Hoogleraar staatsrecht pakt Tweede Kamer aan: ‘Ze doen niet genoeg aan grensoverschrijdend gedrag’

Hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’eert vindt het niet goed dat de Tweede Kamer weinig tot niets doet tegen grensoverschrijdend gedrag van Kamerleden. Dat is, zegt de Kamer, aan de fracties zelf. Bovend’eert vindt dat niet kunnen. Want Woke gaat boven alles, ook boven het feit dat volksvertegenwoordigers geen werknemers zijn van de Kamer. Blijkbaar.

Volgens Bovend’eert leidt deze aanpak – of het gebrek eraan – vanuit de Kamer tot “willekeur.” Sommige fracties treden wel op tegen gevallen van “grensoverschrijdend gedrag,” maar “anderen doen helemaal niets. Het risico wat je daarbij loopt is dat ook het gezag van de Tweede Kamer en het vertrouwen in het instituut schade lijdt.”

“Daarom vind ik dat de Kamer echt zelf die verantwoordelijkheid moet nemen, en daar is ook alle reden voor. Want zoals gezegd Kamerleden vervullen een openbare functie in het Parlement, in de Kamer. De Kamer heeft al een gedragscode voor de leden,” namelijk voor verstrengeling. Dat moet vindt Bovend’eert uitgebreid worden met “grensoverschrijdend gedrag.”

Oké. Tijd om even in te grijpen. Natuurlijk is grensoverschrijdend gedrag heel vervelend. Maar wat deze hoogleraar voorstelt is a) belachelijk, b) gevaarlijk en c) in strijd met de functie van het presidium van de Tweede Kamer. Volksvertegenwoordigers zijn volksvertegenwoordigers. Ze zijn niet in dienst van de Tweede Kamer. Een presidium heeft niets over hen te zeggen.

Wie wel? De kiezer. Als er Tweede Kamerleden zijn die zich systematisch misdragen, dan moet dat in de openbaarheid  komen zodat de kiezer de parlementariër in kwestie kan afstraffen – als de kiezer het een belangrijk issue vindt, tenminste, en niet bij zichzelf denkt, ‘het zal mij bommen.’

Als we doen wat Bovend’eert wil krijg je 100 procent zeker keiharde willekeur. Partijen die breken met het narratief van het partijkartel worden er dan steeds uitgelicht en hard aangepakt, terwijl partijen die keurig meelopen met de mainstream beschermd worden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Optreden tegen wangedrag? Ja. Maar dan wel door de kiezer, en door niemand anders.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. vlekkenoplosser

  de tweede kamer geeft het voorbeeld hoe je wegkomt met liegen bedriegen

  verder heb ik er geen actieve herinnering aan

 2. plakband

  Hoogleraar Staatsrecht. Je zult maar zo’n vetbetaalde baan hebben.
  Uiteraard op kosten van de gemeenschap.
  En waar kom je dan mee aankakken ?
  ‘Ze (de 2e-kamerleden) doen niet genoeg aan grensoverschrijdend gedrag’.

  Ik dacht dat Grapperhaus hulp nodig had omdat ‘de rechtsstaat’ wordt aangevallen.
  En alle staatkundigen werden gemobiliseerd.
  Nee dus, de deskundigen vluchten naar hobbyisme.

 3. halo1

  Met dat “grensoverschrijdend” gedrag doelt hij natuurlijk uitsluitend op de rechtse partijen..dus aan de bijdragen van zulke (kamer)geleerden heb je weinig.

 4. Rieks

  Ik had nog nooit van die Bovenmeer gehoord maar heb daarmee niks gemist.

  1. Branzino

   @Rieks
   Nooit van Bovend’eert gehoord? Ik kan het me nauwelijks voorstellen. Volg de msm dan eens een klein beetje. Hij is al ruim 20 jaar hoogleraar en er verschijnen met grote regelmaat publicaties, e.d. van zijn hand. Lees zijn cv op ru.nl/personen/bovendeert-p/ en je bent zo weer helemaal bij.

 5. Rood

  Ze hoeven zich helemaal nergens aan te houden; de ‘spoedwet’ is nog steeds van kracht en je kunt een demissieregering niet zomaar wegsturen vooral niet als ze de meerderheid hebben.

 6. hans-e-pans

  Dit demissionaire kabinet doet alleen iets als het geld opleverd, als het geld kost dan beroepen ze zich op het feit dat ze demissionair zijn.

 7. usb3.0

  h**ps://nos.nl/artikel/2388373-kledingvoorschrift-op-scholen-doe-iets-aan-seksuele-intimidatie

  Ik plaats even een linkje waarin niet de aanstichter wordt aangesproken maar degene die reageert op de aanstichter

 8. sonny

  Inderdaad, het grensoverschrijdend gedrag loopt de spuigaten uit!
  Kaag speelt Sinterklaas voor Palestijnse terreurorganisaties, Rutte heeft een selectief geheugen en verkwanselde de souvereiniteit van Nederland, het CDA hanteert maffia praktijken, kiezerbedrog dmv het cordon sanitaire, het moet echt ophouden!

 9. Gebande K0K

  Als er Tweede Kamerleden zijn die zich systematisch misdragen, dan moet dat in de openbaarheid komen zodat de kiezer de parlementariër in kwestie kan afstraffen.

  En wie moet er voor die openbaarmaking zorgen, waarom bemoeit DDS zich met zaken welke uitsluitend de kiezers aangaan?

  1. usb3.0

   gebande bedoelt leugenclown rutte, het probleem is dat moreelkompas bij dit soort mensen volledig kapot is… ze stappen niet op nee ze blijven zitten dit kan niet door de keizer worden afgestraft, want doet de kiezer dit wel blijft leugenclown rutte gewoon zitten..

   1. Rood

    @USB: Wat Cock bedoelt interesseert mij sowieso geen moer!

    1. usb3.0

     ++++ is ook weer zo..

 10. rafi

  Deze man verkracht het staatsrecht en is dus een gevaar voor de staat. Hij is toen de parlementaire vrijheid. Hij hoort niet thuis in dit land. Hij roept dit nu waarschijnlijk in opdracht van het kartel, n.a.v. het vrije gedrag van de FvD–afgevaardigden. Deze totalitaire man dient te worden verbannen naar een op te richten heropvoedingskamp op Saba. Voor een jaar of tien. Zijn die Antillen toch nog ergens goed voor.

  1. rafi

   niet ‘toen’ maar ‘tegen’

 11. right

  Wat is grensoverschrijdend gedrag?
  Dat ligt er maar helemaal aan!
  Namelijk welke meerderheidsgroep dat gedrag gaat vaststellen en beoordelen?
  Een “linkse” politieke meerderheid, gaat logischerwijs specifiek “rechtse” uitingen als grensoverschrijdend oormerken, het is evident dat vervolgens elke “rechtse” scheet grensoverschrijdend wordt genoemd!
  Dat subjectieve gekonkel noemt men machtsmisbruik!

  1. usb3.0

   Precies

  2. sonny

   Right,
   Helemaal juist, precies zoals politieke willekeur en macht werkt!

 12. JohanDijk

  Politie Amsterdam is goed bezig, vorige week in zuidoost zag een nietsvermoedende witte boze man crimineel de politiebus aan de overkant niet. Auto kwam tot stilstand op terein bedrijf en toen de auto geen kant op kwam konden ze hem te pakken krijgen. Hij wilde net uitstappen met zijn tasje. Hebbes! Toen kreeg ik 150 euro bekeuring op mijn werk want mijn gordel vergeten vanaf tankstation. En nu snel naar binnen die 150 euro verdienen…dat zal je leren.. Politie selecteerd altijd op boze witte mannen…

  1. Pauline Kummer

   Het is “te allen tijde” Adrianus.

   1. Rood

    Aldus Willem de taalnazi

    1. Pauline Kummer

     Het gaat hier om taalverloedering, taalkundig wangedrag. Baudet is hier zeer op tegen, met uw welnemen, @Rood !

  2. Vanduinen

   □ waar
   □ onwaar

 13. Adriaen van Bergen

  Wangedrag tegenover politiek correct gedrag?
  Dan kies ik, ten allen tijden, voor wangedrag.
  Politiek correct gedrag is de leugens en onwaarheden handhaven.

 14. Jan Heyn

  Het zal de NPO weer eens niet zijn die zo’n dwaas aan het woord laten.
  Wat zich tegenwoordig ‘hoogleraar’ mag noemen noemde we vroeger patiënten, in een gesticht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.