nog lang niet over, het is zaak dat we de noodlijdende ondernemers niet vergeten. INretail hoopt dan ook dat politieke partijen serieus gaan nadenken over de toekomstplannen, want als het zo doorgaat gaan veel ondernemers met hun zaak ten onder.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Antihedo

  De torenhoge huur kan je ondernemer flink opbreken in deze situatie.

 2. dumbfarmer

  Dankzij die hele lockdown is er duidelijk ook een grote omslag geweest van fysieke winkels naar online.
  Zeker nu veel meer mensen de chinese marktplaats ontdekt hebben die dan zelf met het invoeren van 21% BTW op ook minder dan 22 euro pakketjes nog steeds achterlijk goedkoop zijn vergeleken met de prijzen hier kun je er van uit gaan dat het een blijvertje is om online te bestellen.
  En dat kost alle kleine middenstand uiteindelijk gewoon de kop..

 3. dumbfarmer

  wat je ook ziet gebeuren: volle winkelstraten, maar geen hond koopt daadwerkelijk iets. Men ‘winkelt’ dan gezellig, kijkt naar alles om te zien of het past enzovoorts, en vervolgens wordt dat dan ook weer online besteld omdat het goedkoper is.

 4. Ralnov

  Spijtig genoeg vrees ik dat dit geintje nog lang niet voorbij zal zijn en dat de volgende lockdown al over een paar maanden in zicht zal zijn , ze mogen hun borst nog nat gaan maken. Verwacht aan het eind van het jaar maar dat er weer genoeg ondernemers over de kop zullen gaan. Alles waar ze hun hart en ziel in hebben gestoken compleet de nek omgedraaid , goed bezig Den Haag.

 5. vlekkenoplosser

  hyperinflatie en grote werkeloosheid zijn onze toekomst

  1. Emile Takma

   En bovendien gaat de hemel naar beneden vallen.

   1. Rood

    FTO

   2. usb3.0

    tamil imbecilibad is een ernstige voorstander van het feit dat Nederlandse ondernemers kapot gaan..

    FTO

   3. Xyz1234

    Alleen stukken onbenul zijn blind voor de enorme economische schade die deze regering heeft veroorzaakt. Zalig zijn de onnozelen.

 6. Duckday

  Langzaam zakken we steeds dieper het moeras in Dank de politiek die alleen bezig is zich zelf te promoten Rutte VVD sticker boek D66 Mw,Kaag Promotie film eigen belang.
  CDA alles onder het kleed vegen. Wat heeft de EU en EURO nu bijgedragen aan welvaart voorspoed in dit MOOIE land voor de normale man/vrouw wat zijn we er op vooruitgegaan met het monsterverbond.Het geld de EURO is al niks meer waard de drulpersen draaien dag en nacht.Als je door de winkel straten loopt zie je de kaalslag

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.